MUSULMANCE DIN... SUFLET, UNITI-VA

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns corina iulia spune:

quote:
Originally posted by corina iulia

bun venit fetelo noi! si sallam aleicum!

vorbeam la ultima mea postare ca tare mi-as dori ca discutiile nostre sa aiba un caracter de dialog la temele religioase. va explicam ca eu am invatat foarte multe despre Coran de la sotia sheikului nostru, al coranistilor.
am sa va explic cum decurgea o intalnire de acest fel.
naveam o zi de intalnire si stiam ca pentru ziua respectiva avem ca tema de discutie subiectu....cutare. ne erau aratate surele si aia din Coran unde se facea referire la tema data. fiecare dintre noi avea, deci, timp o saptamana sa citeasca si sa aprofundeze subiectul.
apoi ne puneam tot felul de intrebari noua insine ca sa intelegem de ce e scris asa si ce inseamna.
dupa ce trecea saptamana, ne adunam din nou toate si incepeau discutiile. fiecare avea o opinie, sau multe dintre opinii erau la fel, unele dintre ele difereau totalmente de ceea ce spunea majoritatea, dar asta nu era o problema. discutam deschis fiecare varianta si ne placea pt ca asa devenea mult mai instructiv si era mult mai placut sa intervemin in discutie iar parerile noastre erau importante. discutiile care de fapt se transforma in monolog sunt tare plictisitoare si chiar neinteresate.
de aceea va propun sa procedam la fel. sa discutam despre COran din aceasta prisma. mi-ar placea ca voi sa aveti intrebari si raspunsuri in acelasi timp, mi-ar placea sa retraiesc timpul cand noi toate discutam cu sotia sheicului. fiecare dintre noi ne putem considera sotia sheikului sau una dintre fetele care au opinii separate.
tare mi-ar place sa putem sa discutam asa.
ce ziceti?

cu drag de forum, corina

in ideea celor scrise de mine mai sus, doresc sa-mi iau ragazul sa pot pregati subiectul, mia draga si sa-l dezbatem noi toate aici, dar fara ironii gen"Eu vreau sa stiu ce zice in Coran referitor la Isus?
Probabil ca vorbesc singura ca pina acum ,dar eu incerc."
probabil ai fost refuzata inainte de alte persoane, dar tare mi-ar placea sa nu fie toate fetele musulmance bagate in aceeasi oala
dupa cum vezi, coscos a inceput sa explice ce e de explicat, eu am sa incerc sa aduc si alte argumente la ceea ce deja coscos a explicat.speram sa fii multumita. doar sa ne dai putin ragaz.

coscos, chiar imi doresc sa dezbatem subiecte cu tema religioasa

pt mag. p astfel de informatii poti sa te adresezi moscheei din colentina. tot acolo poti sa suni si sa intrebi cum poti sa intri in posesia Coranului tradus in limba romana.

la multi ani voua, tuturor, de 8 martie!

"Nu vezi?.../ Sau-ce-auzi si vezi-nu crezi?.../ N-auzi tu cum suna ora /Fericirii-amandurora?..." Minulescu
cu drag de forum, corina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Coscos spune:

Chiar, fetelor, LA MULTI ANI!!!
KUL AM TU BIL HAIR!!

Costina

Mergi la inceput

pt mia.
ISUS IN CORAN
am sa-ti dau cateva versete din Coran care vorbesc de la ele despre importanta lui Isus pt musulmani.

"O, voi oameni ai Cartii! nu exagerati in privinta religiei voastre si nu spuneti despre Allah alta decat numai adevarul! Mesia Isus, fiul Mariei, este trimisul lui Allah, cuvantul Sau pe care El l-a transmis Mariei si un duh de la El. Credeti, asadar, in Allah si in trimisii Sai! Si nu spuneti "Trei!" Opriti-va, de la aceasta si va fi mai bine pentru voi! Allah nu este decat un Dumnezeu unic! El este prea inalt pentru a avea un fiu! Ale lui Allah sunt cele din ceruri si de pre pamant si Allah este cel mai bun Protector!" (4, Surat An-Nisa. : 171).
in aceasta aia ne este aratat ca Isus este doar un trimis,deci un profet.
tot aici este si marea diferenta dintre trinitatea religiei crestine si interzicerea de catre Allah a credintei in mai mult decat un Dumnezeu unic.
--------------------------------------------------------------
"Si [adu-ti aminte] cand Isus, fiul Mariei, a zis: O, fii ai lui Israel! Eu sunt trimisul lui Allah la voi, intarind Tora de dinainte de mine si vestind un trimis ce va veni dupa mine si al carui nume este Ahmad!" (61, Surat As-Saff: 6).

