Pro sau contra concubinaj?
Raspunsuri - Pagina 12
snowbell spune:
eu astazi sunt si mai "pro-concubinaj" decat eram cand mi-am postat prima data parerea.
si stiti de ce?
pentru ca m-am saturat pana peste urechi sa fiu intrebata zilnic cand am de gand sa ma marit (suntem de 2 ani impreuna si deja ne-am decis ca vom face nunta, doar ca n-am stabilit ce si cum si cand) si sa mi se reproseze ca nu-s destul de matura si ca nu vreau sa-mi iau raspunderi.
intrebare: nu am deja raspunderi? traim impreuna, avem credite, platim facturi, spalam vase si rufe impreuna s.a.m.d. ok, n-avem bb, dar suntem tineri, mai e timp.
CE DIFERENTA E INTRE ASTA SI CASNICIE? CE DIFERENTA ADUCE SEMNATURA AIA LA PRIMARIE IN AFARA DE FAPTUL CA MA OBLIGA SA-MI SCHIMB TOATE ACTELE (INCLUSIV SA-MI REINMATRICULEZ MASINA - ceea ce e o mare pain in the ass)?
eu una nu vad nici una. da, o sa facem nunta, dar cu ce ne va ajuta asta o relatie care deja este minunata?
oare nu cumva va strica?
fetelor maritate, care e diferenta?
eliza_p spune:
Snowbell,
O sa-ti raspund cum vad eu lucrurile:
quote:
intrebare: nu am deja raspunderi? traim impreuna, avem credite, platim facturi, spalam vase si rufe impreuna s.a.m.d. ok, n-avem bb, dar suntem tineri, mai e timp.
Tot ce traiti voi acum e un fel de joc de-a casatoritii; poti privi situatia asta ca pe o imitatie a celei reale. Si stii si tu ca imitatia isi pierde repede lustrul...
Si, o mica observatie: creditele sint foarte riscante acum.
quote:
CE DIFERENTA E INTRE ASTA SI CASNICIE? CE DIFERENTA ADUCE SEMNATURA AIA LA PRIMARIE IN AFARA DE FAPTUL CA MA OBLIGA SA-MI SCHIMB TOATE ACTELE (INCLUSIV SA-MI REINMATRICULEZ MASINA - ceea ce e o mare pain in the ass)?
E aceeasi diferenta ce exista intre o bijuterie de aur si o imitatie. Oricit de buna imitatia, nu straluceste la fel!
Si inca un amanunt: Nu esti obligata sa-ti schimbi numele dupa sot si, in consecinta, "tragedia" cu schimbarea actelor e usor de evitat.
quote:
eu una nu vad nici una. da, o sa facem nunta, dar cu ce ne va ajuta asta o relatie care deja este minunata?
oare nu cumva va strica?
Inconvenientele nu le poti vedea de pe pozitia in care esti pentru simplul motiv ca nu ai si o alta perspectiva. Asta nu inseamna ca ele nu exista. Cel mai mare pe care-l vad eu este acela ca EL, cind (si daca) te va cere in casatorie, o va face cu simtamintul ca-ti face un mare favor pentru care va trebui sa-i ramii recunoscatoare o viata. Esti intr-o situatie similara cu aceea in care te pui cind imprumuti cuiva bani si apoi, cind vezi ca respectivul uita sa ti-i returneze, ajungi tu sa-i ceri si omul tau se lasa rugat si tu insisti pe linga el si, cind in sfirsit ti-i returneaza, te face sa te simti ca si cum el ti-ar fi facut o favoare.
Aprilie spune:
Bine ai venit, Elizo !!!
Mi-a placut grozav comentariul tau - scurt,concis si (foarte) la obiect !
Cel mai bun comentariu ANTI - cele mai solide argumente !
Io zic ca tre sa te puna astia MODERATOR ! si vorbesc serios ! Ca esti smart, mai fata, nu gluma !
Cu bine, Aprilie
ruxij spune:
quote:
Originally posted by Aprilie
Bine ai venit, Elizo !!!
Mi-a placut grozav comentariul tau - scurt,concis si (foarte) la obiect !
Cel mai bun comentariu ANTI - cele mai solide argumente !
