spovedania si......

Raspunsuri - Pagina 34

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Jocelyn spune:

myrrha, uite din King James Version, e un limbaj mai greu, dar ca sa poti compara:

And God spake all these words, saying,
I am the LORD thy God, which have brought thee out of the land of Egypt, out of the house of bondage.

Thou shalt have no other gods before me.

Thou shalt not make unto thee any graven image, or any likeness of any thing that is in heaven above, or that is in the earth beneath, or that is in the water under the earth.

Thou shalt not bow down thyself to them, nor serve them: for I the LORD thy God am a jealous God, visiting the iniquity of the fathers upon the children unto the third and fourth generation of them that hate me;
And shewing mercy unto thousands of them that love me, and keep my commandments.

Thou shalt not take the name of the LORD thy God in vain; for the LORD will not hold him guiltless that taketh his name in vain.

Remember the sabbath day, to keep it holy.
Six days shalt thou labour, and do all thy work:
But the seventh day is the sabbath of the LORD thy God: in it thou shalt not do any work, thou, nor thy son, nor thy daughter, thy manservant, nor thy maidservant, nor thy cattle, nor thy stranger that is within thy gates:
For in six days the LORD made heaven and earth, the sea, and all that in them is, and rested the seventh day: wherefore the LORD blessed the sabbath day, and hallowed it.

Honour thy father and thy mother: that thy days may be long upon the land which the LORD thy God giveth thee.

Thou shalt not kill.

Thou shalt not commit adultery.

Thou shalt not steal.

Thou shalt not bear false witness against thy neighbour.

Thou shalt not covet thy neighbour's house, thou shalt not covet thy neighbour's wife, nor his manservant, nor his maidservant, nor his ox, nor his ass, nor any thing that is thy neighbour's.

If there were in the world today any large number of people who desired their own happiness more than they desired the unhappiness of others, we could have paradise in a few years.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns myrrha spune:

Da, traducerea e ok, Geneza si Exodul sint la fel cred pentru toate denominatiile crestine. E o chestiune interesanta de interpretare; in orice caz, poruncile sint aceleasi pentru toti, Moise nu le-a numerotat, de aici incepe una, de aici alta. Voua vi se pare o diferenta semnificativa?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

Deci ne-am lamurit ca relatiile inainte de casatorie sunt considerate desfranare de catre toate bisericile.

Apropos de discutiile care au fost aici legate de egalitatea femeii cu barbatul, am gasit, in timp ce cautam despre problema cealalta, un indreptar de spovedanie ortodox (nu stiu daca e chiar cel "oficial", poate fetele ortodoxe ar putea sa confirme) in care se spunea ca este pacat sa-ti consideri sotul/sotia inferior/inferioara :

121. Mi-am considerat sotia (sotul) ca fiind inferioară (inferior) mie.

la fel e considerat pacat faptul ca nu ti-ai ascultat sotul/sotia; deci in aceeasi masura se considera pacat si daca sotul nu a ascultat de sotie !!!
133. Nu mi-am ascultat sotul (sotia), făcând doar ce am vrut eu. Am vrut să fac din el (ea) unealta mea supusă si nu l-am acceptat (n-am acceptat-o) cu defectele pe care le are.

Pe de alta parte, ceea ce spunea Livia referitor la "...ca animalele", da, este cuprinsa si asta ca fiind pacat la ortodocsi; la fel si daca ai relatii cu sotul/sotia de mai multe ori in 24 de ore.
linkul:
http://www.presaromana.com/weblog/marturisesc.php
(site-ul este unul de spovedanie on-line ; habar n-aveam ca exista sa ceva si nu-mi dau seama ce valoare are spovedania aia )

A intrebat cineva mai de mult la subiectul despre ortodoxie daca a nu a ave grija de sanatate este pacat si am gasit si legat de asta ca da, este pacat :
241. Nu mi-am căutat sănătatea după datorie.
242. Am refuzat ajutorul medical atunci când am fost bolnav(ă), crezând că doctorii si medicamentele nu sunt de la Dumnezeu.

_

"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Spovedania on-line nu are valoare ,pentru a primi dezlegare este absolut necesara prezenta preotului,care este savarsitorul Tainei .Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulia_b spune:

Fetelor...eu nu sunt impacata cu mine insumi...inca caut. De ce?
Pt ca am o boala (lupus) care pe langa faptul ca nu-mi permite sa mai fac copii presupune o medicatie, un regim de viata...un viitor incert.
Lucrurile sunt frumoase teroretic...si-ti trebuie o anumita stare de spirit pt a le intelege, o detasare, o liniste...si celelalte mi se par minore.
Voi cum ati reusi sa va impacati cu ideea?
Nu am vrut sa devin credincioasa doar pentru a-mi fi mai bine, pt ca imi este frica...am vrut sa inteleg de ce?
Nu mi-am regasit linistea si puterea de a merge mai departe in preoti...ci in rugaciunea simpla in Dumnezeu.
Vreau sa fiu credincioasa pt ca simt nevoia unui "sprijin", mai ales...dar nu intr-un preot superficial care interpreteaza EL anumite pasaje sau idei...
Nu-mi plac cei care nu vorbesc apropiindu-se de suflet...ci distant, intreband de niste lucruri "de suprafata".
Viata intima (atata timp cat este fireasca)si altele...nu ma definesc ca om, nu au nici o importanta, sunt prea mici pe langa un Dumnezeu asa mare..
Cred ca pierzandu-ne in amanunte uitam esentialul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

