Clubul nurorilor (20)

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns a.cicel spune:

quote:
Originally posted by marinar

Andreea, astia care or fi conceput ordonanta 60-achizitii, oare au aplicat-o? nu cred....la cat e de greoaie sigur faceau ceva modificari.

Offffffff, ce sa-ti spun, spor la treaba. Daca as fi fost mai aproape veneam sa te ajut.




toate ar fi bune si frumoase daca nu se incurcau astia in ordinele ministrului. In formularele din caietul de sarcini ba vorbesc de lucrari (adica ordinul 1014), ba de servicii (ordinul 1013) care ma intereseaza pe mine. Ba trebuie, ba nu trebuie garantie bancara. Nici ei nu stiu. Spun clar ca nu trebuie garantie de buna executie, dar in contractul care l-au pus ca model si care trebuie completat si semnat vorbesc si de garantia de buna executie. Imi dau niste sume pentru ormularul cu experienta similara, dar nici ei nu stiu pe ce perioada sa fie suma respectiva (pe luna, pe an, de la inceputul contractului pana in prezent....). Sunt in plop. Si eu, dar si ei, ca i-am bagat rau de tot in ceata de azi-dimineata. Si cand afla raspunsul la cate o problema ma suna sa imi spuna. Si uite asa mai completez un formular...

17+
POZE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns SunSmile spune:

Fla bun venit! Ma bucur ca a fost totul la superlativ! Si ma bucur ca ai bunici...sanatosi si iubitori! Offf...
Roxi multumesc! Dar in poze nu mi-ai parut plinutza, asa ca nu ma mai invidia(pozitiv) pt ca si tu esti slabutza!
Andreutza putere si nervi de otzel!
Pup u all

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cherry22 spune:

Flavia, bine ai venit! Ne-a fost dor de tine.

Andreea, ai grija de tine, vezi sa nu racesti prea tare! Imbraca-te bine, bea ceaiuri cu multa lamaie si, daca e cazul, stai acasa. si sanatate maxima

Razuca, frumoase verighetele. Sa le alegeti pe cele care va plac voua cel mai mult, ca le veti purta toata viata.

Dana, mare zuza e soacra ta. Ce vroia sa-i faca preotului, de tinea atat sa se machieze?

Alynutza, nici eu nu am chef de nimic, bate un vant afara de te ia pe sus, parca s-ar intoarce iarna, brrrrrr!

Cami, poate se indura vantul asta de tine si o va duce departe-departe pe scorpie.

toate fetele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cherry22 spune:

Roxa, ai avut nunta pe 9 iulie? Si eu tot atunci.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns a.cicel spune:

quote:
Originally posted by impreuna

Fetelor, dragelor, bine v-am regasit




Am uitat sa iti urez BUN (re)VENIT. Ma bucur tare mult ca te-ai distrat. Si eu abia astept sa merg la Arad.

17+
POZE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanicea spune:

buna tuturor!!!!!!!

va multumesc inca o data pt complimentele pt soacra!!!

cherry...suntem "tize" de....data nuntii? felicitari!am mai intalnit pe cineva pe 9 iulie 2005 ....nu ii mai stiu id-ul dar il gasesc.

flavia ne bucuram sa auzim ca ai petrecut frumos in weekend si te-ai simtit bine in familia ta draga! spor la curatenie !

sunsmile....nu-s chiar asa slaba cum mi-as dori. multam` ca esti dragutza si m-ai apreciat. acum sunt mai grasuna ca la nunta...

cami merci inca o data pt aprecierile cu socrella!

raza ai ales modelul, v-ati hotarat?

alynutza,cei de langa kenvelo, vis-a-vis de trezorerie, parca pierre lotti se numesc,fac schimb de aur si aduc verighte din cataloagele lor. te uiti, iti alegi si fac si schimbul cu brosa. cel putin anul trecut cand ii intrebasem, parca asa procedau.

andreea, succes cu descalcitul legilor, ordoinantelor..etc


va pupic pe toate!!!!!!!!!!






roxi http://photos.yahoo.com/roxanicea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanicea spune:

2 banculetze:

Intrebare: Cand te uiti cu un singur ochi la soacra ta?
Raspuns: Cand apesi pe tragaci...

Soacra in vizita la nora.
Nora: Mama soacra, cat stai pe la noi?
Soacra: Atat cat voi fi bine primita!
Nora: Nici la o cafea nu stai?



roxi http://photos.yahoo.com/roxanicea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns camelia72 spune:

Dragele mele,am si eu o problemutza,poate ma ajuta cineva sa aflu raspunsul...Vrem sa vindem apartamentul si sa ne luam altul mai spatios,daca tot a venit acritura pe capu' nostru,avem nevoie de mai mult spatiu!Bun dar cum sa procedam caci ea este trecuta in contractul de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct...putem vinde fara aprobarea ei?

