Unde sint musulmancele mele(partea a 5a)
Raspunsuri - Pagina 14
maryam spune:
Mai intai Salam aleicum si bine ai venit printre noi.Sper ca ai sa gasesti aici macar o parte din raspunsurile la intrebarile puse si mai mult,sa-ti fie pe plac.
Sa-ti traiasca copiii si familia toata,dar banuiesc ca,desi casatoria la starea civila nu s-a putut infaptui asa cum spui,macar cea la moschee ati putut-o face,nu?Oricum nu e un impediment faptul ca nu aveti aceeasi religie(deocamdata!)si oricum ar fi mai bine pentru sufletele voastre sa o faceti.
Nu stiu daca este vreo fata din timisoara,dar acolo exista si moschee,exista si (parca!) liga studentilor musulmani din Romania,oricum te poti interesa la informatii,in mod sigur vei gasi ceva.Daca n-o poti face,spune-mi si am s-o fac eu pentru tine.
Sincer te sfatuiesc daca vrei sa afli mai multe despre islam sa cauti sa discuti cu cineva foarte temeinic pregatit,cu studii de specialitate,care sa cunoasca islamul si mai ales sa-l practice in mod corect,riguros,fara intermitente,pentru ca numai invatand de la cineva extrem de doct in materie poti avea siguranta ca esti pe drumul bun.Apoi ,totul tine numai,dar numai de tine ,sa doresti sa afli,sa citesti, sa cauti si mai ales sa intelegi tu cu mintea si cu sufletul tau,caci altfel,ma tem ca n-ai sa poti sa faci o alegere,asa cum am intuit ca vrei sa faci.
Ceea ce ai scris tu aici mi-se pare de neacceptat si totodata deosebit de grav.Eu personal nu cred ca sotul tau te trateaza cu lipsa de respect(ceeA ce gasesc de-a dreptul lipsit de etica si de morala)pentru ca nu esti musulmana,pentru ca daca el este intr-adevar un bun musulman n-ar trebui sa faca asta.
Nu pot sa spun prea multe pentru ca nu cunosc situatia ta,dar poti fi sigura ca exista multe cupluri ca al vostru mixte si poate de aici si foarte diferite,dar asta nu inseamna ca trebuie sa accepti asta.In fond,daca el a vrut sa stea atatia ani cu tine si si-a asumat intemeierea unei familii,banuiesc ca religia ta nu a fost un impediment;dar tot atat de bine cunosc cazuri in care el ajuns la adevarata maturitate(...la care barbatii ajung din pcate mai greu----iertati-mi constatarea domnilor!) a realizat ca o femeie nemusulmana nu-i mai e pe plac,mai ales din cauza copiilor si a implicatiilor de alta factura in profund dezacord cu ideile proprii la care ei sunt expusi,a felului in care ei cresc,etc.; si astfel cea draga si iubita devine un fel de manusa mult prea larga,prin care intra si vantul si care scapa cumvamereu din mana.Sigur ca aici este u subiect extrem de amplu si de delicat,n-am sa zabovesc,oricum ar fi,cred ca lipsa de respect trebuie eliminata curand,pentru ca nu poti avea garantia ca altfel te-ar respecta.
Intrebarea ta referitoare la islam m-a facut sa zambesc putin si pot sa-ti scriu mult si bine,povestea mea de convertire nu stiu daca intereseaza altfel decat din nevoia de curiozitate si oricum ea nu poate fi un exemplu pentrui altcineva,pentru ca fiecare viata este personala,pur personala.
Nu stiu daca dupa 8 ani in care ai stat cu un om nu poti chiar tu sa-ti pui intrebarea care este adevarul din ceea ce credeti amandoi si mai ales nu pot sa cred ca n-ai constatat beneficiile vietii musulmane macar vazandu-i pe altii;astea toate fiind suficiente macar pentru meditatie,iar apoi Inshaa ALLAH si pentru concluzii!
