Pro sau contra concubinaj?

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns monicutza3 spune:

Amuleta spune:

nu mi s-a parut relevant pentru discutia de fata daca este "cauzalitate" sau "corelare". De ce ? Pentru ca argumentul adus de majoritatea fetelor in favoarea concubinajului a fost cunoasterea mai buna a partenerului in vederea evitarii divortului. Insa, statistica arata exact opusul,

Exact asta spuneam, ca statistica NU arata exact opusul. Statistica arata corelare, nu cauzalitate.
Ce am vrut sa spun e ca (simplific) "rebelii" intra mai usor in concubinaj si dau mai usor divort decit (simplific) "traditionalii".

Deci, e posibil ca concubinajul sa duca la mai putine divorturi, si in acelasi timp rata divortului sa fie mai mare intre cei care au trait in concubinaj. Asta nu e o contradictie, pt ca "rebelii" ar fi divortat si mai mult daca nu ar fi trait impreuna inainte de casatorie.

Concluzia studiului "cei care intra in concubinaj divorteaza mai mult" nu exclude deloc posibilitatea ca, o data ce esti "rebel" in sinea ta (asta include ce spune amuleta, si anume ca esti mai putin dispus sa muncesti la succesul unei casatorii, ca duci compromisul natural intr-o casatorie pina intr-un punct diferit decit un "traditional", si include si respectul fata de parerea bunicii - lucruri care tin de personalitate si de obicei sunt deja definite pina la virsta casatoriei) , indiferent daca traiesti in concubinaj sau nu, sa ai aceeasi probabilitate de divort. Daca asta e adevarat, atunci corelarea NU e cauzalitate, si "saracul" rebel e mai probabil sa divorteze indiferent daca traieste in concubinaj sau nu.

Alt exemplu similar (care arata de ce nu sunt de acord cu tipul asta de logica, lasind la o parte chestiile ideologice):
Presupunem adevarat: rebelilor le place mai mult kiwi si traditionalilor merele
Presupunem adevarat: rebelii divorteaza mai mult decit traditionalii
Rezulta adevarat: Cei care prefera kiwi divorteaza mai des.
Concluzia (gresita, e problema cu corelare vs. cauzalitate): Kiwi incurajeaza divortul. Pt. un mariaj sanatos, evitati kiwi si mancati mere in loc!

Imi pare rau daca nu m-am exprimat foarte clar. Sigur, exista posibilitatea ca concubinajul sa incurajeze divortul, dar ca sa demonstrezi asta nu este de ajuns studiul asta, care arata doar corelare, nu cauzalitate. Ca sa arati asta trebuie controlate celelalte variabile (i.e. atitudini de viata).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amuleta spune:

Nu ai cum sa controlezi atitudinile de viata intr-un studiu, adica sa fii 100% sigur ca ai eliminat orice posibilitate de auto-selectie. Cum decizi care dintre trasaturi sint cele mai importante in a defini un "spirit liber" ? Pe masura ce procentul celor ce concubineaza inainte de casatorie creste, aceasta auto-selectie are un impact tot mai mic asupra rezultatului. De fapt, am impresia ca in ultimele studii, 60% dintre cupluri traisera impreuna inaintea casatoriei, de aceea si diferenta de divort dintre grupuri a scazut fata de cohortele de acum 20 de ani.
Cel mai probabil este o combinatie intre auto-selectie si cauzalitate (ma refer la concubinajul de tip trial marriage al albilor).
Asta ar schimba mesajul catre autoarea primei postari in ceva de genul : daca esti din categoria celor care au o determinare mai mica in relatiile interumane, netraditionalista, mai putin atasata de propria familie (sau orice combinatie intre), atunci s-ar putea ca un concubinaj cu viitorul tau sot sa scada sansa divortului. In acelasi timp insa, s-ar putea sa si faciliteze ideea divortului si neangajarii iar statistic vorbind, te va plasa in categoria celor cu sansa mai mare de divort.
Insa eu nu i-as da nicicind un astfel de sfat intr-un forum despre copii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Degetzel spune:

TOTAL PRO !!

Eu il cumosc pe alesul meu de aproape 5 ani si in urma cu aproape 2 ani de zile ne-am mutat impreuna (deci dupa 3 ani de cand il cunosteam)... iar acum in mai ne casatorim (am stabilit data de anul trecut, dar am avut nevoie de timp pentru pregatiri). Suntem super fericiti impreuna, nu pot spune ca este totul ca in prima zi pentru ca este de UN MILION DE ORI MAI BINE acum ! Si in fiecare zi e din ce in ce mai bine ! Iar in privinta obisnuintei si a faptului ca nu mai simti la fel luna de miere ... cu asta NU sunt de acord: Noi avem in fiecare an concedii minunate, in care ma simt ca intr-o luna de miere. O diferenta va fi totusi fata de viitoarea luna de miere, pentru ca ne-am hotarat sa ne-o facem in strainatate.. dar ramanem la fel de indragostiti indiferent de locatie !

