Bebelusi de noiembrie-decembrie 2005 (15)

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns bb_alinus spune:

Ia uite fetelor, noroc cu voi ca mai aflu ca s-a schimbat gramatica limbii romane! da care o fi motivul scrierii "nicio" "niciun"?

Io nu stiu ce sa mai cred, pitica mea doarme si acuma, si e ora 9, am incercat sa o tin treaza dar nu am putut, oriunde am pus-o a adormit: in balansoar, in transat, in pat, pe canapea... si cand am incercat sa ma joc cu ea ca de obicei mi-a pus bot! Febra nu are, asta noapte a dormit ca de obicei, ce o fi apucat-o cu somnul asta? S-a trezit azi doar sa manance! Parca vad ca fac ture la noapte prin casa!

Felicia mie nu mi se incarca siteul dat de tine!

Anda, bravo pt poet! Dar eu tot zic sa ii dai si un body pe dedesupt



Alina si Amalia 17.11.2005


www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=65487" target="_blank">Povestea nasterii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anda77 spune:

bbalinus, amalia e urmatoarea la astro. cum vad ca azi am chef de astro, ma duc la baia lui nichita si p-orma la papa si p-orma ii fac amaliei astro, dac mai esti pe aici pe la 24...

xandra, am sterilizator de la chicco. nu mai stiu cat a costat. nu exista urme de calcar pe bibe. pun apa de la robinet rece ca e mai curata decat aia calda. pe fundul sterilizatorului, unde e plita lui, adun frecvent (la 3 zile) urme de rugina (!) si frec calcarul. eu cred ca e destept, mi se pare ca ramane calcarul doar pe plita aia dinauntru.

mami de poet(09.12.2005)
puiutul meu, Nichita

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristinamh spune:

anda draga, am notat! as fi rotunjit, da' zau, acum te citez.. cum tu ziceai ca la astrograme fiecare minut conteaza... ei... si la tebel fiecare gram se pune. asa ca lasai nerotunjit, ca dadea bine la diferenta

vizita pediatrului mi-a placut... he he... frumoasa partea cu ambitia!! semana cu criza lu taica-miu azi, cand a vazut fata cu capul descoperit...

noi raportam una bucata iritatie dupa ureche. pt sfaturile de aseara. de dimineata se mai uscase cu baneocin, apoi am dat fuga la farmacie dupa celebra crema de galbenele, cu care deja arata mai bine. nu cred ca o sa stiu vreodata de la ce a patit-o, ca spalata si stearsa era in fiecare seara. dar suntem -pe drumul cel bun... speram. sfatul "avizat" era s-o dau cu ulei fiert in BM, si am preferat crema de galbenele...

inca ceva. are cineva idee cat costa gramul de aur de 24k si pe unde gasesc in bucuresti?? cercelusii nostri de 14k au pe tortita o nuanta rosiatica, pe care sigur nu o aveau. i-am trimis la verificat.. daca cumva nu erau de aur, e explicabil. dar daca erau, atunci incerc intai sa maresc numarul de carate la cercei...sper sa nu fie fi-mea atat de pretioasa incat sa caut cercei de platina!

Cristina Andrei-Razvan(2.08.2003) si Iris-Sabina(17.11.2005)
www.andreirazvan.home.ro" target="_blank">Andrei si www.iris-sabina.home.ro" target="_blank">Iris
www.nazdravani.ro" target="_blank">Nazdravani de august-septembrie 2003

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ioana_77 spune:


Cristina, te rog sa ne treci si pe noi in tabelash cu datele noastre:
luna 1: 5.400 kg, 57 cm
luna 2: 6.200 kg ,60 cm

