Mamici de mai-iunie 2005 (39)

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns carolinah spune:

Babygirl, imi place mult jurnalul tau. Sunt sigura ca vei aprecia ca ai facut asta peste ani de zile cand il vei rasfoi din nou cu mare drag.

In legatura cu diabetul gestational lamuriti-ma si pe mine cum l-ati depistat. Eu, dimpotriva, sunt cam hipoglicemica de obicei, inclusiv la sarcina trecuta am fost. Dar, pe de alta parte, de la analizele din trim I nu am mai facut nici o analiza de sange, asa ca nu stiu cum stau acum. Or, mie mi se pare ca acest copil e f mare. La eco de la 26+ sapt era perfect in grafic, nu stiu cum e acum (32+), doar ca mi se pare mie ca e mare.

Deci, cum se depisteaza? Care sunt semnele? Cum as putea sa imi dau seama eu, ca dr nu pare preocupata de subiect, desi, ce-i drept, nici eu nu l-am abordat separat?

lina, cu Alina (12.11.02) si BB (DPN 14.05.05)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cloreta spune:

Buna dimineata!
Azi mi-e somn si lene, am dormit tare prost.
Am avut si niste junghiuri la un rinichi, sper sa nu se repete.

http://uk.pg.photos.yahoo.com/ph/curlycloreta/my_photos

Mergi la inceput

Cloreta, si mie mi-e somn de mor. Alina e cam racita si s-a tot foit si trezit azi noapte, asa ca sunt rupta. Nici nu imi venea sa ma misc din pat azi dimineata. Tu ai avut pana acum probleme cu rinichii, sau de ce te dor?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cloreta spune:

Adina, foarte frumos! Isteata iddea de a pune pe hartie toate astea, eu poate doar din fisa de la medic sa mai stiu masuratorile, in rest doar in mintea si sufletul meu vor ramane aceste etape minunate.
Carolina, nu am avut probleme cu rinichii, singura mea problema veche dealftel, e ca nu beau sificiente lichide.
Acum la sarcina ma straduiesc sa o fac, doamne fereste de vreo infectie ceva!
DE trei ori am simtit junghiule, de doua ori seara si o data azi noapte in somn cand incercam sa ma intorc de pe o parte pe cealalta.
Groaznic!

http://uk.pg.photos.yahoo.com/ph/curlycloreta/my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Danelutza spune:

Sim, e adevarat ca e destul de urit sa umblam cu aparatul dupa noi, m-am obisnuit, dar oricum ma simt ca un drogat care se intzeapa. Stii ce am observat, ajuta foarte mult sa fiu mai vesela si sa nu ma supar de la nimic. Dupa ce mi-a dat doctorul vestea, m-am trezut a doua zi dimineatza, am plins corespunzator, iar glicemia s-a inaltzat la ceruri. I-am spus asta medicului si a spus ca orice suparare, sau daca esti nervos, duce la cresterea glicemiei.

Maria, eu nu simtzeam sete sau foame, dar am luat intr-o luna jumatate 4 kg in greutate. Regimul consta in faptul ca nu maninc dulce deloc, dimineatza maninc 100 g piine neagra, de cereale sau semialba cu un picutz de unt si un pahar cu lapte cu cafea. Dupa doua ore maninc 150 fructe proaspete (exclus banane). La prinz doar carne de pui, iepure, vita, 100 g piine, salata cita vrei cu ulei si sare putzina, o fructa. Dupa vreo 3 ore iar o fructa. Seara cam acelasi meniu de la prinz, iar dupa doua ore un iaurt light fara zahar sau grasimi. Carnea se face doar fiarta sau gratar. Potzi minca brinza, dar fara grasimi, doar de doua ori pe saptamina, 2 oua fierte/sapt., carne de vita, pui - 3 ori/sapt., peste 2/sapt, 240 g de cartofi fiertzi/sapt. Potzi minca si orez, dar se evita orice fel de mincare prajita si in general tot ce e conservat cu ulei. Nu trebuie sa maninci piine impreuna cu cartofi sau paste fainoase, astea se maninca separat, adica ex.piine la prinz si cartofi la cina.
Cel mai mult conteaza de fapt sa tzii regimul si sa ai buna dispozitzie, sa te controlezi tot timpul sa nu te enervezi.

Ma scuzatzi fetelor ca am scris toate astea pentru Maria, dar m-am gindit ca poate mai este cineva interesata.
Va doresc o zi buna si zimbitzi ca ajuta foarte mult.

