spovedania si......

Raspunsuri - Pagina 33

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Jocelyn spune:

quote:
Originally posted by myrrha

ProFamilia e un site catolic. Porunca a 5-a e sa nu ucizi, a 6-a sa nu comiti adulter. Nu?

pai inseamna ca au desfiintat una si au mai adaugat dupa ca sa iasa 10 ca nu inteleg? citeste in Biblie ca sunt 10 si a 7-a e sa nu comiti adulter -sub diverse traduceri.

If there were in the world today any large number of people who desired their own happiness more than they desired the unhappiness of others, we could have paradise in a few years.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns myrrha spune:

ca sa vezi, pai nici decalogul nu il avem la fel.
la catolici e asa:
porunca intiia: Eu sint Domnul Dumnezeul tau, sa nu ai alti dumnezei inaintea mea.
porunca a doua: Sa nu iei numele Domnului in desert.
porunca a treia: Aminteste-ti de ziua Sabbatului si tine-o zi sfinta.
porunca a patra: Cinsteste-ti mama si tatal.
porunca a cincea: Sa nu ucizi.
porunca a sasea: Sa nu comiti desfrinare.
porunca a saptea: Sa nu furi.
porunca a opta: sa nu aduci marturie mincinoasa aproapelui tau.
porunca a noua: Sa nu poftesti la femeia aproapelui tau.
porunca a zecea: Sa nu poftesti la bunurile aproapelui tau.

Nu sint in aceeasi ordine la ortodocsi si protestanti?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns J G spune:

Myhrra,
Inca din primul paragraf suntem in dezacord: dupa ce ca sunt vinovata ca nu am ales bine, sunt responsabila si pentru schimbarea lui. Hm...
Eu sunt casatorita si crede-ma ca sunt in postura nefericita de a fi cea care se stapaneste in certuri, care face tot posibilul ca lucrurile sa nu se termine din orgolii sau plictiseala, ca lucrurile sa fie pozitive mereu. Exact cum trebuie, nu?? Nu sunt un caz disperat (batai, inselat) dar sunt foarte obosita si nu inteleg de ce nu se poate si invers, adica celalat sa sustina moral familia? Si stii foarte bine ca in 99% din cazuri femeia este cea care trebuie sa traga de continuarea casniciei pe cand barbatul e mult mai independent, poate si fara noi! De unde vine asta? Pai e o cutuma intretinuta de biserica din punctul meu de vedere, ceva ce invatam in familie din neam de neamul nostru! Eu vreau sa fiu independenta si sa renunt la rolul de a-mi consuma energia tinand familia in viata in loc sa invat, sa cresc, sa creez!
Si nu am ales bine de la inceput - stiam cine este dar il iubeam mai mult decat ratiunea (ca si acum, de fapt, ca nu am plecat niciunde)
Asta e ceva ce ma revolta.

Ca sa traiesti dupa cum spuneti voi... ar fi o poveste. ma gandesc numai la cat trebuie sa mint la serviciu. Da, stiu, ar trebui sa-mi caut altul etc. Serios?
Si nici nu facem sex inainte de casatorie? Si facem copii cat putem? (ca sa nu mai zic ce dezavantajata as fi ca eu raman imediat!)
Aaa.... uitasem, sunt si insarcinata. Si nervozitatea mea e la niste cote... wow.

Gata. Nu ajungem niciunde. Credinta asa cum o recitati voi inseamna un fairy tale si nu e pentru mine!

Raman cu incercarea de a trece prin viata fara sa fac rau nimanui si sa fiu cat de buna pot.

J

Mergi la inceput

J_G, n-am stiut, am dat-o cu bita in balta. Asta e riscul vorbitului virtual.
Pe de alta parte, nici eu nu vorbesc in necunostinta de cauza: bunica mea a facut un accident cerebral vascular batuta fiind de bunicul meu, dupa ce nascuse 7 copii. Tatal meu a fost violent si cu mama si cu noi, iar la 13 ani aveam spatele in dungi de la bataile cu cureaua ca nu ii gateam sau ca ma ascundeam in baie sa citesc. Deci stiu ce inseamna, ai mei au divortat pentru asta. Si stiu la fel de bine ca singura cale care are o sansa de succes e aceea a intelegerii, a tactului psihologic, a blindetii, a compasiunii, nu a plasarii ostile pe baricade separate. Asta e parerea mea, care coincide cu cea a bisericii.

Jocelyn, am gasit in catehismul catolic ca au existat mai multe forme de a pune in ordine decalogul, pentru ca poti gasi acolo mai mult de 10 porunci. Biserica catolica urmeaza decalogul stabilit de Sf. Augustin, biserica ortodoxa decalogul stabilit de parintii rasariteni ai Bisericii (si drept sa spun, nu stiu unde e diferenta, n-am un decalog ortodox la indemina). Si luteranii urmeaza decalogul Sf. Augustin. Cum arata decalogul adventist?

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by myrrha

ca sa vezi, pai nici decalogul nu il avem la fel.
la catolici e asa:
porunca intiia: Eu sint Domnul Dumnezeul tau, sa nu ai alti dumnezei inaintea mea.
porunca a doua: Sa nu iei numele Domnului in desert.
porunca a treia: Aminteste-ti de ziua Sabbatului si tine-o zi sfinta.
porunca a patra: Cinsteste-ti mama si tatal.
porunca a cincea: Sa nu ucizi.
porunca a sasea: Sa nu comiti desfrinare.
porunca a saptea: Sa nu furi.
porunca a opta: sa nu aduci marturie mincinoasa aproapelui tau.
porunca a noua: Sa nu poftesti la femeia aproapelui tau.
porunca a zecea: Sa nu poftesti la bunurile aproapelui tau.

