Bebelusi de septembrie-octombrie 2005 (82)
Raspunsuri - Pagina 13
Anya20 spune:
Am sa raspund la subiectul legat de greutate si cereale.
In primul rand nu trebuie sa raportam greutatea copiilor nostri intr-o anumita luna la greutatea altora. Este drept ca exista grafice de crestere, insa ele sunt orientative si ideea este sa nu fie diferente mari intre greutatea reala si cea ideala pt varsta copilului (in plus sau in minus). De principiu, greutatea de la nastere trebuie dublata intre luna a 4-a si a 6-a. E drept ca un bb nascut cu 2.800g isi va dubla greutatea mult mai repede decat unul nascut cu 4 kg (care probabil nu si-o va dubla nici la 6 luni), ceea ce este firesc.
Incepand cu luna a 5-a, ritmul de crestere scade la cca 500 g/luna. Si aceasta valoare este orientativa. Abaterile mari insa reprezinta o problema (de ex o crestere de numai 150-200g/luna, dar si de 800g-1kg).
Este drept ca un copil care are la 6 luni 9 kg si a mancat san si eventual fructe si legume (nu lapte praf sau fainos-cereale)este un bb in limite normale. Desi, de obicei copiii alaptati cresc ceva mai greu.
Se incepe diversificarea cu cereale/fainos la bbii care nu cresc satisfacator. Ele au rolul de a accelera cresterea, pt ca aduc un aport crescut de glucide, dar nu sunt obligatorii in hrana tuturor sugarilor (e drept ca sunt imbogatite cu fier si alte vitamine, dar au un aport scazut de proteine). Sunt, daca vreti, varianta adaptata pt bblusi a painii si derivatelor acesteia, care nu au alt rol decat sa ingrase (si de care, unele dintre noi ne ferim atata
). Sunt desigur gustoase si datorita gustului dulce sugarii le prefera.
Pe de alta parte, fara nici o suparare, e mai bine ca un copil sa fie mai slab, dacat spre extrema cealalta. Un copil paratrofic (cu tesut adipos in exces) este mult mai sensibil la diferite boli si mult mai greu de tratat in cazul unei imbolnaviri. Pe de alta parte, in primul an de viata, celulele adipoase cresc ca numar, un numar cu care ramanem toata viata (cand se ingrasa adultii, se "umfla" aceste celule, care cu cat sunt mai multe, cu atat este mai "grav"). Acum se pun "bazele" unei viitoare posibile obezitati la copilul mare si adolescent.
Acestea fiind zise, adaptati si voi "mancarica" cum e mai bine pt fiecare.
Sunt sigura ca nu am spus nimic nou, dar am vrut sa subliniez ca o anumita greutate la un anumit moment nu spune mai nimic despre cresterea bblui (trebuie luate in seama gr. de la nastere, lungimea, ritmul de crestere lunar, alimentatia fiecaruia, momentul diversificarii).
Mimsi - daca nu vrea un mar ras sau altceva, n-o forta. Mai las-o un timp si reiei.Daca i-ar fi foame ar manca. Daca vrei, poti sa-i dai dupa-amiaza, sa vezi ce se intampla.
Caterinuta - am explicat mai sus cum e cu greutatea. Bb e in regula.
Cristina_m - se poate sa-i iasa intai dintisorii de sus. E cam ciudat, dar am mai vazut.
Alina
Anya mea(19 oct. 2005)
b_irina_c spune:
Nu reusesc sa recuperez ca mor de somn...
Am retinut ca Diana vrea perdea colorata. La magazinul Obor sunt "carca" de perdele ca sa zic asa... Muuulte modele, se gaseste la metru si sunt ori lungi pana la pamant, ori mai scurte (trec putin de calorifer). Si tot acolo ti le si tiveste si pune bentinta (rejansa) ca sa fie gata de pus in geam (recomand rejansa dubla ca se aseaza mult mai fain si simplu perdeaua).
V-am zis eu ca se culca
la 11
. Am incercat sa-l culc mai repede si uitati cum l-am gasit (a se observa si freza)!
Ioana saru'mana, da vreau patrate de izopren
! (vb pe YM)
Vera Vladut e fidel
si ii e dor de Iulia pe care o
sa doarma bine (el ca ea stiu ca doarme
)!
