ENDOMETRIOZA nu ne va impiedica sa avem un bebe(2)

Raspunsuri - Pagina 15

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Amely spune:

Andreea, se pare ca da, inseminarile ajuta, mai ales daca sotului nu traiesc prea mult. Totusi, eu n-am inteles pana la urma de ce endometrioza ne impiedica sa ramanem gravide? Spre exemplu la mine, din moment ce ovulez luna de luna, trompe perfecte, spermograma sot foarte buna, nu am chisturi, aderente (doar ce am facut laparo), endometrioza destul de incipienta, hormonale ok, atunci care sa fie explicatia??? Pana si pe sot l-am pus sa ia naturiste, desi are spermograma ca la carte. Si nu a zis nu, nici eu nu zic nu la nimic, as lua orice, as face orice... dar se pare ca fara rezultat Am cautat, am citit pe site-uri, am intrebat, dar tot nu m-am lamurit cum anume impiedica endometrioza fecundarea ovulului. Poate sunt eu nebuna, dar eu nu pot sa cred ca e chiar asa... ce stiu este insa ca nu raman de foarte mult timp, desi dpdv anatomic as avea absolut tot ce trebuie acolo inauntru ca sa se prinda o sarcina... Si ca mine sunt zeci de fete... Eu nu ma pot multumi cu explicatii de genul "daca aveti endometrioza cea mai mare sansa de a face copii este prin FIV". Nu e logic, dupa mine...

"Mai bine sa fii optimist si sa te inseli, decat sa fii pesimist si sa ai dreptate..."

Pozici cu noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andreeaiosif spune:

Draga Amely,

Te rog crede-ma ca ma confrunt cu exact aceleasi intrebari.
Aseara stateam si ma uitam pe absolut toate rezultatele mele si ma intrebam singura ce mai am de facut ca nu mai stiu. Si nici un medic in care sa am incredere 100% nu am. Si crede-ma ca am schimbat multi. Aceleasi raspunsuri ca si la tie: ori – « mai astepata, mai da-ti ragaz, mai stai 1 an », ori « nu ai sanse decat cu fiv si nici acolo prea multe ».
Eu ce sa cred ? Incotro s-o iau ?
Am citit cam tot ce se putea citi pe net despre endometrioza. Si singura informatie logica care explica sub-fertilitatea in endometrioza este aspectul de afectiune imunologica. Respectiv fecundarea se produce dar nu se produce implantarea pentru ca organismul nu recunoste ovulul fecundat ca pe ceva « bun » si il elimina. Din pacate, din tot ce am citit eu (si din ce mi-au spus doctorii) nu se stie remediul si nu cred ca exista – cel putin in Romania.
In alta ordine de idei, as vrea sa atrag atentia pentru toate fetele asupra unora dintre doctori care isi bat joc de starea noastra si de emotiile pe care le dezvoltam pe acest subiect. Eu am fost operata in ianuarie, laparoscopic. Sunt foarte nemultumita de cum arata rezultatul scris in urma interventiei. M-am dus la un dr care se lauda ca verifica « functionalitatea trompelor » iar pe rezultatul meu scrie « trompe permeabile », de functionalitate nici un cuvant. Asta e un singur aspect, ca sa nu le mai pomenesc faptul ca dupa operatie nu a venit macar 1 minut la patul meu, iar la o saptamana nici nu ma mai cunostea! Arogant, dezinteresat, neatent. Nu e nici primul, nici ultimul. Ceea ce e mai grav este ca astfel de medici pun etichete greu de dus, care cel putin pe mine m-au destabilizat emotional. De genul : « din punct de vedere functional esti foarte bine, mai bine ca inainte de operatie, dar din cauza endometriozei sansele sunt foarte mici ». In plus acest medic mi-a pus eticheta asta de la prima intalnire. Oare la ce a mai insistat sa fac laparo?

Nu pot sa spun ca sunt optimista desi as vrea!
Acum sunt ziua a 4-a. Am ovulatie, am ciclu reglat de 28 de zile.
Ma gandesc la inseminare, desi … oare are rost ? daca problema e imunologica – cu ce ajuta inseminarea?

In fine... TREBUIE sa va spun ca personal cunosc 3 femei care au endometrioza si copil! Deci – se poate! Toate 3 au ramas natural, dupa mai multe luni de asteptare, e adevarat. Una din ele are 2 copii.

