Alaptatul - Help Line- (3)
Raspunsuri - Pagina 7
karula spune:
Dragi mamici sfatoase,
Intai vreau sa va asigur ca pe parcursul sarcinii am citit (devorat) tot serialul "alaptatul-help line", dar e mai greu acum dupa nastere sa procesez toata informatia, ca sa gasesc raspunsul la intrebarile mele. Indraznesc sa intreb aici:
Am nascut de 10 zile un pui la 35 de saptamani care la doua ore de la nastere a supt vartos la san. Am avut lapte imediat, pitica a avut vointa si pofta de viata din prima. Citind sfaturile voastre si urmand instructiunile din maternitate, ne-am descurcat amandoua excelent (nu tu rani, nu tu lapte infuriat). Suge bine si destul de regulat (2-3 ore), sanii se umplu dar nu dor, deci e o situatie ideala.
Atat de ideala ca vin si intreb:
- mai e nevoie sa dau cu Garmastan?
Si alta: - ma mai mulg dupa fiecare supt (deci are 10 zile), sau e suficient de vreo doua ori pe zi? Adica, e suficient bebe pe post de pompa, sau e musai sa fac in continuare muschi la degete cu pompa?
Multumesc mult!
Darria spune:
Karula: daca nu ai ragade, sanul e catifelat nu cred ca mai tb. sa te dai cu garmastan, dar asta e parerea mea, tu faci cum consideri ca e mai bine.
Daca bebe goleste sanul nu tb. sa mai folosesti pompa dupa fiecare supt(bebe e cea mai buna pompa) iar daca nu: foloseste pompa. Astfel eviti stocarea laptelui in canale si eventualele complicatii. Un san golit detemina organismul sa produca laptic.
Si pe mine m-a ajutat acest subiect ft. mult. Mai este unul la clubul scutecelor.
Mult laptic, bebe papacios si sanatate.
Andreia, ingerasul nostru mic (23.05.2006)
karula spune:
Multumesc mult, Darria (si Andreia), si pentru sfaturi, si pentru urari! Da, sanul e perfect "curat", iar eu oricum o curat cu glicerina boraxata in gurita de doua ori pe zi, deci eventualele beneficii ale Garmastanului asupra copilului sunt asigurate.
Asa o sa fac, o sa ma asigur dupa fiecare supt ca sanul respectiv e golit. Dar nu stiu daca e necesar sa-l golesc si pe celalalt prin muls. Si daca da, cam pana la ce varsta?
Sa cresteti sanatosi!
AB spune:
adriana
Acta, non verba.
Romania
Bucuresti.
1198 Mesaje
Trimise - 16/07/2006 : 09:51:38
---------------------------------------------------------------------
AB, spune-mi te rog, ce recomnada LLL sa faci cand aveai prea mult lapte...?
Si mie mi se intampla la fel cum a descris Noe, numai ca pana acum, la cei doi copii dinainte, s-au obisnuit cumva dupa o perioada si nu mai carteau cand se inecau cu tzatza..
Acum am luat-o de la cap.. si fetita mica de 3 saptamani da semne mari de nervozitate cand ii vine jetul puternic de lapte...
Sfaturi?
---------------------------------------------------------------------
Mami de Codrin, Olguta si Cornelie mica
AB spune:
Adriana la prea mult lapte debitul indeparteaza puiul asa cum ai vazut si tu.
Dar debitul nu-i constant. In fapt cand puiul plange ti se declanseaza reflexul de "let-down" cum zic americanii.. deci ai debit maxim. Ceea ce e si mai neplacut pentru copil. Dar pe parcusul alaptarii incepi cu let-down, debitul se linistete pe masura ce sanul se goleste si cand organismul considera ca nu mai e suficientt in san productia reincepe si un alt let-down va aparea in curand.
In lumina acestora ideal ar fi ca tu sa nu incepi sa alaptezi pe let-down. Si atunci se pune problema cum. Prostia ceea mai mare e sa pui pompa inainte. De ce..pentru ca desi nu-i ca bebe pompa stimuleaza lactatia. Deci in urma unei alaptari organismul crede ca pentru data viitoare e de produs ce a tras pompa+ce a mancat bebe !! Horror daca deja ai prea mult
. Tu vrei lactatie reglata pe bebe nu pe pompa!
Iaca pacoste... deci sa faci laptele sa curga inainte de bebe cu minim de stimulare daca se poate de loc.
In ordine mi s-a spus:
un dus caldut de 15-20 min cand puiul e inca adormit dar incepe sa miste... si astepti daca punand dusul curge putin lasi sa curga. Daca nu masezi circular o mana sus, una jos foarte domol...pana curge si lasi sa curga.
apoi pui puiul la san INAINTE de a plange. E mult mai cooperant cand doar cauta cu gurita. Daca vei cauta in help-line capitolul unu...AC (ex-io
, acum 'otul) a pus un numar de semne care prevestesc foamea.
Si incerci sa astepti rezultate vreo zi-doua.
Daca nu-s in timpul alaptarii infasori sanii in comprese -prosopele cu apa la temperatura camerei si dupa alaptat pui comprese reci pe san ca sa diminuezi stimulatia produsa de bebe. Recele fiind vasoconstrictor.
Tai lichidele cu ora inainte si una dupa alaptare, la fel si fructele pline de apa de genul ananas, pepene care stimuleaza. Nici un fel de lichide calde.
Si iar astepti o zi-doua.
Mai sunt si altele in arsenal, dar incearca intai asta cu rabdare.
ei.bi. si ceata de pitigoi
Darria spune:
Karula: ambii sani tb. goliti sau cel putin asa stiu.
