Dincolo de malpraxis, dincolo de moarte
Raspunsuri - Pagina 7
megbeng spune:
quote:
Originally posted by ileana
1.Megbeng...sper sa-ti pastrezi entuziasmul si peste 4-5 ani...si sa-ti pastrezi si linia in gandire.
2.Ca esti din sistem, am si eu o intrebare: De ce medicii nu iau atitudine fata de un coleg de-al lor ( care are un comportament inadecvat fata de pacient, fata de personalul auxiliar)...in alte locuri de munca si meserii, pot sa-ti spun ca se ia atitudine!
3.A...cu asta am chiar o obsesie! Ma scot din minti hainele murdare ale asistentelor! ( doar in spitale de stat am vazut, la clinici private nu).
Dar ma scot din minti!!!
ileana
1. am sa mi-l pastrez...e felul meu de a fi, nu e un entuziasm tineresc si trecator
2. e un "spirit de gasca" pe care eu l-am vazut si prin alte institutii...nu stiu, tu ce rezolvare ai vedea la problema asta? sa te duci sa il "spui" sefului de sectie? habar n-am cum ar fi, daca ar folosi...
3. sincer nu am remarcat aspectul asta, mai ales ca halatele se dau la spalatoria spitalului..da aici e vorba si de educatia fiecarei persoane..daca ele suporta sa umble asa, asta nu vine din formarea lor profesionala, vine din cei 7 ani de acasa
"Cand timpul masoara cu anii pacatul/in el e sentinta, nu-n judecatori!" (Vali Sterian)
cataghe spune:
quote:
Originally posted by tlaura
Cataghe, nu se ia nimeni de tine; nu stiu de ce te simti responsabila pentru tot ce misca in sistemul sanitar; nu te mai simti indreptatita sa iei apararea tuturor; eu nu zic ca nu sunt si doctori asa cum ar trebui sa fie, dar multi nu sunt, iar asta nu e vina noastra a pacientilor; ei si-au facut renumele. iar cine ii vorbeste de rau, nu spune din auzite, sunt patiti; din pacate sunt prea multi patiti. u crezi ca toti avem ceva cu doctorii? Ca ii vorbim de rau doar de dragul artei? Poate unii o fac, dar nu toti. Cum spuneam, majoritatea suntem patiti.
Laura, multumesc pentru cuvintele frumoase. Nu ma simt obligata sa iau apararea tuturor, insa imi pare rau sa constat, cu tot respectul fata de interlocutori, cate prostii se scriu pe aici si cat de pe dinafara sunt oamenii cu ceea ce se intampla in sistemul medical. Multi isi vorbesc de rau medicul si habar nu au ce spun. E plin forumul asta de acuzatii si crede-ma ca de foarte multe ori persoanele care acuza pur si simplu bat campii. Si asta se intampla pt ca pacientul nu mai are nici un fel de respect pentru corpul medical, el vrea sa fie tratat bine, gratis, pt ca, nu-i asa, viata nu are pret, vrea sa i se garanteze rezultatul tratamentului de parca ar fi masina si in cazul in care ceva merge prost, sa il poata pune pe medic sa plateasca. Medicina nu se face si nu s-a facut niciodata asa, nicaieri in lume. Oamenii pot visa cat doresc, se pot revolta, e degeaba. Si practic, asta ma intristeaza cel mai mult, faptul ca oamenii nu stiu incotro sa-si indrepte eforturile, spiritul de turma domina, "hai sa-i terminam pe astia ca sunt toti niste hoti si niste talhari" - vezi bine atitudinea lui Bebe Berberica. Crezi ca un asemenea individ e "umil" cand merge la doctor? Iti spun eu cum e, ca am vazut zeci ca el, de cand deschide usa vezi ca e pe picior de scandal, desi te vede pt prima data in viata lui. Nu cred ca iti imaginzi pana unde poate merge marlania unor oameni - sa stii ca aia care nu au cei 7 ani de acasa in general, nu-i au nici cand se duc la doctor. Mie nu imi place sa vad oameni umili, insa cred ca ne datoram unul altuia un minim respect, totusi, nu?
