EDUCATIA COPILULUI,ECHILIBRU INTRE DRAGOSTE SI FER

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns saphir spune:

quote:
Originally posted by irina.c.

Saphir,daca parintii tai nu au stiut cum sa te apropie de Dumnezeu si de Biserica,este laudabil ca macar au incercat sa o faca,asa cum s-au priceput ei.Probabil ca au considerat ca este important in educatia ta acest lucru.Sunt sigura ca mama ta te-a obligat sa faci multe lucruri care nu ti-au placut atunci,dar pentru care acum ii multumesti.

Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."

Pe nimeni nu apropii de Dumnezeu cu forta...mai ales un copil. Apropierea nu se face cu "palmute la fund". Dimpotriva, astfel de atitudini indeparteaza .

Saphir si Amos Daniel (26.02.04)

Bebelusi de ianuarie - februarie 2004
...si pozele noastre

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

--------------
AC:
Casandra... din cate stiu ai participat la discutia cu palmutele... deci.. ca tu nu vezi legatura... nu comentez.. ca tonul mesajului postat acum iti inspira dragoste e perfect...
---------------
Draga AC, eu nu am spus ca mesajul initial imi inspira dragoste. Dar nici indemn la o atitudine autoritara fata de copil, cum sugerau primele reactii de dupa postarea initiala. De asta am postat, ca sa atrag atentia ca mesaajul a fost interpretat gresit. Mesajul asta a vrut sa spuna: sa nu lasam copilul fara nici un fel de indrumare, fara nici un fel de ajutor sa inteleaga lumea si pe sine raportat la ea. Eu asta am inteles.
Si nu sunt de acord cu palmutele pentru a tine copilul in biserica toata slujba, dar asta am spus atunci cand s-a discutat. Dar am crezut ca discutia aceea s-a incheiat, nu am simtit nevoia sa reinvii dispute mai vechi. Daca ne aducem aminte de toate discutiile in contradictoriu si facem mereu referire la ele, nu o sa ajungem niciodata sa ne intelegem si nici nu o sa primim fara prejudecati alte subiecte propuse spre dezbatere.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

quote:
Originally posted by un_tata

Sebastian
(un crestin-ortodox plin de pacate si un tata nepriceput)

quote:
Originally posted by un_tata

Va rog pe toti sa ma iertati pe mine pacatosul si nestiutorul.

Dumnezeu sa ne ajute pe toti!

Sebastian
(un pacatos care de acum se va retrage in liniste)

Ei uite acum am inteles o parte din ce anume mi se parea in neregula in mesajele tale. Tot timpul e vorba de TINE, de pacatele tale,de mintuirea ta, de modestia ta, de vorbele parintelui Cleopa, de Dumnezeu si de Biblie de cum copilul te iubeste pe TINE etc.... niciodata insa nu e vorba de copilul tau. De ce-a vrut el sa zica, de ce face el, de cum il iubesti tu pe el si cum esti atent la ce-a vrut el sa zica...o observatie sincera despre el, nu de genul "mi-a zis ca ma iubeste pe MINE". Si din nou imi pare rau ca n-am gasit cuvintele necesare sa te fac sa ai cea mai mica dilema, sa te intrebi sincer daca n-ai mers prea departe. Ca poate asculti mai mult ce spun preotii decit ce iti spune (uneori fara vorbe) chiar copilul tau (si ce e trist, chiar acum cind iti scriu asta ma gindesc ca poate tu crezi ca e OK).
Andrada

L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelalte stele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mcm spune:

Mie imi pare rau ca n-am sesizat discutia mai devreme.

Sunt niste simple sfaturi, nu gasesc nimic nepotrivit in ele. Ma intreb de ce ne chinuim sa dam atatea interpretari si de ce ne revoltam cand cineva incearca sa ne indrume. Daca vreau sa iau aminte de ele foarte bine, daca nu, nu trebuie sa fac tot posibilul sa-l pun la punct pe cel care le-a scris pentru ca nu sunt de acord cu ele.

Cristina, Christian si bebe Alexia Maria

http://community.webshots.com/user/lastusedpixel

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AC spune:

Casandra daca dragoste nu e... isi fac loc toate celelate. Si eu nu am vazut dragoste... Ma indoiesc Casandra ca tu le-ai fi formulat la fel... cu aceleasi idei de baza poate.. dar nu la fel..
Nu cred ca tu... ai spune eu hotarasc copilul asculta si daca nu corectie rapida si eficienta. Spun asta exact dupa aceea discutie de palmute....

Si repet inca o data... ma socheaza si ma indurereaza sa vad pe acest site atatea mesaje reci si dure despre educatia copiilor. Irina.c mesajul tau este asa... sustinerea lui Sebastian de catre tine si reciproc.. dovedeste o comunitate de gandire... data dupa mine si de aceea depersonalizare si raceala cu care priviti educatia copilului. Eu nu am nimic cu voi personal...am cu ideile si raceala inimilor voastre. In plus nu are nimic de a face cu religia. Am vazut destui oameni profund religiosi care-si educa cu dragoste copii ca sa nu cad in plasa intinsa maiastru..de Sebastian de nu esti ortodox in profunzime nu pricepi. Preceptele religioase in sine contin idei de bun simt Deoki , nu ele duc la dresaj. Poti discuta functie de fiecare religie ca ele imprima mai mult decat un profil moral. Dar asta e o alta discutie. Ce ma deranjeaza repet este modul vostru rece si dominator si abuziv de a va impune.

