Pro sau contra concubinaj?
Raspunsuri - Pagina 5

amuleta spune:
Contra. Studiile facute nu arata deloc faptul ca o coabitare inainte de casatorie micsoreaza sansele de divort, dimpotriva. Cuplurile care au coabitat inainte de casatorie au o rata semnificativ mai mare a divortului dupa, decit cele care nu au coabitat.
Cei ce cred ca un concubinaj inainte de casatorie i-a ajutat nu au de unde sa stie cum ar fi fost casatoria daca nu ar fi locuit impreuna. Ei presupun ca ar fi fost mai greu dar nu au, de fapt nici o evidenta. Nici argumente de genul "cu primul sot n-am locuit impreuna, de-aia am divortat, ca nu l-am cunoscut destul" nu stau in picioare din motivul mentionat mai sus : concubinajul nu reduce rata divortului, dimpotriva. Asta este, intuitia noastra ne spune ceva, statistica spune altceva.
Daca vrei sa eviti divortul raspunsul nu este concubinajul, raspunsul este sa deschizi bine ochii si sa stii exact ce vrei de la un partener. E mai greu la 20, mai usor la 26, de-aia cei care se casatoresc mai copti divorteaza mai putin.
Aveam in facultate doua cupluri de colegi care traiau impreuna. Se vedea cu ochiul liber ca nu prea se potrivesc, cel putin unul dintre baieti era neam prost rau de tot, nu trebuia sa te culci cu el ca sa vezi asta. S-au casatorit in ultimul an. Amindoua cuplurile au divortat pina la ora actuala. Si-au pierdut atitia ani din viata doar pentru ca s-au autoiluzionat.
Uite pe forumul asta, de exemplu : in fiecare saptamina apare cel putin o poveste in care fata e nefericita cu iubitul si tot cere sfaturi cum s-o cirpeasca in loc sa comande dricul.

iga spune:
PRO!Primul an de casatorie se zice ca este cel mai greu din cauza ca fiecare are obiceiurile lui,si totodata diferite opini.Este bine sa locuiti impreuna,altfel v-ati descoperi mai bine puctele comune si defectele.Parerea mea.Exista un dar[si anume:riscul de a ramine necasatorita ,dat fiind faptul ca este mai "convenabil"sa traiesti in concubinaj(ex.in Europa este ceva normal).Oricind iti iei traista'si te duci,pe cind esti casatorit este mai greu.Alegerea este a ta!http://community.webs.com/user/robe

Cristina_C spune:
Sigur ca e indicat sa-l cunosti cat mai bine pe cel cu care urmeaza sa te casatoresti si un trai in comun inainte ar fi o proba eficienta dar, din pacate, nu se poate proba chiar totul inainte de casatorie. Uneori lipseste contextul: cum poti sa stii, de exemplu, daca va fi un tata bun pentru copil inainte de aparitia copilului in viata voastra? Facand un copil de proba ? - glumesc. Ca si-l doreste, nu-i de-ajuns, n-ai cum sa stii cum se va comporta cand il va avea in casa. Asa ca, mai ramane de vazut cu cine ai de-a face si dupa casatorie, nu-i suficient ca toate-s bune si frumoase inainte. Riscul exista oricum. Si, fiindca tot am adus vorba, mie mi s-a intamplat sa-mi gasesc un sot care s-a dovedit a fi si un tata model. Dar n-am avut cum sa stiu asta pana nu l-am vazut in ipostaza de tata.
Cristina
http://www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Cristina_C

