Mincare sanatoasa (fara aditivi)
Raspunsuri - Pagina 4
Alyssa spune:
Ca indulcitor eu folosesc Splenda. Se poate fi folosit si la prajituri dar eu nu l-am folosit la patiserie deloc.Este un produs natural care contine sucralosa, extract din fructe. Are 2 calorii pe lingurita.
Wasa folosesc si eu, dar un brand de al ei care se numeste "Ryvita". Au diferite feluri. Mie imi place cel www.ryvita.co.uk/crispbread_sesame.html" target="_blank">"sesame rye" care cred ca se traduce "susan si ovaz". Contine faina de ovaz macinata intreg, 10% seminte de susan si sare. Are un gust foarte bun. Dimineata merge sa pui cottage cheese intre doua felii si astepti un pic. Se imbiba un pic si e tare bun. La supa merge rupt in bucati in ea. La pachet merge cu cream cheese intre doua bucati.
Cine sta in Canada, Ryvita gasiti foarte ieftin la No Frills unde il luati cu $1.99 pachetul de 250 grame. Are cam 24 de felii. La alte magazine l-am vazut la $3.99!
michelle7 spune:
fratilor , inca o data mi s-a confirmat de ce americanii sunt grasi. am fost azi la medic si in sala de asteptare mai multe mamici cu copii intre aprox 3 si 14 ani. sa va spun ce " snack"-uau aia. : chipsuri de cartofi, cola, mancare de la MC Donalds, ceva bautura energizanta colorata, biscuiti cu ciocolata si crema- mancau cot la cot parintii si copiii. Mie una mi se pare penibil ca in cele 30 de minute de asteptare trebuie sa rontai la nesfarsit ca altfel mori de foame .
azi la supermarket un cuplu supraponderal in jur de 30 de ani cu bebic de cateva luni. cosul plin de chipsuri, biscuiti, porcarii congelate gen tacos, waffles,lasagne etc , sucuri , si o tona de carne. si daca copilul lor va fi si el gras e pt ca " asa are genele"
ML spune:
Hai ca nu mai tin pasul cu voi, asa de repede va merge gurita.
Pt. cine vrea sa inlocuiasca ciocolata din cereale sau prajituri (din motive de "superenergizare" a copiilor) incercati si carob powder (am impresia ca e pudra de roscove, nu contine cafeina). Eu le pun in cereale si mananca. Prajituri nu am facut. Le dau si eu ciocolata (rar) si fac prajituri cu cacao (astea mai des si parca au foc la talpi dupa).
In cereale le pun "lapte" de orez (rice drink), asta pt. cei care nu suporta laptele. Si nuci sau seminte de dovleac cand am. Le "indulcim" cu stafide. La fel si "oatmealul" (fulgii de ovaz).
Michelle, cand m-am dus in Ro cu fetita in vizita am vrut mult sa o vada o doctorita batrana dieteticiana si mi-a spus femeia ca daca esti indopat de mic, apoi cand devii adult poti sa "mananci" numai aer ca-i prea tarziu. Voi ce credeti?
Oricum, mi-am cam facut planul cu cei mici si i-am luat din timp cu "scarbosenii sanatoase" gen broccoli, cartof dulce, fructe si prajituri de casa in speranta ca le vor fi "pavaza" cand or iesi in lumea apetisanta a chipsurilor. Oare??? Ei, la petreceri si "ocazii"(?!) nu-i opresc sa nu cada lati cand soseste concurenta.
ML spune:
Irina si restul fetelor voi ce prajituri de casa le faceti copiilor? Nu vreau retete doar sugestii.
Si altceva... Ce mai indulciti cu miere, ca inlocuitor al zaharului? Ceai, eventual cereale, ...compot??!!. Exista si prajituri facute exclusiv cu miere?
Eu cumpar din cand in cand o dulceata indulcita numai cu suc de strugure concentrat. Stie cineva cum se face o asemenea dulceata?
Si pt. ca vorbim despre mancare "sanatoasa" a mai incercat cineva "mierea" din flori de papadie? Eu am facut o singura data cand am cules de la tara in Ro si tare mi-a placut. Singura chestie pe care as fi schimbat-o daca as fi stiut cu ce era zaharul rafinat. Se foloseste zahar brun sau miere ca indulcitor la dulceturi? Asta da intrebare tampita, nu?
irina.c. spune:
Lorena,eu ma inspir din forumul de la culinar,de fapt asa am in ceput sa fac prajituri de casa care sa-mi si iasa,ca eram dezastru la capitolul asta.In general fac checuri,pandispan,negresa(asta imi place mult de tot,da nu reteta de post),tort diplomat cu fructe,placinta cu mere,strudel(cu foi cumparate) si baclava(tot cu foi cumparate).Baclavaua o fac si in post,dar folosesc margarina in loc de unt.
