ENDOMETRIOZA nu ne va impiedica sa avem un bebe(2)
Raspunsuri - Pagina 20
Amely spune:
MadaS, parca si eu as inclina sa te sfatuiesc sa apelezi la laparo si nu la clasica (decat daca e obligatoriu), fiindca e ceva mai mare trauma si vorba Ioanei, daca e sa se refaca, tot se reface. Intrebarea e: prin laparo ti-ar putea opera si fibromul, ca sa scapi de el, sau ala doar prin chirurgie clasica poate fi scos? Eu inteleg ce zice Herghe, ca trebuie camp vizual, dar mai cere parerea si lui Tutunaru, poate el ar reusi sa-ti rezolve ambele probleme (chist si fibrom) prin laparo. Daca si el spune ca nu e posibil, atunci recurgi la operatie clasica. Ce sa-i faci? Trebuie rezolvat cumva. Eu as face-o si pe asta, daca ar fi singura solutie. La urma-urmei, nu poti sta cu ditamai chistul, daca se confirma, nu? Pana atunci incearca sa iei extract din muguri de plop, tataneasa si carpicon, stiu ca ajuta la diminuarea chisturilor si tumorilor benigne.
Acum am inteles eu, dupa ce am citit ce ai scris mai sus, de ce inainte de laparo simteam intepaturi si dureri numai in anumite perioade ale lunii: si anume perioada estrogenica. Exact ca si la tine, camd se apropia CM, inclusiv in perioada invaziei, nu ma mai deranja nimic.
A, inca o intrebare: in afara de Herghelegiu, ti-a mai confirmat cineva ca exista respectivul chist? Nu ma intelege gresit, stiu ca este un dr. ff bun, si eu am mers la el, dar nu strica inca o parere, ma gandesc ca in cazul in care ar fi chist functional (mai ales ca spui ca nu te doare), cu tratament naturist s-ar putea resorbi, si ai avea placuta surpriza ca la urmatoarea eco sa nu se mai vada, sau sa se diminueze. Eu tot sper sa fie chist functional si sa nu te mai chinui si cu asta, dar daca totusi este endometriozic, mai sfatuieste-te cu un dr. legat de modalitatea de operare. Sanatate maxima si tine-ne la curent!
"Mai bine sa fii optimist si sa te inseli, decat sa fii pesimist si sa ai dreptate..."
Pozici cu noi
andreeaiosif spune:
eu stiu ca nu se poate spune daca e chist endo sau de alt fel decat dupa ce ii face analiza de laborator. daca e sa te operezi poate alegi totusi sa faci laparo, daca este posibil, pentru ca operatiile clasice dau aderente mult mai mari si in timp acestea pot afecta organele interne (ex tompele, uterul, ovarele)... deci laparo e de preferat, bineinteles daca fibromul si chistul sunt micute.
eu am fost operata clasic de un chist endo ff mare acum 12 ani si la laparo de anul asta mi-au gasit f multe aderente. fara alte chisturi. am luat 10 ani pilule.
nu am stiut ca am endo pana nu mi-a facut analiza chistului scos.
am dureri de 1 zi la cm, destul de mari si din cand in cand, asa dureri de burta fara o explicatie.
in rest am o viata absolut normala, doar ca de 1 an vrem un copil si inca nu se intampla...
ca tratament, dupa laparo, am luat si iau inca remedii homeopate.
andreea
MadaS spune:
Amely, Ioana
Stiu ca tb ceruta si parerea altui medic, asa am procedat si cu fibromul, la cateva zile dupa ce mi-a descoperit dr Herghe fibromul am fost la dr Iosup si mi-a confirmat, exact acelesi dimensiuni(la milimetru!) ca si dr H. Tin sa va spun ca atunci,lui Iosup nu i-am aratat eco facuta la dr H i-am spus doar la sfarsit ca acelesi rezultate/dimensiuni le am si pe cealata eco, inclusiv ambii mi-au confirmat necroza (ca parca nu stiam de ce nu dormisem atatea nopti...)
cat despre chistul endometriozic descoperit sapt trecuta, da, un alt medic, no name pe piata ecografistilor, mi-a spus prin martie ca vede ceva pe ovarul drept si independent de fibrom,mi-a dat si poza si mi-a recomandat tomografie. Nu m-am dus,trebuia sa iau trimitere, credeam ca abereaza, nu prea intelegea ea cum vine nici cu fibromul, ezita...ma intreba daca am o sarcina(!!!) si eu eram la cateva zile dupa CM...