Camelia mami de Georgiana (4 mai 1999)& Mihai (23 iulie 2004)
POZE

www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=63105" target="_blank">"Teledon" de suflet-5 euro pt.o viata!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cherry22 spune:

Cami, uite ce am gasit:
SPRE UZUFRUCT / UZUFRUCT VIAGER
Multe din contractele încheiate de diverse persoane au ca obiect uzufructul, de cele mai multe ori acesta fiind prezent în cadrul contractelor de vânzare-cumparare (cu rezerva dreptului de uzufruct).

Ne-am gândit ca este un motiv bun sa încercam sa prezentam cele mai importante chestiuni ce trebuie stiute atunci când avem de-a face cu institutia uzufructului.
Mai întâi, este de spus ca în cadrul contractelor de vânzare-cumparare cu rezerva dreptului de uzufruct de catre vânzator (uneori este stipulata si o clauza de întretinere), de fapt avem de-a face cu mai multe contracte:
1. contract de vânzare-cumparare propriu-zis prin care o persoana numita vânzator înstraineaza un bun cumparatorului contra unei sume de bani.
2. contract de întretinere prin care cumparatorul îsi asuma obligatia de întretinere fata de vânzator, care consta în asigurarea celor necesare traiului (hrana, medicamente etc), obligatie care se stinge, în lipsa de stipulatie contrara, la moartea vânzatorului.
3. rezervarea dreptului de uzufruct de catre vânzator, care se stinge cel mai târziu la moartea vânzatorului.

Ce înseamna uzufructul?

Dreptul de uzufruct înseamna dreptul pe care îl are o persoana numita uzufructuar de posesie si folosinta (adica de a stapâni bunul si de a-i culege fructele) (art. 517 Cod Civil). Proprietarul bunului denumit nud proprietar, va avea doar dreptul de dispozitie, putând sa înstraineze (prin vânzare-cumparare, donatie) sau sa greveze bunul cu garantii sau ipoteci.

Cum se dobândeste uzufructul?

Desi art. 518 Cod Civil stabileste ca uzufructul se poate dobândi prin lege sau vointa omului, în prezent nu mai exista legislatie care sa prevada uzufrcutul legal, deci acesta se dobândeste prin conventie (contract civil) sau prin testament.

Cât dureaza uzufructul?

Este un drept temporar, în cazul în care nu exista stipulat în contract un termen la care uzufrcutul înceteaza, atunci este viager, stingându-se la moartea uzufructuarului, situatie de altfel cel mai des întâlnita în practica (art. 557 Cod Civil). Daca uzufructuarul este o persoana juridica, uzufuctul nu pote dura mai mult de 30 de ani (art. 559 Cod Civil).

Ce bunuri pot forma obiectul uzufructului?

Orice fel de bunuri pot forma obiectul uzufructului (art. 520 Cod Civil), mobile sau imobile, corporale sau incorporale (case, masini, actiuni, animale, marfuri, creante etc).
Daca obiectul uzufructului sunt bunuri consumptibile (alimente), atunci uzufructuarul devine chiar proprietarul lor, având dreptul sa consume bunurile respective si sa restituie la încetarea uzufructului, bunuri de aceeasi cantitate, calitate si valoare cu cele primite. În acest caz, avem de-a face cu un quasi-uzufruct.

Ce drepturi are uzufrutuarul?

Uzufructuarul are dreptul de a se folosi de lucru si de a-i culege fructele, fara a se atinge de substanta lucrului (art. 521 Cod Civil), întocmai ca proprietarul. De multe ori s-a pus în practica problema daca uzufructuarul poate schimba destinatia lucrului. Nu trebuie exclusa o eventuala schimbare de destinatie, mai ales daca aceasta are drept consecinta sporirea valorii lucrului, însa este important de stiut ca la încetarea uzufructului, uzufructuarul nu poate cere de la nudul proprietar despagubiri pentru eventulele îmbunatatiri aduse (art. 539 (alin. 2) Cod Civil).
În ceea ce priveste culesul fructelor pe care le produce bunul, fara consumarea substantei sale, daca la încetarea uzufructului, fructele nu au fost culese de uzufructuar, ele revin nudului proprietar. Aceasta în cazul fructelor naturale (pe care le produce pamântul de la sine - art. 522 Cod Civil, ca de exemplu productia si înmultirea animalelor) si al fructelor industriale (care sunt dobândite prin cultura - art. 523 Cod Civil, ca de exemplu cultura plantelor). Exceptia o constituie fructele civile (dobânzi, chirii) care sunt culese de uzufructuar proportional cu durata uzufructului sau.
Uzufructuarul poate ceda beneficiul dreptului de uzufruct, dar ramâne în continuare titularul dreptului si raspunzator fata de nudul proprietar. Cedarea dreptului nu este posibila.