Daniela si micutza ISABELLA din burtica (DPN 15.06.2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sperantza nu moare spune:

buna tuturor,

aoleu fetelor, diabet gestational, cred ca as muri sa am interdictie la dulciuri, dar vad eu diseara analizele, pe care tocmai le-a luat tati de la laborator. acum le-am refacut la alt cabinet, pentru ca primele am avut eu impresia ca sunt fabricate nu de alta dar stiam ca am AB, si mi-a iesit grupa B cu rh pozitiv, acum am iar Ab cu rh negativ, se pare ca si tati are tot rh negativ, nici nu stiu daca sa le refac inca o data, ca nu mai sunt sigura pe nimic, e drept aici am apelat la o ruda care lucreaza in spital si ne-a dus la laborator banuiesc ca ar trebui sa fie de incredere, dar in cine sa mai ai incredere?

a reiesit si putina anemie. oricum din cate stiam nu sunt probleme cu sarcina in cazul ambilor parinti cu rh negativ, corect? ca de-abia joi ma duc din nou la ginecolog cu rezultatele, nu vreau sa mor de griji. si-asa imi vine sa dau primul laborator in judecata, ca se joaca cu viata oamenilor.

numai bine tuturor

Sperantza nu moare
DPN 26 iun 2005

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns babygirl spune:

m-ati speriat cu diabetul. eu iau un kg /sapt inca din sapt 18...tre' sa-mi fac analizele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luluku spune:

cateva informatii referitoare la diabetul zaharat, sper sa nu se supere nimeni ptr toata polologhia, am citit si eu si de abia astept sa ma intalnesc cu doctorita mea ca sa o intreb cand imi fac si eu testul:
Diabetul zaharat asociat sarcinii
Definitie
Conform recomandarilor OMS se disting urmatoarele forme de diabet zaharat asociate sarcinii:

- diabet zaharat insulino-dependent depistat la femei pâna la sarcina;

- diabet zaharat non-insulinic depistat pâna la sarcina;

- diabetul zaharat gestational.

Diabetul gestational este diabetul zaharat care apare pentru prima data în timpul sarcinii.
Sistemele afectate. Fiind o boala metabolica, diabetul induce tulburari ale sistemului cardiovascular, urogenital, sistemului nervos central si periferic.

Prevalenta tuturor formelor de diabet zaharat asociat sarcinii constituie 3-3,5 %. Prevalenta diabetului zaharat insulino-dependent si a celui non-insulinic împreuna constituie 0,5%, iar prevalenta diabetului gestational este de l - 3 %.

Predominarea de vârsta: apare frecvent la femeile de vârsta tânara 25-35 ani.

Semne si simptome - de obicei DZ evolueaza asimptomatic, ceea ce impune determinarea repetata a glicemiei si glucozuriei în timpul sarcinii pentru depistarea lor. Daca se dezechilibreaza, semnele sunt aceleasi ca si la femeia fara sarcina (vezi diabetul zaharat).

Cauze - reducerea activitatii celulelor beta - pancreatice, secretoare de insulina.
Factori de risc
- vârsta materna mai mare de 25 ani;
- antecedentele de nastere a copilului macrosom;
- antecedentele de deces fetal neexplicat;
- istoric de sarcina cu deces fetal neexplicat;
- obezitate mai mare de 90 kg;
- glicemia >7,8 mmol/l (140 g/dl).
Diagnosticul

Diabetului în timpul sarcinii se bazeaza pe chestionare, care precizeaza factorii de risc si rezultatele examinarilor glicemiei. Diabetul gestational de obicei se depisteaza în trimestrul III, uneori si mai devreme. Testarea gravidelor se face între saptamânile 24 si 28 de sarcina. Femeile cu suspiciune la diabet zaharat si cu risc diabetic înalt se examineaza imediat ce a fost diagnosticata sarcina. Indicatie pentru examinare este nivelul de glicemie a jeun (pe nemâncate) 5,8 mmol/1 în sângele plasmatic.

Valorile glicemiei în timpul sarcinii (dat fiind faptul ca are loc scaderea pragului renal pentru glucoza) sunt considerate normale urmatoarele: a jeun <6,7 mmol /l (120 mg /dl) si la doua ore dupa masa < 7,8 mmol /l 140 mg /dl).
Diagnostic diferential
- diabetul zaharat insulino-dependent;
- diabetul zaharat non-insulinic;
- diabetul insipid;
- lactozuria de sarcina (în ultima perioada) si din perioada alaptarii;
- alte: fructozuria, pentozuria, galactozuria;
- false glicozurii dupa unele medicamente: Acidul nalidixic, Vitamina C, Tetraciclina, Aminofenazona s.a.
Investigatii de laborator
Examinarea glicemiei se face în doua etape: depistarea perturbarii tolerantei la glucoza cu ajutorul testului tolerantei la glucoza dupa o ora de încarcare cu 50 g de glucoza (se examineaza plasma) si la a doua etapa - cu ajutorul testului de toleranta la glucoza timp de 3 ore de la încarcare cu 100 g de glucoza (se examineaza plasma sau sângele capilar) a jeun si peste fiecare ora dupa încarcare.

Aprecierea rezultatelor TTGP dupa o ora la gravide:

- glicemia < 7,8 mmol/l - perturbari de toleranta glucidica nu sunt si examinari ulterioare nu sunt necesare, în cazul prezentei factorilor de risc TTGP se repeta peste 4 saptamâni;

- glicemia între 7,8 - 10,6 mmol/1 - se indica TTGP timp de 3 ore;

- nivelul glicemiei > 10,6 mmol/1 - se stabileste diagnosticul de diabet zaharat gestational si se indica TTGP timp de 3 ore.

