Unde sunt musulmancele mele (4) ?

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns vikinga spune:

Buna fetelor! Stati linistite si nu va suparati pe cei care au ce au cu voi numai pt ca sunteti musulmance. Chiar sunteti cele mai pasnice si mai iubitoare de pe forum, parerea mea. Eu una m-am convins de sufletul extraordinar al musulmanilor, nu e deloc asa cum incearca aceasta urita propaganda sa arate in zilele noastre. Eu una chiar am intilnit numai oameni extraordinari de buni, cu multa pace si iubire in suflet. Bineinteles ca au existat si vor exista in rindurile musulmanilor sau nu stiu mahomedani asa cum sunt si printre crestini oameni rai sau mai putin buni, dar nu religia e de vina pt astfel de suflete pierdute.Oricum am intrat aici nu sa ma amestec in astfel de discutii, vroiam numai sa intreb cum sa felicit un arab pt Ramadaam? Nu am citit tot ce ati scris voi aici, decit ultimele 2 pagini, nici nu stiu prea bine ce inseamna Ramadamul pt musulmani, stiu doar ca e o perioada foarte speciala, cind toti postesc, se roaga si ce m-a impresionat pe mine foarte mult e ca toti fac neaprat binefaceri celor neajutorati, chiar sume importante de bani(auzisem ca trebuie 10 din cistigul personal sa fie donat), dar fara sa faca lucrul asta public, sa nu fie ca o fala. E adevarat? So, cum si cind se felicita cu ocazia Ramadaamului? La inceput, la sirsit sau nu conteaza? Si exact cum si in araba si in romaneste. E o persoana foarte draga mie si vreau sa trimit o felicitare.multumesc multVikinga& bb Aldo http://community.webshots.com/user/vikinga109

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mari_alhillo spune:

salam aleikum!ce mai faceti?cum o mai duceti?vad ca ati scris tare mult de la ultima mea aparitie si mi-a facut placere sa citesc tot ce scriserati.
despre mine ce sa va spun sunt inca in razboi cu mama,asta e ce pot sa fac,stiu ca multe poate ati trecut prin asta si sper ca intr-o buna zi macar daca nu va accepta macar sa se obisnuiasca cu ideea.
cine a intrebat de coran il poate lua de la liga islamica din romania care are sedii in mai multe orase,costa 500.000 lei si stiu ca deocamdata cei de la liga nu pot trimite colete in afara tarii.cine vrea mai multe informatiii sa imi scrie pe privat.
hannen nu mai fii trista ca o sa vezi inshallah totul va fi bine.
va pup pe toate celelalte.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maryam spune:

Iti multumesc vikinga pentru modul n care ai scris si cred ca in asentimentul meu(desi nu-mi permit sa vorbesc in numele nimanui)sunt si fetele,pentru fiecare din noi e o bucurie sa descopere ca exista femei asa,ca ele,adica cu acelasi fel de a privi lucrurile,cu aceleasi obiceiuri,preocupari,idealuri sau convingeri.Din respect pentru fiecare dintre voi am incercat doar sa stabilim o legatura intre noi si nu sa facem analize sau sinteze ale diferentelor dintre religia noastra si a voastra,indiferent care ar fi ea.Insa uneori,oricat de intelept sau de bun ai fi la suflet,nu poti sa nu ripostezi in fata unor interventii rautacioase,bazate pe dorinta de a face scandal si nu de a afla ceva nou,intr-un domeniu despre care(probabil!)doar ai auzit si poate tocmai de aceea trebuie intai sa inveti,sa asculti,sa intelegi si abia apoi sa discuti.Dar repet,eu va respect pe fiecare si sper ca prin ceea ce am scris sa nu fi deranjat pe nimeni,sa nu fi lasat nici o umbra de indoiala in ceea ce priveste integritatea mea,in primul rand morala si poate tocmai de aceea ,asa cum eu nu ma bag in discutii la care nivelul meu de cunoastere nu ajuns,sau unde contributia mea nu poate aduce ceva bun,prefer sa stau de-o parte...poate pentru asta astept acelasi lucru.
Va multumesc pentru intelegere si sper asa cum am mai spus ca fiecare are ceea ce-si doreste,ceea ce-l multumeste si ceea ce-i aduce liniste si pace,astfel incat la culcare sa poata sta cu capul,intr-adevar confortabil pe pernuta lui...
Atat la inceputul postului,adica la inceputul lunii ramadan musulmanii se felicita cu expresia Ramadan Karim(adica sa ai un post generos),Karim este chiar unul din cele 99 de nume ale lui ALLAH Subhana Hua wa taala,iar la sfarsit se spune Eid Mubarrak,sau
Kul amtu bil her.
Asa ca poti felicita si la inceput si in timpul postului cu formula Ramadan Karim,cred ca vei face o bucurie.
Intr-adevar Zakatul este unul din cei 5 stalpi ai islamului,adica face parte din indatoririle obligatorii ale oricarui musulman si reprezinta o cota parte din avere(se calculeaza in functie de intrega avere:bani,bijuterii,animale,etc)care se da o data pe an,in general imamii si sehii(teologi musulmani) stiu exact cum se calculeaza,dar din cunostintele mele,zakatul il reprezinta 2,5% din avere.
Cei 5 stalpi ai islamului sunt:
1. Marturisirea de credinta(rostirea formulei :"ashadu an LA ILAHA ILA ALLAH wa ashadu ana Muhamada rasul ALLAH"- adica marturisesc ca nu exista alt Dumnezeu in afara de ALLAH si ca Muhamad este trimisul lui ALLAH)fiind unica conditie pentru a deveni musulman.
2.Rugaciunea(adica cele 5 rugaciuni obligatorii zilnice)
3.Postul(abtinerea de la mancare,bautura,fumat,relatii intime,etc.pe toata durata lunii Ramadan-a noua luna a calendarului islamic de la revarsatul zorilor pana la apusul soarelui)
4.Zakatu(oferirea unei cote parte din avere pentru saraci,femei singure,etc)
5.Pelerinajul(adica infaptuirea o data in viata a intregului ritual de la Mecca,adica inconjurul Kabbei,casa ridicata de Abraham ,lapidarea lui Satan,etc.care se infaptuieste in ultima,a 12-a luna a nului, in luna Hajj).
Va imbratisez cu drag pe toate si pentru ca data trecuta am omis,va scriu acum citatul:

If you are destined for good fortune you will be blessed; if afflictions have been ordained, no matter where you hide they will seek you out. Submit therefore before the will of God; be grateful in well-being and endure adversity with fortitude that His light may radiate within your being.

-Sheikh Abdul Qadir Jillani, Futhul Ghaib


"ZAMBESTE, MAINE VA FI MAI RAU"
maryam

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ortansa spune:

Maryam,din graba cred ca ai omis un cuvant la urarea "Kul amtu bil her" care e de fapt "Kul aid intun bil her"-care se traduce cu aprox.:"fiecare sarbatoare sa va gaseasca sanatosi".

Cea mai potrivita urare,asa cum ai spus si tu,si cea mai des folosita este insa "Ramadan(sau in unele parti ramazan) karim"-despre care nu sunt f. sigura,insa nu cred ca se traduce cu post generos(este un pleonasm)-ci mai degraba cu Ramadan(sarbatorea numita asa) generos sau milos(poate cu sensul de usor de trecut).

va doresc si eu:
Ramadan karim!



~flying without wings~

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vikinga spune:

Multumesc de raspuns si Ramadan KarimVikinga& bb Aldo http://community.webshots.com/user/vikinga109

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anca67 spune:

كل عام و انتم بخير
كل عيد و انتم بخير
Kul a'am wa entum bi khair,va spun si eu anticipat putin,dupa expresia cea mai uzuala in Siria.
Sper ca sunteti bine sanatoase si voioase cu toatele.
Am si eu cate ceva de zis,cu voia dumneavoastra,doamnelor!
Draga PAPADIE,un subiect pe tema crestinism ortodox-islam,ar fi intr-adevar interesant.(Ortodox=dreapta credinta,astfel incat putem vorbi de crestini ortodocsi,evrei ortodocsi,musulmani ortodocsi,iar termenul de mahomedanism este atribuit in mod gresit,religiei islamice.)
COSCOS,cuvantul shi'a inseamna in traducere aproximativa "partidul lui Ali".Ali a fost var al Profetului Muhammad(sawa) si a doua persoana convertita la islam dupa Khadija(prima sotia a profetului,sawa).El devine ulterior ginerele Profetului,luand in casatorie pe Fatima,fiica Profetului,sawa,de la care va avea 2 fii,Hassan si Hussein.Asta ar fi in 2-3 cuvinte,daca te intereseaza mai mult,iti stau la dispozitie.Sa-ti mai spun ca siitii sunt astazi majoritari in Iran(aprox.80%),in Iraq(aprox.60%).Desigur,se mai regasesc in procente mai mici sau mai mari si in celelalte state arabe sau ne-.
IRINAC.,cred ca traim in secolul dezinformarii pe toata massmedia,asa ca inca o picatura pe acest forum,nu ar fi prea mult,ce crezi!?Si daca tot suntem cu totii dornici sa ne imbogatim zestrea spirituala,de ce sa nu vorbim si despre Alhambra,Andaluzia si Cordoba(unde in jurul anului 1000,exista o biblioteca de peste 400000 de volume),Alexandria si Bagdad(=darul zeilor-uite,asta ar fi el singur tema de meditatie extrem de "fierbinte"),Damasc-de 6000 de ani capitala locuita neintrerupt si Palmira...Avicenna si Averroes,Kindi sau Ibn Battuta...
Si toate mai sus insirute dupa cum mi-au venit in memorie,fara a avea pretentia nici unei clasificari savante,toate spuneam,nu sunt decat o picatura in noianul de subiecte care ar putea fi discutate fara suspiciuni si interpretari,spre a nu avea senzatia ca pierdem cu totii timpul in zadar!Cu respect,

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns asteryaro spune:

Frumoase suflete aveti!!!
Toata stima si tot respectul.
Nu am cuvinte.
Si... Ramadan Karim

Astery

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns denisuca spune:

Vikinga, !
Costina, nu am incercat INCA retetele, cam din aceleasi motive ca si tine... principalul fiind ca nu am pentru cine .
Am rezolvat de un Coran in romana, asa ca de-abia astept sa il primesc.
Un pentru Hannen, suntem alaturi de tine, pentru Catan, grija mare cu stomacelul ca nu-i a buna, si cu mii de scuze ca intotdeauna cand citesc, ma gandesc sa va raspund, si tot nu reusesc sa va retin tuturor numele pana apuc sa si raspund, un maaaare pentru toate fetele.
Ramadam karim!

Denisa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maryam spune:

Ortansa,sarbatoarea se numeste Eid si nu Ramadan(ramazan-spun turcii),Ramadan este asa cum am spus numele celei de-a noua luni a calendarului islamic,iar urarea ca postul sa fie generos(Karim,care este unul din epitetele lui ALLAH)are o acceptiune foarte larga,in sensul ca in timpul acestei luni de post,omul primeste iertare,trupul si suflertul ii sunt curatate,sentimentele care il domina sunt pacea,linistea,intelegerea,credinta si multe altele pe care intr-adevar prin Syam(post) omul ajunge sa inteleaga intr-un alt mod sensul vietii si de ce nu chiar menirea lui innaceasta viata trecatoare(de pilda,prin lipsirea de hrana,de apa,ajungi chiar si pentru cateva ore sa-ti pui problema cum de atatia oameni continua sa moara de foame iar altii sa se imbuibe si sa ignore acest aspect atat de trist al lumii in care traim si astfel ajungi sa-ti dai seama cat esti de norocos,sa-ti creezi(poate!) o alta ierarhie a valorilor,sa devii mai sensibil la cei aflati in saracie,sa fi mai generos,mai multumitor).
Kul am tu bil her se spune nu numai la sfarsitul postului ci si in alte imprejurari ca si felicitare,cei pe care i-am intalnit si ii cunosc asa se felicita,iar la sfarsit isi spun Eid mubarrak,sau si mai frumos "Inshaa ALLAH sine giaa ala gabal Arafat"(adica cu voia lui ALLAH ,la anul sa fim la muntele Arafat).
Despre conotatiile postului,indiferent ce ar oferi el omului sau cum l-ar transforma pe acesta se pot spune foarte multe,insa ceea ce este cel mai important este faptul ca dintre toate lucrurile care sunt,sau pe care musulmanul le infaptuieste,este singurul care este pentru ALLAH Subhana Hua wa taala.
Adica,orice,rugaciunea,zakatul,toate sunt lucruri pe care omul le face doar pentru sine insusi,postul insa este pentru ALLAH.De aceea atmosfera din timpul postului este una cu totul si cu totul speciala.Se stie ca nu numai apa,hrana sunt interzise,ci si multe alte lucruri,cum ar fi,barfa,cearta,etc.
Vroiam sa va spun sa nu uitati ca mai sunt doar putine zile si urmeaza cele 10 nopti minunate,ultimele 10 nopti ale lunii Ramadan ,intr-una din acestea este Laylatul Qadr,adica noaptea predestinarii,adica aceasta este noptea in care ALLAH a trimis profetului Muhamad(saaws) Coranul,adica in care a inceput revelarea Coranului,preferabil este ca toate aceste nopti sa fie petrecute in rugaciune,citind Coranul rugandu-ne si fiind multumitori.Conform majoritatii teologilor aceasta noapte este 26/27,dar nimeni nu poate stii cu precizie si tocmai de aceea e bine sa stati in fiecare din aceste 10 nopti.Se spune ca in aceasta noapte orice ar cere omul i se va da,ca ALLAH randuieste lucrurile pentru anul ce va veni si ca ea face cat o mie de luni.
Exista si o sura in Coran Al Qadr si ea este asa:
"Inna anzalnahu fi Laylatul Qadr,
Wa ma adraha ma laylatul Qadr,
Laylatul Qadri hairun min alfi sahr,
Tanazalu al malaikatu wa aruhu fi ha
Bi ithni rabihim min qului amr.
Salamun hia hata matlai al fajr"
(Noi l-am pogorat in noapte al Qadr,
Dar de unde sa stii tu ce este noapte al qadr,
noapte al qadr este mai buna decat o mie de luni
in timpul ei se pogoara ingerii cu porunca de la Domnul tau
pentru toate lucrurile,
ea este pace pana la ivirea zorilor).
Va doresc sa aveti putere si ALLAH sa va lumineze in treburile si in faptele voastre si ca de obicei va imbratisez cu mult drag,rugandu-ma ca ALLAH Subhana Hua wa taala sa va aiba in paza.Staudatukum ALLAH!

"ZAMBESTE, MAINE VA FI MAI RAU"
maryam

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Catan spune:

Salam fetele.
Eram chiauna si chiar am chiulit de pe topic sic
Motata mea nu mai ne da voie sa dormim nu stiu ce o apuca noptile (cred ca iar o dor gingiile mititica.
Va multumesc mult ptr urari de sanatate ,acum alhamdullah sint mai bine ,imi i-au medicamentul si sper sa fie bine .
hannen cum asa ai gastrita de la 10 ani?
Vikinga,Papa,Asteryaro.
Azi am gatit o groaza de bunatasi kebbe b sunieh si taife cu jibneh(ataif cu jibneh akewe).Daca vreti va scriu reteta e usurica si f buna.Eu sint innebunita dupa ataif cu brinza si sirop.Socrul meu e specialist la dulciuri.
Maryam imi place f mult cum expui faptele si admir f mult ca esti f documentata.
Dodo ai pus punctul pe i.Chiar asa luasi pauza de forum?
Anca f frumoase cele scrise de tine.
Cum fetelor sa nu faceti voi de papica da ce voi nu mincati in Ramdan?(adica la ftar)?Curaj pune-ti mina la bucatarisit ca dupa ce va maritati aveti deja experienta,nu ca mine cind m-am maritat am aruncat duzine de mincaruri la gunoi.Acum ma dau si eu sef bucatarPot spune ca nu mai arunc la gunoi papica (inainte orezul pina imi iesea il faceam de vreo trei ori
In fine mai arunc eu o praji ca deh le mai incerc si eu si mai dau cite un rateu.
Pupici dulci la toate fetele.Catan si trupa de pitici cumintei foc

http://community.webshots.com/user/catya106

Mergi la inceput