Mamici de martie-aprilie 2005 (19)
Raspunsuri - Pagina 13
ninocikap spune:
draga mamacita probabil ca as fi apelat la epidurala dar la noi la Targoviste nu se practica asa ceva, au zis ca da au auzit de ea si stiu, dar aici se oprea totul. asa ca am fost chiar fortata sa nasc natural - natural.
Nicoleta
oanamc spune:
Ma bag si eu intr-un subiect despre care nu stiu nimic decat din auzite: mesele bebelusilor.Toate cele trei prietene ale mele care au bebelusi(cel mai mare are 7 luni)au fost sfatuite sa formeze programul bebelului cu o masa la trei ore si sa scoata mesele de noaptea cat de repede se poate.Doar ca inima lor de mame nu s-a indurat sa isi lase pruncii sa planga de foame doar ca sa le dea de mancare dupa trei ore fix si nici noaptea cand guritele lor cereau cu lacrimi in ochi lapticul...
Prin urmare, biberoanele au fost scoase la iveala ori de cate ori se auzea plansul de foame si dupa vreo doua-trei luni bebelusii si-au format singuri programul de trei ore si au eliminat mesele nocturne.Eu zic sa aveti rabdare si sa hraniti bebicii dupa cum cer ei.
Mult succes!
oanamc spune:
Proaspetele mamici, puteti citi cateva sfaturi postate de Ocrainic la capitolul anterior, pg.9.Mie mi s-au parut interesante si de luat in considerare.
cameron spune:
Va multumesc cu intarziere pentru urarile voastre, dar pana astazi nu am avut acces la net.
Bebe-ul a facut azi 3 saptamani. Sunt un pic cam ingrijorata pentru ca a reusit sa raceasca un pic, dar facem tratament.. si speram ca totul va fi bine. L-am nascut pe 23.02, a avut 3000 g fix..si ieri la medic am constatat ca a luat 1 kg in 3 saptamani. Mananca cand vrea el, adica la o ora sau doua sau chiar 5..
Despre nastere ce sa va spun. Am facut cezariana ( el nu a vrut sa se intoarca..si a stat cu funduletul..asa ca nu am avut alta solutie..), cezariana ce mi s-a parut cel mai cumplit lucru. Am mai nascut de 2 ori fara nici un fel de anestezie.. acum f. multa vreme, dar durerile de dupa anestezia generala..si recuperarea mi s-au parut cumplite..
In fine.. acum incerc sa recuperez tot ce ati scris..pentru ca inca am multe nedumeriri in legatura cu bebe, cu somnul, papa, ..etc, etc.
claudia_2803 spune:
Ninocikap, si eu am patit la fel ca si tine: aveam numai puncte pe fata de la capilarele sparte. bebelusa avea si ea micuta pe frunte, cum a fost stransa intre oasele bazinului presupun. Acum suntem bine amandoua.
Fetelor, ce sa va spun, eu la prima nastere am avut epidurala. A fost travaliul foarte lung si m-am dilatat foarte greu. Datorita anesteziei n-am mai simtit durerile si la expulzie nu eram extenuata asa ca imediat a iesit bebelina.
Acum, la a doua nastere daca au vazut ca ma dilat repede, m-au dus cu zaharelul iar cand dilatatia era deja 8 mi-au spus ca nu mai e timp de epidural. Nu stiu care sunt motivele dar mai erau mamici in spital la care se procedase la fel. Se incearca pe cat posibil evitarea anesteziei. M-am chinuit mult pana a iesit bb si cum v-am spus m-am ales si eu cu vanatai. Mai rau e ca eram foarte foarte obosita, am crezut de cateva ori ca lesin, si bbera si ea obosita. Ne-a dat ceva emotii pentru ca la un moment dat, pentru cateva fractiuni de secunda poate, nu i se mai auzea inimioara. Moasa se speriase si ea rau si trimisese sa cheme de urgenta medicul. N-am sa-i uit niciodata chipul, inchisese ochii si parca se ruga. Am intrebat ce se intampla si a zis ca trebuie sa imping mai tare ca bb e foarte obosit. A respirat usurata cand au inceput sa se auda bataile inimioarei, la inceput mai rar apoi si-au revenit la ritmul normal. Cred ca asta mi-a dat forta sa pot impinge mai tare ... numai gandul ca i se poate intampla puiului meu ceva rau ... Nu a mai fost nevoie de interventia medicului ...
Din experienta ,mea, pot spune ca mai greu m-am refacut dupa prima nastere. M-am simtit mult mai slabita. Acum nu, imediat m-am dat jos, am si uitat prin ce am trecut. Nu stiu daca a fost din cauza epiduralului sau nu.
Nu stiu cum ganditi voi, dar mie mi-a prins foarte bine prezenta sotului in sala de nasteri. Stiam ca e cineva langa mine si nu sunt singura. A asistat la amandoua nasteri. De ce sa nu vada cum ma chinui??? Doar sunt si copii lui, sa vada si el cum vin pe lume. La prima n-a fost asa speriat dar acum, la a doua a zis ca pot sa mai vreau eu copii, el nu-mi mai face
.
Cat despre mesele bebelusilor, cum Doamne poti lasa un pui sa planga de foame? Trebuie hranit de cate ori cere ! Si in plus, cu cat suge copilul mai mult, cu atat mai mult laptic o sa ai. In primele zile, nu poti face altceva. Pentru ca laptic nu este destul, copilasul vrea sa stea doar la san.
Am si eu prietene care mi-au dat sfaturi: ce te chinui cu alaptatul? Da-i lapte praf ca o tine mai satula, nu te mai trezeste asa des noaptea.
