EDUCATIA COPILULUI,ECHILIBRU INTRE DRAGOSTE SI FER

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns iileana spune:

Q, sincera sa fiu eu aveam in cap urmatorul scenariu:

Asadar, sint parinte, am probleme cu educatia copilului, care uneori e incapatinat, nu ma asculta, e chiar obraznic. Pe mine ma cam "maninca palmele", dar am evitat pina acum sa-l pocnesc, indoctrinat fiind de ce scriu unele carti si reviste. Mai mult, incerc sa ma cobor la nivelul lui, sa ii distrag atentia, sa ii "respect personalitatea". Cam ce scriu cartile, ca doar incerc sa fiu un parinte bun. Este foarte obositor, si, oricum, a doua zi o ia de la capat. Iata insa ca nimeresc intimplator intr-o discutie pe DC, gasesc postari pline de har si intelepciune, citate extrase din cartile sfinte, Biblie, Parintele Cleopa, etc., toate despre utilitatea folosirea vargutei in educatie, lucru care ma face sa-mi depasesc inhibitiile si sa am curajul sa duc la capat ceea ce era doar o tentatie reprimata. Si incep sa-l bat! Iar daca cei din jur au ceva de comentat, am si argumente: minunatele citate si sfaturi pe care le-am citit aici!

Pare plauzibil?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Privitor la cele 3 principii de baza ,si anume ;nu fa rau altora,nu iti fa rau tie si nu strica lucruri,acestea acopera o gama larga de comportamente gresite,oferind copilului cadrul necesar pentru luarea deciziilor.Copilul nu va trebui sa isi aminteasca una din cele 1oo de interdictii pe care i le-a spus mami.De exemplu,copilului i se spune:sa nu te joci pe mijlocul strazii,ca iti faci rau tie insuti.sa nu-l lovesti pe fratele tau,fiindca nu e voie sa faci rau altora.nu sari pe pat,fiindca nu e voie sa strici lucruri."Treptat,el va invata sa isi evalueze comportamentul in functie de aceste trei principii generale.Acest lucru ajuta si parintii,ferindu-i de a cadea in capcana prea multor reguli si a zice mereu Nu copilului.Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buli spune:

eu cu bataia nu sint. de acord. deloc.
am mai spus-o.
cind un om mare o sa accepte sa ia bataie fiindca a gresit sau din alte motive, atunci sa bata si pe copil

Anca si Matei (1 ianuarie 2004)

gasca MAO

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns casandra spune:

Nu va bateti copiii, chiar daca va sfideaza. Aratati-le aprecierea pentru ceea ce fac bine, nu considerati binele ca ceva de la sine inteles si care poate fi ignorat, daca vor avea mereu feedback pentru lucrurile bune, vor fi motivati sa se comporte bine. Iar pentru evitarea comportamentelor negative, fie ignorati-le daca nu sunt daunatoare lui sau altuia, in absenta reactiei se vor plictisi sa se comporte nepotrivit, sau daca nu pot fi tolerate, puneti-i in time out. Time out nu este pedeapsa, ci retragerea recompensei, recompensa in cazul de fata fiind prezenta celorlalti.

Dar bataia nu are justificare. Inteleg cateva palmute in cazuri foarte grave, cand nu e timp pentru altceva (de ex: in secunda urmatoare isi baga degetul in priza, sau alearga in fata unei masini, sau...., oricum lucruri extrem de periculoase care-i pun viata sau sanatatea in pericol).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AC spune:

In primul rand Casandra multumesc in mod special pentru ultimele doua interventii.. Pentru ca in acest fel pui capat unei idei vehiculate ca se indreapta copilul religios spre rau daca nu il pui cu forta pe drumul ales de tine. Ca pot fi respectati ca fiinte umane si totusi educati inclusiv religios.

Evident Q. ca-n situatii limita ca cele descrise de Casandra poate fi o scapare o palma... o scapare care trebuie corectata. Cum Claudia are dreptate cu prima palma e grea... nu exista justificare pentru premeditare care duce imediat la repetare si la manual de utilizare.

