Pro sau contra concubinaj?
Raspunsuri - Pagina 7
Ramonika spune:
Multumesc pentru raspunsuri! De abia acuma am avut acces la net, sa pot raspunde.
Am totusi inca 2 intrebari:
1. Daca stati impreuna o perioada, cum faci sa nu se piarda vraja casatoriei? Sau cum il faci sa isi mai doreasca casatoria, cand el poate zice sa ramaneti asa, ce mai conteaza o hartie, daca se poate sta si asa?
2. Unele din voi spuneti ca mai repede se despart cuplurile care au stat in concubinaj decat cele care nu au stat. Nu cumva se despart deoarece e mai usor sa te desparti daca nu esti casatorit, iar cei care sunt casatoriti nu se despart ca le e greu sa treaca printr-un divort si mai bine o lasa balta. Cunosc destule cupluri care stau impreuna din cauza copiilor sau ca nu au casa unde sa stea dupa divort...
Ramonika si pisica
ruxandra_sb spune:
Draga Nina B,
Eu stiu ca exista copii abuzati si in balamucuri "legale" si in balamucuri "ilegale".
Asa ca o solutie ar fi educarea oamnenilor in general, nu a celor casatoriti sau necasatoriti.
Nu cred ca exista om fara traume. Totul este sa inveti sa le faci fata. Oricum adolescenta e o perioada crunta si cruda. Bine ca a trecut.
Si cam asa e, cei puternici supravietuiesc. Asta e regula naturii.
Ruxandra & Matei (ianuarie 2002) & sotul drag
Lucia_B spune:
Eu stiu una: vintul, apa si gura lumiin-o opreste nimeni.
Mi-am cunoscut sotul in 1 an de universitate. Pina-n sesiune ne intilneam, am avut parte shi de . Dupa anul nou am inceput sa traim impreuna fara sa spunem parintilor. A fost ceva prostesc dar care ne-a legat mult. Shtiam clar la ce duce relatia noastra si am spus si parintilor. Ei evident ca au insistat sa facem "ca lumea" cel putin sa ne inscriem. Deci intr-un an ne inscriem in altul ne cununam shi facem nunta. De atunci au trecut 8-7-6 ani shi nu vad nici o diferenta in faptul ca am hirtiuta sau nu.
Ne iubim enorm, seara cind vine sotul de la serviciu vreo 10 min ma imbratisheaza de parca nu ne-am vazut un an da nu o zi. Farmecul intre noe exista nu pentru ca suntem casatoritsi, cununatsi ci pentru ca ne IUBIM ceea ce e cel mai important.
Nu neg ca in primul an am avut scintei, e shi ceva normal am crescut shi am fost educatsi in familii diferite cu status diferit. Insa cu drag shi rabdare ne-am shlifuit. Daca as fi acum neintselegeri ar divorta fara sa ma uit ca ma leaga o hirtiuta sau sunt cununata. Nu o sa traesc cu el impotriva vointei.
Dar acesta este un epizod din domeniul fantasticii shi mai bine nici sa nu-l derulez. Vreau sa spun ca depinde de persoane in masura egala cit de el atit shi de ea. La fiecare e caz individual.
Eu nu vad nici avantaje nici dejavantaje in concubinaj inainte de casatorie in cazul cind shtii ce vrei shi la ce tinzi.
Dragoste, stima si respect restul se rezolva sau vine de la sine.
_ _ _ _ _
Tot raul e inspre bine
descintec spune:
Contra. Fara sa fiu impotriva iubirii depline inainte. E frumos sa existe un loc unde din cand in cand sa fii impreuna cu el, dar sa ramana un loc pe care fiecare il are al lui pana la casatorie.
_
Sapte dintr-o lovitura!
ruxij spune:
quote:
Originally posted by Ramonika
Nu cumva se despart deoarece e mai usor sa te desparti daca nu esti casatorit, iar cei care sunt casatoriti nu se despart ca le e greu sa treaca printr-un divort si mai bine o lasa balta. Cunosc destule cupluri care stau impreuna din cauza copiilor sau ca nu au casa unde sa stea dupa divort...
