Mamici de noiembrie - decembrie 2006 (6)
Raspunsuri - Pagina 6
nana72 spune:
Buna ziua si bine v-am regasit
v-am citit mereu darnu am reusit sa scriu. Eu sunt bine, parca si greturile m-au mai lasat si dupa calculele mele, sper sa nu gresesc, peste 3 zile implinesc 12 saptamani. Abia astept sa trec pragul. Abia la inceputul lunii mai merg din nou la medic sa vedem cum mai e samburelul, dar eu zic ca-i bine.
Roxana c, in Ploiesti mai stiu un cabinet care face analize (toxoplasma si altele) pe strada 23 August (Gr. Cantacuzino) se numeste BelMedica si e la parterul unui bloc turn , imediat ce treci de statia "Pisica alba". Eu acolo mi-am facut analizele.
Sper sa ne auzim in continuare si ca sunteti sanatoase.
Ca pastilute eu iau doar acid folic si Materna.
Cu bine
Nana
fatima spune:
fetelor, stiti cumva ce fel de memory stick imi trebuie ca sa-mi dea si mie doctorul inregistrarile cu bebe de pana acum? mi le-a salvat in calculatorul lui si pe cea de la 6 saptamani, si pe cea de la 9, si la urmatoarea eco, de vineri, as vrea sa le iau..a zis ca mi-a facut si poze si filmulet..
va pupic.
vioviju spune:
Lavinia, eu in locul tau as sta in pat, nu as risca nimic. Eu, care sunt patita poate gandesc altfel, cand citesc pe aici ce fac unele dintre voi in primul trimestru de sarcina, fitness, calatorii, etc. mi se face rau. Eu cred ca e foarte important sa stai linistita, sa te odihnesti mult, sa stai chiar in pat mai ales la inceput de sarcina ca sa eviti probleme pe mai tarziu, sa se prinda bine sarcina. O sa ai o viata timp de servici, sport, efort si altele, macar acum rasfata-te si odihneste-te mai ales daca e o sarcina cu probleme.
cristina1974 spune:
Buna, fetelor!
sunt si eu pe aici, foarte noua, si foarte singura.....si foarte deprimata. Am 10 saptamani, o fetita si un sot care mereu e cu treaba, deci non stop sunt eu si fetita si temerile mele, care sunt cumplite.Nu stiu ce sa fac, trec printr-o furtuna de hormoni, de la o stare la alta, de la o extrema la alta.
am programare la prima ecografie pe 22 mai, ca asa ete aici, in Anglia.Nu credeti ca e prea tarziu?
M-au pus deja de la spital cu risc ridicat, ca am avut o sarcina pierduta anul trecut, la 11 saptamani.
Mi-e frica de mor, nu stiu cum sa ma calmez, nu am cu cine sa vorbesc despre asta, asa ca va rog din suflet ajutati-ma si pe mine sa trec mai usor peste asta.
uneori ma bucur, de-abia astept sa devin iar mamica, uneori stau si ma gandesc daca am facut intr-adevar bine ca am ramas iar insarcinata.
va doresc la toate multa sanatate, si sa va bucurati de fiecare semn, mic sau mare, de la bebelus.Si mersi mult .a pup pe toate.
Cristina
Am uitat sa va zic, cica ar trebui sa nasc pe 23 noiembrie
cristina lutac
roxana c. spune:
Fetele, am fost la medicul de familie, m-a luat in evidenta, mi-a spus si doctorita ca n-a mai auzit caz in care sa ramana insarcinata cu trompele legate(eu sunt mai cu mot), m-a speriat putin ca nu stiu ce vorbea cu asistenta de sarcina cu risc de gradul nu stiu cat, o intreb cand ma duc data viitoare, mi-a dat nr de mobil, in cazul ca am o nelamurire despre ceva, si mi-a dat trimitere pt analize la un laborator undeva in spatele Galeriilor, langa BRD, habar n-am unde este, dar il caut eu maine, mi-a spus ca face si toxo si listeria(contra cost).