Si eu stiam ca e greu de diagnosticat un chist (natura lui, poate fi seros, dermoid, endometriozic) dar dr H parea ferm, desi a ezitat o clipa cand i-am spus ca nu am deloc dureri la ciclu....mi-a spus ca o sa apara ele! si ca e clar ca e endometriozic...ca nu poate fi dermoid
Ioana, eu nu inteleg cum ai putut sa faci avort terapeutic pt un chist, fie el si de 10 cm...era seros??? daca ti-a facut operatie deschisa, trebuie sa stii sigur natura lui.
Am o prietena care a avut chist f mare, ca tine, cam 10 cm, s-a operat (herghelegiu a facut operatia) in timpul sarcinii (era luna mare, nu mai stiu exact, parca mai mare de 4) si prin punctie a scapat de chist. Punctie vaginala sub anestezie generala.Copilul are acum 4 ani...iar ea ambele ovare la locul lor.
Amely, cu dr T am vorbit...el promite laparoscopie pt fibrom, cu conditia sa iau Diphereline inainte.De chist nu stie...sapt trecuta am aflat si eu.Adica asta mi-a spus ultima data, cand fibromul avea 6 cm, facusem si Doppler la Iosup, vascularizatia era abundenta si fara Diph nu se baga dr T, mi-a spus fara negociere
E clar ca acest chist de 4/3 dupa 2-3 luni de Diphe va disparea complet sau aproape,daca va mai gasi vreo urma din el de scos la laparo
pb mea este ca dr H sustine ca fibromul, desi subseros (adica crescut in afara uterului, nu e in peretele uterin decat o baza de sustinere de 2 cm) prezinta risc la laparo pt ca e in cantul uterin...adica acolo unde para se subtiaza, la intersectia dintre cele 2 umflatri ale perei...sper ca sunt sugestiva in explicatii.
Asa ca fiecare medic o tine pe a lui, unul zice Diph si laparo, altul zice ca degeaba iau Diph ca e risc de hemoragie si tot pe cale deschisa risc sa se termine laparo. Sunt bulversata, n-as vrea sa dau atatia bani, efecte secundare si sa ma trezesc dupa anestezie cu taietura cat casa....
pe de alta parte, pe tot netul citesc in toate limbile ca fibromele subseroase se scot fara probleme laparoscopic, ca si chisturile endometriozice sau de orice alta natura...
Cat despre tratamente naturiste, Amely, din ian 2004 de cand am descoperit fibromul m-am imprietenit pe viata cu napraznicul, mugurii de zmeur, tinctura de soc, propolisul si tot Plafarul.Am continuat cu trat homeopat. Daca e sa fiu sincera, parca acupunctura si-a aratat cel mai bien efectele (de la 6 cm fibromul a ajuns la 4) dar ....bonus chist ....
Da, Amely, cand aveam durerile mari de fibrom, cand se necroza, prin 2004 toamna, am observat asta: zilele 4-14 (perioda estrogenica) durere la greu, 14-28 deloc sau macar lejer, la ciclu voioasa nevoie mare, eram in forma, nici urma de durere...apoi iar 4-14 durere.
Pe mine se pot face cercetari, ma pun la dispozitia laboratoarelor sa vada ce inseamna influenta (nefasta) a perioadei estrigenice perfect delimitata 4-14.Daca se mai indoia cineva de unde ni se trag relele....
ANUSKKA spune:
Buna fetelor.Lamuriti-ma va rog si pe mine cum se pune dg de endometrioza?Voi cum ati aflat de ea,ca din ce am citit pana acum numai laparoscopia poate spune exact daca e sau nu.Eu ma chinui de 8 ani sa fac un bb si nu-mi iese.EU sun OK iar sotul o moderata oligoastenospermie dar am citit pe forum de fete care au bb si partenerii aveau valori mai slabe decat sotul meu.Asa ca sunt ....in aer ca sa zic asa.Dar plimbandu-ma pe forum am dat de subiectul voastru,si mi-am zis ca daca am si eu endo,si de asta nu raman.Pe la toti dr pe unde am umblat nu mi-au pomenit nici unul de endo sau laparoscopie.
Deci:-chisturi pe ovare nu am
-durerile la CM sunt destul de tarisoare
-dureri la contact sexual nu am
Voi ce ziceti?
