Jurnalul pescarului amator
Raspunsuri - Pagina 10
akella spune:
Scrumbii cu ierburi aromate
Ingrediente: 1 kg scrumbii, 2 cepe, 1 kg rosii, 12 masline negre, 50 g stafide, 2 catei usturoi, 100 ml vermut alb, 6 lg. ulei (masline), ˝ lingurita ierburi aromate (cimbru, rozmarin etc.), 1 crenguta busuioc verde, faina, sare, piper
Se curata pestele, se spala bine si se sterge, apoi se condimenteaza bine cu sare si piper si se trece prin faina.
Rosiile se curata de coaja si seminte si se toaca marunt. Se incing 3 lg. ulei si se caleste 2-3 minute ceapa tocata marunt. Se toarna vermutul si se dau cateva clocote, pana se evapora. Se adauga rosiile, usturoiul zdrobit, stafidele si maslinele fara samburi. Se condimenteaza si se mai fierbe cca 15 minute.
In uleiul ramas, se prajesc scrumbiile, cate 1 minut pe fiecare parte. Apoi se scurg si se aseaza pe piureul de rosii. Deasupra se presara ierburile aromate si busuiocul tocat marunt.
akella spune:
Somn fript
Ingrediente: 4 felii somn (a cca 200 g fiecare), sare, piper, 2 lg. suc de lamaie, 2 lg. ulei
Se sareaza pestele, se pipereaza si se stropeste cu suc de lamaie. Se unge cu ulei.
Se frige 3 minute pe fiecare parte. Se serveste cu sos de verdeata si cu legume.
akella spune:
Spuma de pastrav cu icre
Ingrediente: 5 g gelatina, 2 filé-uri de pastrav afumat, 400 ml frisca neindulcita, piper, 2 salate, 2 cepe rosii, 4-5 lg. otet, 7 lg. ulei, sare, zahar, ˝ leg. ceapa verde, 125 g icre de pastrav
Gelatina se inmoaie in apa rece. Pestele se paseaza impreuna cu 130 ml frisca. Se condimenteaza cu sare si piper. Se dizolva gelatina la foc moale. Se amesteca in piureul de peste si se da la rece.
Se tapeteaza cu folie o forma de chec. Se bat 270 ml frisca si se inglobeaza in compozitia de peste. Se aseaza in forma si se lasa la rece cel putin 2 ore.
Salata se taie bucati, ceapa se toaca. Se amesteca otetul cu ulei, sare, piper si zahar. Se adauga ceapa tocata. Se aseaza salata pe farfurii si se stropeste cu vinegreta. Se rastoarna spuma si se taie felii. Se aseaza pe salata si se orneaza cu ceapa verde si icre de pastrav.
akella spune:
Spuma de pastrav cu salata verde
Ingrediente: 2 filé-uri pastrav afumat (a cca 150 g), 125 g branza de vaci, 2 lg. smantana, 1 lg. suc de lamaie, sare, piper, 1 leg. marar, 250 g salata verde asortata, 2 cepe, 1 catel usturoi, 6 lg. ulei (masline), 3 lg. otet din vin rosu, 3 lingurite mustar
Pestele se curata de piele si se paseaza. Se amesteca branza de vaci cu smantana si suc de lamaie, apoi se incorporeaza pestele. Se condimenteaza si se adauga mararul tocat. Se da compozitia la frigider.
Salata se taie bucati potrivite, iar ceapa si usturoiul se toaca marunt. Se amesteca uleiul cu otetul si mustarul. Se adauga ceapa si usturoiul si se condimenteaza puternic cu sare si piper.
Salata se imparte pe 4 farfurii si se stropeste cu dressing. Cu doua lingurite se scot bile din compozitia de pastrav, se aseaza pe salata si se orneaza cu marar.
akella spune:
Sushi din pastrav
Ingrediente: 1 ceasca orez, sare, 1 lg. zahar, 1 lg. sos de soia, 200 g pastrav afumat feliat, 200 g crema de branza cu verdeata, 1 leg. ridichi
Se fierbe orezul in apa cu sare, se trece prin jet de apa rece, se scurge bine; se adauga sare, piper, zahar si sos de soia.
Feliile de peste se aseaza pe planseta, suprapunandu-se usor, sub forma de dreptunghi. Se ung cu orez, apoi cu branza. Se presara ridichi tocate si se ruleaza. Se infasoara in folie si se dau la congelator 30 de minute. Se taie felii.
ligeea spune:
Am sa scriu si eu o reteta din Delta , din Sf. Gheorghe care este buna si pentru pici.
Se ia un peste cu carne alba - de preferinta salau si se taie in bucatele (asa cat un cruton mai mare ).Daca nu aveti salau merge si carnea de stiuca care se dezoseaza de oasele mari , se da la blender sa nu mai ramana nimic din oasele micute , se pune 1 ou, marar si cateva fire de orez si se fac perisoare .