Nu sint in aceeasi ordine la ortodocsi si protestanti?

Nu e vorba de ordine, e vorba ca lipseste o porunca si ca sa fie 10 vad ca la catolici s-au pus doua cu pofta. Myrrha, nu degeaba ti-am zis sa citesti in Biblie :)). Lipseste porunca a doua care spune: Sa nu-ti faci chip cioplit nici vreo infatisare a lucrurilor care sunt sus in ceruri sau jos pe pamant sau in apele mai de jos decat pamantul, sa nu te inchini inaintea lor si sa nu le slujesti caci Domnul Dumnezeu este un Dumnezeu jelos (sau zelor in unele traduceri) care pedepseste nelegiurea parintilor in copii pana al treilea si al patrulea neam al celor ce Ma urasc si ma indur pana al miilea neam de cei ce ma iubesc si pazesc poruncile Mele. Am reprodus din memorie, asa ca poate am mai gresit.

If there were in the world today any large number of people who desired their own happiness more than they desired the unhappiness of others, we could have paradise in a few years.

Mergi la inceput

nu exista decalog adventist fiindca nu este nici un adventist care sa fi tradus Biblia, putem folosi traduceri ale altor biserici. Daca nu esti convinsa, eu zic sa vorbesti cu cineva care cunoaste ebraica fiindca te va lamuri. Nu sunt doua porunci cu pofta, ci una singura, a 10-a care cuprinde mai multe "pofte": Sa nu poftesti casa aproapelui tau; sa nu poftesti nevasta aproapelui tau, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici magarul lui, nici vreun alt lucru, care este al aproapelui tau

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns J G spune:

Imi pare rau pentru clipele prin care ai trecut atunci!
Despre mine... eu sunt doar suparata ca nu pot sa fiu barbat!

J

Mergi la inceput

J_G, si a incerca sa fii buna e destul de mult. Nu stiu amanunte, imi dau cu parerea din experienta mea limitata: incearca sa ai grija de tine, psihic vorbind, mai mult, sa iti respecti limitele, sa nu le incalci, sa iti cladesti niste principii in relatia cu sotul tau si sa fii consecventa cu ele. Adica sa fii cumva independenta, fara sa incetezi sa il iubesti si sa ii spui asta. Sa ii dai impresia ca, desi il iubesti, exista ceva (un principiu, o idee) pe care nu ai incalca-o pentru el. Si incearca sa te feresti sa faci reprosuri, pentru ca va avea tendinta sa raspunda ostil, mai degraba remarca lucrurile bune pe care le face (cit or fi de putine) si arata-i ca iti fac placere, te bucura si il apreciezi pentru ele. O sa-l incurajezi prin asta, barbatii au nevoie sa fie incurajati, incearca sa-i zici o data: uau, ce formidabil e ca ai facut chestia asta si o sa vezi ca o s-o repete. E un mod de a-l ajuta sa se inteleaga pe sine. Cind iti exprimi resentimentele si nemultumirile, celalalt, daca nu e mai puternic decit tine, iti va raspunde la fel si n-o sa aveti iesire.
Apoi, sa stii ca sentimentul ca faci ceva bun pentru el, in felul acesta, incurajindu-l, o sa-ti dea multa incredere in tine.
Ai grija de tine si de sarcina.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Decalog ortodox:
1. Eu sunt Domnul Dumnezeul tau, Care te-a scos din pamantul Egiptului si din casa robiei. Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine! (Ies. 20, 2-3).
2.Sa nu-ti faci chip cioplit si nici asemanare a vreunui lucru din cate sunt in cer, sus, si din cate sunt pe pamant, jos, si din cate sunt in apele de sub pamant! Sa nu te inchini lor, nici sa le slujesti lor (Ies. 20, 4-5).
3. Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert, ca nu va lasa Domnul nepedepsit pe cel ce ia in desert numele Lui (les. 20, 7).
4. Adu-ti aminte de ziua odihnei, ca sa o sfintesti. Lucreaza sase zile si-ti fa in acelea toate treburile tale, iar ziua a saptea este odihna Domnului Dumnezeului tau; sa nu faci in acea zi nici un lucru: nici tu, nici fiul tau, nici fiica ta, nici sluga ta, nici slujnica ta, nici boul tau, nici asinul tau, nici orice dobitoc al tau, nici strainul care ramane la tine. Ca in sase zile a facut Domnul cerul si pamantul, marea si toate cele ce sunt intr-insele, iar in ziua a saptea S-a odihnit. De aceea a binecuvantat Domnul ziua a saptea si a sfintit-o (Ies. 20, 8-11).
5.Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, ca sa-ti fie bine si sa traiesti ani multi pe pamantul pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l va da tie (les. 20, 12).
6.Sa nu ucizi (Ies. 20, 13).
7. Sa nu furi (les. 20, 15).
9.Sa nu marturisesti stramb impotriva aproapelui tau (les. 20, 16).
10.;Sa nu doresti(poftesti) nimic din cate are aproapele tau(les. 20, 17).Preluat din catehismul ortodox.Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA

Mergi la inceput

Aha, acum am inteles. Ma uitasem si in Biblie, dar tot nu vedeam cum altfel sa fie. Pentru catolici "sa nu-ti faci chip cioplit" intra sub porunca "sa nu ai alti dumnezei," iar porunca a 9-a si a 10-a sint vazute separat ca sa faca diferenta intre obiectele si femeia aproapelui (care sint doua pacate diferite, nu, adulter si furt, dar ambele numai in dorinta).

Mergi la inceput