Veronici, tu ce stii de triplul test? Eu stiam ca se recomanda celor care au trecut de 35 de ani, tu esti mai mica decat mine. Spuneti-mi si mie care-i treaba cu triplul test, cand se face si ce se depisteaza cu ajutorul lui(mi se pare ca S.D)?
Miro, cum stai cu raul si cu greturile, acum, in luna a treia?
Va
pe toate.
Roxana
Lavinia_P spune:
Vio,
Eu nu stau ca nu vreau, doar ca doctora mea nu a pomenit de asa ceva.De unde sa iau concediul medical?
Lavinia_P spune:
Veronici, felicitari!Am "vizionat" bebeii tai si sunt tare draguti..multa sanatate!
Lorym spune:
Roxana felicitari pt decizia luata si uite informatii despre triplu test:
OARE COPILUL MEU VA FI SANATOS?
Din pacate nimeni nu va poate da un raspuns care sa fie 100% sigur.
Exista insa anumite teste (neinvazive si care nu fac nici un rau bebelusului dumneavoastra) pe care le puteti efectua.
Medicina moderna vine in ajutorul viitoarelor mamici cu mai multe analize, menite sa alunge temerile acestora. Aceste teste sunt extrem de simple, majoritatea nu necesita decat o cantitate minima de sange venos, recoltata de la mama si pot aprecia starea de sanatate, atat a mamei, cat si a fatului.
Dintre acestea, TRIPLUL TEST este probabil cel mai important test neinvaziv efectuat in scopul detectarii anumitor anomalii fetale, ca de exemplu: defectele de tub neural, sindromul Down sau trisomia 21 si sindromul Edwards sau trisomia 18.
Screeningul pentru trisomia 21 sau sindromul Down si pentru defectele de tub neural, folosind markeri serici materni, se practica in numeroase centre de diagnostic prenatal din strainatate, datorita simplitatii lui, faptului ca rezultatele se obtin rapid si sunt in mare masura concludente.
Metoda de screening, cunoscuta sub denumirea simplificata de triplu test, este un screening pentru markeri din serul matern si se bazeaza pe determinarea nivelurilor alfa-fetoproteinei (AFP), estriolului neconjugat (uE3) si ale gonadotrofinei chorionice umane (hCG) din sangele matern, intre saptamanile 14 si 21 de gestatie.
AFP = una din primele alfa-globuline ce apar in timpul dezvoltarii embrionare
uE3 = hormonul estrogenic principal secretat de placenta in timpul sarcinii
HCG = un hormon produs de partea fetala a placentei (in celulele coriale), cu valori detectabile de la cateva zile dupa fertilizare
Acestea au valori modificate in diferite boli, cum ar fi defectele de tub neural sau unele anomalii cromozomiale, inclusiv sindromul Down (trisomie 21), cea mai frecventa afectiune citogenetica, caracterizata prin retard mental de diferite grade de severitate si multiple anomalii ale altor aparate si sisteme, cu o incidenta de 1/700 nou-nascuti.
Detectarea markerilor serici materni este o metoda de screening neinvaziva ce consta in prelevarea a 5 ml de sange periferic de la mama, utilizati pentru determinarea cantitativa a valorilor celor trei markeri constitutivi. Fiind o metoda de screening, valorile obtinute au doar o valoare orientativa.
Majoritatea gravidelor la care se obtine un rezultat pozitiv pentru trisomie 21, 18 sau pentru defectele de tub neural poate avea un copil probabil normal. Totusi, aceste paciente vor fi selectate pentru consiliere genetica si efectuarea in continuare a unor testari diagnostice invazive de tipul amniocentezei, deoarece depasesc limita de risc acceptabila pentru populatia generala.
