Bebelusi de noiembrie-decembrie 2004 (14)
Raspunsuri - Pagina 8
andreap spune:
buna seara!Eu vad ca incep sa intru din ce in ce mai rar,BBlusa nu ma lasa,mai ales seara cand face niste crize de plans de zici ca o omoara cineva..cand colo ii e somn.O legan pana adoarme de-mi amortesc mainile,doarme 10 minute apoi iar incepe "distractia".Asa ca n-am timp nici sa mananc.Oare cine imi poate spune cum sa fac sa nu mai urle de somn?Si sa doarma si in pat nu numai in barte?
Moss te inteleg,A mea doarme noaptea dar ziua numai afara.Si uite ca nu apuc nici sa mananc sau sa merg la baie...ca vrea numai in brate.Incearca sa u o mai culci dupa amiaza,fai baie si poate rezolvi.
fulguletz,bine ai venit in clubul celo care vor SOMN!A mea nu numai ca nu doarme,dar urla fetelor de ma omoara,mai rau ca la colici.Pana acum ma pacalea ca o doate burta,ma repezeam la medicamente..cand colo,fitze.Oricum,petrecere frumoasa mainme si sa fie intr-un ceas bun.
Nu cred ca mai reusesc sa intru,va doresc o seara buna
Andreea si Maria Galagia(7.11.2004)
http://community.webshots.com/user/andreap124
andreap spune:
Oricum fetele care mergeti deja la servici,ce curaj aveti!Eu ma gandesc cu groaza sa merg la servici,vin obosita de acolo si acasa ma asteapta isteriile BBlusei.....Si apoi cine se incumeta sa stea cu un BBlus de 3-4 luni(ma refer la bone,nu bunici)Asa ca eu,nu stiu cand o sa ma intorc,desi uneori mi-e dor sa merg la servici.
Adriana ,si eu ma interb daca au disparut colicii(adica daca ghiortaielile alea de burtica si chinul de a face un partz mai sunt colici?)si de asemenea cand nu o sa se mai trezeasca noaptea sa manance.Are nopti cand se trezeste 1 data pe la 1 apoi la 5-6 dimineata,altele cand se trezeste si la 2 ore..cine sa o mai inteleaga?
Sabina,ne-ai facut curioase sa vedem"profilul".
Pupici,
Andreea si Maria(7.11.2004)
http://community.webshots.com/user/andreap124
Miche spune:
quote:
Originally posted by mikimi
Voi intentionati sa dati copilasii la inot? eu va sfatuiesc caci noi facem si suntem foarte multumiti.
va pupam
Miki si Alexander (12.12.2004)
Io da, io da !!!!
la micii inotatori???
sa-mi zici cand te hotarasti! Si bine ai venit printre noi!!
La toate noile venite le urez "bine ati venit"
poze Darius (26.11.2004)
bumbacel spune:
quote:
Originally posted by Miche
Io da, io da !!!!
la micii inotatori???
sa-mi zici cand te hotarasti! Si bine ai venit printre noi!!
La toate noile venite le urez "bine ati venit"
poze Darius (26.11.2004)
Si io da, si io da. Eu stiu ca la Active Center e un program de gimnastica acvatica (mamici si bebelusi de la trei luni in sus) sambata 9:30 - 11:00 piscina Crowne Plaza pret 15 euro/sed. Cam multicel, dar as merge macar o data pe luna.
Miche, minunatzii nostri chiar seamana putin, i-am aratat sotului aseara pozele lui Darius si a fost de aceeasi parere
bumbacel ingerasului Tudor (9.12.2004)
Poze
try spune:
Moss, trebuie sa umbli un pic la programul de somn, adica putin cate putin sa ii decalezi ora de somn de seara si sa-l culci mai devreme. Ca sa reusesti sa faci asta va trebui sa-l scoli dimineata mai devreme, adica nu-l mai lasa sa doarma pana la 11-12 ziua. El asa intelege ca e noaptea lui: de la 1-2 noaptea la 11-12 ziua. Fizeaza o ora detrezire dimineata si nu te abate de la ea, trezeste-l mereu la ora aia. Vezi sa o faci usor si delicat, nu brusc. Il mangai, il atingi pana se trezeste si apoi usor incepi sa vorbesti cu el si din ce in ce mai la viata.