Eu refuz sa ma gandesc la ce voi face cu fata cand ma voi intoarce la servici. Adik serviciul meu presupune ca juma' de an sa fiu plecata de-acasa de luni pana vineri si ce fac eu cu puiul drag? Nu vreau sa-l trimit la bunici, ca la ce l-am mai facut atunci?! Oricum, sunt hotarata sa stau cei doi ani acasa, chiar daca nu-mi convine dpdv financiar, dar suplineste soatza, asta e. Si poate imi gasesc si alt servici intre timp, care sa ma lase la vatra mai mult...In Iasi e destul de nasol cu job-urile bine platite, parca vad ca ma intorc de unde am plecat

pupici de noapte-buna

Ioana si Maria (29.11.2005)
http://pg.photos.yahoo.com/ph/tunsulica/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns felicia74 spune:

In caz ca se intampla si altora sa nu li se deschida site-ul, redau aici articolul din Evenimentul Zilei:

Nu este nicio greseala

DERUTA.
DERUTA. "Niciuna" si "niciunul" dau batai de cap cititorilor, autorilor, editorilor si profesorilor
Versiune pentru tiparire
Care este parerea ta?
Oana Botezatu
Miercuri, 26 Octombrie 2005

Un dictionar recent aparut a modificat limba romana, dar multi romani inca n-au aflat

La sase luni de la aparitia pe piata a Dictionarului Ortografic, Ortoepic si Morfologic al limbii romane, editia a II-a (DOOM 2), modificarile aduse limbii romane au ramas, pentru multi, necunoscute, din cauza ca nu au fost popularizate. Manualele de pe piata sunt scrise dupa vechea norma, desi elevii din clasele terminale, a VIII-a si a XII-a, vor sustine examenele finale in 2006 dupa regulile instituite de DOOM 2. Putine sunt publicatiile care scriu „nicio” sau „niciun” (in loc de „nici o” si „nici un”) sau persoanele care stiu ca este corect „hilar”, nu „ilar”, „corijent”, dar si „corigent”, „diseara” sau „deseara”, et cetera (nu „etcetera”).
Unele dintre editurile romanesti au adoptat limba „modificata”, chiar daca au retineri in ceea ce priveste formele unor cuvinte, corecte din punctul de vedere al DOOM 2.

Apel de la Academia Romana

Odata (si nu „o data”) cu lansarea oficiala, Academia Romana, sub egida careia s-a realizat DOOM, a cerut respectarea noilor norme in productiile cu caracter public. Eugen Simion, presedintele Academiei, a spus ca normele impuse, chiar daca starnesc discutii aprinse, au valoare de lege si trebuie respectate de toate publicatiile si editurile din Romania. „As vrea sa ne regasim si sa ne impacam macar in privinta ortografiei”, a spus Simion. Lucrurile insa nu sunt atat de simple. „Lumea va traversa un moment de deruta”, crede Radu Paraschivescu, redactor la Editura Humanitas. Totusi, adaptarea va fi mai usoara pentru cei care pronuntau pana acum gresit unele forme: este corect, potrivit DOOM 2, sa mancam „ciresi” si „capsuni”, „galusti” si „gogosi”, si nu „cirese”, „capsune”, „galuste” si „gogoase”, forme stabilite de vechiul dictionar. De asemenea, acum se spune „eu continui”, nu „eu continuu”.

Axa Academie - minister -profesori - elevi

Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) nu se implica in popularizarea schimbarilor. „Acest DOOM este facut de Academie, iar mediatizarea se face in scoala, prin profesorii de limba romana”, a spus Daniel Tomoni, de la Biroul de presa al MEdC.
Profesorii de limba romana cred insa ca nu este de ajuns sa le vorbesti la clasa elevilor despre noile norme. „Noi recomandam, dar nu mizam pe faptul ca-si vor procura dictionarul”, a spus directorul Scolii nr. 1 din Bucuresti, Iuliana Soare. „Cea mai buna modalitate ca aceste noi norme sa ajunga la elevi este scoala, dar cu siguranta si presa, si editurile au un rol important”, crede Anca Roman, profesor la Colegiul „Gheorghe Lazar”. Profesorii de limba romana au primit, pe 15 septembrie, primele sugestii privitoare la adoptarea noilor norme. „Indiferent daca avem rezerve sau nu fata de modificarile DOOM 2, norma e norma”, a precizat inspectorul de limba romana Luiza Trusca. Ea a adaugat ca in foarte multe scoli s-a achizitionat cel putin cate un DOOM 2 la biblioteca.

