Mamici de septembrie - octombrie 2005 (43)
Raspunsuri - Pagina 5
miflore spune:
Asa-i Raluca, cele care nasc dupa 15 noiembrie stau super linistite, nu mai au de ce sa se agite... Am citit eu ca alocatia se cumuleaza cu alte venituri cum ar fi salariul daca te intorci la servici inainte de cei 2 ani;
Eu am vorbit acum cu o prietena care lucreaza in Ministerul muncii si protectiei sociale si am rugat-o sa se intereseze despre chestia asta; sper sa aflu ceva cat mai repede!
Mihaela 26++
mysweetest spune:
Miflore asteptam sa ne lamuresti ca eu sunt in ceata de tot...nu inteleg un lucru ..aceasta alocatie (Alocația pentru creșterea copilului, denumită în continuare alocație) inlocuieste si CIC de acum si cea alocatie care acum e in jur de 200.000 lei?
Marlena &
Alexandra Maria ..saptamana a 31 a
album
cge spune:
Si eu tot tampenia asta de proiect am citit.
Mihaela_e, textul integral este prezentat la :
www.cnpas.ro
la Alocatii pentru copii.
Sunt la fel de suparata ca si voi.
Maica-mea mai are destui ani pana la pensie.
Daca o asteptam pe ea sa iasa la pensie, nu mai puteam eu sa fac copii
In Vest, nu esti incurajata sa stai acasa cu copii mult timp, dar exista un sistem de crese/gradinite, bone autorizate si verificate foarte bine pus la punct.
Care la noi lipseste cu desavarsire.
Daca aveti ceva informatii in plus sa ne ziceti si noua.
Cristina
cge spune:
MySweetTest, zici ca soacra-mea are o sora pe la Galati ?
Mi-a prins tare bine sa ma plang voua, m-am mai linistit.
Cristina
mysweetest spune:
Da Cristina are o sora geamana sau mai multe ...pe noi ne intreaba asa cand ne ducem acolo ...mancati ceva ca fac repede si amana pana plecam ..de prajituri nici nu mai poate fi vorba...nici nu visez.
Chestia care m-a iritat la culme a fost cand a intentionat sa-si schimbe tv de 10 ani cu altul pe care sa il cumpere pe credit facut de sotul meu (nu ca nu ar fi avut 5 milioane) ...atunci a vazut de ce sunt in stare si a renuntat. Asta dupa ce nu ne-a ajutat cu absolut nimic, nici macar nu a venit cand am facut anul trecut curatenie sa vada ce si cum ...a venit cand era totul aranjat.
Mai da-le-ncolo de soacre ca acum ma agit acum cu proiectul asta si m-au luat toate transpiratiile...
Marlena &
album
mysweetest spune:
Eu zic sa o mai lasam putin moale cu proiectul asta ..orice e posibil dar sa mai asteptam o forma finala (poate totusi nu asta). Nici nu am crezut prea mult cand unul din parlamentarii liberali zicea ca vrea sa schimbe legea CIC ca defavorizeaza mamele cu salarii mari, oricum nu le pasa decat de salariile lor.
Marlena &
album
Ioana75 spune:
Hei, sa nu o uitati si pe socrosenia mea din Galati
. A, si nu v-am zis, socrosenia socroseniei e acasa la mine, a cules-o sotul de la gara, miine dimineata pleaca in Canada. Noroc ca ajungem azi mai tirziu acasa, si n-are mult timp la dispozitie sa ma piseze
.
Cit priveste legea, da, e posibil sa se mai schimbe pina o voteaza, dar oricum e bine sa stim cam cum se gindesc guvernantii sa ne construiasca viitorul luminos
.
Ioana
codruta_grg spune:
Mai fetelor, tot mai greu ma misc!!
Am fost de 2 ori pana in piata (ca sa nu car prea multe o data), si pana la o prietena care sta la 10 minute de mine.....si de abia suflu. Ca sa nu zic cat de incet merg... Oare si mai greu va fi?!!
Cu legile eu zic sa nu ne punem. Oricum le fac in favoarea lor!!
Codruta &
30 saptamani
poze
RalucaN spune:
Ioana, sa inteleg ca mai exista si soacra soacrei? Si e pe capul tau? Vai de mine, te compatimesc!
Hai ca-mi place, nu e de ajuns ca ai o soacra, iti mai vine si soacra soacrei pe cap.......
Raluca,
25 saptamani si
din burtik
poze
mihaela_e spune:
Da, am citit si este una din legile scoase cu forcesul. Cred ca cei care au initiat-o (probabil Ministerul Muncii) erau in stare de
avansata.
Deci, de la 1ian 2006 dispare CIC din Legea 19/2000 si se inlocuieste cu
a) indemnizația de maternitate pt 126 de zile (obligatorie numai 42 de zile perioada de lauzie de dupa nastere) si este platit cu 85% din media veniturilor realizate pe ultimele 6 luni
b) după expirarea indemnizației de maternitate - alocatia pt cresterea copilului platita cu 35% din salariu mediu brut stabilit prin legea anuala a bugetului de asigurari sociale de stat (pt anul 2005 acest salariu este de 9.211.000 lei) - deci alocatia este o suma fixa pt salariate si nu variaza in functie de salariul personal avut de fiecare.
In ceea ce priveste cumulul alocatiei cu salariu, desi legea nu este foarte clara (nici macar clara) eu deduc ca acest fapt nu este posibil intrucat in actele necesare de depus se afla si o declaratie pe proprie raspundere cum ca beneficiarul alocatiei se ocupa efectiv de cresterea copilului si ca acesta nu este incredintat sau dat in plasament unui organism privat sau de stat autorizat (aici se includ si cresele, caminele, gradinitele). Pe de alta parte, neclaritatea textului este indusa de art. 13 alin 5 care spune ca pe perioada in caare beneficiarul alocatiei isi intrerupe activitatea atunci contractul individual de munca se suspenda de drept. Dar nicaieri in text nu se spune ca trebuie sa-ti suspenzi activitatea ca sa beneficiezi de alocatie, deci, per a contrario, ai putea teoretic sa-ti desfasori si activitatea sa primesti si alocatie. Da ma indoiesc sa fie asta situatia reala si cu siguranta vor scoate norme metodologice sau ordin de ministru sa clarifice si situatia asta.
Acum, legea spune ca pt drepturile aflate in plata, pt cele solicitate anterior sau cele nesolicitate dar pt care exista dreptul de solicitare intrarii in vigoare a legii (01.01.2006)se suporta in cuantumul celor stabilite de Legea 19/2000, adica 7 milioane si...sau cat o mai fi in prezent.
Art.17 - Drepturile referitoare la indemnizația pentru creșterea copilului reglementate de legislația anterioară, aflate în plată la data intrării în vigoare a prezentei legi, cât și cele solicitate și cuvenite anterior acestei date, dar nepuse în plată, se suportă în continuare de la bugetul asigurărilor sociale de stat, în cuantumul reglementat de Legea nr. 19/2000 și se achită de către plătitorii prevăzuți de această lege, iar ca durata acestea merg pana la sfarsit,adica pentru fiecare caz individual pana la data la care avea dreptul pe vechea lege sa incaseze aceste sume.
Sper ca am reusit sa ma fac inteleasa, sau daca nu, eu sunt aici pt clarificari.
Mihaela 23+