9.000.000 concediu maternitate?
Raspunsuri - Pagina 4
ana_a spune:
Marius, multumim mult de tot! Am si sunat contabila de la firma sa o anuntz, care nu stia inca nimic...dar am pus-o in tema oricum, sper sa fie asa!asa este de fapt si normal!
Ana si Stefan, minunea lui mami si tati!
mikky spune:
A aparut si in ziarul Adevarul de astazi stirea mult asteptata,banuiesc ca si in alte publicatii.
vlada spune:
Mamele care intra în concediu maternal dupa 1 ianuarie 2005 primesc o indemnizatie de crestere a copilului de aproape 8 milioane de lei, neimpozabila. Exceptie fac femeile cadre militare, care se supun altor reguli si care primesc, în unele cazuri, o suma sub cea stabilita de Guvern.
Surse din cadrul Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale au aratat ca mamele care intra în concediu maternal anul acesta beneficiaza de o indemnizatie de 7.830.000 lei, cu 1,3 milioane peste cea de anul trecut. Potrivit legii, valoarea indemnizatiei pentru cresterea copilului reprezinta 85 la suta din salariul mediu brut pe economie estimat de statisticieni, pentru 2005, la 9.211.000 lei si luat în calcul si la elaborarea bugetului pentru acest an.
Indemnizatia de 7,8 milioane de lei va fi acordata însa numai persoanelor ale caror drepturi au fost deschise începand cu anul acesta.
Ziarulcn
Andreea si Vlad
Iubirea mea
liloo spune:
Vlada, ai preluat o stire veche de 2 zile care a aparut abia azi in "ziarul" Ziarul. Iata ce a aparut azi pe site-ul CNPAS, asta ca sa nu mai existe nelamuriri:
COMUNICATE CNPAS
06 Ianuarie 2005
În prezent, din Bugetul asigurărilor sociale de stat se plătesc indemnizații pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, iar în cazul copilului cu handicap până la împlinirea vârstei de 3 ani, indemnizații care se acordă numai persoanelor asigurate în sistemul public de pensii.
Pentru aceste categorii de drepturi, stabilite în cursul anului 2004 sau care urmează a fi stabilite în cursul anului 2005, cuantumul brut lunar al acestei indemnizații este de 7.830.000 lei, reprezentând 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2005.
În Programul de Guvernare este prevăzută introducerea unor noi tipuri de prestații în scopul sporirii natalității și prevenirii abandonului de copii. Pentru aceasta urmează să fie elaborat cadrul legislativ în vederea acordării din bugetul de stat a următoarele tipuri de prestații:
- indemnizații lunare pentru creșterea copiilor până la 2, respectiv 3 ani, acordate femeilor neasigurate în sistemul public de pensii (care nu contribuie la sistem);
- indemnizații lunare pentru creșterea copilului până la 2, respectiv 3 ani, acordate persoanelor asigurate în sistemul public care își reiau activitatea în acest interval de timp.
După elaborarea cadrului legislativ, sumele necesare urmează a fi prevăzute în buget.
vlada spune:
Scuze,am crezut ca este de actualitate aparand in ziarul de azi...nu am vrut sa induc in eroare pe nimeni...
Andreea si Vlad
Iubirea mea
otilica spune:
Am si eu o intrebare. Nu stiu daca e subiectul potrivit, dar poate ma ajutati.
Am nascut in 24 dec 2003. Pe 29 dec 2003 am depus cerere pt CIC (renuntand la concediul postnatal) pt ca ma avantaja sa intru cu 85% din veniturile mele (respectiv ce iesea din calcul). Daca , inainte de trecerea acestor 2 ani mai fac un copil, am dreptul la indemnizatie si in ce suma? Sper ca m-am facut inteleasa. Ma ajutati?
Otilia si Robert (24.12.2003)
Rozi spune:
Daca nasti inainte de terminarea concediului pt primul copil, vei avea dreptul la indemnizatie pentru cel de-al doilea - asta daca raman legile asa cum sunt.
Indemnizatia va fi calculata conform legilor valabile in momentul cand vei solicita concediu pentru al doilea copil.
Victoras (24.08.2004)
mmag spune:
Dragelor, daca intrati pe www.pensiicluj.ro/intrebari, puteti primi raspunsuri autorizate.
Iata ceva interesant cules de acolo:
Mesaj:
Buna ziua, Eu sunt in concediu din anul 2003 si primesc o indemnizatie de 2.500.000lei si as dori sa stiu daca eu as incepe munca si sotul ar intra in concediu ce valoare ar avea indemnizatia si cui ar trebui sa ma adresez pentru aceasta mutare. Va multumesc.
Raspuns:
Dumneavoastra veti solicita unitatii unde aveti incheiat contract individual de munca suspendarea platii indemnizatiei pentru cresterea copilului. Sotul va solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului de la unitatea unde isi desfasoara activitatea; poate beneficia daca are un stagiu de cotizare de 10 luni in ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului. Cuantumul va fi de 85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru aanul 2005.
De asemenea, raspunsul la intrebarea "care va fi valoarea indemnizatiei din ianuarie 2005 pentru persoanele aflate in CIC din 2004?" este: "85% din salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat, adica 7.830.000lei"
Deci aceasta suma este valabila pentru toate persoanele aflate in CIC dupa data de 31 decembrie 2003.
otilica spune:
Multumesc mult.
Otilia si Robert (24.12.2003)
http://community.webshots.com/user/otilia164