Jurnalul pescarului amator
Raspunsuri - Pagina 9
akella spune:
Salata de peste cu masline
Ingrediente: 500 g peste sarat, 40 g ceapa rosie, 1 foaie dafin, 1 morcov, 100 g masline, piper, ulei, otet, patrunjel verde
Pestele se desareaza, se curata de oase si se amesteca impreuna cu feliute de ceapa, foaia de dafin faramitata, patrunjel tocat, morcov ras si piper. Deasupra se toarna uleiul amestecat cu otet si se orneaza cu masline.
akella spune:
Salata de peste cu sos de iaurt si mustar
Ingrediente: 2 salate mari, 100 g frunze de papadie, 1 leg. ceapa verde, 2 piersici coapte, 400 g filé de peste, sare, piper, 1 lg. ulei, 3 lg. iaurt, 5 lg. smantana, 1 lingurita mustar, 1 lingurita hrean ras, 3 lg. otet, cate 1 lingurita marar si patrunjel tocat, 1 priza zahar
Papadia si salata se rup bucati. Ceapa verde se taie inele, iar piersicile se taie bucatele.
Pestele se spala, se sterge, se taie cubulete, se condimenteaza si se prajeste in ulei cca 2-3 minute.
Se amesteca mustarul, iaurtul, smantana, hreanul si otetul. Se adauga verdeata. Se condimenteaza cu sare, piper si zahar, dupa gust.
Se amesteca salata si papadia cu pestele si sosul de iaurt. Se orneaza cu marar si patrunjel.
akella spune:
Salata de peste afumat cu grapefruit
Ingrediente: 2 grapefruit-uri mari, 250 g peste afumat (somon, pastrav), 150 g smantana, sare, piper, 2-3 lg. suc de lamaie, ½ leg. marar, boia, 1 lg. otet, 2 lg. ulei, 1 salata verde
Se curata fructele, se fileteaza si se pastreaza sucul. Se amesteca smantana cu sare, piper si suc de lamaie. Se toaca mararul si se amesteca in crema de smantana; se adauga boia, dupa gust.
Intr-un castron de salata se amesteca sucul de grapefruit cu otetul, sare si piper. Se inglobeaza treptat uleiul. Salata se rupe bucati.
Salata si pestele taiat bucati se amesteca impreuna cu vinegreta. Se repartizeaza pe farfurii. Se aseaza bucatele de grapefruit si se toarna deasupra crema de smantana.
akella spune:
Salata de peste afumat cu linte
Ingrediente: 150 g linte rosie, 500 ml supa de legume (instant), 150 g salata verde, 2 cepe, 2 lamai (verzi), 8 felii peste afumat (cca 200 g), 2 lingurite hrean ras, 4 lg. ulei (masline), sare, piper, 1 lingurita miere
Lintea se pune la fiert in supa fierbinte cca 5 minute, se trece prin apa rece si se lasa sa se scurga.
Salata verde se rupe bucati. Se toaca ceapa. Se spala cu apa fierbinte o lamaie, se sterge, se rade coaja si se stoarce sucul. A doua lamaie se fileteaza.
Se bat cu telul sucul de lamaie, coaja, hreanul, uleiul si mierea. Se sareaza si se pipereaza.
Se aseaza intr-un castron lintea, ceapa tocata si feliile de lamaie. Se stropesc cu dressing-ul si se amesteca impreuna cu ingredientele de salata. Se lasa sa se marineze 30 de minute si se adauga salata verde.
Se repartizeaza pe farfurii si se aseaza deasupra felii de peste afumat. Se orneaza cu lamaie verde.
akella spune:
Salata cu scrumbie
Ingrediente: 500 g cartofi, 4 rosii, 1 salata verde, 1 leg. ridichi, 3 filé-uri de scrumbie, 1 ceapa, 150 g fasole boabe, 4 lg. suc de lamaie, sare, piper, 5 lg. ulei, 100 ml supa de legume (instant), 6 masline negre, verdeata
Cartofii se fierb in coaja cca 25 de minute. Se taie felii cartofii, rosiile si ridichile, salata bucati, pestele fasii si ceapa pestisori. Fasolea se fierbe 15 minute in apa cu sare.
