Bebelusi de iulie-august 2005 (34)
Raspunsuri - Pagina 8
emaaimee spune:
Dede-asa e Diana ma incuraja ca pediatra din Ro e un pic mai dura la adresa fetei.Si ai dreptate cu fondul genetic,sotul de ex: a fost un bb problema,nu prea manca sa asa a fost pana la adolescenta.Slabutz foc.Si mie mi s-a zis aici ca e posibil ca fata sa ii calce pe urme.Sanatosi sa fim!
Diana-multumescSi eu am renuntat de mult s-o mai incadrez in tipare tocmai pt ca e a mea si e unica
PS:am tradus,mai sus,cum am promis,PROGRESELE BB DE LA 0-6 LUNI.
decu fundita
Iaca poze POVESTEA MINUNII
anis spune:
Din ce am citit ce a scris emaaimee..se pare ca noi suferim de teama de straini ..desi zice ca apare la 5..noi suferim deja de ea...sper sa treaca repede
AniS si Ingrid *** ingerashul ce mi l-a trimis Dumnezeu *** (2 august 2005)
"Happiness is like perfume,you can't pour on others without getting a few drops on yourself."
MONAI spune:
Anis si Sara a plans cand i-a vazut pe socrii mei dupa 2 saptamani cat au fost raciti. Se intampla in casa, dar nu ma avea in raza ei vizuala. Acum, daca ma vede pe mine nu plange, dar nu pot sa o las nici eu singura. Pe strada, in schimb, cu oricine ne intalnim e vesela, zambeste. Ieri am fost la doctorita si am stat destul de mult. A studiat mediul cateva minute bune si abia apoi a catadicsit sa o invredniceasca cu un zambet. E drept ca dupa-aia nu se mai oprea .
Eu sper ca perioada asta de sarbatori, cand va vedea sigur mai multa lume, sa ajute.
Sa va povestesc ce rateu am dat in aceasta dupa-amiaza. Dupa 30 minute de somn pe care vi l-am anuntat, incepe sa maraie, era pe jumatate treaza, o linistesc usor, ea incepe sa planga, eu o iau in brate si se linisteste. O pun in patut, ea reincepe si tot asa s-a repetat faza de vreo 3 ori.
La un moment dat a inceput sa planga si sa tremure de nervi ca nu-i dau tzitzi, asa ca am cedat. A supt de nervi, somnul ii sarise oricum si apoi a vomat tot ce mancase . Asa ca eu momentan cedez, nu stiu ce o sa ma fac, dar am stabilit cu sotul (iar) sa dorm de fiecare data cand doarme si ea. Si el va fi in casa bucatar sef.
Sa auzim numai de bine.
Mona si Sara (16/07/2005)
Scumpii de noi
truli-luli spune:
Am incercat si eu sa traduc articolul despre modalitatile de adormire a bebelusilor. Am facut-o in graba si nu am timp sa corectez pt ca e ora de baita. Asa ca pun textul asa cum a iesit, imi cer scuze pt eventualele greseli si va rog sa il editati pt a-l corecta.
si o noapte linistita
Stabilirea unor obiceiuri bune de somn: de la 3 la 6 luni
Somnul tipic acestei varste
De acum obiceiul de a va trezi noaptea la 2-3 ore a trecut de mult-speram. In jurul varste de 3-4 luni majoritatea bebelusilor dorm 15 ore pe zi, cam 10 din acestea sunt noaptea, iar restul se impart in 3 reprize de somn in timpul zilei (acest numar va scadea la 2 cand copilul va avea 6 luni). La inceputul acestei perioade se poate sa va treziti inca o data sau de doua ori pe noapte pentru a-l hrani dar cand bebelusul dvs va avea 6 luni va fi capabil dpv fizic sa doarma toata noaptea. Acest lucru se va intamla daca deprinde obiceiuri de somn si tipare care sa incurajeze acest fapt.
Cum puteti stabili obiceiuri bune pt somnLa aceasta varsta acestea sunt cele mai bune lucruri pe care le puteti face pt a va ajuta copilul sa se linisteasca sis a doarma noaptea:
-Stabiliti un orar fix pt somnul de noapte si cel din timpul zilei si nu va abateti de la el
Cand copilul dvs era nou nascut momentul cand il puneati sa doarma seara era simplu de stabilit urmarindu-i semnele de adormire (frecatul ochilor, trasul de urechi samd). Acum cand a mai crescut trebuie sa stabiliti o ora de adormire seara precum si in timpul zilei pt a-I regla orarul de somn. O ora buna de adormire seara este intre 7pm-8:30pm; mai tarziu de aceasta ora e posibil sa devina supraobosit si sa adoarma cu greu. Se poata ca bebelusul sa nu para obosit la o ora mai tarzie – dimpotriva, poate parea foarte energic. Dar acesta este de multe ori un semn ca a trecut ora lui de somn. Puteti stabili ore stabile si pt somnul din timpul zilei. Le puteti stabili la o anumita ora in fiecare zi sau puteti sa va ghidati dupa semne si sa puneti copilul sa doarma atunci cand stiti ca este obosit si are nevoie sa isi incarce bateriile. Atat timp cat doarme suficient oricare metoda este buna.