Se pune la fiert zarzavatul adica vre-o doi cartofi mari taiati de ciorba , 1 ceapa ,1 morcov taiate marunt (nu le dati la blender ca nu iese asa buna). Dupa ce se fierbe zarzavatul un pic se aduga pastele sau perisoarel . Se bate separat smantana -1 borcanel , nu luati Danone , cu 1 ou si cu o canita de apa.
Dupa 10-15 min. de cand am pus pestele se pune dressingul (n-au auzit lipovenii de asa fineturi )si mault marar.
La origine cirba de facea cu carne de morun sau de sturion , eu am mancat , e mai buna , dar e super si asa. Sa nu it , adaugati spre sfarsit cateva paiacturi de ulei de masline , daca vreti -asta-i inventie proprie. Pt. cei mari, adaugati si piper.
akella spune:
Salau a la meuniere
Ingrediente: 1 ˝ kg salau, sare, piper, 200 g unt, 100 g faina, 1 lamaie, patrunjel verde, capere
Pestele se portioneaza, se tavaleste prin faina si se prajeste in unt. Cand este gata, se pun deasupra bucatele de unt, se stoarce zeama de la lamaie, se presara verdeata tocata si capere. Se serveste cu cartofi natur.
akella spune:
Salau cu sos de lamaie
Ingrediente: 600 g filé de salau, 30 ml suc de lamaie, sare, piper, 1 ceapa, 1 foaie dafin, 1 cuisor, 200 ml vin alb, 300 ml supa de peste (instant), 1 lg. amidon, 200 g paste de orez, 100 g branza de vaci, 2 oua, 50 g pesmet, nucsoara, boia, 1 lg. unt, 100 g smantana, 3 lg. rondele de ceapa verde
Pestele se spala, se sterge si se taie cuburi mari. Se stropeste cu 20 ml suc de lamaie, se sareaza, se pipereaza si se lasa sa se marineze 15 minute.
Foaia de dafin se infige in ceapa cu ajutorul cuisorului si se da in fiert in vin si supa cca 8 minute. Se amesteca amidonul cu 1 lingurita apa. Se scoate ceapa si se leaga zeama cu amidon; se adauga sare, piper si restul de suc de lamaie. Se pun cuburile de peste si se fierb la foc moale cca 8 minute.
Se fierb pastele conform indicatiilor de pe ambalaj. Se scurg si se amesteca impreuna cu branza de vaci, ouale, pesmetul, sare, piper, nucsoara si boia. Se formeaza chiftelute care se prajesc in unt.
Se inglobeaza in tocanita smantana si ceapa verde si se serveste alaturi de chiftelute, presarate cu ceapa verde.
akella spune:
Salau in varza cu sos de coacaze
Ingrediente: 800 g filé de salau cu piele, 4 frunze mari de varza (chinezeasca), 100 g ulei (masline), 200 g bacon feliat subtire, 5 cepe taiate marunt, 4 catei usturoi feliati subtire, 5 manatarci mari tocate marunt, 2 rosii galbene (curatate de pielite si seminte) taiate felii subtiri, 2 ardei grasi taiati cubulete, boia dulce, piper alb, 300 ml supa bruna de carne (instant), 300 g smantana dulce, 150 g coacaze rosii, sare, piper
Se asezoneaza cu sare si piper filé-urile de peste, dupa care se prajesc intr-o tigaie incinsa cu 3 lg. ulei.
Frunzele de varza se oparesc in apa cu sare pana de vin de culoare verde inchis.
Baconul, cepele, usturoiul, ciupercile, rosiile si ardeii se prajesc intr-o tigaie timp de 10 minute la foc iute, cu ulei. Umplutura si pestele se aseaza, suprapuse, in foile de varza; se ruleaza.
Supa si smantana se fierb cca 30 de minute la foc mic, iar la sfarsit se adauga coacazele. Se serveste cu vin alb sec.
akella spune:
Stiuca pe carpaccio de rosii
Ingrediente: 600 g filé de stiuca, 3 lg. suc de lamaie, sos picant, sare, piper, 100 ml ulei (masline), 1 lingurita coriandru macinat, 800 g rosii, 1 leg. ceapa verde, 100 g cascaval ras, otet aromat, 4 lg. mustar, 4 lg. maioneza, verdeata
Pestele se spala, se sterge si se stropeste cu 1 lg. suc de lamaie si sos picant. Se adauga sare, piper si coriandru si se lasa sa se marineze la frigider 10-15 minute. Se incing 3 lg. ulei si se prajeste pestele cca 8 minute, apoi se scoate.
Rosiile se taie rondele, se aseaza pe un platou si se stropesc cu 1 lg. de suc de lamaie; se sareaza si se pipereaza. Se aseaza pestele deasupra si se presara cu ceapa verde tocata si cascaval ras. Se adauga putin otet aromat si 1 lg. ulei.
Se amesteca mustarul cu maioneza si se inglobeaza treptat restul de ulei. Se adauga restul de suc de lamaie, sare si piper. Platoul se orneaza cu verdeata proaspata si se serveste cu sosul de mustar.