aici este aratat inca o data cum Isus este un trimis a lui Allah pt noi, iar Isus vesteste cum ca dupa El v-a veni un alt trimis a lui Allah pe pamant, ce va avea numele Ahmed. iar unul din numele Profetului Mohamed este Ahmed.
---------------------------------------------
"Allah i-a ales pe Adam, pe Noe, familia lui Ibrahim si familia lui Imram peste toate lumile [din vremea lor], / Ca scoboratori unii din altii. Allah este Cel care Aude Totul si este Atoatestiutor. / [Adu-ti aminte] cand ia o pauzarea lui Imram a zis: "Doamne, Iti juruiesc [numai] Tie ceea ce este in pantecul meu, devotat numai Tie! Primeste-l de la mine. Tu esti Cel care Aude Totul si Atoatestiutor!". / Si cand a nascut-o, a zis ea: "Doamne, am zamislit o copila!", dar Allah stia bine ceea ce nascuse ea. Si un baiat nu este intocmai ca o copila! "Eu i-am pus numele Maria si o incredintez pe ea si pe scoboratorii ei ocrotirii Tale, impotriva lui Seitan cel izgonit!". / Domnul ei a acceptat-o cu buna primire si a lasat-o sa creasca cu buna crestere si a incredintat-o lui Zaharia. Si de fiecare data cand intra Zaharia la ea in templu, gasea langa ea mancare. Si a intrebat-o el: "O, Maria, de unde ai aceasta?" Iar ea ii raspundea: "Ea este de la Allah!" Allah il hraneste pe cel pe care El voieste, fara socoteala! / Atunci Zaharia s-a rugat Domnului sau, zicand: "Doamne, daruieste-mi mie de la Tine vlastare alese, caci Tu esti Cel care Aude ruga!". / Atunci, l-au chemat ingerii, in vreme cel el se ruga, stand in picioare, in templu [zicandu-i]: "Iata ca Allah ti-l vesteste pe Yahya, care va intari un cuvant al lui Allah. [Si el va fi] un barbat nobil, neprihanit, un profet dintre cei evlaviosi". / El a zis: "Doamne, cum sa am eu un baiat, cand m-au ajuns batranetile, iar ia o pauzarea mea este stearpa?" Si i-a raspuns [Allah]: "Asa!" Allah face ceea ce voieste! / A zis [Zaharia]: "Doamne, da-mi mie un semn!". I-a raspuns [Allah]: "Semnul tau va fi ca nu vei putea vorbi cu oamenii vreme de trei zile decat prin semne! Pomeneste-L pe Domnul tau mereu si lauda-L pe El seara si dimineata!". / [Adu-ti aminte] cand ingerii au zis: "O, Maria! Allah te-a ales si te-a facut curata. El te-a ales peste femeile lumilor! / O, Maria! Fii cu ascultare fata de Stapanul tau, prosterneaza-te si pleaca-te, rugandu-te impreuna cu cei ce se pleaca!" / Acestea sunt dintre vestile necunoscutului pe care Noi ti le revelam. Tu nu ai fost langa ei, cand ei au aruncat calemurile lor [pentru a hotari] care dintre ei s-o ocroteasca pe Maria si nu ai fost langa ei nici cand ei au avut discutia. / [Adu-ti aminte] cand ingerii au zis: "O, Maria! Allah iti vesteste [un copil ce vine cu] un cuvant din partea Lui: numele lui va fi Al-Masih, Isa, fiul Mariei, maret in aceasta lume ca si in lumea de Apoi si unul dintre cei mai apropiati [de Allah]. / El le va vorbi oamenilor [inca] din leagan, la fel si cand va fi barbat intre doua varste, si va fi dintre cei evlaviosi". / Ea a zis: "Doamne, cum sa am un copil fara sa ma fi atins un barbat?" I-a raspuns El: "Intocmai asa!" Allah creaza ceea ce voieste El. Cand El hotaraste un lucru, El spune doar "Fii" si el este de indata! / Si El il va invata scriptura si intelepciunea, Tora si Evanghelia. / Si [El va fi] trimis la fiii lui Israel [si le va zice]: "Eu vin la voi cu semn de la Domnul vostru! Eu plamadesc pentru voi din lut ca un chip de pasare si suflu asupra sa si se va face o pasare vie, cu voia lui Allah. Si-i voi tamadui pe orb si pe lepros si-i voi invia pe morti, cu voia lui Allah. Eu va voi vesti ceea ce mancati si ceea ce pastrati in casele voastre. In aceasta este un semn pentru voi, daca voi sunteti credinciosi! / Eu intaresc ceea ce a fost revelat in Tora mai inainte de mine si va voi ingadui o parte din cele ce v-au fost oprite. Eu v-am adus semne de la Domnul vostru, deci fiti cu frica de Allah si dati-mi ascultare! / Allah este Stapanul meu si Stapanul vostru. Asadar, adorati-L pe El! Aceasta este o cale dreapta!" / Apoi, cand Isus a simtit necredinta lor, le-a zis: "Cine sunt sprijinitorii mei [in chemarea] la Allah?" Apostolii au raspuns: "Noi suntem sprijinitorii [religiei] lui Allah! Noi credem in Allah si fa marturie ca noi [lui Allah] Ii suntem supusi! (3, Surat Al . Imran: 33-52).
"[Adu-ti aminte] cand ingerii au zis: "O, Maria! Allah te-a ales si te-a facut curata.. El te-a ales peste femeile lumilor / O, Maria! Fii cu ascultare fata de Stapanul tau, prosterneaza-te si pleaca-te, rugandu-te impreuna cu cei ce se pleaca!" (3, Surat Al-. Imran: 42-43).
aceasta aia ne arata cum a fost zamislis Isus , prin dorinta lui Allah si cum este priviat Maria, mama lui.
Maria are o sura intreaga in Coran (adica un capitol intreg) ceea ce arata si mai mult prestigiul care ii este acordat. ca mama a trimisului lui Allah, nu ca mama a pruncului ce este fiul lui Allah, cum e in Biblie.
-------------------------------

