Preot duhovnic
Buna, fetelor!
Ma bucur mult sa scriu pe acest forum. Vreau sa va intreb daca voi ati trecut prin situatia de a avea un necaz, o suparare si ati mers la un preot duhovnic care v-a ajutat cu sfatul sau.
Am citit multe despre Taina Spovedaniei si cred ca este foarte importanta, numai ca majoritatea nu o urmam. Insa eu acum sunt intr-o situatie foarte grea si simt ca ultima scapare a mea ar fi sfatul unui duhovnic. Insa trebuie mult curaj, nu ? ![]()
Daca ati trecut prin asa ceva, va rog sa scrieti ...
Va iubesc mult !
Raspunsuri
violeta69 spune:
Draga mea,
Multa vreme am cautat si eu un duhovnic...am asteptat, m-am rugat, am simtit de multe ori ca viata mea e asa intr-un mare impas si doar Dumnezeu ma va putea ajuta.Deci am crezut, m-am rugat si in cele din urma am indraznit.
Eu am fost la Patriarhie, la parintele Maxim, am stat la rand fara sa stiu ca inainte de spovedanie trebuie facuta si o slujba(nu stiu cum ii zice!).Am spus ce aveam pe suflet, insa sincera sa fiu multe as mai fi avut de spus doar ca nu s-a putut atunci, insa nu disper va veni ziua cand voi putea sa-mi descarc sufletul ...in totalitate.
Intrebi daca-ti trebuie mult curaj, nu nu-ti trebuie curaj, ci iubire, iubire fata de Dumnezeu, iti trebuie sa simti ca nu mai poti daca povara aceea nu o afla si El...eu asa cred, sper ca nu o sa ma judece cineva!
Iar preotii sunt si ei oameni si multe le-a fost dat sa auda,asa ca sa nu crezi ca ceea ce-i vei spune tu el nu a mai auzit, treaba lui e sa fie mijlocitorul intre noi oamenii de rand si Dumnezeu,deci indrazneste nu amana, caci cine crezi ca te indeamna sa amani spovedania?Gandeste-te ca nu stii ce va fi maine si nu e bine sa te prinda nepregatita!
Cu mult drag,
Violeta
gandacelu spune:
daca e vorba de o rascruce mare in viata, poate ar fi mai bine sa te duci la un duhovnic mare (de ex, Pr. Teofil de la Sambata, sau Pr. Arsenie de la Techirgiol)
daca e vorba sa te spovedesti si sa ceri sfaturi... cauta un duhovnic prin apropiere... si in Bucuresti sunt duhovnici buni (chiar, tu de unde esti?!)
pe mine personal m-au ajutat foarte mult duhovnicii pe care i-am avut... pentru ca la Taina Spovedaniei, ei sunt iluminati de Dumnezeu... si nu doar cu sfatul m-a ajutat, dar si cu spovedania propriu-zisa... poate treci printr-un moment greu acum din pricina unor pacate care te apasa... poate simpla spovedanie si pocainta a ta te vor ajuta... nu crezi?!
geut spune:
Iti face foarte bine sa vorbesti cu un duhovnic, dar cu unul bun. Pentru ca, daca nimeresti la un duhovnic mai dur, risti sa nu mai mergi altadata la spovedanie.
Te sfatuiesc sa mergi la parintele Gavrila de la Biserica Rusa, e un preot cum rar mi-a fost dat sa intalnesc si un duhovnic minunat.
E cam aglomeratie in zilele in care spovedeste, dar merita sa astepti.
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by geut
Iti face foarte bine sa vorbesti cu un duhovnic, dar cu unul bun. Pentru ca, daca nimeresti la un duhovnic mai dur, risti sa nu mai mergi altadata la spovedanie.
Te sfatuiesc sa mergi la parintele Gavrila de la Biserica Rusa, e un preot cum rar mi-a fost dat sa intalnesc si un duhovnic minunat.
E cam aglomeratie in zilele in care spovedeste, dar merita sa astepti.
il stii pe Parintele Vasile?
intr-adevar, e un duhovnic foarte bun, care a trecut prin multe-multe... si eu il recomand din toata inima!