quote:
Originally posted by Jocelyn
Ai dreptate casandra. Cat priveste ceea ce a zis catalina, referitor la pozitia femeii, eu consider ca aceste lucruri trebuie judecate si in functie de contextul istoric, cultural al vremii respective. Din pacate insa, sunt destule credinte care limiteaza foarte mult rolul femeii in biserica si societate. cataghe nu am mai discutat despre asta pe la zona artelor sau nu mai tin eu minte?

Om fi discutat, Jocelyn, la cat s-au frecat anumite subiecte pe forumul asta Perfect de acord cu tine, asa cred si eu ca lucrurile trebuie judecate prin prisma vremurilor. Insa, intrebare intrebatore: care dintre lucruri? Care da si care nu? De ce ridicam regulile conform carora femeia nu avea voie sa vorbeasca in public, dar mentinem alte reguli care se bat cap in cap cu rolul ei in societatea contemporana?
quote:

Dar daca regulamentul intern al unei scoli religioase stipuleaza ca la a doua dovada de consum de alcool (care alcool e oricum interzis pana la 21 de ani in unele tari) in internat elevul va fi exmatriculat cum vi se pare?

Mie personal mi se pare perfect. Foarte bine.

_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by myrrha
Daca stii ca biserica nu iti da voie sa divortezi, iar tu esti credincioasa, te asiguri dinainte ca nu iei un barbat care o sa te bata, nu? Il testezi intii, vezi cit e dispus sa faca/ sa reziste pentru tine, daca iti respecta principiile. Daca trece cu brio de aceste incercari premaritale (ceea ce nu e deloc obligatoriu), eu ma indoiesc ca o sa ajunga sa te bata... Barbatii ajung la violenta pentru ca li se cere prea putin, nu pentru ca li se cere prea mult.

Nu merge, Myrrha, imi pare rau. Cum poti cunoaste un barbat inainte de casatorie altfel decat stand cu el permanent cel putin cateva luni? Si acuma, explica-mi si mie, cum stai cu el cateva luni fara maria sa sexul premarital? Si de aici ajungem la ce zice Elena, daca dupa vreo 3-4 luni constati ca nu merge treaba, ce faci, te casatoresti pt ca deja ai apucat sa faci sex premarital, care e "mai ingaduit" daca il faci cu viitorul sot?

_

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Jocelyn
In privinta nasterii si a durerii, din Biblie reiese clar ca durerea si suferinta au venit ca o consecinta a pacatului.

... si a statiunii bipede...

_

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by irina.c.

Decalog ortodox:
1. Eu sunt Domnul Dumnezeul tau, Care te-a scos din pamantul Egiptului si din casa robiei. Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine! (Ies. 20, 2-3).
2.Sa nu-ti faci chip cioplit si nici asemanare a vreunui lucru din cate sunt in cer, sus, si din cate sunt pe pamant, jos, si din cate sunt in apele de sub pamant! Sa nu te inchini lor, nici sa le slujesti lor (Ies. 20, 4-5).
3. Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert, ca nu va lasa Domnul nepedepsit pe cel ce ia in desert numele Lui (les. 20, 7).
4. Adu-ti aminte de ziua odihnei, ca sa o sfintesti. Lucreaza sase zile si-ti fa in acelea toate treburile tale, iar ziua a saptea este odihna Domnului Dumnezeului tau; sa nu faci in acea zi nici un lucru: nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tau, nici asinul tau, nici orice dobitoc al tau, nici strainul care ramane la tine. Ca in sase zile a facut Domnul cerul si pamantul, marea si toate cele ce sunt intr-insele, iar in ziua a saptea S-a odihnit. De aceea a binecuvantat Domnul ziua a saptea si a sfintit-o (Ies. 20, 8-11).
5.Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, ca sa-ti fie bine si sa traiesti ani multi pe pamantul pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l va da tie (les. 20, 12).
6.Sa nu ucizi (Ies. 20, 13).
7. Sa nu furi (les. 20, 15).
9.Sa nu marturisesti stramb impotriva aproapelui tau (les. 20, 16).
10.;Sa nu doresti(poftesti) nimic din cate are aproapele tau(les. 20, 17).

Preluat din catehismul ortodox.

Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA

Pai si unde-i aia cu desfranarea, preacurvia, etc? Ca eu una nu mai inteleg nimic.

_

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

Irina a sarit una din porunci, daca observi in numaratoarea ei dupa 7 urmeaza 9 :)) ; deci a 7-a era "sa nu fii desfranat" si apoi a 8-a, sa nu furi, etc.
uite aici linkul de unde a preluat ea cele 10 porunci:
http://biserica.org/Publicatii/1992/NoIV/33_index.html

_

"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Mergi la inceput