sunt mult mai multe surle si aia unde se vorbeste despre Isus si depre Maria. e greu sa le sciu pe toate. dar diferentele capitale, pt ca sunt sigura ca-ti doreai o comparatie, sunt aici.
iar ultima dintre ele e:
atunci cand se vorbea in cetate despre uciderea lui Isus, Coranul ne descrie faptele de atunci:
"Si din pricina vorbelor lor: "Noi l-am omorat pe Mesia Isus, fiul Mariei, trimisul lui Allah", in vreme ce ei nu l-au omorat, nici nu l-au rastignit pe cruce, ci a fost facut [cineva] sa semene cu el! Cei care au avut pareri diferite in privinta lui [Isus], au fost in indoiala [in legatura cu moartea lui], ei nu au avut cunostinta sigura despre ea [moartea lui], ci doar au urmat unor presupuneri". (4, Surat An-Nisa. : 157).
"[Adu-ti aminte] cand Allah a zis: "O, Isus! Eu iti voi da rasplata imbelsugata, te voi ridica la Mine, te voi mantui de cei care nu cred" (3, Surat . Al . Imran: 55).
deci Isus nu a fost omorat, ci cineva care semana cu el, iar Isus a fost rasplatit si ridicat la cer de catre Allah, Dumeneul tutror timpurilor.
----------------------------------------
iti mai scriu cateva versete (aia) din Coran, desi sunt mult mai multe, ca sa-ti faci o opinie.
"Acesta este Isus, fiul Mariei: Aceasta este povestea adevarata de care ei se indoiesc! / Nu se cuvine ca Allah sa-Si atribuie un fiu! Marire Lui! Daca El hotaraste un lucru, El zice "Fii!", iar el este!" (19, Surat Maryam: 34-35).

"Nu va fi nici unul dintre oamenii Cartii care sa nu creada in el, inaintea mortii sale. Iar in Ziua de Apoi, el va fi martor impotriva lor" (4, Surat An-Nisa. : 159).

-----------------------------------
ei, si-acum fara suparare, dorim si noi parerea ta.

"Nu vezi?.../ Sau-ce-auzi si vezi-nu crezi?.../ N-auzi tu cum suna ora /Fericirii-amandurora?..." Minulescu
cu drag de forum, corina

Mergi la inceput

sallam aleicum!

mai, vaz ca e tare multa liniste pe topic din nou.
ce se intampla, fetelor? unde sunteti?
veniti si dipareri apoi la fel de rapid cum ati sosit?
se intampla ceva? e vreo "bolicica" pe undeva?
dar tu, coscos? ce faci fata draga si scumpa? unde esti? care mai e viata ta? cand legi netu?

cu drag de forum, corina

Mergi la inceput

Draga Corina, iacata-ma, aici sunt!
Cam greu zilele astea sa postez, ca-mi iesira vorbe prin birou ca nu dau voie unora sa stea pe net, iar eu imi fac veacul aici...
Da' las' ca-n trei saptamani, inshallah, am net acasa, si-atunci sa te tii!!
Pana una alta, imi petrec timpul liber mergand la stomatolog si in rest, inchisa-n casa, ca ... pofta de viata nu-i, singuratatea e-n floare... Musai trebe sa-mi caut un sot, ca asa nu mai tine...

