Jurnalul pescarului amator
Raspunsuri - Pagina 8
akella spune:
Rosii umplute cu salata de peste
Ingrediente: 8 rosii mari, 2 piersici tari, sucul de la ½ lamaie, 300 g ton in suc propriu, 1 catel usturoi, 2 lg. ulei, sare, piper, 100 g salata verde, 2 lg. maioneza, 1 lg. smantana, 1 lg. bulion, 1 lg. coniac, 1 lg. patrunjel, piper de Cayenne
Rosiilor li se taie cate un capacel si se golesc de miez. Se curata piersicile, li se scot samburii, pulpa se taie fasii transversale si se stropesc cu suc de lamaie.
Salata se spala si se rupe bucati. Se amesteca maioneza cu usturoiul zdrobit, smantana, bulion, coniac, patrunjel, sare, piper si piper de Cayenne.
Se amesteca piersicile cu salata, ton si dressing si se umplu rosiile.
akella spune:
Rulada de peste
Ingrediente: 150 g smantana, 150 g frisca neindulcita, 800 g filé de peste (somon sau pastrav), 1 leg. spanac, 400 g aluat de foi, sare, piper de Cayenne, 1 galbenus, 2 cepe, 50 g unt, 1 lg. ulei (masline), 400 ml supa de peste, 100 ml vin alb
Se pun la congelator smantana si frisca 60 de minute. Se decongeleaza foile de aluat si se pune deoparte una pentru ornat. Untul se taie cuburi si se da la frigider. Se preincalzeste cuptorul (200º).
Se taie o bucata de filé lunga de 30 cm si uniform de groasa. Restul de carne (cca 200 g), se taie cuburi si se da la congelator cca 30 de minute.
Se amesteca smantana cu 50 g frisca. Se paseaza fin cuburile de peste cu amestecul de smantana si se potriveste cu sare si piper de Cayenne.
Foile de aluat se intind, usor suprapuse, sub forma de patrat (cca 35 cm) si se ung cu un strat subtire de pasta de peste; se lasa libera o margine de 4 cm. Se sareaza filé-ul.
Spanacul se opareste 2 minute in apa cu sare, se tamponeaza cu prosoape de hartie si se scot cotoarele. Pe o bucata de folie se formeaza un patrat de frunze de spanac (cca 25 cm).
Patratul de spanac se unge cu restul de pasta. Se aseaza deasupra filé-ul si se pliaza pe el frunzele de spanac, cu ajutorul foliei. Restul de spanac se taie fasii.
Filé-ul se aseaza pe foaia de aluat si marginile se ung cu galbenus. Se pliaza marginile de aluat si se formeaza un rulou. Se decoreaza cu restul de aluat de foi.
Rulada se da la frigider cca 30 de minute. Se unge suprafata cu galbenus si se inteapa cu o furculita. Se coace cca 20 de minute, apoi se lasa sa mai stea in cuptorul stins cca 5 minute.
Ceapa se toaca si se caleste in ulei. Se toarna supa si vin. Se lasa sa fiarba la foc moale pana ce isi reduce volumul la jumatate.
Se amesteca supa cu smantana si se lasa sa fiarba cca 5 minute la foc moale. Se adauga cuburile de unt; se potriveste de gust cu sare si piper de Cayenne.
Frunzele de spanac se incalzesc putin in sos si se aseaza pe farfurii. Se scoate rulada din cuptor si se taie felii; se aseaza pe frunzele din farfurie si se toarna sos.
akella spune:
Rulouri de peste cu struguri
Ingrediente: 4 filé-uri de peste, 350 g boabe struguri mari, condimente pentru peste, 60 g unt, 1 ceapa, 150 ml vin alb sec, sare, piper, 2 frunze mici de stevie
Se taie boabele de strugure in doua si se scot samburii. Se calesc in unt ceapa si stevia tocate. Pestele rulat se infige in tepuse, alternand cu boabe de strugure intregi, si se pun in tava cu ceapa si stevia calite, vin, condimente, unt si se lasa, acoperit, la cuptor, 10 minute. Se pun si boabele de strugure taiate si se mai lasa 5 minute.
Carmen_Marieta spune:
Pastrav cu bere
Ingrediente:
2 pastravi proaspeti, 1 lamiie intreaga, 2 cepe mijlocii, 2 linguri faina, 2 foi de dafin, 1 sticla de bere, 2 linguri ulei, sare, piper
Se curata pastravii si se spala in apa cu zeama de la o jumatate de lamaie, apoi se usuca si se dau prin faina. Se taie rondele ceapa si cealalta jumatate de lamaie, iar foaia de dafin se rupe bucatele. Se aseaza pastravii intr-o forma rezistenta la caldura, se inconjoara cu felioare de ceapa si se decoreaza cu felii de lamaie, se stropesc cu ulei, se presara cu foile de dafin si se toarna usor berea, care trebuie aproape sa acopere pastravii. Se acopera vasul cu o folie de staniol si se introduce in cuptor la foc potrivit o jumatate de ora. Se scoate, se indeparteaza folia de staniol si se mai pune la cuptor 10 minute sa se rumeneasca.
Carmen_Marieta spune:
Saramura de peste cu ardei capia si mamaliguta
Ingrediente
-2 kg caras sau crapceni romanesti
-1 lingura ulei,-sare,-piper,-6-8 catei de usturoi(dupa gust)
-5 ardei capia si 2 ardei grasi galbeni,-citeva fire patrunjel tocat
-citeva picaturi de otet,mamaliguta
Mod de preparare
Pestele se curata,se spala,se portioneaza.Se frige pe gratar uns cu slaninuta.Se pune intr-un castron,alaturi de o mamaliguta calda.