Va doresc sanatate si daca am vesti va scriu !


andreea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andreeaiosif spune:

mie mi s-a recomandat diferelin dupa operatie de catre 1 medic si de alti 2 nu. si nu am luat!

andreea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amely spune:

Andreea draga, parca mi-ai scris gandurile in mesajul de mai sus. De explicatia cu nerecunoasterea embrionului din cauze imunologice nu stiam, intr-adevar... Sa stii ca si eu cunosc fete care au ramas gravide, desi aveau endometrioza foarte avansata, sunt convinsa ca se poate, dar totusi scepticismul doctorilor uneori ma sperie. Dr-a mea de familie (nu e ginecolog, evident, dar e o tipa super desteapta si o pasioneaza si alte specialitati medicale, nu doar medicina generala) mi-a zis sa nu-mi mai bat capul cu diagnosticul (de altfel destul de saracut, ca informatie, subscriu la ce ai zis tu) fiindca sunt sanse foarte mari. Practic spune ea, daca s-ar face o statistica, cate femei au ramas gravide de-a lungul vremii, fara sa stie ca aveau endometrioza, sau fara sa se investigheze laparoscopic, am ramane uimiti, nu atat noi, cat medicii care ne eticheteaza cu atata usurinta, fara sa se gandeasca si la psihicul femeii. Da, uneori insusi stresul dat de faptul ca stii ca ai endometrioza si ca nu poti ramane, este cel care cauzeaza. Iar cand gasesti un bou (ma scuzati, dar nu pot sa ma abtin) cum e dr-ul Sheritrei, dr. cu pretentii, de altfel, care n-a dormit bine azi-noapte si e nervos dumnealui, si care din 3 cuvinte (si alea pline de greturi) iti taie orice crenguta de speranta de sub picioare (si absolut gratuit, nu stiu daca ati citit mesajul ei de la endometru, este plin de suparare, si pe buna dreptate) chiar ca iti vine sa fugi cat vezi cu ochii.

Ideea este Andreea, ca si pe mine m-a deranjat ca in foaia de diagnostic nu este mentionat nimic in legatura cu functionalitatea trompelor. Asa... merci, puteam sa mai fac inca o HSG, si aflam acelasi lucru. In fine... Oricum, laparo ma bucur mult ca am facut-o, si in afara de lipsa de detaliere a diagnosticului, nu am nimic sa-i reprosez dr., poate doar ca nu mi-a dat o caseta/CD cu filmul operatiei. La urma urmei, un alt dr. va trebui sa creada pe cuvant ca am endometrioza, nu?

Ma iertati, dar acum sunt suparata, nu ma luati in seama, poate am spus vorbe dure... Cred ca ar fi nevoie de cat mai multe povesti de succes, aici la endometrioza, ca sa ne mai vina si noua inima la loc!



"Mai bine sa fii optimist si sa te inseli, decat sa fii pesimist si sa ai dreptate..."

Pozici cu noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andreeaiosif spune:

una din tipele pe care le stiu eu a aflat ca are endo dupa ce a nascut, la vreo 2 ani, cand si-a descoperit chist si s-a operat. probabil daca stia de dinainte nici nu mai ramanea!
(boala asta nu apare pe parcurs, o ai sau nu o ai)

da, stiu ca stresul e un factor, dar cred ca nu e totusi singurul.

am inteles ca nici tu nu ai luat difereline, nu?

andreea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amely spune:

quote:
Originally posted by andreeaiosif
...
am inteles ca nici tu nu ai luat difereline, nu?
andreea


Nu. Inca ma lupt cu mine daca sa-l iau sau nu...si nu am curaj. Pana acum nu m-a convins nimeni ca e mai bine sa-l fac decat sa nu il fac, reusitele de sarcina fiind cam 50%-50%, cu sau fara diphereline. Inseamna mai mult de jumatate de an irosit, si rezultatul nu e nici pe departe garantat. Pe de alta parte... daca ar exista o sansa cat de mica in plus, l-as face imediat. Chiar daca as ramane gravida peste un an, sau un an si jumatate. Dar sunt in bezna... n-am nici o certitudine. Mai bine incerc natural, iau plantute, tin regim alimentar (cat de cat) si ma rog la Dumnezeu. E mai cinstit asa, si sincera sa fiu, tot cam asa ma indeamna si sufletul.

Ioana, noi doua am mai vorbit pe tema asta

Voi mai cere insa cateva opinii (medicale) pana sa iau decizia finala. Pana una-alta, ma bucur de reusitele voastre si astept sa ne impartasiti cat mai multe, cele care ati reusit!