La varsta asta bebelusii nu prea stau trezi mai mult de 2 ore, asa ca tine-o treaza un timp si poi fa-i somnic scurt de zi. Iar seara pune-o la culcare dupa acelasi ritual, fa-ti tu un ritual anume care crezi ca merge pt. bebelusul tau. Eu incep totul la ora 8 seara: ii fac masaj cu ulei, vorbim usor si incerc sa-l bine-dispun (caci pe anumitep arti ale corpului inca plange la masaj), in casa deja nu mai e dat nimic tare (tv, radio, muzica etc. si oricum suntem singurei acasa la ora aia). Dupa masaj vine baita care-i place mult, iar pe parcursul baitei eu ii mai dau drumul la apa fierbinte din 2 motive: se mai raceste pe parcurs si ca sa il moleseasca de tot sa se paota relaxa repede si sa se culce. Dupa baita sunt micile chestii pt. pregatirea de noapte: sters, uns cu crema ici si colo unde e nevoie, sters cu betisoare in urechi si nasuc, imbracarea si apoi stingem lumina complet, inchidem usa la dormitor si ma asez cu el la san pe fotoliu. Ii dau sa mamance si in timpul asta el adoarme. cam intr-o juma de ora e la el in patut dormind. am probramul asta si ritualul asta inca de cand l-am adus acasa. Au fost exceptii datile cand nu i-am facut baita sau cand l-am culcat mai tarziu si uite ca nu am probleme culcatul lui seara. Noi avem probleme cu dormitul ziua: trebuie sa lucram la capitolul asta serios ca e un haos in programul lui de somn ziua. Dar marturisesc ca nici n-am mai iesit de mult cu el pe-afara decat ocazional. Mi-e tare tarsa de frigul asta. Dar ca sa il dau pe brazda cel mai indicat e iesitul afara la ore fixe si pe perioade determinate, egale in fiecare zi.
Unele mamici includ in ritual cantatul sau leganatul sau ii pun muzica linistita si inceata. De preferat sa fie acelasi cantecel sau bucata muzicala ca sa o poata recunoaste el cu usurinta seara si sa stie ca vine ora de culcare. Asta cel putin pana isi formeaza el reflexul ca vine seara si ca e ora de culcare. Se pare ca bebelusii daca stiu ce urmeaza sunt mult mai linistiti si se pliaza mult mai usor pe program. De-aia e indicat sa va formati ritualuri in viata lor si sa fiti consecvente i nrespectarea lor.
Alex - 5 Nov. 2004 ......... poze cu noi
f.anomis spune:
Iacata ca respir si eu putin p)e ziua de azi. Am intrat sa va salut si sa va multumim pentru primirea facuta. Sunteti cu adevarat dragute. O mare familie.
Roserb, laptele praf l-am schimbat de doua ori. Am schimbat si biberoanele (de la silicon la cauciuc, de la o viteza la trei viteze...). Acum am revenit la laptele cumparat initial. Astazi insa parca am functionat mai bine. Bebelusa a reusit sa pape biberonul tot, iar tzitzica parea mai bogata.
Incep sa cred ca a fost bulversata de plecarea parintilor mei. Tatal meu era in stare s-o priveasca zi si noapte (si s-o tina in brate...). Pana si babele din bloc ma intreaba unde este bunicul. Orice as face, nu pot sa-l inlocuiesc pe bunicul. Dar pana in luna iulie cand vom ajunge in Romania....va trebui sa se multumeasca doar cu mami, iar cu tati seara si in week-end.
Dama, ai avut dreptate. E multa caldura in sufletele voastre. Sunteti niste mamici minunate. Noi cele care suntem departe, trebuie sa ne bucuram de doua ori ca fetele sunt alaturi de noi. Chiar daca unii cred ca "Dumnezeu ne-a pus mana in cap", e destul de greu sa fii departe de ai tai. Cine nu recunoaste, minte.