Se face mujdei din usturoiul pisat,frecat cu putina sare si ulei peste care se toarna o cescuta de apa.
Ardeii se coc pe tabla,se curata de coaja si de cotoare si simburi,se stropesc cu citeva picaturi de otet,,se adauga patrunjelul,piperul,o ceasca de apa clocotita,se amesteca,se adauga mujdeiul.Toata saramura se pune peste pestele si mamaliguta din castron si se lasa citeva minute bune.
Carmen_Marieta spune:
Icre ca la mama acasa (reteta mea)
Ingrediente
1 lingura mare de icre de biban sau altceva
ulei (mai mult de jumate de kg), lamaie, lapte (jumate de kg), 1 ceapa, 4 linguri gris, patrunjel pentru ornat...
Mod de preparare
Se pune pe aragaz, jumate de kg lapte cu 4 linguri de gris si se amesteca pana cand grisul se dezlipeste dupa marginile cratitei. Amestecati incontinuu sa nu se lipeasca. Cand este ca o mamaliga se da deoparte la racit...
La mixer, se pune acest gris cu 1 lingura de icre mare si se amesteca, adaugand treptat ulei, se mai pune si lapte ca sa se albeasca cate putin, lamaie la sfarsit si ceapa tocata marunt... (!!!! Icrele trebuie sa fie potrivite, nu moi, zeama!). Se orneaza cu patrunjel!
Carmen_Marieta spune:
Cod (salau) cu sos de rosii
Ingrediente
750 g fileuri de cod (salau) proaspat sau congelat, 600 g conopida (sau broccoli), 1-2 lingurite de capere, 250 g orez, sare, 1 ceapa, 1 lingura de untdelemn, 400 g rosii pasate (conserva) sau 1/2 sticla de ketchup dulce, piper, 3-4 linguri suc de lamaie, 4 linguri de unt, putina faina.
Mod de preparare
Daca sunt congelate, se pun fileurile de peste sa se dezghete, unul langa altul, pe o farfurie. Caperele se scurg intr-o sita de ceai.
Separat, se fierbe conopida sau broccoli in apa cu sare si cu o lingura de unt (fara a se sfarama). Se strecoara, se dau cu sare si piper.
Se fierbe si orezul in apa sarata, se scurge bine, se amesteca cu putin unt.
Se calesc caperele in unt si se pun in orez.
Se curata ceapa, se toaca marunt si se caleste in untdelemnul incins. Se adauga pasta de rosii si se lasa 5 minute sa clocoteasca la foc potolit. (Ketchup-ul se foloseste direct din sticla). Se adauga sare si piper.
Fileurile de peste se zvanta intr-un servet, se stropesc cu suc de lamaie, se sareaza, se pipereaza. Se tavalesc prin faina si se prajesc in unt incins, pe ambele parti. Pestele se serveste cu garnitura de orez cu capere, sosul de rosii si conopida sau broccoli.
akella spune:
Salata de ardei gras cu ton
Ingrediente: 2 ardei grasi rosii, 1 cons. ton in suc propriu, 40 ml supa (instant), 2 lingurite otet, sare, piper, 2 lingurite ulei, 2 lingurite inele ceapa
Ardeii se taie fasii fine. Pestele se zdrobeste cu furculita si se amesteca bine cu ardeii grasi.
Se amesteca supa cu otetul, sare, piper, ulei si ceapa, se toarna sosul peste salata si se lasa 15 minute sa se patrunda.
akella spune:
Salata cu crochete de peste
Ingrediente: 400 g varza rosie, 1 salata creata, 120 g smantana, 200 g iaurt, 1 lingurita miere, 2 lg. suc de lamaie, 2 lingurite hrean ras, sare, piper, 4 lg. ulei, 15 crochete de peste, patrunjel verde
Varza se taie fin, iar salata se rupe in bucati. Se amesteca varza si salata intr-un castron mare.
Se amesteca 1 lg. smantana cu iaurtul, mierea, sucul de lamaie, hreanul, sare si piper. Se bate bine restul de smantana si se adauga in sos.
Se incinge uleiul si se rumenesc crochetele de peste. Se taie apoi in cate 2-3 bucati si se aseaza peste salata. Se toarna deasupra sosul si se orneaza cu patrunjel verde.
akella spune:
Salata frageda cu ton
Ingrediente: 50 g unt, 6 felii subtiri de paine, 1 salata verde, 1 leg. ceapa verde, 250 g ciuperci, 1 leg. patrunjel, 1 cons. ton in ulei (bucati), 4 lg. ulei, 1 catel usturoi, 4 lg. otet, 4 lg. suc de mere, zahar, ¼ lingurita curry, sare, piper
Se topeste untul intr-o tigaie si se prajesc feliile de paine.
Salata se taie fasii, ceapa verde se taie inele, patrunjelul se toaca, iar ciupercile se taie felii.
Intr-un castron mai mare se amesteca salata, ceapa, patrunjelul si usturoiul zdrobit.
Se face un sos din otet, suc de mere, zahar, curry, sare si piper. Se adauga peste salata, impreuna cu tonul bine scurs si feliile de paine rupte in bucatele.