Dupa cum vezi nici eu nu am experienta(bebe are aproape 2 luni) dar acest subiect imi este util si am invatat de aici.
Eu folosesc ambii sani la o masa pt. ca nu am laptic suficient, asa ca las mamicile cu experienta sa iti spuna ce tb. sa faci in cazul in care la o masa papa doar dintr-un san iar la cealalta din altul. Dar cred ca tb. sa pape din amandoi la o masa si apoi sa scoti tu cu pompa.
Pana la ce varsta: nu stiu sa iti raspund dar cred ca niciodata nu tb. sa lasi laptic in canale dupa o masa.
Glicerina boraxata: parerile sunt diferite, unii medici nu mai recomanda boraxul pt. ca este toxic pt. bebei. E mai buna glicerina cu stamicin dar am inteles ca stamicinul e amar.
Am intrebat medicul de fam.(o sa intreb si pediatrul) si mi-a spus ca acestea se folosesc doar pt. tratare nu pt. igiena zilnica, dupa fiecare alaptare.
Al tau e micut acum si nu poti folosi musetelul(asa mi-a spus medicul - si eu am vrut sa incep din primele zile), intreaba pediatrul cu ce poti face igiena dupa fiecare alaptare. Pana atunci cred ca poti sa o faci cu tifon steril si apa fiarta.
Eu o fac acum cu ceai de musetel si tifon steril(din pacate nu de fiecare data) pt. ca e mai marica.
Andreia, ingerasul nostru mic (23.05.2006)
Teodora D. spune:
Karula, eu am alaptat la fiecare masa dintr-un singur san; intre mese pompam si din cel "nefolosit" daca se intarea prea tare(si pana la 8 luni a cam fost cazul). si noaptea, dupa ce a inceput sa nu se mai trezeasca, trebuia sa ma scol si sa mai pompez. dar faceam asta numai pt. a preveni infundarea canalelor si nu goleam de tot sanul, doar il "usuram" putin, deoarece pompatul in exces intretine o secretie lactata in exces, ori aceasta trebuie sa fie adaptata necesitatilor copilului, el regleaza de fapt secretia prin supt.
daca bebele tau are doar 10 zile sa fii f.atenta sa nu se infunde canalele;imi amintesc ca in primele saptamani de alaptat am avut deseori astfel de accidente, cu toate ca foloseam din plin pompa si doar bebe era acela care reusea sa le desfunde(bebe=cea mai buna pompa:)).
Garmastan cred si eu ca nu mai e cazul sa folosesti.
Mult succes la alaptat!
Peste 100 de ani nu va conta ce cont in banca am avut, in ce casa am locuit sau ce masina am condus.
Dar lumea ar putea fi diferita pentru ca am fost importanta in viata unui copil.
AB spune:
Spre deosebire de teoria romaneasca in US nu se goleste sanul prin muls in mod normal. La fiecare masa se incepe cu alt san.
Foamea si suptul vorace de la inceput este un mare stimulent al lactatiei. Deci se alterneaza sanii ca sa se mentina un nivel de lactatie echilibrat.
La copii mici pana-n trei luni adesea mamele zic ca puiul papa un san si jumatate.
Daca sanul nu se intareste complet (se face tare, tare, fara banc) nu se trece la golitul lui. Chiar si atunci se sfatuieste sa se maseze intai, dus caldut etc... a.i. in jurul aoreolei sa fie moale.
Pompa stimuleaza lactatia si deveniti obosite si sfrsite pentru nimic.
Daca bebe nu papa tot cat produceti voi si incep sa apara noduli. Atunci se da intodeauna sanul cu noduli primul. Si se lasa puiul 5 min la un san, 5 la altul... ca sa goleasca cate un pic. Cu rabdare in cateva zile sanul se va adapta la pui. Aceasta situatie o veti regasi si mai tarziu cand veti introduce mese solide... Supraproductia care trebuie ajustata incet, incet.
Altfel un san care alapteaza nu poate fi golit, golit... din el curge mereu cate un pic. Debitul se micsoreaza drastic daca sanul nu e plin ochi, dar cat se stimuleaza tot mai curge un pic, pic. In plus laptele acela care curge la urma este cel mai bun pentru bebe. De aceea se alapteaza intai un san pana bebe pare nemultumit si apoi celalat.Primul lapte care curge este mai apos si tine de sete, al doilea care e produs deobicei in timpul alaptarii este laptele gras care tine de foame... asa numitul "hidden milk".
O cu totul alta discutie este pentru mamele cu copii prematuri, subponderali, bolnavi... etc.
karula spune:
Dragelor,
Tot ce-mi spuneti este cat se poate de logic, iar eu ma regasesc in descrierile voastre. Un san la un supt folosesc din prima zi. Nu se mai intareste nici unul, nici supt, nici nesupt, de vreo doua zile, dar lapte e in ambii suficient (cum zice AB, nu se termina niciodata, muls, supt, cum o fi el!)
Ma gandesc sa mai dau la pompa dupa supt exact la acel san, sa se reimprospateze productia. Daca simt ca incepe sa exagereze, o las balta cu mulsul. Gresesc?
Evident ca sanul care urmeaza sa fie supt e mai plin, dar nu "beton", fara galme, nedureros. E de bine?
Eu si micuta mea va multumim tare,tare!
Raluca
AB spune:
Eu as zice ca-i bine. Daca simti ca-ti diminueaza productia mai treci la muls. Dar in mod normal, daca mananci bine, te odihnesti macar jumatate din cat puiul doarme, bei minim doi litri de lichide si n-ai surprize neplacute lucrurile vor fi ok