Sanatate multa lui David. Cu mucisorii stam si noi bine. Si Olivia plange cand ii scot! Iti dai seama ce pierdere! Noi mai mergem la pediatru miercuri, insa inainte, luni vom face o eco de sold pentru linistea mea sufleteasca. Eu am avut luxatie congenitala de sold, si vreau sa vad cum sta bebelusa. Medicii spun ca se pare ca totul e OK. Sper si eu sa fie asa.
Acum papam Novalac (il gasesc doar in farmacii). I-am dat o perioada Milumil (stiu ca asta se gaseste si in Romania si speram sa nu-l schimb), dar crezand ca nu-i place, am revenit la Novalac.
Spuneti-mi va rog, voi ati facut bebeilor vaccinul anti hepatita B? Eu una sunt putin derutata. Asta nu este obligatoriu, iar pe aici se vehiculeaza ideea ca ar produce mai tarziu scleroza in placi. Pediatra imi spunea ca nu e periculos la varsta asta...Voi ce stiti? Eu am totusi o mica retinere, desi eu mi l-am facut in urma cu 3-4 ani, insa pe atunci nu gasisem astfel de comentarii. Va pup, Simona.
dama spune:
Simona, lui David ii dau Nidal (se gaseste doar la Carrefour), si mi-e cam ciuda si mie ca tocmai pe asta mi l-a recomandat dr ca in Ro nu-l gasesc si eu plec in mai putin de o luna si voi sta vreo 2 luni si ceva. Asa ca la ultimul control, la 3 luni va trebui sa o intreb pe pediatra ce sa fac. Noi am facut vaccinul anti hepatita B inca de la nastere pt ca eu sunt purtatoare a virusului. Apoi ne-a mai facut la 1 luna, si apoi ultimul la 6 luni. Eu nu am auzit nimic despre el, dar chiar daca auzeam nu aveam ce face...Tu intreaba-l pe pediatru si vezi si el ce zice.
Sa stii ca e posibil ca Oliviei sa le simta lipsa alor tai? Si David a fost cateva zile apatic dupa plecarea mamei mele care dormea in camera cu el, deci iti dai seama ca o simtea si dintr-o data ramane singurel in camera. Dar mai stateam eu noaptea cu el, il adormeam bine si apoi ma duceam in camera la noi. La Olivia poate sa se manifeste altfel fiind mai apatica la papat. Apropos, in ultima vreme nici David nu prea papa cum trebuie nici de la san nici de la biberon, dar cred ca din cauza ca e bolnavior. Iar cand ii scot mucisorii se lasa cu urlete si tipete, imi e si mila de el.
Am si eu o intrebare. Ti-a recomandat pediatrul sa faci eco la sold sau ai cerut tu? Ca si eu as vrea sa ma linistesc desi eu nu am avut.
David Andrei, minunea noastra (18/11/2004)
f.anomis spune:
Anca, mie pediatrul nu mi-a recomandat nici un lapte. Nici n-afacut vreun comentariu. M-a intrebat doar cum il alimentez. Eu am inceput sa-i dau Novalac intr-o duminica, cand micuta a urlat aproape intr-una si nu mai stiam ce sa-i fac. M-am gandit ca poate ii este foame. Se inerva cu tzitzica in gurita. Pentru ca nu era nimic altceva deschis, am gasit totusi o farmacie, iar farmacista mi-a recomandat acest lapte. Intr-adevar, ii era foame. A topit biberonul.
Pentru eco de sold, le-am atras eu atentia, desi era marcat in fisa ei ca eu avusesem. Crezi ca poti cere, poti incerca. Spunele ca in Romania au multi copii. (Ei m-au intrebat daca sunt multe cazuri de luxatie in Ro.) Am inteles ca in Franta, zona cu cei mai multi copii cu luxatie e Bretagne. Nu prea pricep ce are zona cu luxatia, dar...