In islam copiii se educa intr-un mos perfect egal,nu exista nici discriminari,nici preferinte pentru un parinte,iar daca sotul tau ii vrea mai spartani,poate ca e din nevoia excesiva de protectie,din dorinta de a fi mai bine ,de a-l depasi in vietile lor,ca situatie,ca stiinta,ca educatie,intr-u totul;de fapt cred ca orice parinte doreste asta copilului sau;poate mijloacele sau metodele nu sunt intotdeuna bune ,dar asta e ceva ce se face imopreuna,de comun acord,deci impreuna trebuie sa gasiti calea de a face asta cat mai...bine.Nu stiu cum sa bati un copil si sa te gandesti,cine sa accepte batatia si mai ales trebuie sa constientizezi ca bataia nu e buna la nimic,ce sa bati la un copil de 4 ani si 1/2,daca el o face poate ca e timpul ca tu sa ai un cuvant "greu" de spus in educatia lor,pentru ca este cel mai brutal si mai odios mod in care parintii incearca sa-si dreseze copiii si nicidecum sa-i educe.Asa ca te sfatuiesc sa nu accepti nicicand asa ceva ,sa nu permiti sa li-se intample asa ceva copiilor tai,exista mewtode mult mai inteligente si care chiar pot fi eficiente,forta si dominatia doar pentru ca nu au capacitatea de a se apara de a-ti face fata mi-se pare cea mai crunta barbarie .
Exista carti despre educatie,chiar despre educatia in islam,uite eu am una,am sa ti-o trimit daca vrei,dar ideile trebuie sa vina din minte si din suflet,pentru ca aici salasuiesc sentimentele materne,paterne...
Exista un centru cultural islamic in Bucuresti unde au loc intalniri intre fete musulmance in fiecare vineri,intre16-19,asa ca dc te intereseaza,esti binevenita.
In ce priveste ultima intrebare,deocamdata in acest sens nu pot sa fac nimic concret,dar exista comunitati islamice care pot fi cateodata un sprijin real ,poate incearca sotul tau acolo.
Sa auzim de bine!!!
Once Abu Umamah asked the Prophet about the rights of parents over their children. The Prophet replied, “They are your Paradise and they are your Hell.”
aysha spune:
As Salam Aleikum fete dragi!
Doamne,cite povesti frumoase la postarea asta.
Si cita liniste!
Fetelor,la KNOW HOW, sint citeva fete care vor sa invete citeva simple fraze in limba araba.
Ce ziceti,le ajutam?
Eu am spus ca nu-i asa usor dar formule de politete si binete sau intrebari si raspunsuri simple putem pune cap la cap.
de asemenea le-am spus ca dialectele sint diferite dar ele vor si vor.
Cine incepe?
Cu sinceritate,Aisha.
"Some people come into our lives and quickly go. Some stay for awhile and leave footprints on our hearts. And we are never, ever the same."
ANDRUSHKA spune:
Eu sunt una din ele si m-am pregatit temeinic.
Sper sa bag repede la cap.
va astept cu prima lectie...
Va pup cu drag,
Andrushka
I have found the enemy:it's us!
Catan spune:
Alina si Aysha bine ati venit printre noi.
Fetele unde sa-l vaz si eu pe printisorul lui Amoodel?
Ce mai stiti de Dodo?Ca vaz ca nu prea mai posta?
Maryam pupici dulci ca deobicei f sensibila excelenta expunerea ta.
Hai va pup drag pe toate sa aveti un an nou cu sanatate si numai bucurii si impliniri sa va incojoare.
Andruska nu-i asa grea limba araba pe cit pare.
Incep eu :
Sabah al kheir-buna dimineata
Masal-kheir -Buna seara
Tasbahu -alakheir-Noapte buna
Keif halouk_sau popular -kheif hak?(m)
Kheif halouka-sau kheif fik?(femiminin)
Ades seea?-Cit e ceasul
Su ahbarak?Ce noutati ai?
Su ahbarik (f)
Va pupam ca ma grabesc.si revenim ca mi se facu dor de voi
ANDRUSHKA spune:
Multumesc, Catan, am notat..
deja am intrebari:
- care e traducerea lui "keif halouk'?