Si acum sa vin la postarile Irinei. Tipetele internetice le ignor ca-s afona muzical, dar ma blochez la tipete. Oricum micul indrumator de cafteala imi da acelasi sentiment cu cel Iilenei...sa dispara, da sa dispara de pe site... Imi vine si mie sa tip ca d-l Goe pe peron... sa vina cineva.. si sa aduca DC-ul la stadiul..iubim copii si-i protejam.



quote:
Originally posted by irina.c.
Draga AC,in nici un caz nu am spus ca faci abuz la adresa celorlalti,m-ai inteles gresit.Am vrut sa spun ca,dupa parerea mea exagerezi cu privire la acele mult-discutate si mult-hulite palmute,precum ca ele ar constitui un abuz pe care un tata l-a savarsit asupra copilului sau.Noi nu putem judeca acest lucru deoarece nu cunoastem care este relatia lui Sebastian cu copilul lui,nu cunoastem cum este copilul sau si nu il cunoastem nici pe el.Stim doar cateva din ideile sale,dar aceste idei sunt desprinse dintr-un context care noua ne ramane ascuns.





In orice fel de context Irina o palmuta, o admonestare fizica premeditata, este urmarea unui proces de gandire in macar o fiinte umana(un copil) este vazuta ca inferioara. Este abuziv sa profiti de faptul ca esti mai mare, mai puternic, mai matur ca sa-ti impui parerea cu forta. Nici criminalii maturi nu-s batuti de judecatori sau juriu. Ce sa zic de un copil care in contextul descris nu statea cuminte si atat .... Exista alte metode de a face acceptata parerea ta sau macar de a adopta o parere in comun. Iar Claudia are dreptate prima palma vine greu... a doua e simpla, a treia are justificari...





In privinta deciziilor,am mai spus,pentru un copil mic mama ia decizii,asa cred eu si nu vad unde e problema.Eu stiu ce e bine pentru copil si ce nu,ca de aceea sunt adult.Cred ca,atat timp cat copilul este mic parintele trebuie sa fie un"dictator binevoitor"(ma astept sa sari in sus la chestia asta),adica sa ia decizii bune pentru copilul lui si sa il lase pe acesta sa se bucure de roadele lor.De exemplu,ii stabilesc un program de masa,joaca si somn,fiindca asa e bine pentru el.Copilul nu e intotdeauna de acord cu programul impus de parinti,dar trebuie sa il respecte,spre binele lui.Pe masura ce copilul creste,el va fi invatat,treptat cum sa ia decizii si va fi lasat sa hotarasca pentru el.



Dictatorul descrie corect situatia ta. Nu vad unde ii este bunavointa. Binele este ceva relativ. Nici macar cu masa si somnul nu-s de acord. Nu tu ii stabilesti copilului programul, ci te adaptezi functie de nevoile lui. Alaptatul se face la cerere, ii dai copilului de mancare la intervale relativ regulate, dar de exemplu intre 12 si 14 are dreptul sa ceara de mancare cand vrea si e normal pentru ca stomacelul lui e inca mic si nu digera totul in mod egal. Somnul e la fel.. da doarme la amiaza sau chiar de doua ori pe zi, dar depinde ce a facut in ziua aceea. Daca a plouat si am stat in casa..va dormi mai tarziu si putin ca nu e obosit, daca am fost la mare cateva ore imi va adormi pe drum in masina.
Deci iarta-ma dar inflexibilitatea, raceala sunt o problema grava cand tratezi cu oamenii. Nu sunt masini, gandesc simt...
Si dictatorii o sfarsesc prost ... eu vreau sa o sfarsesc si sa-mi simt copii pe aproape, nu impersonali la post alaturi, sau si mai rau contra mea.







Cred ca scopul muncii parintelui este sa educe un copil care sa devina un adult echilibrat si independent.
Cred ca obiectivul educatiei este sa ajute copilul sa devina auto-disciplinat,sa previna si sa stinga conflictele,si sa cladeasca sentimentele de valoare de sine ale copilului.



Nu vad cum obtin independenta sau echilibrul. De la ce varsta? <Si cum. Daca azi hotarasc eu tot, cand voi hotari mai putin? Cand imi va repeta ca robotul tot ce fac eu? Asta nu independenta.. asta se numeste un program testat si cu grad de fiabilitate mare in fata unor situatii cunoscute.




De ce consider ca e bine pentru copil ca,atunci cand e mic,parintii sa decida pentru el?Pentru ca un copil nu are discernamantul si maturitatea necesara pentru a o face.Un copil trebuie invatat ce e bine si ce e rau.Ca si crestin ,nu cred in relativitatea valorilor,in "e bine ce mi se pare mie ca e bine".Eu cred in valorile absolute,obiective si in functie de ele doresc sa construiesc caracterul copilului meu.