Ce face David astazi? Cum se simte? Olivia adormit aproape toata dupa-masa. Ma nelinisteste putin. Ii voi lua putin temperatura cand se trezeste. Sau poate doarme bine, pentru ca mancat mai bine. Cu noi nu e bine nici cum. Daca dorm prea mult ne panicam, daca nu dorm destul, ne panicam, la fel si cu mancatul...Traiasca mamicile!
monica-elizabet spune:
fetelor, tortuletzul e gata dar pe mine m-a apucat o durere de spatede nu mai pot...cam cum ma durea cand imi veneau rusii...sper ca nu-mi fac vreo vizita, nu?...voi cum mai stati la capitolul asta? stiu ca bits are vizite dar voi?
fulguletzule, spor la treaba si pupa-l pe davidutz si spune-i sa fie cumintzel maine la botez....Dumnezeu sa va aibe in paza.
pupici
monica
http://pg.photos.yahoo.com/ph/hapciu18/my_photos
try spune:
Uitati aici un articol tradus, sper sa va fie de folos, caic pe mine m-a ajutat sa inteleg niste chestii importante.
"8 lucruri pe care orice parinte trebuie sa le stie despre somnul bebelusilor.
Pt. A intelege mai bine cum sa te bucuri de pusul la culcare al bebelusului si somnul lui, uitati aici cateva principii importante ale somnului pe care orice parinte e bine sa le cunoasca.
1. Cum dormim noi. Dupa ce ne imbracam in pijamale, cei mai multi adulti isi induc o stare de relaxare cu ajutorul catorva ritualuri de somn: citind, ascultand muzica, uitandu-se la tv sau facand sex. Pe masura ce te afunzi in somn, centri nervosi din creier incep sa se odihneasca. Asta le permine adultilor sa intre in stadiul de somn adanc numit non-REM (non-rapid eye movement=NREM). Creierul si corpul sunt cele mai linistite, relaxate in timpul acestui somn adanc. Corpul este inert, respiratia este usoara si regulata, muschii sunt relaxati. Dupa aproape o ora si jumatate de somn adanc, creierul incepe sa se trezeasca si incepe sa lucreze ceea ce ne muta din stadiul de somn adanc in stadiul de somn usor sau somn activ, numit REM (rapid eye movement). In timpul acestui stadiu ochii se misca sub pleoape in timp ce creierul exerseaza. Visam, ne sucim, ne schimbam pozitia corpului, putem chiar sa aranjam patura fara sa ne trezim complet. In timpul acestui stadiu de somn ne putem trezi sa mergem la baie, apoi ne reintoarcem in pat si cadem din nou in somnul adanc. Aceste cicluri alternante intre somnul adanc si somnul usor se reiau la fiecare cateva ore in timpul noptii, deci un adult poate petrece in medie 6 ore de somn adanc si 2 ore de somn usor sau somn activ. Deci noi nu dormim adanc toata noaptea, chiar daca avem impresia ca am dormit bustean.
2. Cum doarme bebelusul. Il leganam, ne plimbam cu el in brate, il alaptam si pleoapele bebelusului incep sa se inchida si incepe sa ne adoarma in brate. Ochii i se inchid complet, dar pleoapele continua sa se zbata, sa se miste si respiratia este inca neregulata. Mainile si picioarele sunt inca incordate, indoite, poate tresari, misca, suci, chiar zambesti. Poate chiar sa continue sa suga in gol. Tocmai cand ne aplecam sa-l punem in patut, se trezeste si plange. Asta pentru ca nu era complet adormit. Era inca in stadiul de somn usor/activ cand a fost pus in patut. Acum trebuie sa reluati ritualul de culcare, dar sa continuati mai mult cu acest ritual pana cand bebelusul intra in starea de somn adanc: e vorba de aprox. 20 de minute. Veti observa ca grimasele si miscarile bebelusului inceteaza, respiratia devine regulata si usoara, muschii sunt complet relaxati, pumnii nu mai sunt stransi, iar manutele si piciorusele atarna blege. Bebelusul este acum in somnul adanc si poteti sa-l puneti in patut si sa va furisati din camera, satisfacuti ca in sfarsit a adormit.