„Generatia sacrificata” de DOOM 2

Elevii au aflat de DOOM 2 la orele de limba romana si s-au vazut nevoiti sa accepte modificarile. „Cei mai nemultumiti sunt elevii din clasele terminale”, a explicat Elena Dumitru, profesor de limba romana la Liceul „Gheorghe Lazar” din Capitala. „Sunt suparati pentru ca ei vor fi „o alta generatie sacrificata, un alt experiment” si nu le convine deoarece la examen vor fi depunctati”, a adaugat Anca Roman. „Dar ceilalti, in general, au acceptat, pentru ca majoritatea normelor a tinut cont de presiunea uzului”, a explicat Roman. „Daca eu ii innebuneam sa nu mai spuna „eu continui”, ci „eu continuu”, acum nu mai e nicio problema”, a adaugat ea.

Editurile au probleme cu „nicio” si „niciun”

Exista edituri care nu respecta, sau respecta doar partial, regulile impuse. Uneori, autorii sau traducatorii refuza sa scrie dupa indicatiile DOOM 2. „As putea spune ca ne-am pliat pe normele actuale”, a spus Radu Paraschivescu, de la Humanitas. „Singura forma de razvratire a Humanitas, care-mi vine in minte acum, este „nici un, nici o”, pe care le scriem in continuare despartit”, a precizat el. „Desi noul DOOM este plin de greseli, unde-i lege, nu-i tocmeala, deci va trebui sa le acceptam”, a declarat Alina Sarbu, coordonator editorial la Humanitas Educational, ce se ocupa de editarea de manuale scolare.

Dupa 23 de ani

Realizat de un colectiv al Institutului de Lingvistica „Iorgu Iordan - Al. Rosetti” al Academiei Romane si coordonat de Ioana Vintila-Radulescu, DOOM 2 a aparut pe piata de carte pe 17 mai, dar a fost lansat oficial pe 12 iulie. Considerat de specialisti un „inventar de termeni”, DOOM 2 contine 62.000 de cuvinte, dintre care peste 3.500 de variante modificate ale unor cuvinte din DOOM 1. Daca in Romania noul DOOM a aparut dupa 23 de ani de la prima editie din 1982, in Franta, de exemplu, se scriu anual astfel de lucrari de normare a limbii. Dictionarul, pentru care se planuieste o „reimprospatare” la fiecare cinci ani, incearca sa reduca decalajul dintre normele academice si limba vorbita si sa tina sub control excesele lingvistice de tot felul.

EVZ aplica noile norme ortografice

Cotidianul „Evenimentul zilei” a inceput sa aplice noile forme din editia 2005 a DOOM imediat dupa lansarea dictionarului, in luna iulie. De altfel, EVZ a relatat, la vremea respectiva, schimbarile din Dictionarul Ortografic, Ortoepic si Morfologic (DOOM 2).
Unii cititori au fost surprinsi totusi sa gaseasca in paginile ziarului nostru termeni precum „niciun” in loc de „nici un”, „continui” in loc de „continuu”, „foarfeca” in loc de „foarfece”, „odata” in loc de „o data”, sau „container” in loc de „conteiner”. Chiar daca nu toata lumea este de acord cu aceste forme sau cu oportunitatea schimbarilor, EVZ incearca sa le respecte, intrucat reprezinta normele academice in domeniu. DOOM a fost realizat de un institut subordonat Academiei Romane. Potrivit Legii
nr. 752/2001, forul care se ingrijeste de cultivarea limbii romane si stabileste regulile ortografice obligatorii este Academia Romana.
Schimbarile ortografice aplicate de EVZ vin dupa ce ziarul nostru a trecut, odata cu relansarea intr-o noua formula grafica, la scrierea cu „a” in loc de „i” si „sunt” in loc de „sint”. In ciuda unei recomandari a Academiei, care decisese trecerea la „a” la initiativa fostului presedinte al forului, Mihai Draganescu, EVZ a fost multi ani una dintre putinele publicatii fidele scrierii cu „i”. Totusi, cum la scoala si in documentele oficiale se aplica exclusiv grafia cu „a”, EVZ a decis sa renunte la scrierea cu „i” pentru a fi mai aproape de publicul sau.

