EDUCATIA COPILULUI,ECHILIBRU INTRE DRAGOSTE SI FER
Raspunsuri - Pagina 12
![](images/user_woman.png)
anca67 spune:
Vreau sa spun ca am citit cele vreo 8 pagini virtuale pe ambele diagonale,de sus in jos si de jos in sus ,de la stanga la dreapta si de la dreapta la stanga...pur si simplu sunt consternata!!!!!!E adevarat ca pe aici a venit zapada,dar eu am inghetat pe dinauntru,mi s-a impietrit stomacul...nici nu stiu cum sa spun ca sa nu fie interpretat ca atac la persoana!
Tu,Irina,unde ai terminat aceasta specializare?
Eu nu am studii de psihologie,nici de pedagogie,dar din experienta cresterii a 4 copii(intre 11ani si un an jumatate) pot sa spun cateva lucruri:
- nici unul dintre copiii mei nu au "reactionat pozitiv" atunci cand au incasat o palma de la mine,palma pe care o mai scap uneori,NEPREMEDITAT,NEINTENTIONAT,ci pentru ca sunt la capatul puterilor mele de mama a patru nastrusnici,palma pentru care imi plange sufletul cate o luna...palma pe care nu o dau NICIODATA nici din dragoste,nici cu dragoste,ci pentru ca in momentul respectiv mi se intuneca gandurile si devin hidoasa!!!
-copiii mei au reactionat intotdeauna pozitiv atunci cand le-am explicat cum stau lucrurile si am constatat ca oricum e inutil sa le interzici pur si simplu ceva,ca oricum te vor intreba invariabil:DE CE?
-copiii pot emite judecati de valoare de la varste foarte fragede(de multe ori sunt mai logici decat multi "maturi").Asta inseamna nu ca trebuie sa-i lasam de capul lor,ci ca trebuie sa fim avertizati ca avem de-a face cu fiinte umane,nu cu roboti programabili!
-copiii mei au personalitati diferite,zestrea lor genetica i-a dotat cu calitati,pe care incercam sa le punem in valoare,dar si cu defecte,pe care incercam sa le atenuam(de cele mai multe ori prin puterea exemplului.Am observat ca intotdeauna exemplele practice se "prind" mult mai bine ca teoria.)
Baietelul meu cel mare (4 ani jumatate) se duce uneori(cand nu poate tata-sau sa plece neobservat) vinerea la moschee,ca zice el ca-i mare de-acuma (!).Binenteles ca nu sta locului o clipa, si mi se pare normal sa fie asa...Dar cand a venit cumnata-mea cateva zile la noi si n-o mai lasau copiii sa plece,iar ea le spunea ca trebuie,ca uite,sotul ei e singur acasa,stiti ce i-a raspuns fiu-meu:nu e singur,Dumnezeu e cu el!Cred ca ne-a dat atunci cea mai profunda si importanta lectie de religie(oricare ar fi aceea).
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/irina_p_c_p_/irina_p_c_p_.jpg)
irina.c. spune:
Draga Anca,bine ai venit la subiectul in care toata lumea ma ironizeaza,ma judeca,ma blameaza si arunca cu pietre.Sper sa iti faca placere sa fi alaturi de noi,mai ales ca ai ocazia,ca si altii de altfel,sa arati ce monstru sunt si ce incompetenta profesional
.Ba chiar poti sa te adresezi si protectiei sociale,precum in mod inspirat sugereaza unii dintre participantii la "dialog".
Ce pot sa spun?Bravo!palmele pe care le dai nazdravanilor tai la manie si din prea multa oboseala vor fi privite cu toata simpatia,mai ales ca iti plange si sufletul din cauza lor.Din mult-blamatul meu punct de vedere,ma gandesc ca,daca ti-ai fi pus problema palmelor inainte de a face copii si te-ai fi gandit cum sa educi si nu cum sa pedepsesti,probabil ca nu le-ai fi dat nici pe astea.O pedeapsa gandita ,aplicata la timp,proportionala cu fapta si cu varsta copilului,ar fi facut din palme doar o amenintare verbala eficienta si o pedeapsa folosita extrem de rar in mod concret.
Dar,va rog,nu vreau sa va opresc din tiradele voastre contra mea.Continuati...Si nu uitati sa imi scoateti vorbele din context,ca sa fie totul mai eficient.Multumesc.Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/buli/buli.jpg)
buli spune:
quote:
Originally posted by anca67
Vreau sa spun ca am citit cele vreo 8 pagini virtuale pe ambele diagonale,de sus in jos si de jos in sus ,de la stanga la dreapta si de la dreapta la stanga...pur si simplu sunt consternata!!!!!!E adevarat ca pe aici a venit zapada,dar eu am inghetat pe dinauntru,mi s-a impietrit stomacul...nici nu stiu cum sa spun ca sa nu fie interpretat ca atac la persoana!
Tu,Irina,unde ai terminat aceasta specializare?