Ce nu pricep este de ce nu vreti sa comentati sa ma lamuriti si pe mine de ce as gresi eu .. ca doar asta nu mi-ai spus irina.c.. cum fac eu e un abuz la adresa celorlalti?? Au nu? E nevoie de exagerarea voastra? De la ce varsta copilul hotaraste singur Irina..pentru ceva? Oricat de mic? De ce nu vrei sa iei decizii impreuna cu copilul, de ce singura?

Lasati balta discutia despre religie...si haideti sa discutati preceptele.

---------------------
Off-topic

Irina.c. diplome am si eu destule mai ales ca sa pot preda ... dar iubirea fata de copii mari si mici e mai importanta. Sufletul cald e esential. Si acest forum il are din plin. Ti-am vorbit politicos.. a repugna este un termen din dictionar perfect politicos..nu am DEX-ul pe birou, dar banui ca tu poti avea.

Andreea si galusca Anne-Sarah

http://client.webshots.com/user/acusor_dc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns un_tata spune:

Saphir: Parerea mea e ca va bateti gura de pomana cu "un tata", pentru ca el oricum si-a luat jucariile si-a plecat, iar la mesajele care nu ii convin oricum nu raspunde....pentru ca nu are raspunsuri, nu de alta.

Nu raspund nu pentru ca nu am raspunsuri, ci pentru ca este momentul - si de mult era - sa ma retrag in liniste.

Andrada: Ei uite acum am inteles o parte din ce anume mi se parea in neregula in mesajele tale. Tot timpul e vorba de TINE, de pacatele tale,de mintuirea ta, de modestia ta, de vorbele parintelui Cleopa, de Dumnezeu si de Biblie de cum copilul te iubeste pe TINE etc.... niciodata insa nu e vorba de copilul tau. De ce-a vrut el sa zica, de ce face el, de cum il iubesti tu pe el si cum esti atent la ce-a vrut el sa zica...o observatie sincera despre el, nu de genul "mi-a zis ca ma iubeste pe MINE". Si din nou imi pare rau ca n-am gasit cuvintele necesare sa te fac sa ai cea mai mica dilema, sa te intrebi sincer daca n-ai mers prea departe. Ca poate asculti mai mult ce spun preotii decit ce iti spune (uneori fara vorbe) chiar copilul tau (si ce e trist, chiar acum cind iti scriu asta ma gindesc ca poate tu crezi ca e OK).

Iata ca am devenit cobaiul analizelor psihologice si studiu de caz ca exponent al tatilor-brute. Totusi, unele lucruri mai scapa atentiei chirurgicale cu care am fost onorat. Am si eu dileme, principala fiind aceea daca ceea ce fac este bine, adica pe placul lui Dumnezeu. Ii felicit pe toti aceia care vad in mine un monstru de care trebuie sa se delimiteze cu repeziciune. Eu sunt un simplu crestin-ortodox fara prea multa carte si, de aceea, cuvintele mele nu pot aduce atingere credintei crestin-ortodoxe; adica nu trebuie sa se sminteasca cineva vazand pe unul ca mine ca vorbeste pe aici.

Ma voi retrage acum din acest forum, dar nu din cauza acestei ultime serii de mesaje, ci din motive personale pe care nu are rost sa le insir acum.

Pentru ca nu sunt invatat, ci nestiutor, imi inchei participarea la acest forum cu un cuvant al Parintelui Cleopa.

* * *

PRINCIPALELE DATORII ALE PARINTILOR FATA DE COPII, DUPA SFANTA SCRIPTURA

1. Prima datorie a parintilor fata de copii este aceea de a-i iubi (Tit 2, 4). Copiii trebuie sa fie nascuti din dragoste si din dorinta ambilor soti, iar nu din placere, din pacat sau din intamplare.

2. A doua datorie a parintilor fata de copii este de a-i invata legea dumnezeiasca
(Deuteronom 4, 9-10; 6, 7; Psalmul 77, 5-7; Pilde 22, 6; Efeseni 6, 4 etc.) .

3. Parintii au datoria de a-i invata pe copii dreapta credinta si frica de Dumnezeu
(Facere 18, 19; Psalmul 33, 11; Pilde 1, 7) .

4. Au datoria de a le povesti copiilor lucrurile cele minunate ale lui Dumnezeu din sfintele carti
(Iesirea 13, 14-15; Iosua Navi 4, 6; Psalmul 43, 1) .