Ana.T.
daciovi spune:
Anuskka, nici eu nu aveam simptome , doar dureri in prima zi a CM-ului ceeia ce au majoritatea fetelor.Laparoscopia mi-a fost indicata de dr dupa foarte multe investigatii si 2 inseminari. Inainte de a-mi face a 2-a inseminare mi-a spus ca dc nu o sa reusasca urmatorul pas este laparo.Asa mi-a fost descoperita edometrioza desi eu ma asteptam la probleme ale trompelor.Oricum dc dr iti spune sa faci laparo nu ezita, dupa parerea mea este apa de ploaie durerea de dupa (eu miercuri m-am operat si luni am mers la servici) pentru ca pierzi timp pretios.
Iti doresc numai bine si sa nu ai pare de problemele noastre.
Eu de miine merg in concediu asa ca mai vorbim peste o saptamina.
Va pup pe toate, Daci.
Amely spune:
MadaS, eu zic sa o faci totusi... Stii bine ca daca exista cea mai mica sansa sa fie operat laparoscopic, Tutunaru va face tot posibilul. Eventual poti discuta mai pe larg cu el despre riscul unei eventuale sangerari, ca sa fii mai linistita. Cred ca mai depinde si de "mana" medicului care opereaza. Eu iti tin pumnii, orice ai decide
Anuskka, doar prin laparoscopie se poate pune sigur acest diagnostic. Nici eu nu aveam dureri la CM, doar intepaturi in faza foliculara si dureri la CS. Dar alea puteau sa fie si din alte motive... Ideea e ca la eco nu e relevant, poate eventual doar sa suspecteze o endometrioza. Pana nu faci laparo nu ai cum sa afli
Ioana, ce faci tu, fata dulce? nu fii suparici cu pata aceea bjulie, mie imi seamana clar a implantare, si nici macar nu e prea devreme, e chiar normal la o saptamana dupa ovulatie
"Mai bine sa fii optimist si sa te inseli, decat sa fii pesimist si sa ai dreptate..."
Pozici cu noi
goldi spune:
Fetelor, e posibila endometrioza fara absolut nici un simptom? Adica ciclu normal, culoare normala, fara dureri, fara dureri la CS?
Intepaturile din faza foliculara tin tot de endometrioza?
Amely, vad ca nici tu nu ai avut simtome.Cum te-ai hotarat atunci pt laparo?
La eco s-a vazut vreodata ceva?
Amely spune:
Pai...Goldi, am luat-o prin excludere Analize bune, si eu si sotul, HSG perfecta, TPC pozitiv, ovulatie ca la carte. Daca aia nu era, aia nu era, ceva trebuia sa fie de nu ramaneam. Plus micile intepaturi care ma suparau uneori, plus durerile la contact (alea chiar devenisera o problema!). Mie dr. mi-a vorbit despre endometrioza inca de la prima consultatie, desi stia ca ramasesem o data gravida, a fost efectiv o intuitie...care din pacate s-a confirmat.
La eco nu s-a vazut NIMIC. Eco facuta la Herghelegiu, super-profesionist, ecograf ultra-performant. M-am plans de intepaturi, i-am spus ca nu apareau neaparat la ovulatie, ci si in alte zile, si ca erau altfel, nu de ovare, ci pareau a fi in zona uterului sau vezicii. Sumarul si urocultura erau bune, deci nu era vorba nici de vreo infectie urinara. Si atunci, ce era? Mi-a zis ca totul arata bine, e perfect curat, nici urma de tesut inflamat (eram ziua 14, tocmai ovulasem), dar mi-a sugerat totusi, pentru o confirmare si mai buna, sa vin chiar inainte de CM pt. o eco, ca sa-si dea seama daca exista inflamatii (posibil endometriozice). Herghe mi-a mai spus: dupa parerea lui, nici vorba de endometrioza, e doar inchipuirea mea, iar intepaturile, spunea el, probabil erau de la ovulatie. Si totusi... 2 luni mai tarziu aveam diagnosticul endometrioza. Plus 3 ani de incercari, in care am ramas o singura data, cu mare greutate si cu un tratament naturist complicat. Concluzia: nu-i de glumit cu endometrioza. Dar nu-i nici de speriat, aceasta boala trebuie tratata ca atare, contracarata cu orice arme, incepand cu sistemul imunitar si regim de viata si terminand cu psihicul, care este foarte important, dupa parerea mea.
Iar m-am lungit...va pup dulce si sa auzim de cat mai multe reusite frumoase!
Pozici cu noi
goldi spune:
Multumesc, Amely.
O boala nenorocita care din, pacate, am vazut ca este extrem de variata ca simptome.
Teoretic, macar TPC trebuia sa fie negativ.
Endo era localizata in zona uterului sau pe vezica? Adica durerile erau de la ea?