Preot duhovnic
Raspunsuri - Pagina 2
casandra spune:
Si eu am fost la parintele Teofil, in timpul studentiei, m-am dus cu mare incredere, dar am fost foarte dezamagita. Eu de atunci ma feresc de duhovnici celebri. Nu le contest harul, dar realizez ca sunt si ei oameni, de care poate trag prea multi, si poate nu mai au resurse sa ii asculte si sa ii inteleaga pe toti cei ce vin la ei.
star33 spune:
quote:
Originally posted by casandra
Si eu am fost la parintele Teofil, in timpul studentiei, m-am dus cu mare incredere, dar am fost foarte dezamagita. Eu de atunci ma feresc de duhovnici celebri. Nu le contest harul, dar realizez ca sunt si ei oameni, de care poate trag prea multi, si poate nu mai au resurse sa ii asculte si sa ii inteleaga pe toti cei ce vin la ei.
Imi pare rau ca ai fost dezamagita. Chiar ieri citeam ca trebuie sa acceptam si sa infaptuim ceea ce ne spune duhovnicul, chiar daca nu ne spune ce vrem sa auzim.
Parintele Rafain Noica (fiul filozofului C-tin Noica) a dat o explicatie foarte interesanta: eu, ca ucenic, trebuie sa ma rog lui Dumnezeu sa ii puna in gand duhovnicului ceea ce este bine pentru mine. La randul sau, duhovnicul se roaga sa fie luminat si sa imi dea sfatul potrivit. Si din aceasta dubla rugaciune se naste sfatul cel bun pentru noi. Se zice ca duhovnicul ne spune primul gand care ii vine in minte si acela este cuvantul pentru mine ca uncenic. Iar noi trebuie doar sa implinim acel sfat, fara sa intelegem de ce este asa si nu altfel...
gandacelu spune:
casandra, te-ai gandit ca poate si tu ai fost de vina in aceasta intalnire?!
nu de alta, dar mie nu mi-a spus decat 2 cuvinte... si au fost esentiale!...
poate nu te-ai dus cu sufletul deschis suficient... cine stie? sau cu destula incredere...
e drept, nimic nu e cu "reteta" pe lumea asta, si totul vine de la Dumnezeu... poate nu a fost voia Lui sa-ti vina raspunsul de acolo...
uite o pilda... cat despre "aparente"
se pare ca ucenicii erau cam gelosi pe Sf. Apostol Ioan, pentru ca Iisus il iubea cel mai mult... dar, de fapt, Iisus ii iubea pe toti la fel, numai ca inima lui Ioan era mai mare si incapea cel mai mult din dragostea revarsata de Iisus in ea
gandacelu spune:
ca tot veni vorba de Pr. Rafail... nici macar nu primeste pe oricine, probabil din motivele spuse de casandra... nu oricine vine cu adevarat pentru o problema, multi vin din curiozitate...
gandacelu spune:
inca ceva: si eu am fost la Pr. Arsenie Papacioc... si am fost dezamagita initial, ma asteptam, nu stiu ce, sa pluteasca deasupra pamantului... chiar nu venisem pentru vreo problema, ci din curiozitatea (buna;) de a vedea un mare duhovnic...
atunci mi-a spus niste lucruri pe care nu le-am inteles pe moment, chiar ma asteptam la cu totul altceva... le-am inteles insa muuuuuuuult mai tarziu, si atunci am ramas uimita de profunzimea cuvintelor lui (pe care eu le vazusem foarte banale;))
mai multe despre acesti mari parinti www.nistea.com/duhovnici.htm" target="_blank">aici
casandra spune:
Gandacel drag, eu nu am zis ca e cineva de vina, asta a fost. Nu pot sa iti spun ce s-a intamplat atunci, pentru ca spovedania e o taina. Sa ii dea Dumnmezeu sanatate parintelui si sa ajute cat mai multi oameni.
Eu am vrut doar sa atrag atentia ca se poate intampla sa nu gasesti solutia la un duhovnic celebru, dar asta nu inseamna ca trebuie sa disperi. Poate salvarea ta e in alta parte, la un preot necunoscut, dar plin de har, care are timp si intelegere pentru tine.
un_tata spune:
quote:
Initial creeata de star33
Am citit multe despre Taina Spovedaniei si cred ca este foarte importanta, numai ca majoritatea nu o urmam. Insa eu acum sunt intr-o situatie foarte grea si simt ca ultima scapare a mea ar fi sfatul unui duhovnic. Insa trebuie mult curaj, nu ?
Intr-adevar, taina spovedaniei este singura prin care se spala de pacate sufletul si are o valoare esentiala pentru mantuire. Vrem nu vrem, in fiecare zi pacatuim (Mantuitorul a spus ca omul ar pacatui chiar si daca ar trai o singura zi) si, odata cu trecerea anilor, sufletul nostru devine din ce in ce mai negru si mai strivit sub povara pacatelor.
