Mamici de septembrie - octombrie 2005 (12)
Raspunsuri - Pagina 10
karmenutza spune:
Fetelor, lamuriti-ma si pe mine, please! triplul test asta nu se poate face mai devreme de 14 saptamani? Adica pana in 12 saptamani? Daca il faci mai tarziu care mai e rostul lui? Adica cu ce te mai "inaclzeste" sa afli ca bb va avea probleme sau nu? Se mai poate face ceva? se poate interveni in vreun fel? poate doar sa te obisnuiesti cu ideea?! Nu stiu, si nu inteleg. Va rog, explicati-mi. Am inteles ca daca triplul test iese prost, se face amniocenteza. Dar asta iar se face tarziu...se mai poate rezolva ceva pana se naste bebe? tratament, ceva? Doar sa stii cum stai si ce te asteapta?
Alte analize genetice se pot face mai devreme de 12 saptamani? Lamuriti-ma, va rog!
Ioana75 spune:
Buna fetelor! Imi pare rau sa aud de potentiale probleme la mai multe fete, eu imi doresc sa trecem toate cu bine peste aceste incercari, si sa nastem copii sanatosi si frumosi
!
Adriana, imi pare foarte rau ca trebuie sa treci prin asta. Din cite stiu eu, triplul test nu are valoare de diagnostic, ci doar indica o probabilitate. 1/20 pare mult, dar gindeste-te la partea plina a paharului, la cei 19 bebelusi din 20 care se nasc fara SD.
Mai stiu ca amniocenteza diagnosticheaza 100% pe bb (sexul, boli genetice, tot-tot). Iti doresc sa fii tare! Ca un sfat prietenesc, as zice sa-ti faci analizele, sa stii ce se intimpla cu bb. Orice decizie ai lua, noi sintem alaturi de tine, te sprijinim si ne rugam sa fie totul in regula cu bb!
Lucia, sa stai in pat cit mai mult. Au zis fetele bine inaintea mea, se intimpla ca bb e sanatos dar mama nu are suficient progesteron sau alti hormoni sa sustina sarcina. Incearca sa vorbesti cu un medic din Romania, dr. Tutunaru (e foarte bun) raspunde la telefon si la mailuri, si daca el iti recomanda Utrogestan, poti ruga pe cineva din Ro sa iti trimita cu FedEx. Tzin pumnii sa fie totul in regula!
Va multumesc pentru gindurile bune
. Astept si eu analizele miine la amiaza.
Ioana
Ioana75 spune:
karmenutza, mie mi-a masurat pliul nucal la 12 saptamini (era 1,2). Dar n-a comentat nimic ecografistul, iar la medic ajung de-abia pe 11 Martie (mi se pare o infinitate). Si eu am auzit ca la noi se considera ca nu trebuie sa depaseasca 3 la 13 saptamini. Uitati www.desprecopii.com/forum/topic.asp?ARCHIVE=true&TOPIC_ID=26898" target="_blank">aici un subiect arhivat despre triplul test si amniocenteza.
Ioana
Tonnia spune:
Si eu stiam la fel, pliul nucal se masoara pana in a 13-a, dupa care nu mai are nici o valoare!
Eu inca ezit daca sa-l fac, sau sa fac direct amniocenteza, am impresia ca testul asta doar iti da dureri de cap! Nu stiu ce sa mai zic!
Flavia, esti sigura ca ti-a spus de saptamana 14? Adica, poate initial ti-a spus ca urmatoarea eco e in sapt. 14, si in alt context ti-a spus de test!
Flavia_Hurducas spune:
DA, Antonia, mi-a si scris pe ecografia de vineri numarul ei de tel, sa o sun cu o saptamana inainte - in sapt. 13 si ca testul in facem in sapt. 14. Poate ea merge dupa modelul german, ju stiu ce sa zic. Oricum, daca ar fi dupa mine, eu as face acest test.
Flavia 10+
karmenutza spune:
Amniocenteza nu se poate face la 12 saptamani sau mai devreme? (Pentru ca ma gandesc ca genele sunt deja toate acolo la aceasta varsta
)Adica lichid amniotic exista, si celule fetale, sau e prea putin lichid?
Tonnia spune:
Fetelor, va dati seama ca innebunim cu testul asta?! Chiar daca iese negativ, adica 1 la nu stiu cat, nu inseamna ca e exclus sa aiba..., inseamna doar ca riscul e mai mic...
Iar daca e slab pozitiv, ce sa mai zic? Tot ce suna a statistica pe mine ma omoara! Ce-l intereseaza pe somer ca somajul e doar 10%?
Tonnia spune:
Karmenutza, au aratat la tv intr-o seara ca se poate face devreme, nu spuneau unde, dar in practica n-am auzit pe nimeni! Ma gandesc ca o fi mai dificila manevra... Relevanta e aceeasi, ADN e din start prezent...Nu stiu ce sa mai zic! Asa ar fi ideal, pe la 6-7 saptamani, nu dupa ce il vezi, si misca si te atasezi din ce in ce mai tare si...
Ioana75 spune:
Am gasit un link foarte fain, in Engleza, in care se specifica toate testele, perioadele cind se fac, riscuri ... cititi www.acegraphics.com.au/articles/dietsch01.html" target="_blank">aici. Intr-adevar pliul nucal se masoara pina la 14 saptamini.
Ioana