Va pup!





"Mai bine sa fii optimist si sa te inseli, decat sa fii pesimist si sa ai dreptate..."

Pozici cu noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andreeaiosif spune:

nu are cum sa te convinga nimeni pentru ca nu se da decat in cazuri foarte grave de endo sau in pregatire de fiv acest medicament!

in fine...

si eu "practic" acelasi mod de viata ca si tine, cu homeopatie si rugaminti fierbinti catre Dumnezeu sa ne dea un copil sanatos, cand va crede El ca suntem pregatiti.
incerc sa nu ma mai stresez si sa ma bucur de viata si de ce am deja.
dorinta e foarte mare!

andreea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chivutamonica spune:

Buna fetelor dragi,
m-am gindit sa trec si aici acest articol interesant care poate ne ajuta pe multe dintre noi.Ce nu stii despre endometrioza

Durerile cumplite din timpul ciclului sau al actului sexual si infertilitatea sunt simptome tipice acestei boli. Diagnosticarea corecta si tratamentele moderne pot rezolva problema.

Una din zece femei sufera de endometrioza. Durerile mari si/sau sangerarea abundenta in timpul ciclului, dereglarile de ciclu, contactul sexual dureros si infertilitatea sunt cateva dintre cele mai importante simptome ale bolii.
Multe femei indura ani de-a randul aceste suferinte inainte ca afectiunea lor sa fie diagnosticata si corespunzator tratata.
Endometrioza afecteaza astazi din ce in ce mai multe femei tinere. Ele pot scapa insa de problemele aparute, intrucat s-au facut progrese semnificative in diagnosticarea si tratarea afectiunii.


CauzeMucoasa uterina (endometrul) se reface la fiecare ciclu, fiind eliminata o data cu pierderea de sange. Cantitati mici de sange menstrual ce contin bucati de endometru ajung de obicei si in partea superioara a trompelor uterine si, de acolo, in zona pelviana.
Endometrioza este cauzata de fragmentele de mucoasa uterina care, in timpul acestei migratii, se fixeaza pe trompele uterine, ovare, peretii exteriori ai uterului, vezica urinara si, uneori, chiar in cavitatea abdominala, pe intestine. Desi nu si-au urmat cursul firesc, ele sufera aceleasi modificari lunare. Prin absorbtia de sange, se dilata si se ingroasa pana cand se rup si sangereaza.

Migratia in sens invers a resturilor de endometru este un fenomen care se petrece la majoritatea femeilor, dar in unele cazuri creeaza probleme.
O explicatie ar fi ca sistemul imunitar, care de obicei indeparteaza aceste fragmente, nu functioneaza normal la femeile care dezvolta o endometrioza.
Ca urmare, de cele mai multe ori, fragmentele de mucoasa uterina provoaca inflamatii si leziuni in zona pelviana si pot obtura trompele uterine sau le pot lipi de ovare, impiedicand astfel fertilizarea ovulului.


Diagnosticare
Endometrioza poate fi diagnosticata de catre medicul ginecolog, care examineaza direct zona pelviana cu un mic instrument numit laparoscop. Laparoscopia este o procedura rapida, care permite depistarea endometriozei doar atunci cand este vizibila in zona genitala.
In timpul unei asemenea investigatii, ginecologul sesizeaza mici puncte pe vulva, vagin, colul uterin sau intr-o alta sfera genitala. Aceste puncte sau "insule", cum le mai numesc ginecologii, sunt leziunile cauzate de fragmentele de endometru. Daca fragmentele ajung in afara zonei genitale si se depun pe intestine, depistarea lor este mai dificila.
In aceasta situatie, se recurge la metode speciale de investigare, care impun spitalizarea. Indiferent de locul in care se afla leziunile, pentru stabilirea unui diagnostic corect tebuie facuta si o biopsie. Din pacate, unii ginecologi ezita sa puna diagnosticul atunci cand este vorba despre paciente tinere, din cauza opiniei gresite ca endometrioza apare doar la varste mai inaintate.

Totusi, mai ales in astfel de cazuri, contactul sexual dureros este unul dintre principalele indicii care denota prezenta endometriozei. Daca ai aceasta problema, nu ezita sa-i spui medicului.
Un alt factor care intarzie depistarea endometriozei este absenta simptomatologiei. Aceasta afectiune poate fi extrem de dureroasa sau, din contra, poate trece neobservata.
Dr. Alina Rachitan, medic ginecolog la Policlinica Coltea, afirma ca, de multe ori, endometrioza este descoperita cu totul intamplator, in timpul interventiilor chirurgicale pentru alte afectiuni. Este vorba, mai ales, de persoane care au o forma usoara a bolii.










Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns chivutamonica spune:

Cum se trateaza
Exista solutii pentru toate efectele endometriozei. Chiar si infertilitatea este o problema care poate fi inlaturata, insa numai dupa vindecarea bolii. Daca aceasta afectiune nu este depistata, tratamentul special contra infertilitatii nu da rezultate.
Vindecarea endometriozei se face pe cale medicamentoasa sau chirurgicala. Daca vrei sa apelezi la medicamente, atunci este important ca tratamentul sa se faca sub supravegherea medicului, fiindca endometrioza necesita terapii hormonale foarte puternice. Medicamentele neutralizeaza efectul hormonilor feminini sau intrerup menstruatia, blocand astfel secretia de estrogen, hormonul care stimuleaza dezvoltarea excesiva a endometrului. Fragmentele de mucoasa uterina sunt distruse, iar inflamatia se poate vindeca.

Anticonceptionalele sau injectiile contraceptive impiedica ovulatia, fiind indicate in formele usoare de endometrioza.
Danazolul (medicamentul cel mai folosit in tratarea afectiunii) contine un hormon masculin care stopeaza producerea hormonilor feminini. Acesta poate avea efecte secundare precum: ingrasarea, pilozitatea excesiva si ingrosarea vocii.
Gestrinonul actioneaza contra excesului de progesteron. Este un medicament similar Danazolului, care are aceleasi efecte secundare. Se administreaza de doua ori pe saptamana.
LHRH si GnRH (Buserelin si Zoladex) sunt medicamente mai noi, care opresc producerea de estrogen, blocand hipofiza - glanda endocrina care controleaza ovarele. Aceste medicamente induc o falsa menopauza, cu efectele secundare aferente: bufeuri si nervozitate. Se administreaza sub forma de picaturi nazale sau injectii (una pe luna), timp de sase luni.
Laparoscopia este utilizata, in principal, doar pentru diagnosticarea endometriozei. Totusi, in timpul acestei proceduri, unii chirurgi pot indeparta sau distruge fragmentele de endometru si pot separa eventualele aderente, folosind laserul.
Histerectomia (extirparea uterului) ramane solutia la care se apeleaza numai in cazuri extreme (in nici un caz la femeile tinere), doar atunci cand orice alta metoda nu a dat rezultate.
Este bine sa stii
O dieta in care sunt preponderente alimentele proaspete, fructele si legumele te poate ajuta sa faci fata mai usor endometriozei. Exista insa si unele suplimente care iti pot fi de un real folos.
Uleiurile si drajeurile ce contin extract de ciubotica-cucului (doua-trei capsule de 500 mg pe zi) te ajuta sa depasesti efectele secundare ale tratamentelor hormonale (oboseala, nervozitate si retentie de lichide).
Vitamina B6 reduce simptomele premenstruale (100-200 mg pe zi). Pentru a echilibra aportul vitaminelor, este indicata si administrarea de vitamina B-complex.
Vitamina E echilibreaza secretia de estrogen. Poate atenua durerile si ajuta in cazul unui ciclu abundent.
Calciul si magneziul sunt eficiente in cazul durerilor menstruale (Dolomitul este un medicament care le contine pe amandoua).
Seleniul combinat cu vitamina A,C si E ajuta la combaterea inflamatiilor si intareste sistemul imunitar.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daciovi spune:

Fetelor, mie nu imi inceteaza acea scurgere maronie de citeva zile, dar cred ca nu trebuie sa imi fac probleme, voi ce credeti?
In rest sunt bine dar timpul trece atit de incet si cind ma gindesc cit am de asteptat simt ca inebunesc.
Am vazut ca majoritatea dintre voi nu inteleg cum influentiaza endometrioza fertilitatea.Nici eu nu inteleg, dar dr meu mi-a explicat babeste si eu am inteles ca acele chituri elimina o substanta care toxica pentru spermatozoizi sau pentru o posibila sarcina.Eu intradevar am facut anul trecut TPC si dupa citeva ore de la CS nu a fost nici unul viabil.Sper ca am fost destul de explicita pentru ca termeni astia medicali ma omoara.
Va doresc o zi buna.

Mergi la inceput