-Incepeti sa stabiliti o rutina de adormire
Daca nu ati facut inca acest lucru, acum e momentul sa stabiliti si o rutina de adormire seara. Aceasta poate include oricare, sau toate din urmatoarele elemente: faceti baie bebelusului, jucati impreuna un joc linistit, pregatiti copilasul pt somn, cititi-I una sau doua povesti, cantati-I un cantec de leagan si sarutati-l de noapte buna. Oricare ar fi rutina care se potriveste familiei dvs este in regula atata timp cat o respectati in aceeasi ordine si la aceeasi ora in fiecare seara. Copii se invata prin consecventa si acest fapt nu face exceptie.
-Treziti copilul dimineata pt a-I reseta ceasul zilnic
Daca copilul dvs are tendinta de a dormi mai mult de 10 ore noaptea puteti sa il treziti dimineata pt a-l ajuta sa isi restabileasca ceasul zilnic. Desi 10 ore de somn noaptea nu par a fi o problema , copilul dvs trebuie sa urmeze un program regulat de somn si trezire cu reprize de somn in timpul zilei. Trezirea lui la aceeasi ora dimineata face ca programul de somn sa fie predictibil.
Posibile capcane
Trezirea in timpul noptii si adormirea prin metode care depind de prezenta dvs –cand copilul dvs invata sa depinda de leganat sau pusul la san pt a putea adormi – afecteaza atat nou nascutii cat si copiii mai mari. Pe la 4 luni copilul dvs probabil ca se poate linisti si singur dar poate fi nevoie sa il ajutati sa invete tehnici de auto-linistire.
Unii copii de 3-6 luni pot avea o noua problema: dificultatea de a adormi. In aceste cazuri asezarea copilului in pat poate fi intimidant/descurajant pt proaspetii parinti. Nu stiti niciodata daca va incepe sa tipe si sa urle sau sa mormaie incet numai pt a avea ultimul cuvant.
Daca bebelusul dvs adoarme greu seara trebuie sa va asigurati mai intai daca nu cumva il tineti treaz pana la o ora prea tarzie (asa cum am mentionat un copil supraobosit poate adormi cu greu). Daca nu e cazul se poate sa fi dezvoltat una sau mai multe asocieri problematice cu somnul. Daca vreti sa doarma toata noaptea fara sa va cheme trebuie sa invete sa adoarma singur si nu pt ca este linistit in bratele dvs sau la san.
Daca nici aceasta nu este problema si copilul dvs tot nu reuseste sa adoarma puteti adopta mai multe strategii. Unele dintre ele sunt prezentate mai jos. Cu siguranta metoda care functioneaza pt dvs depinde de convingerile personale si de propria filosofie privind somnul.
Abordari privind problemele de somn
Care e cel mai bun mod de a-I raspunde copiluli dvs dupa ce l-ati pus in pat? Expertii au pareri impartite in aceasta privinta. Totusi sunt toti de acord ca modul de a va calma sau linisti copilul pt a adormi variaza in timp. Un nou nascut are nevoie sa fie tinut in brate in timp ce un copil mai mare are nevoie de o rutina consistenta si un noapte-buna ferm. Cand trebuie sa va adormiti bebelusul de 3-6 luni priviti sugestiile date mai jos de mai multi experti si alegeti strategia care credeti ca va functiona la dvs:
Abordarea 1
Realizati o rutina simpla de verificare. Daca bebelusul plange intoarceti-va la el in camera. Mangaiati-l pe spate si spuneti-I ca totul e in regula dar ca e momentul sa adoarma. Nu il ridicati din pat si nu il luati in brate. Fiti gentili dar fermi. Plecati. Asteptati cam 5 min dupa care il verificati din nou. Faceti acest lucru in mod repetat pana cand adoarme, prelungind intervalul intre vizite.
Abordarea 2
Priviti cu atentie rutina de adormire. Este important sa ve asezati copilul in pat atunci cand este treaz pt a invata sa se pregateasca pt somn, atat seara la culcare cat si dupa trezirea din timpul noptii. Daca nu faceti acest lucru trebuie sa va schimbati rutina.
Abordarea 3
Daca beblusul dvs plange cu toate ca sunteti siguri ca este hranit, uscat si sanatos asteptati 5 min inainte de a merge la el. Apoi asigurati-l ca sunteti acolo vorbindu-I - nu il luati in brate, nu aprindeti lumina, nu il atingeti. Cand intrati fiti calmi si scurti. Daca continua sa planga asteptati de fiecare data putin mai mult inainte de a intra la el, apoi repetati secventa de mai sus. Secretul este sa fiti consecventi si fermi.