Io zic ca tre sa te puna astia MODERATOR ! si vorbesc serios ! Ca esti smart, mai fata, nu gluma !
Cu bine, Aprilie
Sunt f.f.f geloasa Adica ale mele nu ie buneee?
snowbell spune:
eliza, trebuie sa-ti mai explic, cred.
stam impreuna de doi ani.
creditele nu sunt riscante deloc, fiecare e cu creditul lui. eu lucrez intr-o banca si gestionez finantele cu atentie. nici un risc.
din punctul de vedere al creditelor casnicia te ajuta doar pentru ca pune veniturile laolalta cand se judeca bonitatea unuia sau altuia dintre soti. avand in vedere ca noi avem salarii egale si rate egale la credite, ne raman fix tot atatia bani fiecaruia, asa ca o casnicie nu ne aduce plus-valoare din punctul de vedere al creditelor. sau doar ca impreuna putem lua din credit o super-masina decat doua mai normale, fiecare cate una.
casa in care stam e a mea.
"cand si daca" ma va cere e rezolvata. imi port inelul de logodna. n-a fost deloc feeric momentul deoarece a venit de la sine, am mers amandoi sa mi-l aleg de ma magazin. da, am trait o zi emotionanta cand l-am purtat prima data, dar, avand in vedere ca stiam ca se va intampla, n-a existat surpriza si nici nu-mi pare rau ca n-a existat.
deci am raspuns: da, ne vom casatori. dar n-am stabilit nimic deoarece nici unul dintre noi nu simte o graba deosebita. va veni si asta asa cum a venit si inelul... cand vom simti noi. nu simt ca mi-a facut un favor ca m-a cerut.
nu cred ca e o imitatie ceea ce traim acum fata de ce va fi. avem si prieteni casatoriti si viata noastra nu se deosebeste in nici un fel de a lor.
iar numele il voi schimba, pentru ca asa vreau eu. mi se pare normal ca o familie sa aiba acelasi nume. ma supara in schimb birocratia din tara asta de hartogari in care traim (tara care mi-e draga, sa stiti... pacat ca-i locuita, dupa cum spunea cineva la un moment dat).
ce ma enerveaza e presiunea celor din jur. parinti, prieteni... ce obtin ei din casatoria noastra? de ce ne preseaza? n-au alte subiecte de conversatie?
si, mai ales, de unde concluzia asta ca "nu suntem responsabili" daca nu ne luam? certificatul de casatorie e un certificat de sanatate mintala si de maturitate? i don't think so. citesc pe forumul acesta atatea exemple de casnicii nefunctionale si de barbati iresponsabili incat sunt fericita ca al meu este cu toti boii acasa, chiar daca inca n-a semnat nici un act la primarie.
cam asta doream sa spun.
Porumbita spune:
eu nu sunt deloc de acord cu raspunsul elizei...in special ma deranjeaza faza cu imitatia... cred ca poti sa fi f bine merci fericit si perfect responsabil si fara acea hartie.
problema e in presiunea pe care o exercita ceilalti asupra ta, incepand cu parinti si terminand cu prieteni... depinde mult si de cei din jurul tau..dc majoritatea prietenilor s-au casatorit presiunea e deja mai mare... in romania sunt inca ff multi care considera concubinajul un lucru degadant, adica esti la mana barbatului, ca ala nu o sa te mai ceara ca deja ii oferi sex gratis, mancare etc... dar la astfle de conceptii matusalemice nu mai trebuie sa iti bati capul sa raspunzi...
noi suntem casatoriti de cateva luni si am fost inainte de asta 4 ani impreuna... si am fi ramas necasatoriti dc nu ni se ivea oportunitatea de a pleca in Germania ... nu e nici o deosebire in relatia noastra de acum, casatoriti fiind, fata de cea care era cand nu eram casatoriti... majoritatea pritenilor apropiati traiesc in acelasi apartament cu partenerii de viata fara a fi casatoriti si fara a avea astfel de idei...
mie rudele cand au venit la cununie chiar mi-au zis ca e un mare soc, se obisnuisera deja cu gandul ca sunt "fata cea batrana" a familiei, ca am trecut de varsta maritisului (am 28)... (asta pe langa socul ca i-am anuntat joi ca duminica am cununia civila si logodna, dc vor sa vina)
Ad spune:
quote:
si, mai ales, de unde concluzia asta ca "nu suntem responsabili" daca nu ne luam? certificatul de casatorie e un certificat de sanatate mintala si de maturitate? i don't think so. citesc pe forumul acesta atatea exemple de casnicii nefunctionale si de barbati iresponsabili incat sunt fericita ca al meu este cu toti boii acasa, chiar daca inca n-a semnat nici un act la primarie.