5. Parintii mai au datoria de a-i invata pe copii ascultarea si supunerea
(Pilde 4, 3-4; I Timotei 3, 4) ;

6. au datoria de a-i binecuvanta
(Facerea 48, 15-16; Evrei 11, 20) ;

7. de a-i compatimi pe copiii lor
(Psalmul 102, 11-13) ;

8. de a-i indemna si mangaia
(I Tesaloniceni 2, 11) ;

9. de a-i conduce bine
(I Timotei 3, 4, 12) ;

10. de a-i mustra pe copii
(I Regi 2, 23-24) ;

11. de a-i indrepta si pedepsi la nevoie
(Deuteronom 8, 5; Pilde 3, 12; 13, 24; 19, 18; 22, 15; 23, 13-14; Evrei 12, 7, 9-10) ;

12. de a nu-i intarata si mania
(Efeseni 6, 4; Coloseni 3, 21) ;

13. de a le indeplini trebuintele cele de nevoie
(Pilde 13, 22; Matei 7, 9-11; Luca 11, 11-13; II Corinteni 12, 14; I Timotei 5, 8) .

14. Parintii au datoria de a se ruga pentru copiii lor, pentru intelepciunea, pentru cresterea lor duhovniceasca si pentru mantuirea lor
(Facerea 17, 18) .

15. Au datoria sa-i ajute in vreme de ispite
(Iov 1, 5) si in caz de boala (II Regi 12, 16) ;

16. sa fie pilda buna fiilor lor
(IV Regi 15, 3) si sa-i invete pe copii din tinerete (Pilde 22, 6) toate faptele bune si dragostea crestina dupa Sfanta Evanghelie.

17. Sa-i incredinteze unor duhovnici buni.

Parintele Cleopa

* * *

Participarea mea la acest forum se incheie aici. Va rog pe toti sa ma iertati.

Va doresc tuturor toate cele bune.

Sebastian

Mergi la inceput

Sebastian... uite suntem de acord..prima indatorire este de a-i iubi si apoi de a-i invata!!!
De aceea nu se invata nimic prin a forta copii si prin palmute si prin tras de urechi premeditat..se invata prin dragoste, prin atragerea si cooptarea lor, in masura intelegerii lor la ceea ce tu consideri corect.

Parera mea este ca-ti exagerezi defectele in loc sa gasesti exact in credinta ta un loc pentru inima inainte de precepte. Desprecopii este un loc in care dragostea pentru copii se afla pe primul loc si sunt destule fete profund ortodoxe care reusesc sa imbine credinta ta cu dragostea pentru copii...nu te-ai sminti daca ai invata ceva si de la ele, nu doar din invataturi bisericesti savante, dar reci. Nu fugi doar pentru ca modul in care pui tu in practica preceptele imi pare abuziv.

Mergi la inceput

Mcm... stii asta e atitudinea romanului..nu-mi place trec mai departe. Nu incerc sa schimb nimic... si cand maine ne vom lovi de efecte..vom spune ca ce puteam face..

Un forum de discutii este facut ca sa discuti si in contradictoriu, sa expui argumente, sa asculti, sa pricepi unde e o problema de intelegere, sa incerci sa convingi, sa incerce altii sa te convinga.. si in termeni civilizati cand se ajunge in lipsa de argumente noi... sa renunti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns descintec spune:

quote:
Originally posted by saphir

quote:
Originally posted by descintec

quote:
Originally posted by saphir

Referitor la "regulile" sau "sfaturile duhovnicesti" ale nu stiu carui preot, unele dintre ele mi se par mai degraba sfaturi de cum sa-i distrugi mai simplu personalitatea.

...si pozele noastre

De ce spui asta, draga Saphir? Adica eu cand o dresez pe Tanita ii distrug personalitatea ?

Sapte dintr-o lovitura!

Nu??

...si pozele noastre

Saphir, credeam ca tot mapamondul stie ca Tanita e catelul meu Ce incercam sa subliniez e ca bataie inseamna dresaj. Copilul, ca si catelul, asculta nu din convingere, ci din teama ca daca greseste iar, o incaseaza. Nu se formeaza o judecata sanatoasa a copilului, ci se un reflex pavlonian primitiv.

Adevaraul e ca si ca catelusa o dresez cu blandete, doar cu mangaieri si cuvinte. Si e mult mai ascultatoare decat cateii dresati cu bataie

Sapte dintr-o lovitura!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

retragerea lui un_tata nu e o renuntare, va asigur

este ceva ca nu cred ca veti intelege, oricum

nu am urmarit disputa, pentru ca incerc sa ma tin departe de m-am saturat de atatea discutii neconstructive si descarcari hormonale pe forum, dar, din cate am vazut - pe diagonala - mi s-a parut ca au fost cateva atacuri la persoana... poate mi s-a parut!

ma iertati (si pe mine)!

sa dea Domnul sa avem cei mai bine crescuti copii cu putinta!

ps: chiar iertati-ma, chiar n-am citit ce s-a petrecut aici... am vazut doar cateva schimburi de replici, asa ca daca am spus vreo prostie, mi-o asum in totalitate!
acuma, radeti!

Mergi la inceput