bebelusi de ianuarie-februarie 2005 (67)
Raspunsuri - Pagina 3

magga spune:
Patricia, Tomasa si celelalte mamici, uitati citeva pasaje din cartea lui Cohen-Solal (mie mi-a placut cel mai mult din tot ce am citit despre dezvolatarea copilului, el si Dolto, de la Anda),
Din pacate sunt numai niste explicatii, si nu o solutie
Capitolul se numeste
Achizitia independentzei locomotorii (intre 10 luni jumate si 16 luni) : (trad. e foarte libera)
Refuzul copilui de a ramine singur si exigentele acestuia vis-ŕ-vis de mamica lui
« Faza de achizitie a independentei locomotorii se manifesta prin numeroase contradictii. As putea cita coexistenta aproape permanenta (adeseori in momente succesive) a unei cautari ardente de independenta, dorinta de a face lucrurile singur singurel, si, in acelasi timp, solicitarea f frecventa a mamei, dorinta de contact, refuzul de a ramine singur, si mai ales multa exigenta in ceea ce o priveste pe [biata ] mama. Unii copii pling si numai daca mama pleaca pina la baie, urmind-o peste tot si asteptind-o urlind agatati de usa.
Fenomenul asta este o etapa normala in eveolutia copilului. Obisnuiesc sa le atrag atentia mamelor acestor plozi vesnic agatati de fustele lor ca cel mai mamos copil de 18 luni va sfirsi prin a fi cel mai independent adolescent la 18 ani.
De asemenea, imi place sa le atrag parintilor atentia asupra faptului ca perioada asta de revendicare afectiva intensa mi se pare o excelenta garantie a unei evolutii normale spre independenta viitoare. Revendicarea aceasta afectiva poate lua diverse forme : copilul nu vrea sa adoarma singur, vrea sa participe in permanenta la viata de familie, se trezste frecvent nopatea pentru a se asigura ca mam lui este in continuare acolo unde a lasat-o inainte sa adoarma.
Un bb este o fiinta totalente egocentrica. Odata ce a dobindit constiinta propriei autonomii si a celor din jur, a mamicii sale, in mod special, copilul crede ca mama lui ii partine. Copilul este cu atit mai revendicativ fata de mama, cu cit aceasta a petrecut mai mult timp cu el., fiind foerte intensa la copii crescuti singuri cu mama acasa. Alti copii devin foarte exigenti atunci cind mama isi schimba programul, un nou serviciu, etc
Copilul creste, se dezvolta cautind cu intensitate dragostea materna. Cautarea lui ia forma fricii de a nu fi abandonat, de a nu pierde si de a nu rata dragostea mamei. Dezvolatrea lui afectiva se deruleaza sub semnul unor contradictii profunde pe care copilul trebuie sa le dezvolte de-a lungul perioadei de crestere (oina la doia ani). Atasamentul profund fata de mama, necesar dealtfel pt un echilibru normal, explica sentimentele de egocentrism care pot marca psihismul copilului. Cei din jurul lui, mama ain mod special, reprezinta totul pt el si ii datoreaza asadar totul. La inceput copilul nu-si poate exprima intensitataea sentiemntelor sale cu usurinta. Cu cit familia este mai mica, mama, tata si copilul, situatie deseori intilnita in ziua de astazi, cu atit exigentele copilului sunt mai mari, revendicind o dragoste totala din partea parintilor. »
+ din capitolul tulburarile somnului
« Probleme legate de somn : dintre sutele si miile de copii cu care am avut de-a face, foarte utini au fost cei care-au dormit cu adevarat un somn cu adevarat linistit inainte de virsta de doi ani. Acest fenomen este rarisim. Bebelusii care n-au niciodata nici un fel de tulburari ale somnului, nici macar pentru citeva zile sau citeva saptamini sunt niste cazuri aparte, iar aceasta fara a tine cont de perioadele cind copilul este bolnav…
Incepind cu virst de sase luni exista modificari importante ale somnului. Inainte bb dormea f profund, dupa sase luni incepe sa geama, sa se miste mult in somn, sa plinga. (+ discutie despre aparitia viselor, dar eu traduc numai esentialul)
1 -Copilul adoarme din ce in ce mai greu, pentru ca somnul nu mai este legat de satisfacerea senzatiei de foame, ci de satisfacerea altor evoi, dragoste, joaca, particpare la viata familiei, etc. toti copii, la un anumit monet dat, par sa lupte impotriva somnului, se misca, schimba pozitia, isi sug degetul, dau patura deoparte, se ridica, deschid ochii. Faza adormitului e lunga, iar cu cit bb e mai obosit cu atit adoarme mai greu.
Incepind cu 10-12 luni, odata ce a adormit, copilul transpira f mult, fenomenul este legat de cresterea temperaturii cutanee superficiale. Un copil prea imbracat si pea invelit dormind intr-o camera prea incalzita se va trezi cu siguranta furios si mort de sete in miez de noapta .
2 – motive psihologice. Bb isi da seama ca adormitul reprez separarea de parinti, de aceea somnul si noaptea devin pt el o sursa zdravana de angoasa. La virsta asta bb are deja constiinta propriei persoane si a relatiilor dintre el si restul lumii.
3- citeva sfaturi ca sa adoarma copilul : sa respecti un ritual, sa te joci suficient de mult cu el inainte sa-l pui in pat. »

crinuta spune:
Pai nu stiu, ma gandeam si eu. Poate cand voi vedea pe viu o sa ma lamuresc..
Crinuta si Rayan