Eu consider ca mi-a facut tareee bine "statul impreuna" pentru ca vin dintr-o familie in care nu am avut nici un model masculin de la varsta de 1 an (mama a divortat si am rupt legaturile cu tata aproape de tot). Pentru mine un "barbat in casa" era o totala necunoscuta !! Nu stiu ce m-as fi facut daca m-as fi casatorit si m-as fi trezit dintr-o data ca stau cu "acte in regula" langa un barbat! Asa, ideea ca am posibilitatea "sa dau inapoi" daca ceva nu merge bine fara a trece printr-un divort (chiar nu as vrea sa repet experienta mamei...) mi-a linistit "psihicul" si am tratat problemele dintr-o alta perspectiva.

IAR ACUM TOTUL ESTE PERFECT SI SUNT FOARTE FERICITA !! iar daca Doamne fereste!! voi ajunge sa ma despart de el, nu va fi din cauza ca am stat cu el inainte de casatorie !!

Pupici !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gegea spune:

PRO, bineinteles!
Ba chiar am si experimentat si a fost ok...ne-a ajutat sa ne cunoastem si sa ne toleram.

Geani&pui de om

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aprilie spune:

[quote]Originally posted by monicutza3

De exemplu, cei
1)foarte religiosi
2)traditionali
3)carora le pasa de parerea familiei mai in virsta etc. (in nici un caz nu zic ca lucrurile astea sunt rele!!)
aleg sa nu locuiasca impreuna.

Subscriu in totalitate, MONICUTZA !

Restul "omenirii" - adica majoritatea covirsitoare, aleg sa traiasca in concubinaj sau cel putin sa aiba sex "inainte".

E un fapt de viata.

Din nefericire, este un pacat si acest lucru il stie toata lumea ( nu doar neoprotestantii ).

Intr-o LUME PERFECTA sigur ca nu ar exista concubinaj (cu toate "avantajele" enumerate si rasenumerate mai sus dar si cu multe dezavantaje).

Avind in vedere ca traim doar intr-o lume imperfecta ... cel fara pacat poate sa ridice piatra....

Este o alegere personala si am TOATA intelegerea fata de cei care aleg - la un moment dat in viata - aceasta cale.

Celor care nu au trait in concubinaj "inainte" si au opinii categorice "contra" - as vrea sa le "potolesc" intrebindu-le : va "abtineti" cu aceeasi intoleranta si de la a face alte pacate gen : ura,minciuna,invidie,birfa,furt,etc,etc ???

Nu vad de ce trebuie sa condamnam numai anumite pacate si sa trecem cu vederea altele.Pacatul e pacat si natura umana e pacatoasa prin ea insasi.
Tot ce putem face e sa speram ca Dumnezeu ne va trata cu muuuulta ingaduinta in ziua de apoi !

Aprilie

Mergi la inceput

Draga Aprilie, nu-i nici o vitejie sa ai "TOATA ingaduinta" pentru ceva care nu te afecteaza. Si nu-i nici o virtute sa ierti pe cine nu ti-a gresit.
Cit despre a-i judeca pe altii, reciteste-ti propriul mesaj.
In legatura cu ultima fraza, asa sa fie !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramonika spune:

M-am hotarat ca, daca va fi sa "concubinam", va fi doar ca logodnici, cu o data stabilita pentru casatorie. In felul asta, sunt de acord cu asta, dar nu doar de dragul de a sta impreuna.

Ramonika si pisica
o-minune

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aprilie spune:

Amuleta - mai clar : nu-i condamn pe cei care aleg concubinajul ( ba chiar am TOATA ingaduinta pt. ca sint si doresc sa fiu o persoana toleranta - cred ca e destul loc pe acest pamint pt. toata lumea, porunca pt. noi crestinii fiind sa-i iubim pe TOTI , nu doar pe cei ca noi, altfel am fi ca cei necredinciosi...).

Aici n-a fost vorba de vitejii si nu m-am dat vreo viteaza !

Imi reprosezi ca-i judec pe altii dar am recitit si nu am gasit nici o "judecata" facuta la adresa cuiva...ti s-o fi parut...

Concubine sau virgine pina in noaptea nuntii - alegere personala.

