Mamici de Noiembrie-Decembrie 2005 (4)

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns lavi02 spune:

IrinucaR imi pare rau daca am fost nepoliticoasa cu fetele.

-----------------------------------
Hai sa va zic ce am citit/stiu/cred despre vitamine.

Unii dr nu dau vitamine din primul trimestru pt ca mai ales daca contin fier, acesta mareste senzatia de greata.

Dr meu nu prea da vitamine deloc, in afara de acid folic pt ca spune ca e mai bine sa le iau dintr-o alimentatie corecta. Asa a fost la sarcina trecuta.

Fier se ia in sem II mai ales III pt ca atunci isi face bb rezervele de fier pt perioada in care va bea numai lapte.

Calciul da contractii. Deci nu luati exagerati cu calciul, luati-l din alimentatie plus eventual ce contin vitaminele gen Materna e suficient. 500 ml lapte pe zi sau echivalentul in branza si iaurt e necesar si suficient. (telemeaua si cascavalul contin mai mult calciu decat branza de vaci si mult mai mult decat cea topita; eu am gasit telemea din lapte pasteurizat produsa de firma Monor, or fi si altele; e bine sa mancati doar produse din lapte pasteurizat sau fiert sau UHt ca sa evitati listeria, etc)

Vitamina A in cantitati mari (parca peste 10.000 UI/zi) e daunatoare in sarcina. Dar beta-carotenul (precursorul de vit A din morcovi) nu dauneaza. (asta am citit in cartea mea de capatai cu sarcina)

In principiu, ascultati-l pe dr vostru, nu luati vitamine din proprie initiativa.

------------------------

Eu sunt bine, maine fac 10 saptamani (de la UM) sunt necajita ca fetita mea e un pic bolnavioara.

MikeyD, felicitari pt FIV.

In legatura cu consultatiile, am si eu o nedumerire, in carti si reviste am vazut ca prima consultatie trebuie sa fie la 12 saptamani. Dar pe de alta parte e bine sa te duci mai repede pt ca daca Doamne fereste e extrauterina pana la 12 saptamani se poate rupe trompa si sa ai hemoragie interna. Asa ca ma mira ca nu se recomanda prima consultatie cat mai repede, ca sa localizeze medicul sarcina. Dar noi asa mergem, cum descoperim ca suntem gravidute.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tania-z spune:

Lavi foarte intersante informatiile, ma bucur de vestea cu morcovii!

As vrea sa te mai intreb pe ce carti te bazezi in timpul sarcinii, care ti s-au parut mai bune, ca in comert am vazut destul de multe, nu stiu ce sa cumpar.

Tania & Punctuletz 5+
http://community.webshots.com/album/284896936zAybVu?937

Mergi la inceput

Tania, cartea mea de capatai este "Mama si pruncul" de Marin Gh. Ciobanu, pe care mi-am cumparat-o la sarcina cu Silvia, in 2001. Acum din pacate nu se mai gaseste. Am avut-o imprumutata si la alta gravi si mai am o colega care a folosit-o. Imi place mult ca prezinta si evolutia, si posibile boli, complicatii, si nasterea cu poze (in fine, cu nasterea nu mai imi e asa frica) si nou nascutul in detaliu, si toate posibilele boli congenitale.

Are si o continuare despre copilarie (1-13 ani) care e foarte dezvoltata pe partea de boli, ceea ce e util ca Doamne fereste si in caz de ceva.

Mai am "Mama si copilul" de sotii Capraru, editie veche (este si editie noua), are chesti utile dar trebuie sa le cerni pt ca sunt si idei demodate, cum ar fi ca gravida nu trebuie sa bea apa prea multa.
Prezinta evolutia copilului pe luni mai bine decat Mama si pruncul dar merge dupa diversificarea precoce cum era pe vremea aia. Plus ca are un ton comunist peste care uneori poti sa sari.

Mai am "Eu si parintii mei", cu un bebe frumos pe coperta, care nu e cine stie ce.

Si mai am "Frumoasa in timpul sarcinii" care are poze frumoase si iti mai da sugestii cosmetice si de life-style, dar cam atat.

Ma ard degetele sa-mi mai cumpar una (pe astea le am de la sarcina trecuta) dar bugetul pe luna asta e cam destabilizat de desele mese in oras din ultima vreme cauzate de greturi si de lipsa dispozitiei mele de a gati. Ieri am reusit sa fac o supa de pui si o ciulama fara sa-mi vars matele asa ca se pare ca sunt pe drmul cel bun si cu greturile, si cu bugetul.