Ramonika si pisica
Nu, nu la asta ne-am referit. Cei care stau in concubinaj si DUPA aia se casatoresc, divorteaza in procnt mai mare decat ceilalti. Motivul sta in faptul ca tipul de oameni care prefera concubinajul au o tendinta mai ridicata de a desface o relatie, prin urmare si casatoria.
Si daca sunt doar concubini au casa sa stea dupa despartire sau nu mai conteaza copiii? Cred ca nu prea are legatura.
timea spune:
In Quebec(Ca) marea majoritate a cuplurilor pana in 50-55 ani sunt impreuna fara a fi casatorite...asta nu inseamna ca sunt mai putin solide... a fost o vreme cand la ei n-a mai fost la moda casatoria, ca o forma de protest impotriva bisericii... Acum a ajuns sa fie foarte normal, este recunoscut in fata legii un cuplu care traieste in "concubinaj"..
Cat despre relatii inainte de casatorie.. este o alegere personala... sunt multi care n-au facut-o si au relatii trainice si invers. In societatea nostra cred ca suntem mai informati si deci mai pretentiosi de la partenerii nostri. Din cauza asta unele cuplurile rezista mai putin. Cate nu acceptau femeile(cel mai des) de la cei de langa ele si cat erau de nefericite?
Eu am trecut printr-o casnicie in care totul devenise anost. Nu ne-am certat niciodata, este un om extraordinar, dar nu pentru mine...
Cu actualul meu sot am fost impreuna 2 ani inainte de a ne casatori si am facut-o numai de gura printilor... pe noi nu ne incomoda cu nimic situatia.
lucia_cs spune:
Eu nu sutn de acord pentru ca asta impune relatii sexuale inainte de casatorie ceea ce este impotriva credintei mele.
---------------------
Scuze pt "glow-ul" urat, dar nu mi-am inchipuit ca o sa iasa atat de pronuntat si nu am idee de posibilitatea de a reveni la vechea "imagine".
Lucia sotia lui Csaba.
www.cisst.org/ftp/Lucia/" target="_blank">Poze Bunny
amuleta spune:
Concubinajul nu presupune mai putina suferinta la despartire, nu garanteaza absenta sarcinii neplanificate (si deci a copiilor), nu presupune pastrarea unei locuinte "alternative" (excluzind casa parinteasca). Deci, care ar fi avantajul ? Ca nu trebuie sa treci prin formalitatea hirtiilor de casatorie si divort, adica este mai rapid sa te faci si sa te desfaci. Restul explicatiei l-a dat Ruxij. Intr-adevar, cind s-au analizat citeva mii de cupluri americane, s-a descoperit ca motivul pentru care concubinajul crestea riscul divortului dupa casatorie era faptul ca, de la bun inceput oamenii care acceptau ideea concubinajului intrau si ieseau dintr-o relatie cu ceva mai multa usurinta. Nu toti, insa destuli ca sa influenteze rezultatele studiului. Ori, pastrarea casatoriei tocmai de asta tine in general : sa te lupti cu dintii si sa muncesti in fiecare zi s-o pastrezi. Exclud aici cazurile nefericite in care unul dintre soti are un defect major (alcoolism, violenta...).
anaemi spune:
quote:
Eu nu sutn de acord pentru ca asta impune relatii sexuale inainte de casatorie ceea ce este impotriva credintei mele
lucia_cs asta e impotriva tuturor credintelor !
Eu sunt pro! Si daca te poti abtine de la... si mai bine.
lucia_cs spune:
Am spus "impotriva credintei mele" pentru faptul ca multi nu cred ca mai e pacat. Considera ca e ceva demodat, ca interzicerea a fost ceva de mult care nu mai are nici un sens in lumea moderna de astazi.
---------------------
Scuze pt "glow-ul" urat, dar nu mi-am inchipuit ca o sa iasa atat de pronuntat si nu am idee de posibilitatea de a reveni la vechea "imagine".
Lucia sotia lui Csaba.
www.cisst.org/ftp/Lucia/" target="_blank">Poze Bunny