<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]-->Determinarea cantitativa a markerilor din serul matern, corelata cu varsta materna, poate ajuta la estimarea riscului individual al unei femei pentru o sarcina cu sindromul Down. Acest calcul estimativ deriva din testarea individuala a valorilor celor trei markeri serici materni, combinat cu calcularea riscului specific legat de varsta, greutate materna, rasa, diabet zaharat insulino-dependent matern, numarul de tigari fumate pe zi, pentru a produce o probabilitate insumata pentru trisomia 21. In acest fel se pot detecta aproximativ 70% din fetusii cu sindrom Down. Se accepta, in general, riscul de 1/385 pentru sindromul Down la data probabila a nasterii, aceasta fiind probabilitatea estimata pentru trisomie 21 a unei femei de 35 ani la termen.
<!--[if !supportEmptyParas]--> <!--[endif]-->Mamelor cu risc estimat peste limita predeterminata li se efectueaza o ecografie pentru determinarea varstei gestationale reale, prin biometrie fetala (diametrul biparietal, lungimea femurului, lungimea cranio-caudala). Daca in urma recalcularii varstei gestationale, riscul este in continuare peste limita acceptabila, abia atunci femeia este orientata spre un diagnostic prenatal de certitudine prin amniocenteza, urmat de consiliere genetica.
Avand in vedere ca valoarea celor trei markeri este strict dependenta de varsta gestationala, astfel incat o eroare de estimare mica, de 5 - 9 zile, poate duce la erori in calcularea riscului, se recomanda ca in ziua prelevarii markerilor serici sau cu cateva zile inainte sa se efectueze o ecografie cu biometrie fetala, pentru a stabili varsta gestationala reala.
Ce trebuie sa intelegem practic din efectuarea acestui test?
Nivelul celor trei markeri din sangele gravidei respective se compara cu esantionul considerat normal pentru o varsta gestationala data.
In defectele de tub neural, cum ar fi spina bifida sau anencefalie creste foarte mult nivelul AFP.
In sindromul Down, creste peste limita acceptabila nivelul hCG, iar nivelurile de AFP si uE3 sunt mai scazute decat media .
In sindromul Edwards, nivelul celor trei markeri serici, AFP, uE si hCG, este mult scazut fata de minimul acceptat.
Aceste date cantitative sunt introduse intr-un soft special, alaturi de anumite informatii despre gravida si sarcina respectiva, dupa care se calculeaza valorile medii pentru varsta gestationala, luand in considerare mai multi parametri.
Daca riscul estimat depaseste un anumit nivel mediu de risc acceptat, testul se considera a avea un rezultat pozitiv. Acest rezultat nu inseamna obligatoriu ca sarcina este afectata, deoarece triplul test are doar valoare orientativa pentru diagnostic, insa necesita o urmarire ecografica mult mai atenta, orientare catre un cabinet de diagnostic prenatal pentru amniocenteza si consiliere genetica, atunci cand este cazul.
Noua gravide din zece vor avea un rezultat negativ pentru sindromul Down, ceea ce inseamna ca aceste gravide au o probabilitate mult mai mica de a da nastere unui copil cu acest sindrom, neexcluzand acest risc in totalitate! Singura procedura menita sa excluda aproape 100% diagnosticul de sindrom Down este amniocenteza si efectuarea cariotipului fetal din lichidul amniotic.
Totusi, cu triplul test se detecteaza peste 70% din fetusii cu sindromul Down, un procent rezonabil pentru a se recomanda triplul test ca procedura de screening pentru toate gravidele, indiferent de varsta materna, acest test fiind considerat de rutina pentru majoritatea spitalelor de profil din strainatate.
lory
12 sapt
tanima_i2002 spune:
Fatima, la dr T poti sa te duci cu orice stik, e dotat omul. Stik-urile stiu ca au iesire USB si e ok. Eu de ex am fost cu ap de fotografiat care are memorie stik si mi-am luat cablul de conectare la calc ce are tot iesire USB. A doua oara m-a pus sa scot memoria din aparat (cardul) deci are si dispozitiv de citit memorii de ap foto. Bafta!
roxana c. spune:
Multumesc, Lory.
Ajutati-ma si pe mine, va rog: cum fac sa-mi apara langa semnatura graviduta si saptamanile(ca la Lory,de ex,) ca m-am chinuit dar tot nu-mi iese si mai am putin si ma enervez.
Roxana