Sa revin la subiect: faptul ca am explicat ca nu toti medicii care gresesc sunt criminali/incompetenti/indolenti/neseriosi/nesimtiti/etc/etc este pentru ca stiu foarte bine ca oricat as invata si oricat m-as preocupa de profesia asta si oricat m-as zbate, si mie mi se poate intampla sa gresesc. De fapt, nu ca mi se poate intampla, e o chestiune de timp cand anume se va intampla. Nu cer nimanui sa imi planga de mila pt asta, insa ma gandesc cum m-as simti atunci sa vina cineva sa ma faca criminala, sa imi spuna ca am omorat pe cineva cu sange rece. De cele mai multe ori, lucrurile sunt complicate, nu sunt asa simple cum scriu ziarele: cutare medic a gresit pt ca nu a facut cutare lucru. De cele mai multe ori ai de luat decizii complicate, de multe ori sub presiunea timpului, si de foarte multe ori numai Dumnezeu stie cum e mai bine sa faci. Se spune ca medicii se acopera unii pe altii, insa intr-un caz complicat in care nici aia de la Colegiu nu stiu ce ar fi facut, ce vreti sa-i faca aluia? La noi in Romania nu exista niste protocoale clinice clare, nu poti sa spui ca aici "dom'le, nu ai respectat protocolul, e malpraxis". In Romania profesorul X de la Cluj zice taman pe dos decat profesorul Y de la Iasi sau Bucuresti. Tu de regula urmezi directia scolii de medicina pe care ai terminat-o, dar pacientul tau se poate duce in alt oras, unde da peste un medic scos de alta scoala, care zice ca esti tampit si ca nu e bine ce ai facut, si atunci ala zice "iote mama ce tampit e doctorul meu, bine ca nu m-am dat pe mana lui!" si dupa aia vine si scrie pe forum "doctorul X e tampit", dar cand explica de ce e tampit X, daca ai cunostinte medicale iti dai seama ca nu e deloc tampit, doar ca urmeaza alt rationament.
In fine, nu are rost sa mai intindem vorba. Indiferent ca isi dau seama sau nu, ura asta si dispretul oamenilor ne afecteaza pe toti. Si cred ca ne afecteaza mai tare pe cei carora ne pasa decat pe cei care intr-adevar o merita, ca de obieci aia sunt nesimiti de la mama lor, si ii doare undeva.
Nu cred ca ura si inversunarea asta pe care vad ca mai nou o promoveaza si DC pe fata e o solutie. Eu cred ca educarea pacientului e o solutie, cred ca pacientul trebuie sa invete care ii sunt drepturile si sa stie sa si le ceara in mod civilizat. Cineva a spus "nu ma duc la astfel de medici care se uita numai dupa spagi, etc" - uite, asta e primul pas care trebuie facut. Genul asta de medici trebuie sa ajunga sa se autoexcluda prin comportamentul lor. Cred ca voi nu va dati seama, insa nimanui nu-i trebuie scandal in salon/sectie/spital. Incercati sa va cereti drepturile ferm dar politicos, si veti vedea ca de multe ori dracul nu e chiar asa de negru cum pare.
_
"The reports on my death are greatly exaggerated." (Mark Twain)
megbeng spune:
CATAGHE,
AI REUSIT SA EXPRIMI EXTREM DE CONCIS SI CLAR CEEA CE AVEAI DE ZIS..SI E ATAT DE ADEVARAT!
APROPO DE LEGI:
LEGEA nr.46 din 21 ianuarie 2003
drepturilor pacientului
Textul actului publicat în M.Of. nr. 51/29 ian. 2003
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
CAPITOLUL I
Dispoziții generale
Art. 1. - În sensul prezentei legi:
a) prin pacient se înțelege persoana sănătoasă sau bolnavă care utilizează serviciile de sănătate;
b) prin discriminare se înțelege distincția care se face între persoane aflate în situații similare pe baza rasei, sexului, vârstei, apartenenței etnice, originii naționale sau sociale, religiei, opțiunilor politice sau antipatiei personale;
c) prin îngrijiri de sănătate se înțelege serviciile medicale, serviciile comunitare și serviciile conexe actului medical;
d) prin intervenție medicală se înțelege orice examinare, tratament sau alt act medical în scop de diagnostic preventiv, terapeutic ori de reabilitare;
e) prin îngrijiri terminale se înțelege îngrijirile acordate unui pacient cu mijloacele de tratament disponibile, atunci când nu mai este posibilă îmbunătățirea prognozei fatale a stării de boală, precum și îngrijirile acordate în apropierea decesului.