Valorile sunt absolute...hmmm. Adica crestina casatorita de azi care nu-si basma precum strabunica mea este prostituata? Despletita era echivalent cu femeie usoara acum doua generatii. Nu cred ca acum cineva se asteapta sa vada o fata la locul ei si nemaritata cu doua cozi lungi impletite. A merge la o scoala/universitate mixta sexual era o crima acum trei generatii. Acum o fata maritata la 16-18 ani este o exceptie. Sa faci baie prea des acum cateva secole era semn de desfrau si acum cand avem vecini de autobuz mirositori ni se par lipsiti de bun simt.

Exista valori esentiale, dar restul sunt relative. Si viata e facuta din lucruri mici care zi de zi iti amarasc sau nu existenta.
Nimeni nu stie pentru orice lucru ce-i bine si ce-i rau.




Privitor la reguli,cred ca un copil trebuie sa cunoasca 3 reguli si sa le respecte:
1.nu ai voie sa iti faci rau
2.nu ai voie sa faci rau altora
3.nu ai voie sa strici lucruri
Cred ca daca un copil respecta aceste 3 lucruri ,este suficient.
Privitor la pedepse,ca tot s-a discutat de ele,cred ca trebuie sa fie direct proportionale cu gravitatea faptei si cu capacitatea de discernamant a copilului.In ceea ce priveste bataia,cred ca este o metoda negativa,o terapie de soc,care trebuie folosita extrem de rar pentru a avea efectul scontat,adica acela de a atrage atentia copilului asupra gravitatii faptei.Cred ca se poate folosi daca nu mai exista alta metoda eficienta ,dar respectand niste principii de aplicare:
-sa se foloseasca doar atunci cand copilul sfideaza in mod intentionat autoritatea si cand masurile mai blande nu au dat rezultate
-nu se va aplica la manie,ca o descarcare a frustrarii parintelui
-nu se va folosi mana,ci o nuielusa,deoarece mana parintelui trebuie asociata cu mangaierea si dragostea,nu cu pedeapsa(si nu se vor folosi nici lingura de lemn,cureaua,furtunul de la masina de spalat,etc)
-se aplica la fund,nu pe alte parti ale corpului
-va fi aplicata imediat dupa comitrea faptei,pentru a atrage atentia copilului
-i se spune copilului daca bataia va avea una doua sau trei lovituri;nu se aplica niciodata mai mult de trei lovituri
-sa ne asiguram ca cel mic intelege clar motivul pentru care i se aplica aceasta pedeapsa
-nu se aplica in public,pentru a nu-i umili
-se tine cont de varsta copilului;el trebuie sa inteleaga relatia cauza-efect(intre 2-8 ani)
-dupa aplicarea pedepsei parintele trebuie sa gaseasca un moment pentru a reasigura copilul de dragostea sa
-determinant pentru aplicarea acestui tip de pedeapsa este tipul de relatie pe care parintele o are cu copilul sau
Un copil are nevoie de limite bine stabilite si de un parinte consecvent in educatie.Dragostea nu inseamna sentimentalism,ci inseamna a face ce este bine pentru celalalt.Ce cred ca este vital in educara unui copil este ca parintele sa isi controleze mania si sa trateze copilul cu respect.



Dupa manualul de utilizare a bataii care nu merita raspuns..pentru ca nu pot sa-ti dau unul civilizat...iar eu bataia nu ti-a aplica-o nici tie.... ultimele tale cuvinte imi provoaca o stare de soc.. dragostea nu e sentimentalism, un parinte trebuie sa-si controleze mania...

Dragostea este un sentiment conform DEX-ului deci in mod cert este o atitudine sentimentalista. Manie este tot un sentiment. Eu cred ca un parinte trebuie sa-si arate sentimentele umane. De dragoste, de tristete, de manie daca asa ii e firea.. si sa-i arate copilului ca si in cel mai rau caz cel al furiei si maniei il poate trata cu respect.
Sunt trista ca am avut dreptate in ceea ce priveste raceala sufletului. Pe mine asta m-a deranjat, asta am vazut... si in fapt asta apare din ce in ce mai clar. Qsar eu nu ma prea bag pe subiecte religioase, decat legat de copii. Eu nu cred ca cearta este pro sau contra religiei, este pro sau contra abuzarii copiilor in numele binelui lor. Cu argumente date de faptul ca exista scopuri nobile care justifica lipsa de dragoste. Nimeni nu a spus sa nu-ti educi copii.. si intr-adevar postarea de inceput continea si elemente de bun simt, pierdute in exagerari pompoase si reci care justifica atitudini pietrificate in superioritatea parinteasca ca cele ale lui Sebastian si Irinei.

