Paine de casa

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns osna spune:

eu fac aluatul dupa reteta de paine -poti sa o folosesti pe cea de la pagina 1 ca va iesi foarte buna.

apoi iau o bucata de aluat dupa ce este dospit si o intind cu sucitorul mai rotunda si o pun intr-o tigaie de teflon,cu bulina, in care nu pun nimic ca nu se lipeste.
tigaia trebuie sa fie incinsa inainte.si o las pina se face pe o parte apoi o intorc pe partea cealalta.focul sa fie la 2(din 5 ca asa e la plita mea),nu stiu cum ai tu plita,adica nu foarte tare sa nu se arda.

este super atunci coapta cu oua+branza si carnati si pe langa niste rosioare.
hai ca deja am pofte.

daca mai ai intrebari iti raspund cu placere.





http://community.webshots.com/user/svetlana_79

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns niculae spune:

PITA ARDELENEASCA CU CARTOFI
o paine dulceaga, cu gust bogat, preferata de taranii ardeleni si bucovineni pentru ca se poate pastra timp indelungat fara sa se usuce
1 kg cartofi
2 kg faina
2 linguri zahar
1 lingura sare
100 gr drojdie proaspata
apa calda

-drojdia se desface in in putina apa calduta si un pic de zahar.
-Cartofii se fierb, apoi se cojesc cat sunt inca fierbinti si se sfarama pasta (piure)
-in lighean (covata) peste faina se rastoarna cartofii, drojdia, zaharul, sarea, apa calda cat sufera mana.
-se framanta bine, trebuie sa iasa un aluat destul de teapan (nu puneti multa apa de la inceput, completati doar daca e necesar)
-se lasa sa creasca cam 1 ora.
se presara cu faina tava. se formeaza paini rotunde (sau de forma tavii) si se pun la foc potrivit cam o ora

RECLAMA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Crista
Morcovul se rade pe razatoarea mica si se pune nestors da sau...?
Eu o fac de mana nu in masina. Deci cat o las la crescut? O ora, doua?
Cuptorul la cate grade si cam cat timp lasata?
Osna multumesc, trebuie sa fie tare buna.
Niculae foarte interesanta reteta. Cumva poti spune si la cate grade cuptorul?
Multumesc tuturor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns crista-s spune:

ML ... nu vreau sa spun bazaconii, pentru ca prietena mea face piinea in masina de piine unde baga toate ingredientele seara si o programeaza iar dimineata urmatoare se trezesc in parfum de piine calda. Dar iti zic din experienta mea de facut piine . Eu las sa creasca aluatul mai putin de 1 ora depinde cit de cald e in camera, important e sa nu fie curent deci il tii acoperit. Cuptorul meu este clasic fara termometru si alte "binefaceri ale tehnicii moderne" deci il potrivesc lafoc mic spre mediu si las piinea inauntru mai putin de o ora, cam 45 min, pina vad ca face crusta si se coloreaza placut. Despre morcov ras pe razatoarea mica sau bagat in robot si il pui asa fara sa-l storci "zeama aia tzine piinea proaspata " .
Am cerut consultatie de specialitate si pentru lipie ( fratiorului meu ) si am aflat ca aluatul nu e divers de cel de piine alba doar ca este coapta pe vatra si exista un fel de "shtantza" care o preseaza ca sa i se dea forma specifica, asa ca poti si tu dupa ce ai intins aluatul mai subtire ( vreo 2 cm ) si in forma rotunda sa il apesi pe alocuri cu degetul fara insa sa il gauresti ( daca iti aduci aminte lipia avea ca niste gaurele ici colo pe suprafata ).
Iti mai zic si alte "nimicuri" pe care poate le stii dar cum 2 batai nu strica ... poate nu te deranjeaza . Ca sa aiba coaja lucioasa piinea si mai crocanta cind e gata se unge cu pensula uda cu apa rece ( nu cu multa apa ca pe urma se incruzeste ... ) asa mai superficial . Am tot citit ca se poate unge si cu ou batut ( de la inceput - cind o bagi in cuptor ) dar piinea mea e mereu de post deci fara ou si lapte .


Cristina

"Quando vuoi davvero l'amore lo troverai che ti aspetta."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Cristina, multumesc frumos!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns niculae spune:

quote:
Niculae foarte interesanta reteta. Cumva poti spune si la cate grade cuptorul?