Art. 2. - Pacienții au dreptul la îngrijiri medicale de cea mai înaltă calitate de care societatea dispune, în conformitate cu resursele umane, financiare și materiale.
Art. 3. - Pacientul are dreptul de a fi respectat ca persoană umană, fără nici o discriminare.
CAPITOLUL II
Dreptul pacientului la informația medicală
Art. 4. - Pacientul are dreptul de a fi informat cu privire la serviciile medicale disponibile, precum și la modul de a le utiliza.
Art. 5. - (1) Pacientul are dreptul de a fi informat asupra identității și statutului profesional al furnizorilor de servicii de sănătate.
(2) Pacientul internat are dreptul de a fi informat asupra regulilor și obiceiurilor pe care trebuie să le respecte pe durata spitalizării.
Art. 6. - Pacientul are dreptul de a fi informat asupra stării sale de sănătate, a intervențiilor medicale propuse, a riscurilor potențiale ale fiecărei proceduri, a alternativelor existente la procedurile propuse, inclusiv asupra neefectuării tratamentului și nerespectării recomandărilor medicale, precum și cu privire la date despre diagnostic și prognostic.
Art. 7. - Pacientul are dreptul de a decide dacă mai dorește să fie informat în cazul în care informațiile prezentate de către medic i-ar cauza suferință.
Art. 8. - Informațiile se aduc la cunoștință pacientului într-un limbaj respectuos, clar, cu minimalizarea terminologiei de specialitate; în cazul în care pacientul nu cunoaște limba română, informațiile i se aduc la cunoștință în limba maternă ori în limba pe care o cunoaște sau, după caz, se va căuta o altă formă de comunicare.
Art. 9. - Pacientul are dreptul de a cere în mod expres să nu fie informat și de a alege o altă persoană care să fie informată în locul său.
Art. 10. - Rudele și prietenii pacientului pot fi informați despre evoluția investigațiilor, diagnostic și tratament, cu acordul pacientului.
Art. 11. - Pacientul are dreptul de a cere și de a obține o altă opinie medicală.
Art. 12. - Pacientul are dreptul să solicite și să primească, la externare, un rezumat scris al investigațiilor, diagnosticului, tratamentului și îngrijirilor acordate pe perioada spitalizării.
CAPITOLUL III
Consimțământul pacientului privind intervenția medicală
Art. 13. - Pacientul are dreptul să refuze sau să oprească o intervenție medicală asumându-și, în scris, răspunderea pentru decizia sa; consecințele refuzului sau ale opririi actelor medicale trebuie explicate pacientului.
Art. 14. - Când pacientul nu își poate exprima voința, dar este necesară o intervenție medicală de urgență, personalul medical are dreptul să deducă acordul pacientului dintr-o exprimare anterioară a voinței acestuia.
Art. 15. - În cazul în care pacientul necesită o intervenție medicală de urgență, consimțământul reprezentantului legal nu mai este necesar.
Art. 16. - În cazul în care se cere consimțământul reprezentantului legal, pacientul trebuie să fie implicat în procesul de luare a deciziei atât cât permite capacitatea lui de înțelegere.
Art. 17. - (1) În cazul în care furnizorii de servicii medicale consideră că intervenția este în interesul pacientului, iar reprezentantul legal refuză să își dea consimțământul, decizia este declinată unei comisii de arbitraj de specialitate.
(2) Comisia de arbitraj este constituită din 3 medici pentru pacienții internați în spitale și din 2 medici pentru pacienții din ambulator.
Art. 18. - Consimțământul pacientului este obligatoriu pentru recoltarea, păstrarea, folosirea tuturor produselor biologice prelevate din corpul său, în vederea stabilirii diagnosticului sau a tratamentului cu care acesta este de acord.
Art. 19. - Consimțământul pacientului este obligatoriu în cazul participării sale în învățământul medical clinic și la cercetarea științifică. Nu pot fi folosite pentru cercetare științifică persoanele care nu sunt capabile să își exprime voința, cu excepția obținerii consimțământului de la reprezentantul legal și dacă cercetarea este făcută și în interesul pacientului.