Lasa sa ma trezeasca. Nu-i nimic mai placut decat sa-ti vezi puiutul cum creste cu lapticul tau, cum zambeste cu tzitzi in gurita si cum isi cauta cu gurita sursa de hrana.
si va doresc nasteri usoare
Gabriela si printesele Melissa (7 martie '05) & Laura (9 aprilie '01) 
albumele noastre ![]()
andira spune:
Clara, imi pare rau ca ai trect prin chinurile astea!!! E inuman. M-am speriat nitel, dar pe de alta parte iti multumesc din suflet ca ne pui in garda si ne spui ce se poate intampla.
Eu nici nu-mi puneam problema sa nasc fara epidurala (desi mama, acum vreo 2 saptamani, a spus ceva de genul: "anestezie?? ce anestezie, pierzi toata placerea nasterii!" - m-am uitat crucis la ea, dar o iubesc si respect prea mult ca sa-i spun ca a innebunit).
Dar am o nelamurire, Mamacita, poate ma ajuti cu un sfat: cand trebuie sa iau trusa aia de epidurala? Presupunand ca ajung la spital cu contractii, si trebuie sa nasca in ziua respectiva, nu trebuie mai intai sa vad cum e pozitionat bebe? Ca daca e cu funduletul inainte, mai am ce face cu trusa de epidurala?
Socoteala mea era sa-l trimit pe sotul meu sa o cumpere dupa ce eu ajung la spital si verific ca pot naste natural, gresesc? Sau, mai e timp pt socoteala asta?
Voi cum o sa procedati?
Pupici,
Io si bebe Irinuca, +35
mariamunteanu spune:
Cristinatwo, ce mai faci, cum te mai simti ? Eu am avut contractii dese nedureroase dar suparatoare pana acum 3 zile. Deocamdata s-au rarit mult si ma simt bine, doar ca ma supara lombosciatica si din cauza asta abia ma tarasc prin casa.
Stii deja cum vei naste ?
Maria sapt.31
mamacita spune:
Draga ninocikap,am precizat de cate ori e posibil;stiam ca la voi alta solutie nu e,pentru ca am discutat cu tine daca ti-amintesti.Stii cum e,cand n-ai de ales...
cameron,de ce anestezie generala?Intr-adevar,e ultima optiune in cezariene si revenirea e cel putin neplacuta,functie si de organism,dar oricum are mai multe dezavantaje la cezariana decat avantaje.
claudia2803,am mai explicat de ce reticenta ginecologilor fata de epidurala,reticenta nejustificata:daca se face prea tarziu ultima doza,mama nu mai poate impinge in expulzie si se apeleaza la forceps/vacuum,lucru care insa se poate intampla si intr-o nastere dificia fara nici o anestezie.La noi se adauga si factori pecuniari rusinosi(de ce sa impart ceva cu anestezistul,cand e mai usor sa urlu impinge si sa fac epiziotomie).Iarasi este adevarat ca multi anestezisti sunt ocupati si lasa asistentelor dozele de facut(nu mai vorbesc de alte tari unde exista dispozitive prin care pac.isi injecteaza singura doza dupa singurul criteriu pe care-l stie=durerea,deci clar in expulzie nu are forta).Eu injectez singura dozele,n-am incredere sa le las asistentelor indiferent cate explicatii le-as da(poate ma considerati paranoica,dar de multe ori si simpla mea prezenta,o vorba buna sau o gluma,certitudinea ca se va face totul la momentul oportun ii dau curaj pacientei).Nu am avut niciodata probleme,la nici o nastere la care am dat anestezie nu s-a apelat la forceps(si am dat la cateva sute de naturale,pe langa cele 6-7000 de cezariene),dar nici nu m-am angajat atunci cand stiam ca pot fi plecata ori ocupata.
Cat despre prezenta sotului(al meu se ingalbeneste si daca vede un ac sau imi aduce mie ceva la spital),subscriu la opinia ca n-are ce cauta in sala de nasteri sau operatie.Nu e nevoie sa vada cat ma chinuiesc ca sa ne iubeasca,pe mine si pe bb,e suficient sa-si imagineze,plus ca nu ma poate ajuta cu nimic si-i mai duc si lui grija.Sunt multe de spus pe tema asta,dar oricum atitudinea in aceste situatii e clar ca nu poate fi unica,trasa la xerox,dupa cum nici sarcinile nu sunt la fel,si trebuie sa ne respectam unii altora deciziile,oricare ar fi ele,fara sa le judecam.
mamacita spune:
andira,trusa se poate utiliza atat la nastere cat si la cezariana(la cezariana se poate face epidurala cu sau fara cateter,dar acul tot e necesar,pentru ca e special conceput).Daca nu-ti va trebui,considera si tu ca un om de afaceri ca poti s-o vinzi altei mamici care are nevoie de ea.Decat sa bantuie sotul si sa riste sa n-o gaseasca...Eu asa vad problema,tu faci cum crezi...Mie-mi place sa am cat mai multe pregatite din timp ca sa scad riscurile cat mai mult...
oanamc spune:
Andira, eu cred ca cel mai bine e sa vorbesti cu medicul care te asista la nastere(in caz ca nu ai facut-o deja).El iti poate spune daca vei putea naste natural, daca iti face anestezie, ce tip de anestezie si daca la maternitatea unde vei naste au truse de epidurala sau trebuie sa o cumperi tu.Daca trebuie sa o cumperi, sfatul meu e sa o faci inainte, sa fii pregatita.Dar cum zicea si Mamacita, asta e doar parerea mea, tu faci cum crezi!