Snowbell,
nu e vorba de "a fi responsabili", ci de a declara in fatza tuturor (rude, autoritatzi, ingeri, demoni, Dumnezeu) sus shi tare: "Da, o/il iubesc, ne casatorim, sint a lui/ei, imi apartzine". Ca se fac acte, ca se daruiesc inele...e auxiliar...frumusetzea casatoriei sta tocmai in asumarea unei responsabilitatzi publice din partea celor doi unul fatza de celalalt...am fost mindra cind iubitul meu mi-a declarat in biserica in fatza atitora ca ma iubeshte, ca ma respecta, ca ishi asuma responsabilitatea fatza de binele meu...etc.
Nu pot concepe concubinajul. Sa nu ma uritzi pentru asta, de fapt nu o spun eu, ci Dumnezeu insushi: El urashte concubinajul, il considera un pacat, ba chiar il numeshte PREACURVIE. (asha am citit in Biblie).
A trai in concubinaj inseamna pt mine sa-tzi fie cumva rushine, rushine sa declari public ca iubeshti, sa potzi trece cu fruntea sus shi pe linga vecini sau badea Ion din sat, shi in fatza lui Dumnezeu...de ce sa te complaci intr-o stare care pina nu demult era catalogata de totzi ca fiind pacat, insa acum, de atita libertate...ne place sa ne ascundem dupa deget...sa-tzi ia casa sau alte bunuri care itzi apartzin? Pardon, dar unde ishi are egoismul loc in dragoste...sint foarte fericita cu sotzul meu, sintem una, niciodata nu mi-am pus problema ca "asta e bunul meu, asta imi apartzine"...
Da, daca ai trait in concubinaj inainte, cred shi eu ca nu mai are nici un farmec casatoria, ba mai devine shi o povara (acte, umblaturi, cheltuieli, stress). Pentru noi...parca am avut aripi cind ne-am casatorit, chiar daca a fost putzin de umblat cu atitea acte, abia am ashteptam momentul, pentru ca shtiam ca in final vom fi NOI, vom trai unul pentru celalalt...Casatoria e frumoasa, sa ma casatoresc a fost, cred, cea mai frumoasa experientza din viatza mea, am fost o mireasa foarte fericita...shi pe urma am devenit o sotzie fericita, respectata shi iubita...da, mult iubita.
Fetelor, va doresc din suflet sa fitzi mirese fericite, ca...shi a te casatori numai de gura lumii...ce satisfactzie mai ai sa fii mireasa?!
snowbell spune:
ad, iti respect parerea, dar la mine nu se aplica ceea ce spui tu. nici la mine nici in familia mea.
adica partea aia cu preacurvia. nu ma intereseaza, nu dau doi bani pe cum se numeste in religie ceea ce fac eu. traiesc intr-un stat laic, am o educatie laica. nu-i blamez pe cei religiosi si as vrea sa nu mi se reproseze nici mie faptul ca nu sunt religioasa :))
cum adica, noi nu declaram public ca ne iubim? traim impreuna, ne rad ochii cand ne vedem unul pe altul. si toata lumea vede asta si nu se indoieste nimeni ca ne iubim.
vezi, exact asta cu "gura lumii" ma supara si ma face sa vreau si mai mult sa mai aman nunta asta. eu sunt berbeaca si capoasa, si, cand cineva ma preseaza sa fac ceva, fac exact de-a-ndoaselea.
in sfarsit, cred ca am deviat de la subiect. era "pro sau contra" concubinaj.
raman PRO. eu, dragelor, sunt fericita asa. parerea mea :))))))))
Porumbita spune:
Snowbell
oricum dupa faza cu casatoria o sa vezi ca toti incep sa va intrebe: da' capil cand faceti?