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Coscos

Draga Corina, iacata-ma, aici sunt!
Cam greu zilele astea sa postez, ca-mi iesira vorbe prin birou ca nu dau voie unora sa stea pe net, iar eu imi fac veacul aici...
Da' las' ca-n trei saptamani, inshallah, am net acasa, si-atunci sa te tii!!
Pana una alta, imi petrec timpul liber mergand la stomatolog si in rest, inchisa-n casa, ca ... pofta de viata nu-i, singuratatea e-n floare... Musai trebe sa-mi caut un sot, ca asa nu mai tine...

abia astept si eu sa ai netul acasa, ca la servici e cum e...poti sa intri si nu prea. te inteleg.
nu stiu zau, unde tot dispar fetele astea noi, care au mai fost pe aici, la un moment dat ma gandeam ca daca si tu dispari cu totul inseamna ca e vreo "lcratura" pe undeva, pe PM adica ca vad ca vizitari se fac constant si din doar doi membri cat insumeaza acum subiectul, cred ca avem o audienta masiva, nu?
daca stii ceva, te rog sa ma anunti, ca sunt din ce in ce mai curioasa. vad ca si subiectul lui maryam a fost lasat in paragina, cu totul.

cat despre sot, asa te vreau! bravo, c-o fi prietenul tau, c-o fi alt baiat pe care l-ai putea gasi:foarte bine! ai toate incurajarile mele! asa sa fie, sa mergi inainte pt ca viata poate fi foarte frumoasa, cu bune si cu rele.
te imbratisez si-ti urez tot norocul din lume.

"daca se inchide o usa, o suta altele se deschid, iar daca se face bezna, dupa ea vine lumina"-proverb arab

cu drag de forum, corina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mia. spune:

Ce anume v-a convins ca Isus n-a fost crucificat?Totusi sa crezi atitia ani ca a fost si apoi doar ati citit in Coran ca n-a fost si ati crezut sau ce argumente sint?E greu ca dupa ce 30 de ani sa crezi in ceva sa te convinga cineva de contrariu..nu?

www.lucavasile.go.ro" target="_blank">Poze

Mergi la inceput

Draga Mia, intrebarea ta este grea si usoara in acelasi timp. Nici nu stiu cum sa iti explic...
Poate ar fi mai bine sa iti raspund intrebandu-te: pe tine ce te face sa crezi cu adevarat ca Isus a fost crucificat? Dar nu ma refer la teorie, ci la vocea ta interioara, la ratiunea din sufletul tau.
Eu m-am nascut crestin-orodoxa si pana pe la 20 de ani am crezut in religia mea; apoi, am devenit atee, datorita multor intrebari la care nu gaseam raspuns nicaieri si in final, luand contact cu oameni de religie musulmana, am gasit informatii noi, care mi-au raspuns la intrebari si care m-au facut sa il (re)gasesc pe Dumnezeu, cel Unic, care stiam ca nu putea avea un fiu pe care sa il sacrifice atat de crud, pentru ce? ca sa demonstreze oamenilor cat ii iubeste El? asta chiar mi se pare a fi contrar ideii de Dumnezeu, avand in vedere ca El e cel ce interzice sacrificiul si El a dat o gramada de alte posibilitati oamenilor de a deveni mai buni si de a se bucura de iertarea Lui.
Sacrificiul lui Isus-pacea fie cu el- pe cruce este un act inutil si crud, care se opune clar conceptiei de divinitate. Gandeste-te ca Isus-pacea fie cu el- insusi nu s-a considerat fiul lui Dumnezeu, ci egal oamenilor. Scopul lui pe pamant nu a fost de a muri sacrificat, ci de a transmite un nou mesaj oamenilor care incepusera sa se rataceasca de Dumnezeu, precum si de a-l vesti pe urmatorul profet, asa cum fiecare profet a facut-o inaintea lui.
Probabil ca prin asta sunt atat de diferite religiile noastre: prin faptul ca, spre deosebire de islam, in crestinism nu se intreaba " de ce" si nu se cauta raspunsuri, pe cand, in islam, cea mai mare virtute a omului este de a studia, numai astfel putandu-se apropia de Dumnezeu.
Si probabil ca, daca mie mi-a fost atat de usor sa nu mai cred ca Isus nu a murit pe cruce, asta a fost posibil pentru ca niciodata in viata mea nu am fost convinsa ca aceasta chiar s-a intamplat.
Asta CRED eu acum si sunt fericita ca in noua mea religie, sentimentele mele se regasesc in abordarile ei. Sunt fericita ca nu trebuie sa ma inchin altcuiva decat Unicului Dumnezeu, Allah Preinaltul, ca nu mai trebuie sa cred in tot felul de superstitii si ca nu mi se mai interzice stiinta prin dictonul crestin: "crede si nu cerceta!".