-in pronuntie, "H" este mut? sau se aude? din cate imi amintesc eu, se aud destul de multe H-uri in limba araba
-dar grupul "ou" , ex "halouk" cum se pronunta?
-cum spui "cum te cheama?" si "cati ani ai?"
-nume de culori
Multumesc tuturor.
I have found the enemy:it's us!
gulshan spune:
salamaleikum,
in primul rand:bine ai venit printre noi alinnas,si aysha-asa-i ca-ti place la noi(bine ai venit)!
multam ptr retete,draga mari-ahillo si corina.acum am intrat pe site,cand tocmai am iesit din bucatarie...am notat,si eu am folosit tot compozitia de pandispan si a iesit bine.multumesc si pupici!
iubito,sa-ti traiasca omar,e un scumpel(mashallah),de eram pe aproape dadeam o fuga sa-l pupacesc putin.
va pup pe toate,mai scriu eu maine ca-s terminata de oboseala...aveti grija de voi si sa scrieti cat mai mult.
allah hafiz
Catan spune:
Mincala-ar mamica pe el de frumusel Omar.Amoodelu ai cu ce te mindri .Sa va traiasca printisorul ca e un dulce.
Ptr Andruska:
da in araba sint trei tipuri de ha daca nu gresesc ,unul gutural,ca si cum ai zice haaa.si ca sotul meu khaled (pronuntia difera)-e f importanta citeodata si eu mai gresesc
De ex :tahet-pat,asta e un ha dur ;tahet-jos(ha moale)
Ade omrak(m)-ade omrik(f )citi ani ai?
Shu ismak-cum te cheama?(m)
Shu ismik cum te cheama(f)
Culori:asuad-negru;ahmar-rosu;azra-albastru;abiad-alb;zaher -roz;bine-maro(accentul cade pe n)rmede-gri;ahdar-verde
Hai va pup cu drag ca -i tirziu .
gulshan spune:
salamaleikum,
dragile mele,in mare viteza vreau sa va urez la multi ani,inshallah sa avem un nou an fericit,cu impliniri,sa fim sanatosi si sa ne creasca copilasii.si nu in ultimul rand:alhamdullillah ptr anul trecut.
allah hafiz
maryam spune:
Bun venit fetelor dragi!
Da` vad ca se dezvolta pe zi ce trece subiectul,asa ca va invit la partea a VI-a.
Once Abu Umamah asked the Prophet about the rights of parents over their children. The Prophet replied, “They are your Paradise and they are your Hell.”
Coscos spune:
SALLAM ALEIKUM, fetelor.
Am fost pe discutii generale si am citii pe subiectul cu conflictul inter-religios. Oallah, ce razbel !!
Nu ma bagai, ca n-are rost.
Acu, vin si eu cu o-ntrebare s-un regret.
Mai intai, regretul: am inteles ca intalnirea saptamanala a fetelor musulmane este intre 16-19. Mare pacat, caci eu muncesc pana la 17.30 fiesce zi, si cand sa ma ajung si pe acolo? Ah ! Si am inteles ca e vinerea? Daca ar fi in weekend, ar fi perfect si pentru mine.
Acu intrebarea sau intrebarile: Maryam, poate imi raspunzi tu, ca tu le stii pe toate. E adevarat ca sotul musulman nu se poate casatori cu o a doua femeie fara acordul sotiei actuale? Ea ( actuala sotie) se poate desparti de el in cazul in care el face acest pas, fara acordul ei? Si este adevarat ca barbatii musulmani pot avea concubine, fara ca acest lucru sa fie un pacat in fata lui Allah?
Eu incep sa fiu din ce in ce mai confuza. Poate nu apelez la surse corecte, insa incep sa cred ca am fost " dusa de nas" si dezinformata de cineva, pana acum. Va rog mult, luminati-ma!!
Alina, Aysha, Gulsha, mii de scuze, nici nu v-am urat bine ati (re)venit pe forumul nostru.
Va pupa coscos pe toate.
PA!
Costina