DOOM 1 DOOM 2

> acciz > acciza
> aragazuri > aragaze
> avatare > avataruri
> chermesa > chermeza
> conteiner > container
> dintr-o data > dintr-odata
> o data ce > odata ce
> o data cu > odata cu
> foarfece > foarfeca
> ilar > hilar
> ignoreaza > ignora
> Malaiezia > Malaysia
> mass-media > mass-mediei
> moto > motto
> nici un > niciun
> nici unul > niciunul
> nici o > nicio
> Pasti (sg.) > Paste (pl. Pasti)

Cuvinte nou introduse

> a accesa
> adidas (pantof)
> agreement
> aviar
> banner
> babysitter (pl. babysittere)
> background (pl. backgrounduri)
> bermuda
> bip
> boschetar
> deflui
> euroatlantic
> hotline
> macho
> link
> fitness
> nelegal
> dixieland
> a dili
> hacker

Fara sa fiu malitios, imi vine sa spun ca respectam DOOM-ul in masura in care ne respecta si el pe noi. Nu putem respecta intru totul, pentru ca unele norme sunt caraghioase.

Radu Paraschivescu
Editura Humanitas

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anda77 spune:

terminat baita, terminat sani, acum asteptam sa se raceasca apa de facut formula...asteptam, vorba vine...unii dintre noi sunt nerabdatori...
hai ma cristina, ce esti naspa..., ca avem 4920 g la 2 luni fara 3 zile, asa ca la 2 luni fix sigur vom avea peste 5..
de la nichita pentru cristina:

mami de poet(09.12.2005)
puiutul meu, Nichita

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bb_alinus spune:

Si pt ca tot suntem la capitolul gramatica si ortografia limbii noastre, corectez ce am scris in postarea anterioara, deci vroiam sa zic "dedesubt" si nu "dedesupt" cum mi-a iesit .

Anda, merci ca nu m-ai uitat cu astrograma, poate ca o sa fiu prezenta pe la 24 cum zici tu, ca am impresia ca missa o sa ma tina treaza noapte asta!

Fetelor, doarme si acum!!!!!!!!!!!! Dupa ce a mancat vreo trei sferturi de ora. I-am dat-o lui tat-su sa o ragaie si cand colo mi-a adormit-o .

Eu o sa ma intorc la servici pe 21 august, pana atunci mi-am luat un concediu parental de 6 luni. In prezent sunt in concediu cu plata - ce mai aveam de luat pe anul trecut. Deci asa stau lucrurile teoretic. Practic avem alte planuri...mari , eventual de mutat din zona, asa ca deocamdata nu ma gandesc, stau si profit de minunea mea si apoi vom vedea!

Felicia, multam' ca ai copiat articolul, asa m-am dumirit si eu:)

Cristina, si tie mersi pt email!

Vad ca s-au adaugat si cuvinte noi, ce inseamna "deflui"?



