Ora de religie
Raspunsuri - Pagina 8
myX spune:
quote:
Originally posted by cataghequote:
Originally posted by AC
Nu pot crede ca voi priviti oamenii de alte religii ca pacatosi care trebuiesc pedepsiti sau convertiti.
Andreea, daca citesti multe din postarile de la acest subiect (si de la altele cu tema religioasa), iti dai seama ca, din pacate, toleranta religioasa nu este chiar punctul forte al unora dintre participantii la discutie...
To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!
poate ai dreptate ... dar atunci cind se incearca introducerea cu forta a religiei in mintile oamenilor, prin orice mijloace, incepi sa te m-ai saturi de la o vreme, si sa protestezi ...
cipcipcip spune:
quote:
Originally posted by un_tataquote:
Teoria ta, super raspindita de altfel, e de 2 bani.
"Teoria mea super raspandita" nu este a mea si nu este teorie ci realitate. Daca problematica mantuirii este pentru tine "de 2 bani", ce conteaza? Hainele? Mancarea? Poftele? Spoiala de cultura si civilizatie? Ifosele de scoli inalte si doctorate? La asta se rezuma viata? Si apoi ... gata? Hrana viermilor intr-o groapa? Asa vezi viata?
Mai bine in iad cu Iisus decat in rai fara El.
Sebastian
-------------
Nihil sine Deo!
Nu am zis ca problematica mintuirii este de doi bani, ci teoria ta. te rog nu-mi rastalmaci mesajele asa cum ai tu chef.
Cit despre faptul ca ateii ar fi lipsiti de conduita morala sau maniere sau mai stiu eu ce, o iau ca pe un afront personal. Eu nu mi-am permis sa spun ca bisericosii ar fi niste ipocriti, sau spalati la creier sau mai stiu orice, ci am spus ca respect orice OM indiferent de orientarea lui religioasa. De asemenea nu imi permit, ca tine, mare bisericos, sa iau oamenii in raspar de ce cred sau de ce nu cred, asta e treaba fiecaruia. Deci ar fi cazul s-o lasi mai moale.
Parca vad ca si subiectul asta intra la ZZ cit de curind...
iar la Polul Nord
cipcipcip spune:
quote:
Originally posted by un_tataquote:
Teoria ta, super raspindita de altfel, e de 2 bani.
"Teoria mea super raspandita" nu este a mea si nu este teorie ci realitate. Daca problematica mantuirii este pentru tine "de 2 bani", ce conteaza? Hainele? Mancarea? Poftele? Spoiala de cultura si civilizatie? Ifosele de scoli inalte si doctorate? La asta se rezuma viata? Si apoi ... gata? Hrana viermilor intr-o groapa? Asa vezi viata?
Mai bine in iad cu Iisus decat in rai fara El.
Sebastian
-------------
Nihil sine Deo!
Si ca sa-ti raspund la intrebare, afla ca am si alte ocupatii in viata in afara de mincare si haine, sint un om bun si ajut pe altii la nevoie, dau bani la saraci, sint fadder la un copil in Africa unde trimit bani in fiecare luna si am voluntariat si la un azil de animale.
Tu ce faci in afara de rugaciuni de 7 ori pe zi si de luat oamenii la intrebari ca de ce sint atei si ce fac cu viata lor?
iar la Polul Nord
pulstar spune:
quote:
Originally posted by un_tata
Daca vreodata va disparea ortodoxia din Romania, atunci poporul roman se va transforma intr-o populatie (fara coloana vertebrala, fara vointa proprie si obedienta fortelor care vin cu tavalugul globalizarii
Pai daca ortodoxia este unicul lucru care mentine coloana vertebrala si vointza proprie poporului roman, atunci chiar am ajuns rau si nu mai suntem decat un popor de zombi. In cazul asta chiar ca meritam sa vina strainii cu tavalugul sa ne globalizeze
quote:
In absenta credintei, bunele maniere si cultura civica sunt un pospai, o pojghita subtire si inconsistenta ... niste sclifoseli conjuncturale care dispar atunci cand viata aduce incercari mai mari.
In absenta credintei sau a religiei? Sunt doua notiuni total diferite...
Pai daca bunele maniere si cultura civica sunt "mentinute in viatza" doar cu ajutorul religiei, sau mai bine zis impuse de religie, atunci vai de noi, chiar ca suntem pierdutzi ...
Consider ca castigul ar fi cu mult mai mare daca buna cuviinta si codul etic ar venii din interior, din convingere proprie si nu la constrangerea vre-unei religii...
Te anunt ca desii nu sunt o persoana religioasa am niste principii de viatza foarte sanatoase si bine inchegate pe care le respect din convingere si nu constransa de ceva sau cineva...