Nu stiu ce se mai gaseste acum prin librarii. Mai ziceti si voi. Ca mi-as mai cumpara una desi cred ca e ultima sarcina si deja stiu destule despre chestia asta. Adica suficient pt mine.

Mergi la inceput

IrinucaR, si eu am citit de ficat, intr-un nr mai vechi din Mami (asta e prost cu revistele, ca nu mai stii unde sa cauti), ca e voie sa mananci dar sa nu exagerezi. Nu mai stiu nici eu motivul

Mai e un alt punct de vedere cu fucatul, mai ales la copii: ficatul e bun pt ca contine fier, vit D, si tot felul dar pe de alta parte la puiii astia hraniti dracu' stie cu ce acolo se aduna toate toxinele.

Asa ca e bun ficatul, dar rarut.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tania-z spune:

Lavi multumesc de informatie, pacat ca nu se mai gaseste prima carte de care spuneai.
Eu auzisem ceva de cartea DR. Spock, stiti ceva de ea, cum e?
Saptamana viitoare voi da si eu o tura in librarii.

Tania & Punctuletz 5+
http://community.webshots.com/album/284896936zAybVu?937

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alexandrina spune:

Lavi, te rog daca vei avea timp sa cauti in cartea ta cea documentata, daca scrie ceva de icter congenital (sau sindrom Gilbert) ca eu n-am gasit nicaieri informatii utile.

Si revin cu o intrebare generala: daca au trecut 5 saptamani de sarcina scriu 5+ sau 6+?
Si eventual cu o rugaminte: pentru ca suntem multe si eu cel putin va tin minte greu pe toate va rog sa scriem toate la sfarsitul mesajului in ce saptamana suntem pentru a ne putea compara simptomele, reactiile, evenimentele fara a trebui sa mergem la lista de pe prima pagina sa ne documentam.

Multumiri

"Fiecare copil care se naste sub soare ne vesteste ca Dumnezeu nu si-a pierdut increderea in om" (Rabindranath Tagore)
Alexandrina.

Mergi la inceput

Alexandrina, am sa ma uit.

Eu zic ca 5+ inseamna 5 saptamani plus cateva zile, adica inca nu 6.

Tania, eu am de dr Spock o carte in care e vorba mai mult de psihologia copilului, am impresia ca e o culegere de articole. S-ar putea sa fie si alta.

Cand aleg o carte eu m-as uita la cateva puncte strategice, in afara de impresia pe ansamblu. As lua de ex alaptatul (daca sunt suficiente sfaturi si desene cu pozitii, muls, etc), plansul copilului-colicile, nasterea, ingrijirea in timpul lauziei, epiziotomia, mastita, diversificarea (daca apare conform noilor tendinte la 4-6 luni), cum e prezentata problema alaptat vs lapte praf, cat trebuie sa ia bb in greutate in fiecare luna, etc.

La sarcina: m-as uita de ex la ceva de care eu m-am lovit, cum ar fi greturi, oboseala, secretia marita, vitaminele: sa vad daca apar cauze, sfaturi, solutii. Cand apar bataile inimii, etc. Ce inseamna toxoplasmoza, CMV-ul, listeria, medicamente si ceaiuri permise si interzise Astea sunt probleme de care te lovesti si pe care vrei sa le cauti intr-o carte. Pt mine o carte trebuie sa aiba multa informatie stiintifica argumentata si accesibila mie, adica sa o si inteleg.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristinamh spune:

din ce-mi amintesc cu ficatul era problema cu toxinele. lui andrei pediatrul mi-a spus sa -i fierb ficateii in lapte, ca devin si mai dulci, si mai moi, si se si absorb mai bine toxinele.
nu stiu cat functiona din toate astea, dar ieseau yam-yam!!!!

Cristina 7+ si Andrei-Razvan
http://www.andreirazvan.home.ro
http://www.bebelusi.august.septembrie.2003.home.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura_72819 spune:

fetelor, eu am 5 sapt si 3 zile si ma ingrijoreaza lipsa simptomelor, doar temperatura asta de 37,1 altceva mai nimic, sinii sunt la fel ca inainte, greturi deloc, luni ma duc la primul eco sa vad daca se vede ceva.

Laura 72...5+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ina869 spune:

Laura_72819 maine fac 7 saptamini si nu prea am simptome; nu te ingrijora, faptul ca ai temperatura ridicata este un semn bun.
Ingrijorarea ta am avut-o si eu la inceput,dar fetele de pe forum mi-au explicat ca nu-i musai sa ai simptome( deci, sintem norocoase!!) astea pot sa apara - sau nu - mai tarziu.

Sa ne dai vesti bune!

Pupicei

Ina

Sometimes by losing a battle you find a new way to win the war.

Mergi la inceput