Lectia nr. 1: Bebelusii au nevoie sa fie ajutati/invatati sa intre in stare ade somn, nu doar pusi sa se culce. Unii bebelusi pot fi pusi in patut cat inca sunt treji si adorm de unii singuri, pe cand altii au nevoie de ajutor din partea printilor pentru a adormi prin leganare, alaptare etc.
Explicatia este ca in timp ce adultii pot intra direct in starea de somn adanc, bebelusii in primele luni de viata isi incep somnul cu o perioada de somn usor/activ. Dupa 20 de min. sau mai mult ei intra gradual in somnul adanc din care nu mai pot fi treziti asa usor. Dupa cum stiti din experienta, daca incerci sa-l pui pe bebe prea devreme in pat cand inca e in starea de somn usor, de regula el se trezeste. Multi parinti spus: „Bebelusul meu trebuie sa adoarma complet ca sa-l pot pune in patut”. In lunile de mai tarziu, unii bebelusi intra in somnul profund mai rapid, scurtand perioada de somn usor. Invatati sa recunoasteti stadiile de somn ale bebelusului vostru. Asteptati pana cand bebelusul este complet adormit (somn adanc) ca sa-l mutati dintr-un loc in altul.
3. Bebelusii au cicluri de somn mai scurte decat adultii. Stati langa bebelusii vostri si observati-i cum dorm. Cam dupa o ora de cand au adormit, incep sa se foiasca, sa se miste, pleoapele incep sa se miste, face grimase, respira neregulat si muschii se incordeaza. A reintrat in faza de somn activ. Momentele de trecere de la somnul adanc la somnul activ sunt foarte vulnerabile: bebelusul se paote trezi daca e deranjat de ceva (spre exemplu ii e foame). Daca bebelusul nu se trezeste, va trece prin aceasta periaoda de somn activ cam 10 minute si va cadea din nou intr-un somn adanc. Ciclurile de somn ale adultilor (de la somn activ la somn adanc si inapoi la somn activ) dureaza in medie 90 de minute. La bebelusi aceste cicluri sunt mult mai scurte: 50-60 de minute, deci vor experimenta perioade vulnerabile in care se pot trezi la fiecare ora sau chiar mai des. Cand bebelusul intra in starea de somn activ, poate fi ajutat sa nu se trezeasca daca il mangai pe spate (sau pur si simplu il atingi), inganand un cantec de leagan sau doar prin simpla ta prezenta langa el (daca doarme cu tine in acelasi pat).
Lectia nr. 2: Unii bebelusi au nevoie de ajutor ca sa reintre in starea de somn. Unii bebelusi stiu cum sa treaca de momentele vulnerabile de somn activ fara sa se trezeasca si daca se trezesc pot sa readoarma usor de unii singuri. Alti bebelusi au nevoie de o mana calda, de o voce sau de sanul mamei ca sa reintre in somnul adanc. Din aceste modele diferite de cicluri de somn invatam ca unul din scopurile noastre ca parinti este de a crea un mediu propice somnului care sa-i ajute pe bebelusi sa treaca de aceste momente vulnerabile din noapte si sa reintre in somnul adanc fara sa se trezeasca.
4. Bebelusii nu dorm la fel de profund ca si adultii. Nu numai ca bebelusii nu intra in somnul adanc la fel de repede ca adultii si ca au perioade vulnerabile mult mai dese, dar au un somn activ de doua ori mai usor decat adultii. La prima vedere, pare nedrept pentru parintii deja obositi de pe parcursul zilei. Dar, daca vei considera ca un principiu al dezvoltarii ca bebelusii dorm asa cum dorm – sau cum nu dorm – dintr-un motiv vital, probabil ca va va fi mai usor sa intelegeti nevoile bebelusului din timpul noptii si veti cauta sa creati un stil de supraveghere pe timpul noptii care sa-l ajute pe bebelus, nu sa-l scoata si mai tare din ritm. Aici autorul nu este de acord cu o serie de specialisti in somnul bebelusilor care recomanda tot felul de metode si obiecte care au scopul de a bebelusii sa doarma adanc noaptea – totul la un pret si probabil cu anumite riscuri.