Eu folosesc zahar normal,miere doar la ceai.Am incercat sa inlocuiesc zaharul obisnuit cu cel brun,dar din pacate ma ajunge cam scump pe luna,asa ca am renuntat.:(Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Trebuie sa cobori din barca daca vrei sa mergi pe ape.
today
Idora spune:
Tropicana e natural dar daca-i pasteurizat,tot degeaba, ca nu mai are nici o valoare nutritiva.Asa ca cel mai bun e sucul proaspat facut la storcator.Nimic din ce-i pasteurizat nu e sanatos:laptele,s.a.Laptele viu,nefiert,cumparat direct de la tarani, e cel mai sanatos.
Idora spune:
Cel mai bun inlocuitor de zahar e mierea sau zaharul invertit(care-i mai bun decat zaharul brun)Eu am facut dar am gresit reteta si am pus doar 150 ml apa in loc de 450 si a iesit f.tare, ca nu puteam nici lingurita s-o bag in el.Dar m-am apucat aseara sa fierb borcanul in dunst, ca sa se moaie,am mai turnat 300 ml apa si acum e bun.Pacat ca nu m-am gandit sa fac asa cu cateva zile inainte, cand am facut concentratul ala de lamaie, ca l-as fi inlocuit cu zaharul alb.
Idora spune:
Painea Wasa,mie nu-mi place, prefer painea neagra.Am o carte cu bucataria fara foc si va scriu cate ceva de aici, daca va intereseaza.
Aici scrie, sa nu aruncam cojile de la legume sau de la fructe,indiferent de care sunt dar bineinteles cojile de la legume separat de cele de la fructe.Se pun cojile de la legume(fructe) intr-un borcan cu apa rece sa le cuprinda bine,se leaga cu foaie de plastic si se tin la racoare.Dupa 10-12 ore,acest suc se poate consuma,deoarece in acest interval de timp apa a extras cea mai mare parte de enzime,vitamine,minerale s.a.Iarna se poate pastra pana la 7 zile,fara sa-si schimbe gustul.E un bun tonifiant.Se consumain loc de apa sau se foloseste la supe,ciorbe,la prepararea unor sucuri sau maioneze de post,toate fara a fi fierte.
Alta problema-i faina alba, care nu-i sanatoasa dar cu ce s-o inlocuim?Eu nu am vazut faina neagra sau integrala pe nicaieri in RO si ma intreb cu ce se poate inlocui daca vrem sa facem prajituri Ma gandeam la un moment dat sa m-apuc sa rasnesc orez ca sa-l fac faina dar habar n-am daca se poate inlocui cu faina alba.Stiti ca,cocaturile nu-s bune, cum zicea Andronache
Aveti grija si cu prajelile in ulei, ca nu-s sanatoase.Mai bine facute la cuptor sau la grill sau daca nu, prajite (ce se poate)doar cateva minute in putin ulei de masline.
irina.c. spune:
quote:Idora,se gaseste si in ro faina integrala,la magazinele naturiste.Dar nu cred ca e buna la prajituri,ca nu cr este la fel cu cea alba.Irina si bb Ilinca(26 apr '04)
Originally posted by Idora
Alta problema-i faina alba, care nu-i sanatoasa dar cu ce s-o inlocuim?Eu nu am vazut faina neagra sau integrala pe nicaieri in RO si ma intreb cu ce se poate inlocui daca vrem sa facem prajituri Ma gandeam la un moment dat sa m-apuc sa rasnesc orez ca sa-l fac faina dar habar n-am daca se poate inlocui cu faina alba.Stiti ca,cocaturile nu-s bune, cum zicea Andronache
Trebuie sa cobori din barca daca vrei sa mergi pe ape.
today
Idora spune:
Mersi Irina,o sa ma uit.M-am gandit ca nu se poate inlocui cu faina alba dar cum fac chinezii astia paine si prajituri din orez, nu pot sa-mi dau seamaO sa ma uit pe net si daca gasesc retete le scriu aici.
La Plafar am vazut siropuri de muguri de pin(parca), lamaie,etc. facute cu zahar invertit dar n-am luat inca.Vreau sa incerc eu acasa intai, sa vad ce iese.