Argumentele lui Xeno referitoare la mr. Irineu ar trebui sa-i faca pe cei care vad adevarul in acele sfaturi, sa-l caute mai adanc si sa vada cam cate n-ar trebui schimbate in secolul actual.


Andreea si galusca Anne-Sarah


http://client.webshots.com/user/acusor_dc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Acusor, poti sa editezi mesajul tau sa sa dai optiunea size 2, ca sa vada bine tot poporul....asta la pasajul citat!
Te pup si pe tine si pe galusca "care este" si cele viitoare!

Sabina si Sofia Galagia
www.desprecopii.com/forum/photo_album_cat.asp?sqldtl=834" target="_blank">Poze cu noi

Cele mai frumoase fete

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AC spune:

Executat sef!

Andreea si galusca Anne-Sarah


http://client.webshots.com/user/acusor_dc

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

f. bine, ca altfel....acum sunt experta in pedepse!

Sabina si Sofia Galagia
www.desprecopii.com/forum/photo_album_cat.asp?sqldtl=834" target="_blank">Poze cu noi

Cele mai frumoase fete

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lily spune:


Saphir , de acord !

quote:
Originally posted by saphir

Originally posted by irina.c.

Saphir,daca parintii tai nu au stiut cum sa te apropie de Dumnezeu si de Biserica,este laudabil ca macar au incercat sa o faca,asa cum s-au priceput ei.Probabil ca au considerat ca este important in educatia ta acest lucru.Sunt sigura ca mama ta te-a obligat sa faci multe lucruri care nu ti-au placut atunci,dar pentru care acum ii multumesti.

Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."


Pe nimeni nu apropii de Dumnezeu cu forta...mai ales un copil. Apropierea nu se face cu "palmute la fund". Dimpotriva, astfel de atitudini indeparteaza .
Saphir si Amos Daniel (26.02.04)

[/quote]


"Secolul 21 va fi religios sau nu va fi deloc" - Andre Malraux

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mate spune:



Privitor la reguli,cred ca un copil trebuie sa cunoasca 3 reguli si sa le respecte:
1.nu ai voie sa iti faci rau
2.nu ai voie sa faci rau altora
3.nu ai voie sa strici lucruri
Cred ca daca un copil respecta aceste 3 lucruri ,este suficient.
Privitor la pedepse,ca tot s-a discutat de ele,cred ca trebuie sa fie direct proportionale cu gravitatea faptei si cu capacitatea de discernamant a copilului.In ceea ce priveste bataia,cred ca este o metoda negativa,o terapie de soc,care trebuie folosita extrem de rar pentru a avea efectul scontat,adica acela de a atrage atentia copilului asupra gravitatii faptei.Cred ca se poate folosi daca nu mai exista alta metoda eficienta ,dar respectand niste principii de aplicare:
-sa se foloseasca doar atunci cand copilul sfideaza in mod intentionat autoritatea si cand masurile mai blande nu au dat rezultate
-nu se va aplica la manie,ca o descarcare a frustrarii parintelui
-nu se va folosi mana,ci o nuielusa,deoarece mana parintelui trebuie asociata cu mangaierea si dragostea,nu cu pedeapsa(si nu se vor folosi nici lingura de lemn,cureaua,furtunul de la masina de spalat,etc)
-se aplica la fund,nu pe alte parti ale corpului
-va fi aplicata imediat dupa comitrea faptei,pentru a atrage atentia copilului
-i se spune copilului daca bataia va avea una doua sau trei lovituri;nu se aplica niciodata mai mult de trei lovituri
-sa ne asiguram ca cel mic intelege clar motivul pentru care i se aplica aceasta pedeapsa
-nu se aplica in public,pentru a nu-i umili
-se tine cont de varsta copilului;el trebuie sa inteleaga relatia cauza-efect(intre 2-8 ani)
-dupa aplicarea pedepsei parintele trebuie sa gaseasca un moment pentru a reasigura copilul de dragostea sa
-determinant pentru aplicarea acestui tip de pedeapsa este tipul de relatie pe care parintele o are cu copilul sau
Un copil are nevoie de limite bine stabilite si de un parinte consecvent in educatie.Dragostea nu inseamna sentimentalism,ci inseamna a face ce este bine pentru celalalt.Ce cred ca este vital in educara unui copil este ca parintele sa isi controleze mania si sa trateze copilul cu respect.


Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."
[/quote]


Mey Irina,regulile astea sint ale tale sau citezi din nou dintr-un "sfant parinte" cu aptitudini de psiholog si educator? Ca daca sint ale tale,draga mea,cred ca ai mare nevoie de ajutor.Parerea mea...
Oana

Mergi la inceput