Contract Colectiv de munca 2005-2006

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Mercedes spune:

mandyksch- daca zici ca la sal de baza pe fluturas nu mai apare nici un spor inseamna ca salariul tau de baza de fapt este salariul brut lunar din acesta se vor scadea contributiile la stat rezultand cat vei lua in mana.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mandyksch spune:

Mersi frumos Mercedes, ar fi super daca ar fi asa cum mi-ai zis, dar din discutiile pe care le-am avut cu colegele care au nascut in ultima perioada de timp (si care au salariul stabilit in acelasi mod ca si al meu) a reiesit faptul ca toate au primit salariul de baza stabilit la nivel de unitate si care este in jur de 4 milioane lei.

Din cauza asta eram curioasa care varianta ar trebui aplicata. Si am ajuns la concluzia ca de obicei angajatorii nostri utilizeaza varianta care le convine cel mai bine lor.Asta e. Sa nu uitam ca traim in Romania.
Mandy

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mercedes spune:

eu ti am raspuns pentru portiunea ,,ceea ce inseamna ca salariul meu de baza este salariul meu net, nu?)" sa faci diferenta dintre salariul de baza( care in cazul tau este salariul brut) si salariul net( cel pe care il iei in mana)
Referitor la sal de baza primit sau ce apare in contract colectiv nu ma pronunt atata timp cat scrii si tu ca este foarte vag.....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ra_75 spune:

Am incercat deja de 2 ori sa va adresez o intrebare dar se pare ca sunt ceva probleme pe site.

Lucrez la o societate unde, desi suntem ma mult de 21 de angajati, nu exista Contract Colectiv de Munca. Eu urmeaza sa nasc la inceputul lunii august si, conform Contractului Colectiv de munca la nivel National, as avea cateva drepturi suplimentare (compensarea timp de 6sapt. a prenatalului de la 85% la 100%, acel salariu la nasterea copilului etc).

Marea mea problema este urmatoarea: ce sanse REALE pot avea sa beneficiez de aceste avantaje atata timp cat nu exista Contractul Colectiv de Munca?

Va multumesc,

Ramona si Alex, 26sapt.+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Ai dreptul la toate cele mentionate de tine conform CCMN 2005-2006 care este valabil si OBLIGATORIU pentru orice institutie( de stat sau privata) care angajeaza forta de munca salariata indiferent daca are sau nu un Contract de munca la nivel de institutie. Mai mult chiar in acest caz al doilea CCM daca exista trebuie sa respecte cel putin CCMN si se pot aduce si alte avantaje prin negocieri insa mai putin niciodata.

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns laura-s spune:

Marius, help

am citit postarea ta celor de la conta si au zis ca nu e adevarat, ca ei se bazeaza pe faptul ca noi suntem in negocieri si inca nu sunt obligati la nimic. Zi-mi te rog pe ce lege te bazezi, un act normsativ, ceva, ca astia sunt batuti in cap...
Merci anticipat,
Laura

http://pg.photos.yahoo.com/ph/pitilau2004/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

E vorba de contractul colectiv de munca la nivel national pt 2005-2006 pe care il gasesti la mine pe site in pagina legislativa din care iti redau chiar primele articole de unde rezida partile contractante indiferent de forma de organizare (stat sau privat) si obligatia respectarii prevederilor acestui contract indiferent daca au sau nu contracte colective de munca la nivel inferior de ramura sau societate.

Daca mai ai nedumeriri scrie-mi dar ai tot textul CCMN la mine pe site asa cum spuneam.




Art. 1. - (1) Partile contractante recunosc si accepta pe deplin ca sunt egale si libere in negocierea Contractului colectiv de munca unic la nivel national si se obliga sa respecte in totalitate prevederile acestuia.

(2) Patronul recunoaste libera exercitare a dreptului sindical, conform conventiilor internationale pe care Romania le-a ratificat si legilor nationale, precum si libertatea de opinie a fiecarui salariat.

Art. 2. - (1) Contractul colectiv de munca unic la nivel national cuprinde drepturile si obligatiile patronilor*) si ale salariatilor cu privire la conditiile generale de munca.

(2) In ceea ce priveste conditiile specifice de munca, determinate conform legii, drepturile si obligatiile partilor se vor stabili prin contractele colective de munca la nivel de ramura, grup de unitati*), unitati si institutii.