A "insista" cu superioritate in ideea "fara concubinaj, 100% sau 1000% " se aseamana pe undeva cu pilda din Sf. Scripturi, unde un fariseu (oameni extrem de cunoscatori ai legii sfinte,prezenti zi si noapte in Sinagogi ,considerati aproape sfinti de semenii lor din acele timpuri)se roaga , comparativ cu rugaciunea umila a vamesului ( un pacatos care admite asta).
Dumnezeu insa - cu talerul lui perfect - se uita cu placere la ruga pacatosului (poate o fi si concubinat, sarmanul,printre altele ), nu la cea a fariseului ( care se ruga incontinuu si facea fapte vrednice de lauda, fiind un "model" pt.ceilalti oameni).

Toate faptele bune si vrednice de lauda ale fariseului nu au contat in ochii lui Dumnezeu....nici faptul ca stiau pe de rost lungi fragmente din Scripturi si ca erau invatatori ai legii...

Mai degraba a privit cu placere spre un pacatos (care si-a admis ce e drept,greselile) care avea in spinare nspe pacate ... dar avea frica de Domnul !

De aceea am "TOATA ingaduinta"...pt.. ca nu vreau sa fiu "fara ingaduinta",intoleranta ...vreau sa tratez la fel pe toata lumea, datoria mea nu e sa dau sfaturi si sa fac distinctie ci sa IUBESC pe toti !

Fara sa elogiez (sau macar sa recomand )concubinajul,nu pot nici sa-l acuz.

Dumnezeu sa ne binecuvinteze pe toti !
Aprilie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Draga Aprilie, de unde si pana unde discursul asta bisericos?

Aici "contra" concubinaj nu am fost decat eu si amuleta (cu precadere, au mai fost cateva fete care s-au exprimat mai scurt contra) si nu cred ca ai citit la noi argumente impotriva concubinajului pe motiv ca ar fi pacat si nici nu vad de unde "cu superioritate". Am discutat pur si simplu argumente pro si contra. In mare eu cel putin am spus ca nu cred ca este o afacere buna concubinajul asta, nicidecum n-am dat cu tamaie in stanga si in dreapta ca s-a facut sex inainte de nunta sau ca s-a trait in "pacat". Zau, nu te infierbanta ca nu ai motive, nu a acuzat nimeni de imoralitate pe cei ce traiesc in concubinaj, ba mie chiar nici prin cap nu mi-a trecut.
Sa sumarizez: eu nu recomand concubinajul, ca fiind o afacere paguboasa (din motivele aratate mai sus), cu siguranta insa nu ii condamn in vreun fel pe cei, majoritatea, care il prefera.

Mergi la inceput

Draga Aprilie, chestia asta cu toleranta mi se baga pe git zilnic, 24 de ore pe zi. De la predicatori self-made si pina la lesbiene, fiecare aduce vorba despre toleranta cind ii convine.
In fiecare zi inghit filozofii puerile moderne care incearca sa ma convinga ca exista multiple adevaruri, atitea citi indivizi, ca exista doar absolut "personal" iar dorinta si clitorisul individual sint singurele repere in perceperea lui. Unii/unele vin cu aere bisericesti (de la iehovisti pina la denominatii absconse), altii cu aere de goth sau doar cu aere pur si simplu. Mi se confeseaza de parca as fi popa sau psihiatru in timp ce camera incepe sa puta a miros de tigara. Invariabil, fiecare are cite un logodnic, un ex-logodnic, fiecare se simte neinteles de societate si nedreptatit de Dumnezeu. Si undeva in mijlocul acestui ocean de confuzie sentimentala si sexuala sint copiii, intr-o deriva totala intre doi parteneri hedonisti.
Leszek Kolakowski spunea "...adeseori se cere toleranta in sens de indiferenta, de lipsa de atitudine sau de opinie, iar uneori chiar de consimtire a tot ceea ce se intimpla sa vedem in oameni si in conceptii."
Tu spui ca nu judeci pe nimeni ?

"Celor care nu au trait in concubinaj "inainte" si au opinii categorice "contra" - as vrea sa le "potolesc" intrebindu-le : va "abtineti" cu aceeasi intoleranta si de la a face alte pacate gen : ura,minciuna,invidie,birfa,furt,etc,etc ???"

De unde stii tu ca nu se abtin ? Sau am pretins vreuna dintre noi ca sintem perfecte, sfinte ori am venit cu citate din Biblie sa le bagam pe git altora ca sa fim acuzate de fariseism ?
Poate sa vorbeasca despre toleranta o mama a carei fata se muta la 17 ani cu un negru drogat, ramine gravida iar mama creste copilul. Aia este toleranta. Sau mama al carei baiat este impuscat pe strada si ea se duce la proces sa implore pentru evitarea pedepsei capitale. Aia este iubire crestina. Restul este numai opinie.

Mergi la inceput