Art. 20. - Pacientul nu poate fi fotografiat sau filmat într-o unitate medicală fără consimțământul său, cu excepția cazurilor în care imaginile sunt necesare diagnosticului sau tratamentului și evitării suspectării unei culpe medicale.
CAPITOLUL IV
Dreptul la confidențialitatea informațiilor și viața privată a pacientului
Art. 21. - Toate informațiile privind starea pacientului, rezultatele investigațiilor, diagnosticul, prognosticul, tratamentul, datele personale sunt confidențiale chiar și după decesul acestuia.
Art. 22. - Informațiile cu caracter confidențial pot fi furnizate numai în cazul în care pacientul își dă consimțământul explicit sau dacă legea o cere în mod expres.
Art. 23. - În cazul în care informațiile sunt necesare altor furnizori de servicii medicale acreditați, implicați în tratamentul pacientului, acordarea consimțământului nu mai este obligatorie.
Art. 24. - Pacientul are acces la datele medicale personale.
Art. 25. - (1) Orice amestec în viața privată, familială a pacientului este interzis, cu excepția cazurilor în care această imixtiune influențează pozitiv diagnosticul, tratamentul ori îngrijirile acordate și numai cu consimțământul pacientului.
(2) Sunt considerate excepții cazurile în care pacientul reprezintă pericol pentru sine sau pentru sănătatea publică.
CAPITOLUL V
Drepturile pacientului în domeniul reproducerii
Art. 26. - Dreptul femeii la viață prevalează în cazul în care sarcina reprezintă un factor de risc major și imediat pentru viața mamei.
Art. 27. - Pacientul are dreptul la informații, educație și servicii necesare dezvoltării unei vieți sexuale normale și sănătății reproducerii, fără nici o discriminare.
Art. 28. - (1) Dreptul femeii de a hotărî dacă să aibă sau nu copii este garantat, cu excepția cazului prevăzut la art. 26.
(2) Pacientul, prin serviciile de sănătate, are dreptul să aleagă cele mai sigure metode privind sănătatea reproducerii.
(3) Orice pacient are dreptul la metode de planificare familială eficiente și lipsite de riscuri.
CAPITOLUL VI
Drepturile pacientului la tratament și îngrijiri medicale
Art. 29. - (1) În cazul în care furnizorii sunt obligați să recurgă la selectarea pacienților pentru anumite tipuri de tratament care sunt disponibile în număr limitat, selectarea se face numai pe baza criteriilor medicale.
(2) Criteriile medicale privind selectarea pacienților pentru anumite tipuri de tratament se elaborează de către Ministerul Sănătății și Familiei în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi și se aduc la cunoștința publicului.
Art. 30. - (1) Intervențiile medicale asupra pacientului se pot efectua numai dacă există condițiile de dotare necesare și personal acreditat.
(2) Se exceptează de la prevederile alin. (1) cazurile de urgență apărute în situații extreme.
Art. 31. - Pacientul are dreptul la îngrijiri terminale pentru a putea muri în demnitate.
Art. 32. - Pacientul poate beneficia de sprijinul familiei, al prietenilor, de suport spiritual, material și de sfaturi pe tot parcursul îngrijirilor medicale. La solicitarea pacientului, în măsura posibilităților, mediul de îngrijire și tratament va fi creat cât mai aproape de cel familial.
Art. 33. - Pacientul internat are dreptul și la servicii medicale acordate de către un medic acreditat din afara spitalului.
Art. 34. - (1) Personalul medical sau nemedical din unitățile sanitare nu are dreptul să supună pacientul nici unei forme de presiune pentru a-l determina pe acesta să îl recompenseze altfel decât prevăd reglementările de plată legale din cadrul unității respective.
(2) Pacientul poate oferi angajaților sau unității unde a fost îngrijit plăți suplimentare sau donații, cu respectarea legii.
Art. 35. - (1) Pacientul are dreptul la îngrijiri medicale continue până la ameliorarea stării sale de sănătate sau până la vindecare.