Abordarea 4
Nu va adormiti copilul leganandu-l in brate sau lasandu-l sa suga la san sau din biberon. Va invata sa asocieze aceste lucruri cu adormitul si nu se va invata singur. In schimb puneti-l in pat cand este inca treaz, stati langa el, dati-I un obiect tranzitoriu cum ar fi o paturica, mangaiati-l si linistiti-l fara cuvinte.
Abordarea 5
Linistiti-va copilul pt a adormi: leganati-l, asezati-va langa el pana cand vedeti ca fata lui nu mai misca si ca a adormit adanc. Stabiliti si respectati o rutina de somn, incercati sa va asezati prefacandu-va ca dormiti si aratandu-I in mod ferm copilului dvs ca este ora de somn.
Nu exista o singura metoda buna de a va incuraja si invata copilul sa doarma noaptea. Trebuie sa alegeti o abordare care sa functioneze pt dvs si familia dvs.
Cami si ANA (17.08.2005)
http://pg.photos.yahoo.com/ph/gcamelia2002/my_photos
MONAI spune:
Fetele, eu oare v-am zis ca Sara mea nu se rostogoleste, nu e nici macar curioasa? In schimb sta in fundulet si fara sprijin pentru putin timp si sprijinita in manutza, de ma mir ca nu-i amorteste. Si cand e pe burta isi ridica funduletzul ca si cum ar porni-o, dar mai e mult pana acolo. Pediatra mi-a spus ca e OK, ca sunt bebei care sar peste etape, ea fiind si grasutza, probabil ca nu se va rostogoli prea curand. Am incercat multe exercitii, pur si simplu n-o intereseaza, asa ca faca-se (iar) voia ei.
, harnicutzo, nu vii si la mine?
Sa auzim numai de bine.
Mona si Sara (16/07/2005)
Scumpii de noi
anis spune:
MONAI , si Ingrid s-a rostogolit 1 data singurica fara sa ii arat eu ceva.Eu nu am incurajat-o in privinta asta deloc , fiindca din ce am vazut e f curioasa si mi-a fost frica sa nu o gasesc cumva pe burta cu mana nu stiu cum.
Asa ca o las in pace ...mai ales ca ei nu ii place sa stea pe burtica.
AniS si Ingrid *** ingerashul ce mi l-a trimis Dumnezeu *** (2 august 2005)
"Happiness is like perfume,you can't pour on others without getting a few drops on yourself."
mamini spune:
buna seara, dragelor.citesc din urma si nu mai tin pasul...
felicitari bebeilor care s-au mai masurat si cintarit si au crescut! mult inainte celor care au implinit luni rotunjoare...
mika1 pt tine un pupic special, sanatate pt bb!
Katink, drum bun!
multumesc ca v-ati gindit la noi. a fost ok ieri, noi ne-am trezit la 4.30, Veve la 5 si am fost f obositi toti...copilul a fost f cuminte, a dormit putin, a fost cumintica, a mai si plins, dar nu prea mult. atita doar ca de cind am venit au tot venit sa o vada rudele si e f curioasa, dar e obosita, inca nu s-a refacut de pe drum si e un pic greu cu nani. in rest, e super scumpa, se hlizeste cu toata lumea, a fermecat pe toata lumea.
miine facem bildibic la cazanel si abia astept, sunt asa de emotionata...ma astept sa fie f frumos.
de luni voi incepe alergatura pt pasaport si pt petrecerea de la restaurant care va fi duminica.
chiar daca nu o sa mai intru toata ziua, ma gindesc la voi si va doresc numai bine tuturor.
M
truli-luli spune:
Mamini ma bucur ca ati ajuns cu bine, cat depsre Veve era clar ca o sa farmece pe toata lumea Ce rasfatata o sa fie de primul ei Craciun cu toate rudele aproape.
Maine la botez sunt sigura ca va fi ok. Pai Veve o sa se simta in cazanel ca in tummy tub Poate o sa se supere daca o scoate prea repede din apa Din proprie experienta eu cred ca botezul e o incercare mai grea pt parinti decat pt bebei
Cami si ANA (17.08.2005)
http://pg.photos.yahoo.com/ph/gcamelia2002/my_photos
delia grozav spune:
Mamini ma bucur ca sunteti bine. Sa aveti maine un botez frumos si asteptam impresii.
Mikasi eu trimit pupici ingerasului tau viteaz.
http://photos.yahoo.com/ph/gdelia1313/my_photos
dede, Adi 4ani si Medeea 27.07.2005
delia grozav spune:
Emaimee si Cami multumim pentru traduceri.
http://photos.yahoo.com/ph/gdelia1313/my_photos
dede, Adi 4ani si Medeea 27.07.2005