Interpretarea rezultatelor testului de toleranta la glucoza în curs 3 ore se face în felul urmator: daca în oarecare 2 probe nivelul glicemiei este mai mare decât nivelul normei se stabileste diagnosticul de diabet zaharat gestational.

Schimbari morfologice - modificarile morfopatologice sunt exprimate în functie de complicatiile instalate si pronuntarea lor.
Tratamentul diabetului zaharat gestational se face doar cu dieta, si doar uneori este nevoie de doze insulinice.
Regimul dietetic:
- calorajul dietei trebuie sa fie calculat astfel ca femeia sa nu scada ponderal si nici sa dezvolte crestere ponderala (supracrestere ponderala se considera adaosul de l kg în luna pentru I trimestru si > 2 kg în luna în trimestrul II si III). Calorajul trebuie sa se constituie din 45 - 50% glucide, 20 -30% proteine si 15 - 20% lipide;

- din ratie se exclud produsele care contin cantitati mari de monozaharide (produse de cofetarie) si se includ produse bogate în celuloza;
- pentru a preveni hipoglicemia de foame si în orele nocturne alimentatia gravidei se face de 6 ori pe zi si înainte de culcare.
La aparitia primelor semne de hipoglicemie este de ajuns de a bea un pahar cu lapte (200 ml) si de a masura nivelul glicemiei. La glicemia < 3,3 mmol/1 se administreaza 10 g glucoza sau se bea 100 ml de suc de portocale. In hipoglicemii severe a se purta cu sine Glucagon, iar rudele bolnavei trebuie sa poata injecta subcutan Glucagonul.
Educatia pacientei
Femeile de vârsta fertila, care sufera de diabet zaharat, trebuie avertizate despre complicatiile posibile ale sarcinii si necesitatile de a folosi contraceptia potrivita.. Succesul tratamentului depinde de disciplina si educarea gravidei. Medicul trebuie sa discute cu pacienta despre:
- autocontrolul glicemiei;
- ajustarea dozei de insulina;
- planificarea alimentatiei;
- depistarea, prevenirea si tratarea hipogliceemiei;
- pacienta trebuie sa aiba acces la consultul medicului de familie sau al asistentei de familie în orice timp si cu orice întrebare referitor la starea ei.
Regulile de autocontrol ale glicemiei sunt expuse în compartimentul DZID.
Prognostic evolutiv
Sarcina agraveaza evolutia diabetului zaharat, în special a diabetului insulino-dependent, si favorizeaza aparitia precoce a complicatiilor cu urmari fetale si materne grave (creste mortalitatea). Diabetul gestational, de obicei, dispare dupa sarcina si poate reveni la o sarcina ulterioara sau, cândva, mai târziu în timpul vietii.

Complicatii posibile

Pericolele pentru fatul gravidei cu diabet zaharat sunt din cauza hiperglicemiei materna si fetala si se exprima cu în primul trimestru:

- malformatii congenitale ale sistemului nervos central, cardiopatie congenitala, malformatii ale scheletului, ale tractului digestiv si ale cailor urinare;

- avort spontan în primul trimestru si dezvoltare de hidramnios;

- nastere prematura în trimestrul II si III;

- hipoxia si moartea intrauterina a fatului în trimestrul III de sarcina;

- macrosomie (daca glicemia a jeun > 8,3 mmol/1 în trimestrul III);

- patologie fetala: maladia membranelor hialinice, hiperbilirubinemie, hipoglicemie, hipotrofie, hipocalcemie etc.

Pericole pentru mama:

- nefropatie;

- retinopatie;

- neuropatie;

- este crescut riscul cetoacidozei diabetice (în sarcina creste nivelul corpilor cetonici);

- în timpul sarcinii sunt posibile crize grave de hipoglicemie ce rezulta din labilitatea diabetului zaharat sau a insulino-terapiei intensive;

- la gravidele cu diabet zaharat asociat de cardiopatie ischemica letalitatca ajunge la 50%.

NB! în orice macro si microangiopatie grava sarcina este contraindicata.

Abrevieri - DZ - diabetul zaharat, NHP - izophane insulina (umana cu actiune intermediara), TTGP- testul de toleranta la glucoza peroral, HbAlc - hemoglobina glicolizata.

Luluku + BB - DPN 27.06.2005

Mergi la inceput

Babygirl habar nu am, ca eu nu am mai luat in greutate decat cam un kg in ultimele 5 saptamani, dar nu stiu daca or fi si alte semne. Fetelor spuneti-ne si noua care e treaba cu diabetul asta gestational.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Luluku spune:

pentru mai multe detalii accesati site-ul: veveve.sanatateapunctcom, si din meniul din stanga alegeti Boli Somatice, si ve-ti vedea foarte multe informatii despre diferite afectiuni, colici, etc

Luluku + BB - DPN 27.06.2005

Mergi la inceput