Se amesteca sucul de lamaie cu sare, piper, ulei si supa de legume. Se incalzeste putin. Se adauga apoi ingredientele de salata si se lasa sa se patrunda 60 de minute. Se orneaza cu masline si verdeata.
akella spune:
Sandvisuri provensale
Ingrediente: 4 chifle, 4 lg. ulei (masline), 2-3 castraveti, 2 rosii, 1 ardei verde, 1 ceapa, frunze de telina, 4 filé-uri mici de peste, suc de lamaie, 2 oua fierte tari, masline negre, sare, piper
Se taie chiflele in doua si se scobesc de miez. Se ung in interior cu ulei, apoi se aranjeaza cateva felii de castravete, rosiile taiate cubulete, ardeiul si ceapa taiate marunt. Se pun frunze de telina si filé-urile de peste, prajite usor in prealabil si stropite din belsug cu suc de lamaie. Deasupra se aseaza felii de ou fiert si masline negre, fara samburi.
akella spune:
Saramura de biban
Ingrediente: 1 kg biban, sare, piper boabe, 2 foi dafin, 1-2 ardei iuti rosii, patrunjel verde
Pestele se curata de branhii si instestine, se sareaza si se frige pe gratar. Dupa ce s-a rumenit, se curata pestele de solzii arsi si se pune intr-o baie de apa fierbinte in care s-a fiert piperul boabe, dafinul, ardeii iuti si patrunjelul verde; se da un singur clocot.
akella spune:
Sarmale cu peste
Ingrediente: 16 foi mari de varza, sare, 500 g filé de peste, 2 lg. suc de lamaie, 4 cepe, 40 g unt, 2 morcovi mici, 1 ou, 4 lg. smantana, 2 lg. pesmet, piper alb, 1 varf de cutit coriandru macinat, 100 ml supa (instant), 2 lingurite boabe de piper roz
Foile de varza se oparesc intr-o cantitate mare de apa cu sare 3-4 minute. Se trec prin apa rece, se scurg bine; se aseaza suprapuse, doua cate doua, pe prosoape de bucatarie.
Pestele se taie cuburi de 2 cm si se stropeste cu suc de lamaie. Ceapa se toaca si se caleste in 10 g unt. Se adauga pestele si se lasa sa prinda putina culoare. Se zdrobesc apoi cu furculita.
Morcovii se taie marunt si se da deoparte ½ din cantitate. Restul se amesteca bine cu ou, 1 lg. smantana, pesmet si peste. Se condimenteaza cu sare, piper si coriandru. Se umplu foile de varza si se impacheteaza. Se preincalzeste cuptorul.
Se unge cu unt o forma termorezistenta si se aseaza inauntru sarmalele. Intre ele se pun cubulete de morcov si se repartizeaza deasupra restul de smantana si restul de unt, sub forma de fulgi. Se toarna supa si se coace totul 30 de minute. Se orneaza cu boabe de piper roz si felii de lamaie.
akella spune:
Scoici in aspic
Ingrediente: 48 scoici, 12 raci, 1 cap de peste, 1 picior de vaca, cimbru, 1 foaie de dafin, 1 ceapa, 1 lamaie, 3 oua fierte tari, 100 ml vin, 5 catei usturoi
Se spala scoicile si se oparesc in apa cu sare, pentru a le putea scoate din cochilii. Se spala din nou. Se lasa sa fiarba cateva minute, apoi se lasa sa se raceasca. Se fierb si racii, se curata si se lasa sa se raceasca.
Separat, se preparã aspicul din capul de peste, piciorul de vaca, cimbru, ceapa, usturoi, foaia de dafin, o bucatica de lamaie, sare, piper, 1 l apa si vin. Se fierbe incet pana scade la jumatate. Se strecoara si se lasa sa se raceasca.
Ouale se taie sferturi. Se pune intr-o forma putin aspic apoi se aseaza un rand de scoici, unul de raci, unul de oua. Se toarna aspic, se lasa sa se raceasca, apoi se repeta operatia. Se acopera cu aspic si se da la rece. Cand se serveste, se rastoarna pe un platou si se decoreaza cu felii de lamaie si verdeata.
akella spune:
Scoici cu smantana
Ingrediente: 48 scoici, 50 g unt, 100 g smantana, sare, piper, patrunjel verde tocat, 6 catei usturoi, 20 g faina
Se spala bine scoicile si se pun la fiert in apa cu sare. Cand se deschid, se scot din apa, se spala bine, lasandu-le atasate de cochilii. Se aseaza intr-o tava de cuptor.
Separat, se pregateste un sos din unt, faina, smantana, sare, piper si usturoi pisat. Din acest sos se pune putin, cu lingurita, in fiecare scoica. Se dau la cuptor 5 minute si se servesc fierbinti, presarate cu patrunjel verde tocat marunt.