Care sunt obligatiile uzufructuarului?

Înainte de intrarea în exercitiul dreptului, uzufructuarul are obligatia de a proceda la inventarierea bunurilor mobile si la constatarea starii imobilelor, printr-un proces verbal (art. 540 Cod Civil). Uzufructuarul trebuie sa gaseasca o cautiune (o persoana care se obliga sa raspunda cu propriile sale bunuri în caz de insolvabilitate a uzufructuarului) - art. 541 Cod Civil. Nudul proprietar poate însa scuti pe uzufructuar de darea cautiunii. De asemenea, în cazul contractelor de vânzare-cumparare cu rezerva dreptului de uzufruct de catre vânzator, acesta din urma este scutit de cautiune si fara acordul nudului proprietar.
În timpul exercitarii dreptului de uzufruct, uzufructuarul are obligatia de a întretine lucrul în buna stare, efectuând deci eventualele reparatii de întretinere, reparatiile cele mari fiind în sarcina nudului proprietar (art. 545 Cod Civil). În practica, s-a decis ca în cazul în care uzufructuarul întârzie în efectuarea acestor reparatii, nudul proprietar este îndreptatit sa îl actioneze în judecata pe uzufructuar chiar în timpul exercitiului dreptului de uzufruct, obligându-l sa readuca imobilul în situatia anterioara degradarii (Tribunalul Suprem, decizia civ. nr. 1122/1966). În situatia aparitiei unor încalcari sau uzurpari ale dreptului de proprietate, uzufructuarul are obligatia de a-l înstiinta pe nudul proprietar (art. 554 Cod Civil). Uzufructuarul este obligat de asemenea sa suporte si o parte din sarcinile lucrului, si anume acelea necesare folosintei (de exemplu impozite si taxe), sarcinile cu caracter extraordinar, si anume sarcinile proprietatii fiind suportate de nudul proprieta r(de exemplu cele necesare pentru efectuarea unei lucrari de interes general).

Cum se suporta cheltuielile de judecta?

În ceea ce priveste cheltuielile care privesc folosinta lucrului, acestea se suporta de catre uzufructuar, iar în ceea ce priveste cheltuielile care privesc proprietatea lucrului, acestea sunt suportate de catre nudul proprietar.

Care sunt drepturile nudului proprietar?

Principalul drept al nudului proprietar este dreptul de a dispune de bun. Este de mentionat ca în cazul înstrainarii bunului, noul proprietar este tinut sa respecte dreptul uzufructuarului care îi este opozabil. În practica, s-a decis ca nudul proprietar este îndreptati sa faca unele lucrari de sporire a spatiului, sau chiar efectuarea unei noi constructii pe terenul proprietatea sa, iar uzufrcutuarul nu se poate opune la acestea atâta timp cât este respectata conditia ca prin executarea acestor lucrari nu se aduce vreo modificare esentiala cladirii ce formeaza obiectul dreptului de uzufruct (Tribunalul Suprem, decizia civ. nr. 641/1969). Nudul proprietar are dreptul de a culege productele lucrului (foloase trase dintr-un bun cu consumarea substantei sale, de exemplu, piatra dintr-o cariera sau nisipul dintr-o albie).

Ce actiuni are la îndemâna uzufructuarul?

1. actiunea confesorie, prin care se apara dreptul de uzufruct împotriva oricarei persoane, inclusiv împotriva nudului proprietar, daca acesta din urma împiedica exercitul normal al uzufructului.
2. actiunile posesorii, prin care se apara exclusiv posesia (exercitarea în fapt a dreptului de uzufruct, stapânirea de exemplu a unui imobil).
3. toate actiunile care au ca obiect realizarea drepturilor a caror folosinta o are, de exemplu actiunea în evacuare, actiunea de iesire din indiviziune, etc

Care sunt obligatiile nudului proprietar?

Principala obligatie a nudului proprietar este de a nu stânjeni pe uzufructuar în exercitarea dreptului sau de uzufruct.