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by Coscos
Eu m-am nascut crestin-orodoxa si pana pe la 20 de ani am crezut in religia mea;

datorita multor intrebari la care nu gaseam raspuns nicaieri si in final, luand contact cu oameni de religie musulmana, am gasit informatii noi, care mi-au raspuns la intrebari si care m-au facut sa il (re)gasesc pe Dumnezeu, cel Unic, care stiam ca nu putea avea un fiu pe care sa il sacrifice atat de crud, pentru ce? ca sa demonstreze oamenilor cat ii iubeste El? asta chiar mi se pare a fi contrar ideii de Dumnezeu, avand in vedere ca El e cel ce interzice sacrificiul si El a dat o gramada de alte posibilitati oamenilor de a deveni mai buni si de a se bucura de iertarea Lui.

Sacrificiul lui Isus-pacea fie cu el- pe cruce este un act inutil si crud, care se opune clar conceptiei de divinitate. Gandeste-te ca Isus-pacea fie cu el- insusi nu s-a considerat fiul lui Dumnezeu, ci egal oamenilor. Scopul lui pe pamant nu a fost de a muri sacrificat, ci de a transmite un nou mesaj oamenilor care incepusera sa se rataceasca de Dumnezeu, precum si de a-l vesti pe urmatorul profet, asa cum fiecare profet a facut-o inaintea lui.

si eu sunt foarte de acord cu cele spuse de coscos.
in plus, din trecutul meu as putea sa spun ca eu niciodata nu am crezut cu adevarat ca Dumnezeu este altul pt o religie sau alta. totdeauna am crezut in unicitatea lui. copil fiind, pe la 14 ani, am fost intrebata de o colega de-a mea de clasa daca cred in Dumnezeu. raspunsul meu, mi-l amintesc si acum, a fost: eu cred in forta binelui. eu stiu ca exista ceva, undeva, care restabileste binele pe lume. nu poti sa faci un rau fara sa fii pedepsit.

apoi am crescut. am devenit atee. nu era de mirare, asa era epoca ceausista.
dar incet incet au inceput in viata mea sa se deruleze faptele zilnice ale vietii mele. am inceput si eu sa am tot felul de intrebari. bunicii mei au avut o mare influenta in educatia mea si cum ei erau crestini desavarsiti au inceput sa ma indrume si pe mine.
dar, asa cum si coscos a zis nu am gasit totdeauna raspunsurile finale. a fost in pelerinaje la manastiri, m-am spovedit poate si de cate doua sau trei ori pe an, tineam posturile. si ma rugam mult, mult.
apoi l-am cunoscut pe sotul meu, musulman coranist. aceasta bransa religioasa a islamului este o bransa foarte permisiva , foarte apropiata de ceea ce reprezinta intelesul lumii moderne de azi.
mi-am definit mai bine ideea de Dumnezeu unic, de divinitate care nu permite asemanari sau analogii.

Coranul a fost ultima Carte sfanta trimisa de Dumnezeu (pt musulmani:Allah) a fost transmisa ca si carte scrisa de sute de ani neschimbata, fara interventiea transmiterii orale, asa cum s-a intamplat cu Biblia. mesajul ei este trasmis neschimbat, peste generatii, de la Allah pana la noi si apoi mai departe peste veacuri.

Dumnezeu spune ca L-a trimis pe Isus pe pamant si ca apoi L_a luat la El, in cer. e scris in Coran si mai mult,asa cum coscos a demonstrat deja, ideea de sacrificiu uman era o demonstratie de cruzime care nu implica divinitatea.

"daca se inchide o usa, o suta altele se deschid, iar daca se face bezna, dupa ea vine lumina" -proverb arab

cu drag de forum, corina

Mergi la inceput

acum tare mi-as dori sa discutam despre voal, hijab.
as vrea sa intreb cine poarta hijab si de ce.
tu, coscos, porti?
pt ca eu nu port.

"daca se inchide o usa, o suta altele se deschid, iar daca se face bezna, dupa ea vine lumina" -proverb arab

cu drag de forum, corina

Mergi la inceput