Am uitat ce era mai important. Ieri noapte la 3.30 il aud pe bb maraind si ma duc sa-i bag suzeta. Si cand colo ce-mi vad ochii?!?!? Dormea deja cu suzi in gura
. Seara adoarme cu ea in gurita, dar cand ma duc sa-i inchid muzica e fara ea... Deci si=a luat-o singurel
. Ce bine ar fi daca si-ar face obicei... Asa se poate trezi de cate ori vrea suzi si nu mi-ar pasa
.
In rest nu am mai apucat sa citesc... si maine e o zi...
Noapte linistita!
Irina si
Vladut (26.08.2005)
Poze
moki spune:
Buna seara,ca mai am un pic si zic 'neata!
Eu iarasi "alerg" dupa voi..
Dar nu ma certati,de data asta ..probleme serioase...in primul rand multumim urarilor de ziua noastra,pe 27,insa Ioana ,trebuie sa te dezamadesc,n-a fost nici o petrecere..
Toate pregatite,tortulet cu poza,invitati din familie si pe la 3 ziua ..ce credeti..Mario se invarte sub ochii mei si brusc,cade din pat..faza e ca patul nostru e foarte inalt,el a cazut direct pe burta de a duduit parchetul,a urlat ceva,dupa care s-a inmuiat de tot ca o carpa si era aproape imobil..nu raspundea la nici un stimul..plus ca vomita ingrozitor..drept care sperietura mare..suna dr,si au urmat calvarul de echografii,radiografii si alte investigatii sa nu fi patit copilu' ceva..slava d-lui a fost bine,zic eu..fiindca pana la urma am fugit din renumitul spital Grigore Alexandrescu,din cauza conditiilor "optime"..
asa ca ziua lui s-a terminat cu o sperietura zdravana si tortuletul a fost mancat a doua zi,dar tot cu noduri in gat,ca deee,a urmat vaccinul si implicit maraiala..
am insa si o veste buna:la copro,n-a mai iesit ni'k deci am rasuflat usurati..
Laura & bebe Mario (27 sept 2005)
poze
moki spune:
Am uitat sa raportam:la 6 luni,7.800 kg si 67 cm,cam micuti,dar cu atatea belele pe cap..
poze
moki spune:
Si inca ceva,fetele care alapteaza inca la san,voi cum diversificati strumfii??Dati-mi si mie ceva sugestii :
1.cu lapte,sau fara lapte dupa primele mese de papa,(ca daca nu-i dau mi se umfla sanii de numa'..plus ca plange si vrea..)?;
2.la masa de ora 7 seara ce papam?
3.inainte de culcare,deci la ultima masa, ce fainoase sunt indicate celor cu tendinte de constipatie?
Astept sa ma luminati!!

poze
moki spune:
si uite cum am uitat ce era mai important,sa felicit si eu lumea!!
AIn primul rand La multi ani celor care s-au mai sarbatorit intre timp,sa cresteti mari si sanatosi!!

Mifloricico,sar'na de pozele alea cu dedicatie,tare de tot tortul!!Si Ana-Maria o bombonica!!![]()
Irina,super Vladut cel nedormicios!!si freza,ce sa mai vorbim!!..
Ioana,Miruna m-a dat gata,are niste poze de fotomodeu adevarat
Dar deocamdata pastram distanta..Mario mai are de crescut![]()
Hai c-am fugit!Pupicei celor activi dar si celor care baga somnic ca merita!
poze
nanadana spune:
Moki vai prin ce sperieti ati trecut bine ca na patit nimic casacadorul nostru ,dar vreau sa spun ca este un dulce in poza cu bazmaluta pe cap 
Irina ce haios este Vladut
, cred ca sau vorbit strufei astia ca sa ne srtumfeasca
,ca si al meu la fel nu a vrut sa doarma ,a adormit pe la 10 seara
Gata ma duc sa dorm ca nu mai pot de somn
,o seara placuta pe ring ![]()
poze
nanadana spune:
Ioana vezi ca se discuta despre (securitate :prize.........)la "Parinti intreaba Parinti raspund"
Anya
pt toata explicatia
gata chiar ca m plecat ![]()
poze
Dana_ch spune:
Nimeni pe aici!!!!!!
culcat copii, barbat am facut si
sunt gata de un dans
Moki bine ca na patit copilul nimic,stiu prin ce a-ti trecut ca si la noi aceasi faza numai ca nu a vomitat....
Irina e superb Vladut sa sti ca seamana cu prichindelul meu la privire se uita asa de dulce.
Nanadana
pentru Antoine
Poze cu
Lucas
Dana_ch spune:
Anya ce bine ca esti printre noi sau ca noi suntem pe aici
ca ne mai cateva bolovane de pe inima
Poze cu
Lucas