*) In sensul prezentului contract:

- termenul patron desemneaza pe cel care angajeaza - persoana juridica sau fizica autorizata potrivit legii, care administreaza, utilizeaza capital, indiferent de natura acestuia, si care foloseste forta de munca salariata;

- termenul unitate desemneaza regiile autonome, companiile nationale, societatile comerciale, alte organizatii cu scop lucrativ, institutiile publice, asociatiile de orice fel si organele de stat.

(3) La angajare si la stabilirea drepturilor individuale, angajatorii vor asigura egalitatea de sanse si tratament pentru toti salariatii, fara discriminari directe sau indirecte, pe baza de rasa, nationalitate, etnie, limba, religie, categorie sociala, convingeri, sex, orientare sexuala au orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrangerea sau inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii drepturilor decurgand din contractele colective de munca.

Art. 3. - (1) Clauzele contractelor colective de munca produc efecte dupa cum urmeaza:

a) pentru toti salariatii incadrati in unitatile din tara, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt), in cazul contractelor colective de munca la nivel national;

b) pentru toti salariatii incadrati in toate unitatile din ramura de activitate pentru care s-a incheiat contractul colectiv de munca, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt).

(2) Contractele colective de munca se pot incheia si pentru salariatii institutiilor publice. Prin aceste contracte nu pot fi negociate clauze referitoare la drepturile a caror acordare si al caror cuantum sunt stabilite prin dispozitii legale.

(3) In cazul in care, din diferite motive, partile au incheiat contracte colective de munca la un nivel inferior inaintea contractelor la nivel superior, cele de la nivelurile inferioare se vor adapta contractelor colective de la nivel superior, acolo unde prevederile minimale ale acestora nu au fost atinse.

(4) In contractele colective de munca incheiate la nivel de unitate, bazate pe negocieri colective de catre sindicate in numele salariatilor, partile contractante vor conveni, printr-o clauza expresa, plata unei contributii lunare de catre salariati, altii decat membrii de sindicat, pentru desfasurarea negocierilor colective, dar care sa nu fie mai mica de 0,3% din salariu si care sa nu depaseasca valoarea contributiei sindicale.

Art. 4. - (1) Prezentul contract se incheie pe o perioada de doi ani.

Marius Pernes
home page - www.marius.rdsor.ro

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns laura-s spune:

Multumesc Marius pentru raspuns, dar tot nu i-am lamurit. Ei au sunat la CNPAS si li s-a spus ca nu e asa. Ma gandesc daca nu s-ar putea sa se trimita o instiintare catre casele de asigurari, sau de pensii, sau unde ar trebui sa se sesizeze ca nu se tine cont de acest CCMN. Poate voi, moderatorii, ati putea face ceva pentru noi, mamele neintelese.

Oricum iti multumesc inca odata pentru tot.

Laura

http://pg.photos.yahoo.com/ph/pitilau2004/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ra_75 spune:

Marius, esti cam asaltat cu acest CCMN...

Stii cumva, d.p.d.v. al angajatorului, salariul de baza platit de unitate la nasterea fiecarui copil se deduce din CAS? Pt.ca, nu de mult, in unitate am avut un caz de deces si sotia angajatului a primit de la unitate suma de 9.400.000lei, suma care se deduce din CAS si care nu se impoziteaza in nici un fel (brut=net). In CCMN se vorbeste despre acest ajutor, insa in cuantum de un salariu mediu lunar pe unitate, iar cei de la CAS au comunicat aceasta suma care ar fi aproximativ echivalenta cu salariul mediu brut pe economie...Din moment ce la acelasi art.(51) in CCMN sunt stipulate toate aceste ajutoare, stii sa existe vreo legatura intre ele? Se deduc toate din CAS?

Multumesc anticipat,

Ramona si Alex 28sapt.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rozi spune:

quote:
Originally posted by ra_75

Stii cumva, d.p.d.v. al angajatorului, salariul de baza platit de unitate la nasterea fiecarui copil se deduce din CAS? Pt.ca, nu de mult, in unitate am avut un caz de deces si sotia angajatului a primit de la unitate suma de 9.400.000lei, suma care se deduce din CAS si care nu se impoziteaza in nici un fel (brut=net).


Nu se deduce din CAS acel salariu de baza platit la nasterea unui copil. Ajutorul de deces, da, se deduce din CAS. Toate acestea sunt reglementate de Legea 19 / 2000, a pensiilor si a altor drepturi de asigurari sociale.

Victoras (24.08.2004)

Mergi la inceput