dpintilie spune:
Daca nu l-ai cunoscut inainte de concubinaj, nu il vei cunoaste nici dupa.Defectele majore, problemele importante nu le vei afla locuind cu el. Daca descoperi defecte in timp ce locuiesti cu el nu ar trebui sa fie in nici un caz de genul celor care sa duca la un divort daca le descoperi doar dupa casatorie.
Am locuit cu sotul meu inainte de casatorie din motive practice, eu stateam in chirie, el avea locuinta lui proprie. Dar deja eram logoditi de aproape 2 luni si stabilisem data casatoriei.
In general un concubinaj lung nu duce la nimic bun. Am spus in general, asa ca nu sariti in capul meu. Am pana acum prea multe exemple de cupluri care locuiesc de mult timp impreuna. Inca nu s-au casatorit desi toate cuplurile au peste 5 ani de prietenie. Femeile isi doresc enorm acest lucru, ei insa s-au obisnuit prea mult cu situatia, le e pur si simplu lene sa mai faca si acest pas. Copii nu fac pentru ca nu sunt casatoriti si uite asa trec anii. Ele aduna frustrari si nu au curaj sa faca nici o presiune asupra lor.
Ideal e ca un cuplu sa devina prieteni foarte buni, sa se cunoasca sufleteste cat mai bine.Desigur, nu neg importanta cunoasterii trupesti, riscul unei nepotriviri imposibil de remediat exista, desi e mic. Daca tot vreti sa locuiti impreuna, asigurati-va ca aveti discutate anumite aspecte, data casatoriei de exemplu. Evident, daca asta va doriti.

ruxandra_sb spune:
Daca casatoria este numai o hartie, atunci de ce aceia care locuiesc impreuna (coabiteaza) mai oficializeaza relatia ??
Eu cred ca este mai mult decat o hartie. Mult mai mult.
In afara de valoarea simbolica si religioasa (pt cei credinciosi), cred ca se intampla ceva frumos in sufletul tinerilor casatoriti.
Noi nu suntem niste persoane religioase, dar la sujba de cununie (splendida intr-adevar, corul a fost impresionant) am simtit cum "CEVA" ne cuprindea.
Asta nu inseamna ca primul an n-a fost cu scantei. Dar mie nu-mi pare rau, acum chiar imi aduc aminte cu duiosie si nostalgie de "ciondanelile" de inceput.
Casatoria si angajamentul pe care ni l-am asumat ne-a maturizat (in sensul bun) si ne-a facut sa realizam ca nu trebuie sa cedam (si sa plecam la mama) la orice mic incovenient. Iar daca luptam pentru relatia noastra, satisfactiile pot fi pe masura. Ceea ce s-a si intamplat.
Cred ca un copil este mai bine protejat in institutia casatoriei.
Atentie: eu vorbesc de casatorii adevarate, nu de relatii de forma, subrede si bolnave, care ascund in spate abuzuri si frustari.
Ruxandra & Matei (ianuarie 2002) & sotul drag

ruxi spune:
quote:
Originally posted by aschiutza
1000% PRO
Mai intii trebuie lasat un pic de timp relatiei fara mutare impreuna. Daca deja exista semne de intrebare, mare atentie cu mutatul.
Daca relatia merge bine si deja incep beculete sa apara: pe el il vreau ca sot, e bine sa incerci sa vezi cum e el de fapt in realitatea de zi cu zi. Daca nu va ajuta in bucatarie inainte de casatorie , nu va ajuta nici dupa. Daca isi va lasa lucrurile murdare pe podea, asa va aface si dupa. Daca se ajeaza in fata TV cind tu nu iti mai vezi de treaba fara sa te ajute, asa va fac si mai tirziu. Asa poti sa vezi daca e cu adevarat omul pe care ti-l doresti linga tine si daca poti sa traiesti linga el si sa ii accepti partile mai putin bune.
Sunt amanunte care distrug o casnicie mult mai rapid decit sexul.
Desi casatoria e importanta si reprezinta nu numai o bucata de hirtie, nu e o garantie ca el se va comporta asa cum il vrei tu. Sa cunosti un om numai din intilnirile romantice si vizitele anuntate e cam greu.
Impotriva prostiei, zeii insisi lupta in zadar
1000% de acord cu aschiutza