(2) Continuitatea îngrijirilor se asigură prin colaborarea și parteneriatul dintre diferitele unități medicale publice și nepublice, spitalicești și ambulatorii, de specialitate sau de medicină generală, oferite de medici, cadre medii sau de alt personal calificat. După externare pacienții au dreptul la serviciile comunitare disponibile.
Art. 36. - Pacientul are dreptul să beneficieze de asistență medicală de urgență, de asistență stomatologică de urgență și de servicii farmaceutice, în program continuu.
CAPITOLUL VII
Sancțiuni
Art. 37. - Nerespectarea de către personalul medicosanitar a confidențialității datelor despre pacient și a confidențialității actului medical, precum și a celorlalte drepturi ale pacientului prevăzute în prezenta lege atrage, după caz, răspunderea disciplinară, contravențională sau penală, conform prevederilor legale.
CAPITOLUL VIII
Dispoziții tranzitorii și finale
Art. 38. - (1) Autoritățile sanitare dau publicității, anual, rapoarte asupra respectării drepturilor pacientului, în care se compară situațiile din diferite regiuni ale țării, precum și situația existentă cu una optimă.
(2) Furnizorii de servicii medicale sunt obligați să afișeze la loc vizibil standardele proprii în conformitate cu normele de aplicare a legii.
(3) În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Sănătății și Familiei elaborează normele de aplicare a acesteia, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 39. - Prezenta lege intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Art. 40. - La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă art. 78, 108 și 124 din Legea nr. 3/1978 privind asigurarea sănătății populației, publicată în Buletinul Oficial, Partea I, nr. 54 din 10 iulie 1978, precum și orice alte dispoziții contrare.
Această lege a fost adoptată de Senat în ședința din 19 decembrie 2002, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituția României.
PREȘEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU
"Cand timpul masoara cu anii pacatul/in el e sentinta, nu-n judecatori!" (Vali Sterian)
amuleta spune:
Sint de acord cu protestul. Ce se intimpla e rau si e la toate nivelele. Pacat...
Am incercat sa fiu medic in Romania. Dupa doi ani de rezidentiat eram fara speranta. Eu n-am vazut alta solutie decit sa ma las de medicina sau sa plec. Prea mult nepotism in medicina, credeti-ma. Prea putina triere pe baza de valoare reala. Prea multe conflicte de interese. Exemplu : medici angajati la stat si cu cabinet particular in paralel.Dupa ora trei nu prinzi picior in spital, toti au tulit-o la ghiseftul personal. Nu-i sanatos, nu poate functiona normal. Sau medici directori de clinica si de spital. Nici asta nu poate functiona cinstit, e un conflict clar de interes.
Medicii n-o sa se revolte oficial unii pe altii. Cei cu nume pentru ca n-au de ce, lor le merge bine iar cei mai micuti pentru ca sint prea dependenti economic de cei cu nume si daca-si pierd slujba e greu sa-si gaseasca alta in sistemul medical feudal de stat din Romania.
Medicina de stat nu o sa mearga niciodata altfel, mai ales intr-o tara plina de coruptie in aproape domeniile. Militati pentru privatizare si competitie reala, incepind cu spitalele si o sa vedeti schimbarea. Altfel, e o lupta in jurul cozii.
ileana spune:
Amuleta,
!
Asta mi se pare un prim pas!
O luare de atitudine din interior si o constientizare a problemelor din interior!
Nu pretentia de a intra pacientul umil dupa ce a fost nevoit sa stea la usa pe un hol jegos 2-3 ore...timp in care s-au perindat prin cabinet nu stiu cate asistente cu pacientul cunoscut de mana.
Sau a iesit medicul si a urlat la toti pacientii, ca nu statea la coada in directia in care avea el chef.
Ceea ce nu cred ca ai inteles cataghe, este ca discutia s-a extins , si la atitudinea medicului fata de pacient!
Daca tu ai o altfel de atitudine fata de pacient decat cea acuzata aici, felicitari! Regretam cu nu mai esti in sistemul sanitar romanesc, poate mai reuseai sa schimbi ceva!
Este usor cataghe sa acuzi pacientul...culme, se atitudine!
Nu neaga nimeni importanta si greutatea luarii unor decizii in momente cheie ale tratamentului, dar o minima explicatie si o minima consideratie aratata pacientului, este si la un medic necesara!