5. Sculatul parintilor in timpul noptii are scopuri de supravietuire. In primele luni de viata, nevoile bebelusilor sunt la cel mai inalt nivel, dar abilitatea lor de a si le comunica este la cel mai mic nivel. Sa presupunem ca un bebelus doarme adanc aproape toata noaptea. Unele nevoi de baza vor trece nesatisfacute. Bebelusii, cu cat sunt mai mici cu atat au stomacele mai mici, iar laptele matern este digerat foarte rapid. Daca nevoia de foame a bebelusului nu l-ar putea trezi usor din somn, asta nu ar fi un lucru bun pentru supravietuirea bebelusului. Daca nasul bebelusului ar fi infundat si nu ar potea respira ori daca i-ar fi frig si ar avea nevoie de caldura si s-ar afla intr-un somn mult prea adanc din care nu s-ar putea trezi usor pentru a-si face cunoscute nevoile, atunci supravietuirea bebelusului ar fi pusa in pericol.
Unul din lucrurile invatate de-a lungul anilor de pediatrie e ca bebelusii fac ce fac pentru ca sunt creati in acest fel, adica asa e natura lor. Legat de somnul bebelusilor, cercetarile sugereaza ca somnul usor/activ protejeaza bebelusii. Sa presupunem ca bebelusii ar dormi ca adultii, adica predominant un somn adanc. Suna nemaipomenit, nu-i asa? Pentru noi, adultii, probabil, dar nu pentru bebelusi. Sa presupunem ca bebelusul are nevoie de caldura, lapte sau ca ii sunt obstructionate caile respiratorii, dar pentru ca ar dormi foarte profund ei nu s-ar putea trezi si simti ca au o nevoie si nu ar actiona in consecinta. Binele bebelusului este amenintat. Se pare ca bebelusii au un model de somn care le permite sa se trezeasca repede in anumite circumstante care le ameninta starea de bine. Cercatarile sustin ideea ca ciclurile frecvente de somn activ servesc cel mai bine interesului fiziologic al bebelusului in primele luni de viata, cand starea de bine e cel mai usor de pus in pericol.
Lectia nr. 3: a incuraja un bebelus sa doarma cat mai profund, prea devreme (ca varsta) poate sa nu fie in interesul dezvoltarii lui si a instictelor lui de supravietuire. De aceea proaspetii parinti, vulnerabili la promisiunile de a dormi toata noaptea ale anumitor specialisti-traineri in somnul bebelusilor, nu ar trebui sa se simta presati sa-ti determine bebelusul sa doarma prea mult, prea profund, prea devreme (nu ca ora, ci ca varsta).
6. Sculatul noaptea are efecte pozitive in dezv. bebelusului. Cercetatorii in somn cred ca bebelusii dorm mai inteligent decat adultii. Teoria lor e ca somnul usor/activ ajuta la dezvoltarea creierului, pentru ca creierul nu se odihneste in timpul somnului REM. De fapt, circulatia sanguina catre creier se dubleaza in timpul somnului REM (aceasta crestere a volumului de sange este in mod particular evidentiata in zonele din creier care controleaza respiratia). In timpul somnului REM organismul isi mareste productia de anumite proteine nervoase care reprezinta baza creierului. Procesul de invatare se considera a avea loc de asemenea in timpul somnului activ. Creierul foloseste acest timp pt. procesarea informatiilor acumulate de-a lungul zilei, stocand ce e important pt. individ si stergand ceea ce nu este important. Unii cercetatori cred ca somnul REM actioneaza in sensul stimularii dezvoltarii creierului, asigurand proiectii care promoveaza dezvoltarea mentala. In timpul somnului activ, centri nervosi superiori din creier functioneaza, in timp ce in decursul somnului adanc acesti centri superiori sunt opriti, iar organismul bebelusului functioneaza pe baza centrilor nervosi inferiori. Este posibil ca in timpul acestei perioade de dezvoltare rapida a creierului (creierul bebelusilor creste pana la aproape 70% din volumul adultilor in primii doi ani de viata) creierul sa continue sa lucreze in timpul somnului pentru a se putea devzolta. E interesant de adaugat ca bebelusii prematuri petrec chiar mult mai mult timp (aproximativ 90% din timpul de somn) in acest somn activ, aceasta probabil pt. a accelera dezvoltarea creierului. Dupa cum puteti vedea, perioada din timpul vietii in care dormim cel mai mult si perioada in care creierul se dezvolta cel mai mult coincid cu perioada cand avem cel mai mult somn activ: adica in primii ani de viata. Intr-o zi, pe cand autorul explica teoria ca somnului activ ajuta la dezvoltarea creierului, o mama satula de trezitul din timpul noptii al bebelusului ei a adaugat: „Daca e adevarat ce spuneti, atunci bebelusul meu va fi foaaaarte destept”.
