Contract Colectiv de munca 2005-2006
Raspunsuri - Pagina 5
mandyksch spune:
Multumesc Rozipentru ajutor...dar mai am o intrebare si profit de bunatatea voastra.
Noul contract colectiv pe 2005/2006 prevede "un salariu de baza, platit de unitate mamei, pentru nasterea fiecarui copil". Care salariu de baza trebuie sa-l primesc? Salariul de baza mediu stabilit de societatea noastra in propriul contract colectiv de munca? Sau salariul de baza la nivel de tara? Sau propriul meu salar de baza?
Vreau sa specific ca in societatea in care lucrez cei de la T.E.S.A au toate sporurile incluse in salar, adica pe fluturasul nostru nu apare absolut nici un spor, nici ore suplimentare doar salariul de incadrare care este egal cu venitul brut total, dupa care apare salariul net.
Eu am mai intrebat colege care au nascut in ultima perioada si mi-au spus ca au primit salariul de baza stabilit la nivel de unitate si nu salariul lor de baza.
Cum este corect? Cum ar trebui sa intocmesc cererea pentru acest ajutor si ce articole de lege as putea sa utilizez in cererea respectiva?
Multumesc anticipat.Mandy
Rozi spune:
quote:
Originally posted by Mercedes
Deci in cele 42 de zile de dupa nastere este strict interzis revenirea la locul de munca deci nici macar pentru o ora platita. Din a 43 a zi se intra in cic sau se revine la lucru.
Mercedes, scuze daca sunt obosita si nu mai stiu nimic, dar de ce "este strict interzis revenirea la locul de munca" ?
Victoras (24.08.2004)
Mercedes spune:
Rozi scuzele se accepta cred ca si eu peste aprox o luna voi fi la fel
Deci se incalca art 16 din protectia maternitatii la locul de munca
ART. 16 din OUG 96/2003
Pentru protecția sănătății lor și a copilului lor, după naștere, salariatele au obligația de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal, în condițiile prevăzute la art. 2 lit. g) și în cadrul concediului pentru lăuzie stabilit prin Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii și alte drepturi de asigurări sociale, cu modificările și completările ulterioare.
Mercedes spune:
art 2 lit g din oug 69/2003
g) concediul postnatal obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mamă are obligația să îl efectueze după naștere, în cadrul concediului pentru sarcină și lăuzie cu durată totală de 126 de zile, de care beneficiază salariatele în condițiile legii;
bliss spune:
Scuze daca ma bag si eu in topic, dar daca puteti sa-mi spuneti si mie, daca am revenit din CIC in mai 2004 si in septembrie 2005 urmeaza sa nasc al doilea copil si in aceasta perioada, de cand am revenit la job am lucrat numai 4 ore/zi, pot beneficia de indemnizatie de maternitate si de crestera copilului. ca perioada au trecut cele 10 luni, dar cu jumatate de norma, dor. Mentionez ca contractul meu de munca este pe norma intreaga. Aveti ideee ce se intampla in aceasta sit? ma ajuta cumva CCM?
Rozi spune:
Da, am recitit... Ai dreptate, asa scrie, dar as putea sa zic ca e neconstitutional? Adica acel concediul postnatal nu mai e un DREPT, ci o OBLIGATIE? Ma obliga ca, o luna jumate, sa traiesc dintr-un venit mai mic decat cel pe care l-as fi luat daca munceam. Asta e discriminare maternala!!
Imi cer scuze public, mai ales Crissi-ei, pentru dezinformare, imi pun cenusa in cap si nu mai scriu nimic aici, ca se vede ca m-am ramolit de tot!
Uite ce scrie in normele de aplicare:
" Art. 4. - (1) Concediul postnatal obligatoriu, prevăzut la art. 2 lit. g) din ordonanța de urgență, cuprinde perioada primelor 42 de zile calendaristice după data nașterii copilului, din timpul concediului de sarcină și lăuzie, acordat conform prevederilor Legii nr. 19/2000, cu modificările și completările ulterioare.
(2) Pe perioada concediului postnatal obligatoriu, mama beneficiază de indemnizație pentru maternitate, acordată în condițiile Legii nr. 19/2000, cu modificările și completările ulterioare, în baza certificatului de concediu medical eliberat conform reglementărilor legale în vigoare.
(3) Pentru protecția sănătății mamei și a copilului este interzis angajatorilor să permită salariatelor să revină la locul de muncă în cele 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu. "
Victoras (24.08.2004)
Mercedes spune:
Rozi - nici chiar asa ...
Pentru tine si pentru celelalte fete care sunt sau vor deveni mamici in momentele acestea bebe e cel mai important.
Eu te apreciez pentru rasspunsurile pe care le dai si mai ales pentru faptul ca prin ceea ce ai facut i ai oferit o viata mai demna copilasului tau.
mandyksch spune:
Help, fetelor, acum cateva zile v-am lansat o intrebare referitoare la cuantumul indemnizatiei de nastere care se acorda de angajator salariatei. Nu am primit inca nici un raspuns, va rog cine stie exact sa-mi spuna si mie. Mersi anticipat
laura-s spune:
Conform Contractului colectiv de munca:
ART. 51, LIT. C) un salariu de baza platit de unitate mamei pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu de baza.
Acum problema care se pune este daca la firma la care lucrezi tu exista un CCM; de ex la firma mea nu exista, chiar daca suntem peste 21 de angajati si din cate am inteles un patron cu peste 21 de angajati este obligat sa incheie un astfel de contract. Dar cum nu avem, acum verifica jurista firmei daca el trebuie aplicat.
SDper ca te-a ajutat ceea ce am scris.
http://pg.photos.yahoo.com/ph/pitilau2004/my_photos
mandyksch spune:
Multumesc Laura,
Da, avem contract colectiv de munca la nivel de unitate caci suntem 1200, dar si acolo prevede destul de vag: un salariu de baza (o bucata adica), dar nu specifica daca este vorba de salariul meu de baza (pe fluturasul meu nu apare nici un spor, adaos sau altceva, ceea ce inseamna ca salariul meu de baza este salariul meu net, nu?)sau salariul de baza stabilit la nivel de unitate (care este mult mai mic) Asta nu inteleg. Scuze dar se pare ca inteleg mai greu subtilitatile acestea.Mersi de ajutor.