Pro sau contra concubinaj?
Raspunsuri - Pagina 6
ruxandra_sb spune:
Cred ca un copil este mai bine protejat in institutia casatoriei.
Atentie: eu vorbesc de casatorii adevarate, nu de relatii de forma, subrede si bolnave, care ascund in spate abuzuri si frustari.
Nina B de ce esti asa inversunata ??
Ai citit cu adevarat ce s-a scris contra concubinaj ? Vezi mai sus. (ce am scris eu)
Cine a spus sa stai intr-o casatorie nefericita de gura lumii ? Nu trebuie sa faci nimic de gura lumii. Eu mai niciodata n-am facut nimic de gura lumii, ca altfel nici nu eram acum impreuna cu sotul meu.
Normal, fiecare stie ce-i mai bine pentru el. Eu doar am povestit cum a fost cu casatoria la noi.
Cine a spus ca pruncii nascuti in afara casatoriei sunt marginalizati si "loviti cu pietre" ?!?! Sunt copii ca toti copiii, care trebuie iubiti si ocrotiti la fel ca orice copil. Legal au acelasi drept de a purta numele tatalui si de a beneficia de mostenire.
Ce am vrut sa spun: din punct de vedere social pot fi afectati, mai ales (inca) in Romania. Copii sunt rautaciosi si ataca imediat pe cel care este altfel. Si copii sunt sensibili si pot suferi.
Arata-mi tu care copil nu-si doreste ca mama si tata sa nu fie impreuna.
Si mama ar trebui sa beneficieze de suport material in delicata perioada cat este insarcinata si cu copilul mic. Suport material cu baza legala.
Casatoria in sine nu garanteaza nimic, dar o casatorie adevarata este ca o fortareata.
Ce nu inteleg (s-au mai intrebat si altii), daca casatoria nu inseamna mare lucru de ce sa nu te casatoresti, ca oricum se divorteaza usor in zilele noastre ??
Un raspuns posibil: El are si alte obligatii, n-are chef, n-are timp, etc.. ??
Inca o data Nina B, tu ai patit ceva urat ??
P.S. Eu nu prea pun pret pe ce zic preotii (mai ales cei din ziua de azi), dar chiar am simtit o binecuvantare atunci in acea zi, in acea biserica.
Asta nu inseamna ca vreodata voi lasa sa fiu calcata in picioare, umilita, folosita sau neindreptatita.
Ruxandra & Matei (ianuarie 2002) & sotul drag
buli spune:
cred ca varietatea raspunsurilor ne duce la o concluzie:
e bun sau rau in functie de cei implicati, de ceea ce-si doresc ei de la viata.
nu cred ca pe baza unor exemple se poate generaliza si concluziona. cel mult se poate analiza in functie de situatie. mai vezi similaritati, mai deschizi ochii, iti mai vin idei. dar eu cred ca raspunsul exact nu-l are nimeni.
de ex. noi ne-am mutat impreuna din prima zi. n-am avut nici o perioada de prietenie inainte, ne mai vazusem de vreo 5-6 ori pe la prieteni comuni.
insa daca nu ne mutam impreuna sigur n-ar fi mers nimic. munceam amindoi ca nebunii si n-am fi avut timp de plimbari de mina si cafele prin oras. s-a nimerit ca a fost cistigator. insa asta nu inseamna ca e solutia pentru o casnicie buna.
Anca si Matei (1 ianuarie 2004)
gasca MAO
La multi ani cu sanatate!!
amuleta spune:
Dragelor, vad ca ocoliti un raspuns la intrebarea : daca concubinajul te ajuta sa-ti cunosti partenerul, atunci de ce nu previne divortul ? Adica de ce cuplurile care au trait in concubinaj inainte de casatorie divorteaza mai mult decit cele care nu at trait ? Va invit sa studiati voi insiva problema, nu sa ma credeti pe mine pe cuvint. A persista intr-o convingere in ciuda evidentei nu-i normal. Si lasati religia in pace, eu ma refer la sociologie aici, la statistica.
Fiecare cuplu care se casatoreste trece printr-o perioada mai aspra in primul an, cu ajustari si compromisuri. Asta nu face concubinajul mai "sigur". Ce, adica, daca dai gres dupa un concubinaj de citiva ani nu te simti sufleteste ca si cind ai fi divortat ? Adica te pazeste de suferinta unui esec ?
Barbatii concubineaza pentru alte motive decit femeile. Majoritatea lor, ca mai sint si unii prajiti carora le este frica de casatorie. Motivele, in mare sint : sex gratis, impartirea cheltuielilor locuintei, contacte sociale mai bune...ma rog, tot femeia iese in dezavantaj.
Guestus spune:
"Barbatii concubineaza pentru alte motive decit femeile. Majoritatea lor, ca mai sint si unii prajiti carora le este frica de casatorie. Motivele, in mare sint : sex gratis, impartirea cheltuielilor locuintei, contacte sociale mai bune...ma rog, tot femeia iese in dezavantaj."
Nu inteleg de ce femeia se vede abuzata ...vezi.. """ sex gratis""".....ea nu profita de situatie? Placerea este numai a domnului? Ea nu plateste doar jumatate din cheltuieli daca sta cu el?
amuleta spune:
Draga Guestus,"Femeia", la modul generic, nu vede asta ca pe un abuz. Este doar parerea mea. Fetele care au scris mai sus, tocmai ca nu considera asta un dezavantaj.