Eu nu am studii de psihologie,nici de pedagogie,dar din experienta cresterii a 4 copii(intre 11ani si un an jumatate) pot sa spun cateva lucruri:
- nici unul dintre copiii mei nu au "reactionat pozitiv" atunci cand au incasat o palma de la mine,palma pe care o mai scap uneori,NEPREMEDITAT,NEINTENTIONAT,ci pentru ca sunt la capatul puterilor mele de mama a patru nastrusnici,palma pentru care imi plange sufletul cate o luna...palma pe care nu o dau NICIODATA nici din dragoste,nici cu dragoste,ci pentru ca in momentul respectiv mi se intuneca gandurile si devin hidoasa!!!
-copiii mei au reactionat intotdeauna pozitiv atunci cand le-am explicat cum stau lucrurile si am constatat ca oricum e inutil sa le interzici pur si simplu ceva,ca oricum te vor intreba invariabil:DE CE?
-copiii pot emite judecati de valoare de la varste foarte fragede(de multe ori sunt mai logici decat multi "maturi").Asta inseamna nu ca trebuie sa-i lasam de capul lor,ci ca trebuie sa fim avertizati ca avem de-a face cu fiinte umane,nu cu roboti programabili!
-copiii mei au personalitati diferite,zestrea lor genetica i-a dotat cu calitati,pe care incercam sa le punem in valoare,dar si cu defecte,pe care incercam sa le atenuam(de cele mai multe ori prin puterea exemplului.Am observat ca intotdeauna exemplele practice se "prind" mult mai bine ca teoria.)
Baietelul meu cel mare (4 ani jumatate) se duce uneori(cand nu poate tata-sau sa plece neobservat) vinerea la moschee,ca zice el ca-i mare de-acuma (!).Binenteles ca nu sta locului o clipa, si mi se pare normal sa fie asa...Dar cand a venit cumnata-mea cateva zile la noi si n-o mai lasau copiii sa plece,iar ea le spunea ca trebuie,ca uite,sotul ei e singur acasa,stiti ce i-a raspuns fiu-meu:nu e singur,Dumnezeu e cu el!Cred ca ne-a dat atunci cea mai profunda si importanta lectie de religie(oricare ar fi aceea).
![](floare.gif)
Anca si
![](copilas.gif)
gasca MAO
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/buli/buli.jpg)
buli spune:
parerea mea este ca citatul cu care a fost deschis topicul contine multe lucruri adevarate si bune.
problema e insa cu felul cum e scris ... asa ... de la inaltime ametitoare ca sa sesizam mai bine micimea noastra si maretia altora. ma rog.
eu il stiam demult si eram de acord cu fondul. forma m-a lasat rece.
psihologii, preotii sint oameni si au pareri diferite. ca sa nu mai vorbim ca si le pot expune in moduri mai mult sau mai putin atractive.
experienta de mamica nu prea am, insa sint hotarita sa incerc
sa ii arat copilului meu toata dragostea mea,
sa stie ca mereu se va putea baza pe mine,
sa il invat ca nimic nu se poate obtine fara munca,
sa stie ca nu poti avea totul de la viata, dar ca trebuie sa te straduiesti sa obtii cit mai mult,
sa fiu calma, sa il respect ca om si sa ma fac respectata,
sa nu incerc sa-mi rezolv prin el frustrarile mele,
sa il invat ca adevarul e bun si minciuna e rea,
sa stie ca toti oamenii sint egali si merita respect,
sa-l fac sa aibe incredere in el,
si inca muuuuulte altele pe care sper din tot sufletul sa le am in cap si in inima atunci cind va fi nevoie
dint tot sufletul ma rog sa nu dau in el niciodata. nu cred ca palma sau nuiaua poate fi un argument.
Anca si Matei (1 ianuarie 2004)
gasca MAO
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/cl/cl.jpg)
cl spune:
Anca 67, !
Irina, stai linistita, chiar daca iti convine sau nu acest dialog (dialog si nu "dialog"), tu ai provocat furtuna. De anuntat protectia sociala, iarasi poti sta linistita, n-o va face nimeni. Un singur lucru iti doresc: sa-ti dea Cel de Sus intelepciune si putere, sa nu-ti lovesti niciodata copilul, nici cu nuiaua, nici cu palma. Multi copii au patit asa si nu au uitat si reproseaza asta parintilor lor. Sper sa nu faci si tu la fel. Si am sa-ti mai spun ceva, in copilarie am fost batuta si mereu mi s-a spus ca am meritat din cauza ca...Nu am putut uita si nu mi s-a parut corect. Iti arat aici si un subiect, care sper ca te va face sa mai reflectezi putin, la acest lucru:
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=35989
Iti doresc toate cele bune!
Claudia
![](images/user_woman.png)
qsar spune:
Pentru ca discutiile de la acest subiect nu(mai) au nici o legatura cu aceasta sectiune a forumului DC, cred ca e momentul sa ne oprim. Subiectul se inchide.
Multumesc,
Q