Roxa, se pare ca suntem tize de...data nuntii

va pup

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cherry22 spune:

Cami, puteti vinde apartamentul fara acceptul ei. Uite alte informatii:
DREPTUL DE UZUFRUCT
Dreptul de uzufruct reprezinta dreptul pe care il are o persoana, numita uzufructuar, de a stapani bunul si de a-i culege fructele, dar nu si de a dispune de acel bun (art. 517, Cod Civil). Proprietarul bunului, denumit nud proprietar, este cel care are dreptul de dispozitie, putand sa-l instraineze, sa-l greveze cu sarcini etc.
DURATA. Uzufructul este un drept temporar prin esenta sa, se stinge cel mai tarziu la moartea uzufructuarului, astfel incat durata maxima este cea a vietii acestuia (art. 557, Cod Civil). In cazul in care calitatea de uzufructuar o are o persoana juridica, durata nu poate fi mai mare de 30 de ani.
Modurile in care se poate constitui uzufructul: art. 518, Cod Civil, stabileste ca uzufructul se poate stabili prin lege sau vointa omului. In legislatia noastra nu mai exista cazuri de uzufruct legal (textele de lege care stipulau dreptul de uzufruct legal au fost abrogate). Instituirea uzufructului prin vointa omului se poate face fie prin conventie, fie prin testament.
Bunurile care pot face obiectul uzufructului: potrivit legii, orice fel de bunuri pot forma obiectul uzufructului (art. 520, Cod Civil), mobile sau imobile, corporale sau incorporale. De asemenea, uzufructul poate avea ca obiect o universalitate de bunuri. Daca obiect al uzufructului sunt bunuri consumptibile (de exemplu, alimente), atunci uzufructuarul devine chiar proprietarul lor, avand dreptul sa consume bunurile respective si sa restituie la incetarea uzufructului bunuri de aceeasi cantitate, calitate si valoare cu cele primite.
DREPTURILE UZUFRUCTUARULUI. Uzufructuarul are dreptul de a se folosi de lucru si de a-i culege fructele, fara a se atinge de substanta lucrului (art. 521, Cod Civil). Uzufructuarul trebuie sa foloseasca bunul ca insusi proprietarul acestuia, cu conditia pastrarii, conservarii substantei acestuia. De aici se pune problema daca uzufructuarul poate schimba destinatia lucrului. Regula ar trebui sa fie aceea a pastrarii destinatiei bunului. Nu trebuie insa exclusa o eventuala schimbare de destinatie, mai ales daca aceasta are drept consecinta sporirea valorii lucrului, insa este important de stiut ca la incetarea uzufructului, uzufructuarul nu va putea cere de la nudul proprietar despagubiri pentru eventualele imbunatatiri aduse (art. 539, alin. 2, Cod Civil).
In ceea ce priveste culesul fructelor pe care le produce bunul, fructele percepute pe durata uzufructului se cuvin uzufructuarului, iar la incetarea acestuia, fructele care nu au fost culese de uzufructuar revin nudului proprietar. Aceasta in cazul fructelor naturale (pe care le produce pamantul de la sine – art. 522, Cod Civil, ca de exemplu productia si inmultirea animalelor) si al fructelor industriale (care sunt dobandite prin cultura – art. 523, Cod Civil, ca de exemplu cultura plantelor). Exceptia o constituie fructele civile (dobanzi, chirii), care sunt culese de uzufructuar proportional cu durata uzufructului sau.
Uzufructuarul poate ceda beneficiul dreptului de uzufruct, dar ramane in continuare titularul dreptului si raspunzator fata de nudul proprietar. Nu trebuie confundata cedarea beneficiului de pe urma uzufructului cu cedarea dreptului in sine, aceasta nefiind posibila.
OBLIGATIILE UZUFRUCTUARULUI. Inainte de intrarea in exercitiul dreptului, uzufructuarul are obligatia de a proceda la inventarierea bunurilor mobile si la constatarea starii imobilelor, printr-un proces-verbal (art. 540, Cod Civil). Uzufructuarul trebuie sa gaseasca o persoana care se obliga sa raspunda cu propriile sale bunuri in caz de insolvabilitate a uzufructuarului – "cautiune" astfel cum stipuleaza art. 541, din Codul Civil. Nudul proprietar poate insa scuti pe uzufructuar de darea cautiunii. De asemenea, in cazul contractelor de vanzare-cumparare cu rezerva dreptului de uzufruct de catre vanzator, acesta din urma este scutit de cautiune si fara acordul nudului proprietar.
In timpul exercitarii dreptului de uzufruct, uzufructuarul are obligatia de a intretine lucrul in buna stare, efectuand deci eventualele reparatii de intretinere, reparatiile cele mari fiind in sarcina nudului proprietar (art. 545, Cod Civil). In practica, s-a decis ca in cazul in care uzufructuarul intarzie in efectuarea acestor reparatii, nudul proprietar este indreptatit sa il actioneze in judecata pe uzufructuar chiar in timpul exercitiului dreptului de uzufruct, obligandu-l sa readuca imobilul in situtia anterioara degradarii. Uzufructuarul este obligat, de asemenea, sa suporte si o parte din sarcinile lucrului si anume acelea necesare folosintei (de exemplu impozite si taxe), sarcinile cu caracter extraordinar si anume sarcinile proprietatii fiind suportate de nudul proprietar.
Stefanica, Dutu & Asociatii societate de avocati

si succes

Mergi la inceput