7. Pe masura ce cresc, bebelusii ating maturitatea somnului. O sa spuneti: „Ok, am inteles acest model de dezvoltare, dar cand va dormi bebelusul meu toata noaptea?”. Varsta la care bebelusii se linistesc – intelegand prin asta ca ei se duc usor la culcare si dorm mai mult timp – variaza de la caz la caz. Unii bebelusi adorm usor, dar nu dorm o perioada lunga de timp; alti bebelusi adorm greu, dar dorm perioade lungi; alti bebelusi adorm greu si nici nu dorm mult. In primele 3 luni de viata, bebelusii pot dormi pentru aproape 4 ore fara sa aiba nevoie de mancare. In medie ei dorm 14-18h/zi. De la 3 la 6 luni, majoritatea bebelusilor incep sa se linisteasca. Incep sa petreaca mai mult timp treji pe parcursul zilei si pot dormi chiar si 5 ore continuu in timpul noptii. Intre 3-6 luni asteptati-va la 1-2 treziri pe noapte. Veti observa si ca timpul de somn adanc se va mari. Perioadele vulnerabile de trezire in timpul noptii se vor rari si bebelusii vor fi capabili sa intre in starea de somn mult mai usor. Asta se numeste maturitatea somnului.
Lectia nr. 4: Un lucru important de care trebuie sa va amintiti este ca obiceiurile de somn ale bebelusilor reflecta mai degraba temperamentul acestora decat modul in care procedati voi cu ei noaptea. Si tineti minte ca unii parinti exagereaza cand povestesc despre bebelusii lor cat dorm de mult noaptea ca si cand asta ar fi ca un fel de premiu de cat de buni parinti sunt ei, lucru care e fals. Nu e vina voastra ca bebelusi se trezesc des.
8. Bebelusii inca se trezesc noaptea. Depinde de bebelus cand anume ajunge la acel prag de maturitate a somnului specific adultilor. Chiar daca bebelusii ating acest prag de maturitate undeva in a doua jumatate a primului an de viata, ei tot se mai trezesc noaptea. Motivul? De frig, din cauza durerilor de dinti etc. Momentele critice de-a lungul primului an de viata (cum ar fi statul in fund, mersul de-a busilea , primii pasi) ii fac pe bebelusi sa „practice” mental in timpul somnului aceste noi abilitati. Apoi, de la 1 la 2 ani, dupa ce aceste momente au fost depasite, apar alti stimuli care pot cauza trezirea bebelusului in timpul noptii: anxietatea separarii de dormitorul parintilor, cosmarurile etc.
Chiar daca intelegeti de ce bebelusii sunt inclinati sa se trezeasca noaptea, este totusi important pentru parinti si pentru bebelusi sa aiba parte de un somn bun pe timpul noptii, altfel parintii, bebelusii si relatia dintre ei are de suferit."
Abia acum mi-am explicat de ce se scual Alex fix la 1 sau la 2 ore.
Alex - 5 Nov. 2004 ......... poze cu noi