adita spune:
LA MULTI ANI! sarbatoritilor de azi.
ne-am intalnit si noi azi cu unul dintre ei
mamica de trei copilasi : Nectarie Ioan (5 ian. 2005)
, Elena (21 mai 2003)
si Antim (27 sept. 2001)

sirimie spune:
Amaya, nu stiu daca am zis ca am votat si eu cu baietelul tau. Mult succes, daca nu s-a terminat.
Am cumparat si eu pompita si mi se pare foarte utila. Ce faceam inainte in 20 de minute, cu opunere din partea lui Vladut, fac acum in citeva secunde, aspira tot repede si bine. Partea care se introduce in nas nu ia contact cu aspiratorul, si in plus se poate spala, asa ca e foarte igienica.
Eu am cumparat-o de la farmacia 2na de la Unirea.
magga, mi se pare foarte interesant articolul pe care l-ai scris. Vladut e foarte mamos - si ii fac pe plac, stau tot timpul cu el cind sint acasa.
Va dorim sa cresteti mari si frumosi!
Simona & Vladut (27 februarie 2005)
Poze la http://pg.photos.yahoo.com/ph/seirimie/my_photos

magga spune:
sorry pentru greselile de tastare, sper ca se pricepe ceva, am scris azi de dimineata inainte sa plec la lucru.
multumim mamicilor care au raspuns la intrebarea mea legata de spalatul hainutzelor. Acum avem alta problema, mitza mea nu mai vrea sa ma lase sa-i dau eu de mincare. vrea sa manince numai singura cu mina sau cu furculita, dar nu prea reuseste sa si manince ceva, totul scapa pe jos. Sa ma fereasca sfintul sa incerc macar sa o atac cu lingurita, ca tuna si fulgera.
Tomasa, pai si la mine tot master o fost, daca ai cu cine lasa plodul, se poate, se poate, si ne face bine sa mai facem si altceva decit sa fim mamici.
Pup

lbelciug spune:
Magga, f interesant articolul.Multumim pt efortul de a-l scrie si de a-l traduce. Sa ne mai scrii si alta data te rog.
Totusi sunt un pic nedumenrita pt ca pct 2 se contrazice un pic cu pct 3, adica: "cu cit bb e mai obosit cu atit adoarme mai greu" cu "ca sa adoarma copilul : sa respecti un ritual, sa te joci suficient de mult cu el inainte sa-l pui in pat"... ma gandesc ca ei obosesc si prin joaca, mai ales atunci cand e asociata cu miscarea...
Nu-mi raspunde si mie nimeni apropo de curatat urechile?
Kita, ti-am trimis email.
Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005)
Professional pics

bubu05 spune:
Liviana, eu il sterg in urechiuse cu betisoare, dar nu tot timpul, mai folosesc si coltul de la prosopel. Ca sa iti dai seama daca il doare urechea, apasa cu degetele tale in spatele urechii copilului. Poate doar se joaca, ducand mana la ureche, ca si cum ar vorbi la telefon. Vlad face asa cand ne vede ca vorbim la telefon.
Oana & Vladutz (2 ianuarie 2005)
Poze cu Vladutz

lavinia345 spune:
Buna seara!
Multumesc ca mi-ati raspuns la intrebarea legata de alimentatie.O sa vad cum o sa-i imbunatatesc meniul,acum a descoperit mandarinele si mananca cate 2-3 dintr-un foc.
Liviana cu privire la articolul tradus de Magga eu nu prea sesisez contradictia.La prea multa oboseala intr-adevar e greu sa adormi copilul.Si ca sa-l culci asa dintr-o data fara sa va mai jucati putin...la noi nu merge.Dupa ce o schimb in pijamale cam pe la 8.30-9.00 p.m. ne mai jucam apoi cu gadileli si cantat de cantecele,acum ca a descoperit ca poate arunca orice o amuza teribil ca eu ma chinui sa le prind,si repetam figura cu aruncatul cam vreo 1-15 minute cand obosesc eu.Chiar si numai daragalit si tot se considera "jucat" pentru el.Parerea mea ca adoarme mai frumos,satisfacut.Despre betisoare nu stiu ce sa-ti spun,ai folosit din alea speciale pt.bebei,cu aparatoare?Incearca-l sa-l observi daca isi atinge urechea in mod frecvent sau doar l-a mancat atunci pe moment?Daca il atingi tu la ureche plange?Pozele profesionale cum/unde le-ati facut?Sunt super!
Magga cu intarziere iti raspund si eu legat de spalatul rufelor.Eu inca le mai spal separat dar nu le mai fierb ci le spal doar la 40 de grade,dar neaparat calcate.Daca nu mai vrei sau ti se pare complicat sa astepti sa umpli masina de hainute numai pentru Hana,sfatul meu e ori sa le sortezi pe culori,in sensul ca hainutele ei sa merga cu cele albe ale voastre,gen maieuri,cearceafuri,prosoape.
Cat priveste cum mananca Hana nu stiu ce sa-ti zic si cum s-o "calmezi" sa accepte si de la tine.
Lavinia si Natalia(17.01.05)
http://community.webshots.com/user/lavinia285

bubu05 spune:
Liviana, sunt f.f.frumoase pozele, Mateiut este foarte dulce! Chiar, unde le-ati facut?
Oana & Vladutz (2 ianuarie 2005)
Poze cu Vladutz