Eu am un motiv major : daca ramai gravida esti clar in dezavantaj in negocierile ulterioare.
NinaB spune:
nu ruxandra! rasunsul este NU! multumesc lui Dzeu n-am patit eu nimic! insa lucrez cu copii aflati la granita adolescent-adult, copii care nu-si gasesc rostul si rolul, pentru care familia inseamna, de prea multe ori un balamuc legal! si care n-au nici o vina! si-mi pare rau sa o spun...dar supravietuiesc doar cei puternici! si aceia au traume! oricat de mult s-ar ascunde! traume care se regasesc mai tarziu in familiile lor...
singurul lucru impotriva caruia protestez este privitul prin ochelarii de cal! fiecare decide cum ii este bine!
Bubbles spune:
Teoretic, sunt pro si contra datorita tuturor motivelor insirate in cele 4 pagini ale subiectului.
Practic, insa, noi nu am facut asa datorita situatiei. Adica, nu am locuit impreuna, in schimb petreceam 15 ore / zi pe te miri unde... discutand, descoperindu-ne, plimbandu-ne, impartasind evenimente din viata noastra, si uneori etcetera .
Casatoria ne-a apropiat si mai mult sufleteste si pot sa spun c-am inteles mult mai bine ce inseamna "niste hartii" in aceste conditii. Deja celebram multi ani de casatorie, si ne iubim pe zi ce trece tot mai mult, cu alte cuvinte... evoluam. In fiecare an ne reinnoim cererea in casatorie, la o anume data Suntem o echipa fericita, care deja se gandeste la bebelusi, inainte de aniversarea unui prim deceniu.
Nu stiu cum ar fi fost sa fi locuit impreuna si inainte de casatorie, cert este ca apreciem extraordinar c-a fost sa fie in acest fel si modul de comunicare intre noi depaseste cu mult obiceiurile de zi cu zi (care s-au imbinat armonios, fara sa ne facem probleme).
Pe de alta parte, din aceasta (s-o numim...) experienta pe care o traim, consider ca-i important nu sa locuiesti impreuna, ci sa petreci cat mai mult timp si-n diverse circumstante (nu doar la film, la vreo petrecere, in grup cu prietenii sau altele asemanatoare). Cand este sa fie... este, si simti asta, nu ti-o spune nici dormitorul, nici bucataria.
Bianca
voljena spune:
quote:
Originally posted by amuleta
Eu am un motiv major : daca ramai gravida esti clar in dezavantaj in negocierile ulterioare.
depinde de la caz la caz, de la tara la tara... poti fi si in avantaj (s-ar putea sa nu fie cazul romaniei).
ma intristeaza sentimentul asta de inferioritate pe care-l detectez pe alocuri, musai sa fim neveste altminteri...
acum 8 ani cand mi-am cunoscut omu'/concubinu' aveam situatie financiara mai buna decat el, la ora actuala el castiga de vreo 4 ori cat mine, plateste toate cheltuielile casei inclusiv rata la banca (desi suntem co-proprietari jumi-juma), relatiile el le are ca io, deh, is straina, cat despre sex nu stiu cine pe cine ar trebui sa plateasca...
florenit spune:
Pro, pro si iara pro!!!
Eu ma felicit si acum ca ne-am mutat impreuna, pentru ca altfel nu cred ca as fi avut cum sa-mi dau seama ce ma astepta. Toate bune si frumoase inainte, respect, intelegere si atentie, dar care au rezistat putin dupa. Pentru mine a fost "menaj" frantuzesc, da' inteles pe romaneasca noastra neosa! Si-a fost mai bine asa, dacat cu complicatii de deznuntit si hartogaraie. Si sfatuiesc pe oricine sa faca mutarea "inainte", ca doar asa iti poti da seama daca poti sa faci casa cu omul ala ori ba.
Numai bine din parte-mi!
iuliana spune:
Eheheiii, imi vine sa rid de faza cu "concubinajul". Eu sint PRO 2000%, na. Ca asa imi zicea mama fostului prieten al meu cu care am "concubinat" un an de zile, asta dupa 4 ani de prietenie, ca stau in concubinaj cu fi-su. Ca a fost ea la popa si i-a zis ca noi stam impreuna fara sa fim casatoriti si popa i-a zis ca e pacat. Dar nu mai mare era pacatul daca ma maritam cu el, faceam si un copil si divortam, ca aici cred ca am fi ajuns. Anul ala in care am stat impreuna m-a facut sa il cunosc mai bine decit toti cei 4 de prietenie, cind eu stateam la mama si el la ma-sa...situatie total diferita. Si uite asa, norocosi am fost ca am trecut peste impotrivirea maica-mii care nu a vrut sa ma lase sa plec la el...ca acum cred ca aveam o viata nenorocita, poate amindoi. Si ca dovada, nici bine nu s-a incheiat anul de convietuit impreuna, ca am realizat amindoi ca nu sintem facuti unul pentru altul, chiar daca inainte de concubinaj am fi vrut sa ne casatorim.
Deci sint PRO, si nu pentru ca te cunosti mai bine dpdv. sexual, ci din pdvd al obligatiilor pe care trebuie sa le imparta intre ei o viitoare pereche legata legal de hirtia aia.
Si cu sotul meu as fi concubinat inainte de casatorie, dar din pacate eram pe 2 continente diferite.
poze 1,poze 2,poze 3