180 grade celsius. dar e functie si de cuptor, evident

RECLAMA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Multumesc!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns niculae spune:

pentru "multumesc-ul" de mai sus, hai sa-ti povestesc cate ceva (in topic) ancestral
facutul painii sau al colacilor(act complementar sacrificiului de animale), marcheaza de fapt intrarea in sarbatoare, purificand inceputul perioadei prin valentele rituale ale aluatului si solemnizand timpul sarbatoresc prin prezenta painii.
prima faza a transformarii fainii in paine, cernutul, respecta reguli specifice unui ritual: el trebuie sa se realizeze dimineata in zori "pe nemancate", in deplina tacere. aceleasi reguli, starea de puritate cat si un anumit comportament se impun si pentru aducerea apei necesare-apa care numai in aceste conditii capata valoare magico-rituala: "apa neinceputa".
adaugarea sarii, personificata in unele credinte populare cu "mama lui Dumnezeu" sau sfanta (numita sfanta dreptate) este de natura sa mareasca puterile magico-rituale ale painii.
nu mai putin semnificativa este adaugarea fermentului. simbol al fortei vitale, prin care aluatul capata viata, rasare, infloreste, creste, fermentul invie coca. coca reia astfel drumul grauntelui semanat care rasare, infloreste, creste, fiinta vie. (RAR)

si altadata va dau reteta de paine cu secara

RECLAMA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns devylla spune:

quote:
Originally posted by niculae

PITA ARDELENEASCA CU CARTOFI
o paine dulceaga, cu gust bogat, preferata de taranii ardeleni si bucovineni pentru ca se poate pastra timp indelungat fara sa se usuce
1 kg cartofi
2 kg faina
2 linguri zahar
1 lingura sare
100 gr drojdie proaspata
apa calda

-drojdia se desface in in putina apa calduta si un pic de zahar.
-Cartofii se fierb, apoi se cojesc cat sunt inca fierbinti si se sfarama pasta (piure)
-in lighean (covata) peste faina se rastoarna cartofii, drojdia, zaharul, sarea, apa calda cat sufera mana.
-se framanta bine, trebuie sa iasa un aluat destul de teapan (nu puneti multa apa de la inceput, completati doar daca e necesar)
-se lasa sa creasca cam 1 ora.
se presara cu faina tava. se formeaza paini rotunde (sau de forma tavii) si se pun la foc potrivit cam o ora

www.ajutormenaj.ro

m-ai facut fericita!Mama e ardeleanca...


iubirea mea
bubulinele
'Populatia planetei creste continuu, in timp ce inteligenta ei ramine constanta.'
Sabina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns niculae spune:

eu iti multumesc. de la o varsta in sus mi se incalzeste inima cand pot sa fac ceva bun pentru cei din jurul meu [ japonia o fi in jurul meu?].
ca sa completez reteta pot sa-ti spun ca eu folosesc doar 1 kg de faina (masina de framantat aluat - kitchen aid - nu vrea mai mult) pe care o impart astfel:
900 gr faina alba + 100 gr faina de secara
sau
750-800 gr faina alba + 250-200 gr faina integrala

50 gr drojdie proaspata + 1 lingurita zahar + apa calduta + cateva linguri de faina alba pe care o iau din cele 800 sau 900 (cantarite mai inainte) si pe care le amestec bine cu mixerul ca sa nu aiba cocolosi. las acesta plamadeala sa creasca (la cald) 30-60 min (in functie de cat de cald este) si apoi vars plamadeala in vasul masinii de framantat unde din timp am pus in ordine:
1 jumatate lingura sare
faina
1 lingura zahar
am grija ca fiertul cartofilor (250-350 gr) -in coaja- sa se termine cam in acelasi timp. fierbiti, decojesc cartofii si ii sfaram cu scula de facut piure.
pornesc robotul (sare, faina, zahar, plamadeala) las 1 minut sa se amestece plamadeala, apoi adaug cartofii fierbinti, mai las 2-3 minute si adaug 125-150 ml apa calda (30-40 gr celsius).
las din nou la framantat cam 7-9 min si vad daca este cazul sa mai adaug apa (aluatul trebuie sa fie omogen, fara cute mari, dar destul de tare ca sa nu stea lipit de peretii vasului de framantat). atentie, apa trebuie adaugata in cantitati foarte mici (10-20 ml). daca depasesti masura la apa mai adauga cate o ligura de faina si asteapta rezultatul framantarii.
apoi se pune la dospit 1 ora dupa care se formeaza in 1 paine rotunda sau doua puse in tavi (ca si cozonacul); e de preferat in tavi pentru ca daca e prea moale aluatul se va spriji de peretii tavii.
in aceasta etapa eu ung cu o pensula painea cu ou (va capata o frumoasa culoare auriu inchis)
las painea din nou la dospit 30-60 min acoperita cu o carpa curata de bucatarie si incalzesc cuptorul la 170-180 gr celsius. cand constat ca nu mai creste aluatul, bag painea in cuptor unde o tin cam 1 ora (se poate si mai mult daca nu simti miros de ars). iese o paine cu coaja groasa, tare, care nu lasa umiditatea sa iasa din paine (aici si cartofii au rolul lor), cu miros si gust de paine adevarata.
succes. toate secretele astea sunt rodul a luni de incercari si sper sa foloseasca si nicoletei M. (sora-mea) aflata cam la aceeasi distanta de casa ca si tine

RECLAMA

Mergi la inceput