De multe ori,( in cazuri urgente si grave) pacientul are macar un membru al familiei care asteapta disperat la usa...si care nu primeste nici o informare asupra starii pacientului!
Vorbesti de metode diferite...daca-i spui omului pe scurt metoda , rezultatul si riscurile, avantaje/dezavantaje ...este suficient, ii spui la ce sa se astepte sau nu si in ce limite, nu mai poate acuza nimeni nici un medic ca-i tampit.
Totul are limite. De ce un medic nu zice : asta pot sa fac, asta nu?
roxana1974 spune:
quote:si nu mai subliniez ca ma doare ... click-ul...
Originally posted by cataghe
Nu ma simt obligata sa iau apararea tuturor, insa imi pare rau sa constat, cu tot respectul fata de interlocutori, cate prostii se scriu pe aici si cat de pe dinafara sunt oamenii cu ceea ce se intampla in sistemul medical. Multi isi vorbesc de rau medicul si habar nu au ce spun. E plin forumul asta de acuzatii si crede-ma ca de foarte multe ori persoanele care acuza pur si simplu bat campii. Si asta se intampla pt ca pacientul nu mai are nici un fel de respect pentru corpul medical, el vrea sa fie tratat bine, gratis, pt ca, nu-i asa, viata nu are pret,
Cata, eu sunt si mai trista ca-mi dau seama nu numai ca vorbesti serios, dar ca nu-ti respecti..."colegii" de pe forum si am impresia ca nici nu-i prea bagi in seama....decat poate selectiv...n-am vazut pe nimeni pe forum care sa se planga de medicul sau si "sa bata campii" asa cum spui tu...
...unii dau prea mult din coate ...

Serbanica
Teodora D. spune:
Roxana, eu am vazut; nu stau acum sa caut ca n-am timp, dar cel putin alaturarea celor 2 propozitii de mai jos e ciudata.
quote:
E adevarat ca nu trebuie sa-i bagam pe toti in aceeasi oala, dar multi urmaresc doar castigul. Merg la control cu cel mic la medicul de familie si mereu este plin si trebuie sa astept o ora.
in rest am atat de zis- imi pasa si imi doresc din suflet sa se schimbe sistemul sanitar din Romania!
Somewhere on this globe, every ten seconds, there is a woman giving birth to a child. She must be found and stopped.
roxana1974 spune:
quote:
Originally posted by Teodora D.
Roxana, eu am vazut; nu stau acum sa caut ca n-am timp, dar cel putin alaturarea celor 2 propozitii de mai jos e ciudata.quote:
E adevarat ca nu trebuie sa-i bagam pe toti in aceeasi oala, dar multi urmaresc doar castigul. Merg la control cu cel mic la medicul de familie si mereu este plin si trebuie sa astept o ora.
in rest am atat de zis- imi pasa si imi doresc din suflet sa se schimbe sistemul sanitar din Romania!
Somewhere on this globe, every ten seconds, there is a woman giving birth to a child. She must be found and stopped.
Teodora, ok, de acord unii bat campii, dar mai ramane totusi o intrebare: au voie sau n-au voie sa pretinda sa fie tratati "gratis" ?
Teodora D. spune:
Roxana, pot vorbi doar din punctul meu de vedere- nu am pretentia sa fiu tratata gratis; nicaieri in lumea civilizata nu esti tratat gratis. dar as vrea, daca asigurarile de sanatate sunt insuficiente, nu acopera toate costurile etc, sa existe niste tarife, sa stiu cat sa dau, ca nu-mi place sa alerg dupa medic pe coridor sa-i indes bani prin buzunare.
marchplayer spune:
DA eu consider ca nu este bine!
DA eu consider ca nu este drept!
DA eu consider ca trebuie schimbat ceva!
DA eu consider ca trebuie gasite raspunsuri si mai ales raspunderi!
Dumnezeule, mi-e frica sa ma si gandesc! Ingrozitoare nepasarea! Apare doar ca o stire si dispare dupa catva timp! Acesti medici nu PATESC NIMIC!!! Ce putem face sa nu mai trecem prin asa ceva, sa nu se mai intample asa ceva!!!
Sunt insarcinata si trebuie sa nasc in februarie! Am o frica patologica deja de medici si de spitale!
daniela 27+