Diavolul ne indeamna sa pacatuim insuflandu-ne gandul ca nu e mare lucru, iar dupa ce am cazut ne face sa vedem pacatul foarte mare pentru a ne arunca in deznadejde si pentru a ne face sa ne fie rusine sa ne spovedim.
Diavolul ne indeamna: "Cum sa-i spui parintelui pacatele tale atat de rusinoase? Ce-o sa zica?".
Mantuitorul, insa, ne spune:
"Veniti la Mine toti cei osteniti si impovarati si Eu va voi odihni pe voi. "
(Matei 11, 28)
Ce impovarare mai mare poate fi decat greutatea pacatelor? Ce osteneste mai mult sufletul decat robia patimilor? Sa alergam la Mantuitorul sa ne odihneasca prin spovedanie.
La duhovnic se poate merge si pentrru sfat, dar problemele se rezolva cu adevarat numai prin spovedanie si impartasanie. Diferenta dintre starile unui om dupa spovedanie si inainte de spovedanie este imensa. Spalarea sufletului de pacate este o mare taina si minune. Un parinte a spus ca cineva a fotografiat pe cativa crestini inainte de spovedanie si imediat dupa. Diferentele sunt foarte vizibile. Starea de fulg si de usurare de dupa spovedanie lumineaza chipul omului care mai inainte era apasat si intunecat.
Conditiile principale sunt:
I. Inainte de spovedanie
- cercetarea cugetului (cateva zile de linistire si introspectie pentru a-ti aduce aminte de pacatele facute);
- parerea de rau pentru pacatele savarsite;
- hotararea de a nu mai pacatui.
II. Spovedania
- nu trebuie sa se omita cu buna stiinta nici un pacat; este foarte mare pacat sa se ascunda ceva la spovedanie; daca se ascunde un pacat, nu se vor ierta nici cele spovedite si se va adauga si pacatul de a ascunde;
III. Pocainta
- indeplinirea canonului dat de duhovnic.
Parintele Nicolae Tanase de la Valea Plopului (Asociatia Pro vita pentru nascuti si nenascuti http://www.asociatiaprovita.org/) a spus ca a cunoscut o grecoaica, studenta in Romania, care saptamanal vorbea la telefon - cel putin o ora - cu duhovnicul ei din Grecia. Chiar daca nu era aproape de parintele sau, grecoaica il suna pentru sfaturi si nu se uita la cheltuiala pe care o facea cu convorbirile internationale (se intampla sa vorbeasca si cate o ora si jumatate).
Sa indraznim sa ne cautam duhovnic si sa ne spovedim, pentru ca viata noastra sa se lumineze iar pasii nostrii sa se indrepte cu osardie catre Dumnezeu.
Doamne, ajuta!
Sebastian
star33 spune:
quote:Intr-adevar, taina spovedaniei este singura prin care se spala de pacate sufletul si are o valoare esentiala pentru mantuire. Vrem nu vrem, in fiecare zi pacatuim (Mantuitorul a spus ca omul ar pacatui chiar si daca ar trai o singura zi) si, odata cu trecerea anilor, sufletul nostru devine din ce in ce mai negru si mai strivit sub povara pacatelor.
Diavolul ne indeamna sa pacatuim insuflandu-ne gandul ca nu e mare lucru, iar dupa ce am cazut ne face sa vedem pacatul foarte mare pentru a ne arunca in deznadejde si pentru a ne face sa ne fie rusine sa ne spovedim.
Draga Sebastian, foarte adevarate sunt cuvintele tale. Interesant este ca omul persevereaza in pacate poate ani de zile, dar la un moment dat SIMTE nevoia sa i se ierte aceste pacate si sa se elibereze.
Si intr-adevar omul ajunge la deznadejde la un moment dat si chiar acest lucru a vrut si cel rau, nu ? Un sfant parinte spunea ca Iisus vrea ca noi sa fim veseli, fericiti, nu deznadajduiti. Si acest lucru il obtinem numai daca mergem la biserica si ne spovedim. Cu teoria stau bine :-)
Doamne ajuta !
Vianne spune:
Servus!
Star33, acum am vazut ca esti din Brasov, ca si mine. Uite, duhovnicul meu e Preotul Cristian Muntean de la biserica din Pta Sfatului, Adormirea Maicii Domnului. Ti-l recomand cu toata caldura. Nu trebuie decat sa incerci:)
Tin pumnii!
Alina

Intr-adevar, taina spovedaniei este singura prin care se spala de pacate sufletul si are o valoare esentiala pentru mantuire. Vrem nu vrem, in fiecare zi pacatuim (Mantuitorul a spus ca omul ar pacatui chiar si daca ar trai o singura zi) si, odata cu trecerea anilor, sufletul nostru devine din ce in ce mai negru si mai strivit sub povara pacatelor.