iar daca problema ta e grava, te poate spovedi si "peste rand";)
niccostea spune:
Din punctul meu de vedere nu conteaza neaparat cat de cunoscut este duhovnicul la care te duci. Sincer, am fost la un duhovnic celebru si...comunicarea cu el mi-a fost cel putin dificila (probabil din cauza mea).
Ceea ce incerc sa spun eu este ca mi se pare foarte important sa simti ca poti comunica cu duhovnicul respectiv. In fond si la urma urmei, toti au har, pe care il primesc in momentul in care se hirotonisesc, cel putin asa stiu eu, iertati-ma daca gresesc. Important e cum il folosesc si ce fac cu el. Asa ca nu harul trebuie sa fie criteriul dupa care iti alegi duhovnicul.
Daca simti si crezi, intr-adevar, ca "ultima ta scapare ar fi sfatul unui duhovnic"...atunci nu ai nevoie de curaj. Personal, imi cunosc duhovnicul de vreo 2 1\2 ani si inca mai tremur (la propriu) cand astept sa ma duc sa ma spovedesc. Asta e normal, pentru ca probabil ca abia atunci subconstientul nostru realizeaza, de fapt, cat de mici si de pacatosi suntem. Oricum,poti sa depasesti teama! Poate te ajuta o rugaciune...
Poate si un preot pe care il simti deschis te poate ajuta sa te deschizi la randul tau. Si mai ales nu uita ca spovedania este o taina si ca nu neaparat duhovnicul este cel cu care stai de vorba (scuze ca repet ceea ce au scris deja altii).
Daca vrei o recomandare...poate pe PM, pentru ca nu as vrea sa transformam lista aceasta de discutii intr-o scurta reclama a preotilor duhovnici.
Cu drag, Nicoleta.
star33 spune:
Va multumesc din suflet tuturor, nici nu am crezut ca pot gasi aici atatea prietene !
Sunt sigura ca discutia cu un duhovnic m-ar ajuta sa vad lucrurile mai luminoaser si simt ca scaparea mea asta ar fi, cum zici si tu, Nicoleta.
Inca sunt nehotarata la care duhovnic sa merg, sunt din Brasov ! Dar va promit ca voi face acest pas.
De fapt, eu m-am spovedit pana acum in fiecare an de Pasti, urmand traditia familiei. Dar niciodata nu am avut nevoie de un sfat ca acum.
Daca stiti un duhovnic in Brasov...pe care l=ati cunoscut...
Va pup din nou,
N.
Vianne spune:
Servus fetelor!
Sunt de acord cu Violeta, aici nu e vorba de curaj... sunt altele pe care trebuie sa le ai in suflet printre care si credinta, increderea, iubirea de Dumnezeu....
Eu am cautat ani de zile un duhovnic cu care sa rezonez cu adevarat. Este foarte important sa simti cu adevarat ca te poti deschide, ca te poti sa te sfatuiesti, sa povestesti, sa plangi, sa imparti bucurii... si apoi sa iti simti sufletul fulg...
Cauta si cu siguranta vei gasi....
Iti tin pumnii
gandacelu spune:
quote:
Originally posted by star33
Daca stiti un duhovnic in Brasov...pe care l=ati cunoscut...
pe drumul de la brasov la sibiu se afla localitatea sambata de sus... unde vei gasi un mare duhovnic... l-am vizitat si m-a primit imediat... ma asteptam sa fie inghesuiala, dar nu a fost asa...
este un parinte extraordinar, si chiar vreu sa-i fac publicitate: Pr. Teofil Paraianu! este genul de parinte extrem de cult (desi este orb din nastere) si care stie cum sa ia chiar si tinerii, cu un umor dezarmant, deloc "intepenit" in reguli...
nu e vorba ca are sau nu mai mult har, toti preotii au har, cum bine zicea Nicoleta, dar este un Parinte care are mai mult decat atat... nu spun mai mult... du-te si-l cauta!

ps: si, da, m-a ajutat foarte mult intr-un moment greu... pot spune chiar numai prin simpla sa prezenta....

pps: si este ucenic al parintelui Arsenie Boca, daca ai auzit de Sfintia Sa... tot Ardealul il stie... probabil ca in curand va fi canonizat, daca nu cumva a fost canonizat si nu stiu eu...
star33 spune:
quote:pps: si este ucenic al parintelui Arsenie Boca, daca ai auzit de Sfintia Sa... tot Ardealul il stie... probabil ca in curand va fi canonizat, daca nu cumva a fost canonizat si nu stiu eu...
Da, Gandacelu, stiu despre parintele Boca. Am si fost la mormantul sau de la Prislop. Si i-am citit doua dintre carti. Se simte o forta extraordinara in ceea ce le spunea oamenilor si cred ca am putea folosi in viata noastra multe din cuvintele sale. Parintele era vazator cu duhul, stia problema omului inainte ca acesta sa ii spuna ceva.
Am vizitat si Manastirea Sambata, este un loc nemaipomenit. Iar slujba este inaltatoate, cu calugarii aceia care canta ca ingerii.
Pupicuri,
N.

pps: si este ucenic al parintelui Arsenie Boca, daca ai auzit de Sfintia Sa... tot Ardealul il stie... probabil ca in curand va fi canonizat, daca nu cumva a fost canonizat si nu stiu eu...