Alina si Amalia 17.11.2005


www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=65487" target="_blank">Povestea nasterii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristinamh spune:

anda, mei , se pune cantarul oficial... dar daca vrei tu, modific.

ioana, va trecusem de cand imi dadusei prima data. atat ca modificarile le fac la mine in pc, abiacand se strang mai multe trimit pe cont...apropo, 6 -le din titlu care apare acum e opera lu fi-miu... sper sa fioe singurasi sa nu fi ingrasat bebeii din "creion"... va dispare la urmatoarea serie de modificari.

acum cu regulile astea noi... le-am trimis si eu la toata agenda... ba le-am pus frumos si pe pagina accesibila la noi. stiam eu ca neuronul meu e in vacanta, dar nici chiar asa...cum de n-am auzit nimic?? ca doar aveam burta nu eram surda... clar trb sa-mi pun creierasul la munca, se atrofiaza... apropo... "pempars" inca nu l-au bagat???... ca, daca e BIP... o fi oare si a bipai???ii compatimesc pe copii care dau examen anul asta, ca io am prins fix inainte de examene pe "sunt" si "suntem"... dar acum e mai rau!!

Cristina Andrei-Razvan(2.08.2003) si Iris-Sabina(17.11.2005)
www.andreirazvan.home.ro" target="_blank">Andrei si www.iris-sabina.home.ro" target="_blank">Iris
www.nazdravani.ro" target="_blank">Nazdravani de august-septembrie 2003

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bb_alinus spune:

Ah, vad ca nu am raspuns la intrebare, ce facem cu bebeii dupa ce ne intoarcem la serviciu, eu una o sa incep deja sa caut o dadaca la care sa o duc- in nici un caz nu o duc la cresa! Nu pt ca nu ar fi conditii bune, ci pt ca au un orar tampit pana pe la 17h30-18h00 maxim si nu imi convine. Sper sa gasesc o dadaca care sa fie flexibila cu orele si care sa nu locuiasca departe de noi! Din pacate aici nu se vine acasa, cum as fi vrut ci trebuie sa o duc pe pitica la ea. Si in general dadaca are 3 copii ( 3 este maximum acceptat prin lege)in grija, ceea ce nu e rau, asta inseamna ca missa va avea companie.

Alina si Amalia 17.11.2005


www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=65487" target="_blank">Povestea nasterii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corap spune:

alo, alo, sunt eu, bau-bau.
am cetit si io cu normele-astea cele noi. si n-o sa scriu niciodata niciun si nicio. observasem si eu la subtitrari chestia asta, si am banuit ca-i ceva putred. nu-mi iau doom2 si il ignor si gata. (prefer jocul )
noi am trecut la pampersoi nr. 4. bineinteles, am ramas cu un bax nr. 3. ehhhh, o sa-l marit eu cumva.
azi bb andrei a fost foarte cooperant, a stat singur in patutu lui si s-a chiombanit prin camera fara sa fiu eu acolo si fara scandal.
da' i-a copt o unghiuta :(. l-am dat si eu cu rivanol si am scos puroiul. sper ca o sa-i treaca repede.
anda, m-ai facut si pe mine curioasa cu horoscopii. ma treci si pe mine in coada cozilor? ca m-am speriat ca poate nu-s varsatoare ci pestoaica (bine, dak-as fi pestoaica m-as intelege bine cu fi-miu, ceea ca nu s-ar spune in varianta aialalta....). adik si pe mine si pe bb. nu-i nici o graba, ca nu plecam nicaieri.
hai sa-ti scriu datele:
bb: 14.11.2005, ora 23:21, Bucuresti
mamalui: 18.02.1975, "pe la 5 dimineata" (adik nu se stie daca 5 si 10 sau fara 10), Tulcea. (ps: dak ai timp sa-mi spui si zodia lu' tatalui, ca si el e la limita intre zodii si sunt curioasa 18.02.1976, ora 18. la tatalui nu ma intereseaza amanuntele sau altceva, ca oi avea si tu chestii mai bune de facut )
si sa vedeti ce va rupe de spate un bb mare... voi asta nu puneti la socoteala. pe mine una m-a facut bucatele. noroc ca nu mai creste asa. in ultima saptamana a luat doar vreo suta de grame.
bau-bau si andrei-ardei (14.11.2005)

Mergi la inceput