Noi ne-am cunoscut in august, dupa un timp, desi nu ne-am mutat impreuna, de cele mai multe ori dormeam impreuna la mine in garsoniera. A fost o perioada super, mi-o aduc aminte cu mare drag. Apoi, am fost in primavara anului urmator plecata la o luna jumatate de curs in Anglia, si la intoarcere m-a cerut de sotie. Desi am vrut amandoi sa ne mutam imediat impreuna, nu am putut eu chiar atunci, deplasari foarte dese, etc...Asa ca, abia in octombrie am reusit sa ne mutam impreuna, si pot spune ca abia atunci ne-am cunoscut cu adevarat, si abia atunci ne-am putut da seama daca putem trai unul cu celalalt si cat suntem de compatibili. In iunie anul urmator ne-am casatorit. Nu regret nici o clipa ca am stat impreuna, nu s-a stricat nici un farmec si nici nu am facut servicii gratuite de menajera. Ne iubeam si atunci ne iubim si acum, statul impreuna inainte de casatorie ne-a adus numai avantaje. Ne-a facut sa vedem daca si peste ce putem trece pentru a fi o familie. Pe noi ne-a facut sa ne dam seama ca putem fi o familie, in alte cazuri cunoscute de mine, din contra. Si pentru ei a fost mult mai bine ca au aflat-o inainte sa se casatoreasca sau sa faca un copil.

Ruxi si Clara pisicuta, 19 aug 2002
Implinirea cea mai mare pentru o femeie este acea de a fi MAMA
Povestea nasterii

ruxandra_sb spune:
Draga Ruxi,
Cred ca "concubinaj" se refera la o gospodarie impreuna, la mutat cu catel si purcel. Nu la statul ocazional, chiar pe perioade mai lungi, impreuna.
Si apoi, tu ai fost ceruta de sotie. Deci stiati spre ce va indreptati.
Ruxandra & Matei (ianuarie 2002) & sotul drag

NinaB spune:
uite asa se nasc martirajele in Romania: de gura lumii nu stai in concubinaj, ci te mariti. de gura lumii nu divortezi, ci suporti..ca vorba aia..la bine si la rau! ca asa v-a zis preotul in biserica... si, de multe ori, e rau numai pentru unul.. intrucat celelalt e prea nesimtit ca sa-l mai intereseze. uite asa apare o noua generatie de copii cu tare cauzate de nefericirea din familie!
poate imi raspunde si mie cineva cum sunt protejati mama copilul nascut dintr-o legatura legalizata? de cine sa fie protejati? de rautatea si intoleranta celor care nu pricep ca o noua viata trebuie ocrotita si incurajata, si nu lovita cu pietre pentru ca nu respecta standardele unei societati incapabile sa faca ceva cu adevarat crestinesc! (cati romani puritani si moralisti ofera o mana de ajutor si in alta perioada deact cea a marilor sarbatori????????)

laurajr spune:
CONTRA !
Puteti rade , dar pt mine a fost importanta educatia primita acasa, mama mea cred ca nu mi-ar fi calcat pragul niciodata daca as fi concubinat cu vreun iubit, poate dupa ce m-as fi maritat...si sa nu credeti ca e vreo inchistata, cand a vazut ca propria ei casnicie nu mai functiona, a dat divort si m-a crescut singurica.
Dar asta e pt mine, eu in 5 ani de prietenie mi-am testat sotul in nenumarate ipostaze si fara sa ma mut cu el chiar daca el se mutase la mine in oras; el statea cu chirie si se chinuia singur cu menajul propriu in timp ce eu stateam la mama. Si asta l-a facut sa pretuiasca atunci cand s-a casatorit ce inseamna caldura unui camin, o mana de femeie in casa si doua maini unite care pot construi orice isi pun in gand .
Ma intreb vizavi de stiuta comoditate masculina daca un barbat mai vrea sa se insoare dupa un concubinaj prelungit ? Femeile vor stabilitate, copii, rate barbatii Tv cu diagonala cat mai mare sa prinda meserias toate fazele de fotbal, bere si mancare gatita , sex gratis .
Deci din punctul meu de vedere, nu .Si sincer mi-ar parea rau sa dispara casatoria in toata aceasta democratie, sunt traditii care e bine sa ramana respectate chiar daca unii le considera "simple hartii .

voljena spune:
PRO!! de aproape 8 ani. nici o casatorie nu mi-a durat atat (si am avut 3 cu patalamale in regula).
mie mi se pare ca luam ce-i mai bun din ambele lumi - pe de o parte locuim in aceeasi casa dar in acelasi timp continuam sa ne curtam, nu am exclus ideea unei ceremonii la un moment dat dar cred ca nu vrem sa destramam vraja... ne place sa ne cerem in casatorie din cand in cand... superbe momente...