Mentionez ca nu sunt atee ci non-religioasa...
quote:
Chiar daca un astfel de copil nu ajunge hot, va fi privat de bogatia spiritualitatii ortodoxe si va avea foarte putine puncte de sprijin in viata.
Crede-ma exista multe persoane foarte religioase(ortodoxe) care sunt total lipsite de spiritualitate, la fel cum exista la fel de multe persoane non-religioase care au drept sprijin in viata principii morale ireprosabile, precum si o bogatie spirituala extraordinara...
_
Nimic nu se pierde, totul se transforma..
--------------------------------------
http://photos.yahoo.com/pulstar3/
pulstar spune:
quote:
Originally posted by anya
Cat despre ce exemple dau "oamenii bisericii" din ziua de azi? Saptamana trecuta am fost la manastirea care se construieste in Busteni - nu stiu cum se cheama-. Eram 3 familii cu copiii de rigoare si impreuna cu noi au intrat in curtea manastirii 3 catei maidanezi foarte pasnici cu care se jucau copiii. "Din senin" a aparut un calugar cu un ciomag care nu numai ca a alungat cainii dar i-a batut sub ochii copiilor pana am reusit noi sa intervenim. Sotul meu era sa-l bata el - cand a vazut cum ochii celui mic s-au umplut de lacrimi! Copilul cel mare a zis ca a venit Nenea Vrajitorul...
Cam asta e "prima lectie de religie" a copiilor acestia.
...Apropos de "bogatia" spirituala a slujitorilor domnului...
quote:
Originally posted by anya
Ce-am cautat la manastire? Acum un an acolo era o poiana superba pe care speram sa o regasesc. Acum este un loc cu moloz, un inceput de manastire, gunoaie si copaci taiati - asta e respectul unora pt natura... ce sa mai zic.
Am observat psihoza asta generala la romani, obsesia de a construi mereu biserici peste biserici si manastiri. Ca si cand moralitatea unui popor ar fi cuantificata in numarul de biserici pe suta de metri patrati..
S-a ajuns ca (cel putin la mine in oras) sa existe cate o biserica aproape la fiecare capat de strada. Locuri unde odinioara erau locuri de joaca pentru copii sau simple spatii verzi, au fost ocupate de biserici care mai de care mai impunatoare. La fiecare din capetele bulevardului principal se afla cate o catedrala mare si lata...
Si asta in conditiile lipsei spatiilor verzi pentru recreere...
Ma intreb cum va arata orasul peste 20 de ani... Probabil cate o biserica la fiecare colt de strada...
Consider ca resursele si energia necesare construirii atator biserici ar fi putut fi utilizate pentru realizarea unor lucruri cu adevarat utile pentru societate: Adaposturi pentru cei saraci si nevoiasi, orfelinate, scoli, centre de caritate, complexe sportive, expozitii de arta si cate si mai cate... Cata risipa...
Macar daca ar contribui cu ceva la inbunatatirea moralitatii sau calitatii vietii oamenilor aceste biserici, dar tare ma indoiesc...
_
Nimic nu se pierde, totul se transforma..
--------------------------------------
http://photos.yahoo.com/pulstar3/
conchita spune:
quote:
Originally posted by myX
multumesc conchita pt deoasebita atentie acordata raspunsurilor mele, dar personal consider ca trebuie sa faci un pas evolutiv pe scara cunoasteri pt a compila cele scrise, iar ulterior sa revii la "masa" topicului (cu parerea de rau dar raspunsurile nu se ridica la rangul de provocare intelectuala necesar).
hahaha, iata un alt esantion de toleranta paranormala de data asta. maine sa vii cu IQ-ul de-acasa, promit sa mi-l aduc si eu :))
quote:
pt a nu incurca topicul cu replici stupide, lungi si incoerente, as zice sa revenim la subiectul topicului.
asa da, imi place cand iti faci autocritica, inseamna ca n-am predicat in pustiu.
--------------
If you look into someone's face long enough, eventually you're going to feel that you're looking at yourself. (P.Auster)
cataghe spune:
quote:
Originally posted by myXquote:
Originally posted by cataghe
Andreea, daca citesti multe din postarile de la acest subiect (si de la altele cu tema religioasa), iti dai seama ca, din pacate, toleranta religioasa nu este chiar punctul forte al unora dintre participantii la discutie...
poate ai dreptate ... dar atunci cind se incearca introducerea cu forta a religiei in mintile oamenilor, prin orice mijloace, incepi sa te m-ai saturi de la o vreme, si sa protestezi ...
MyX, nu la asta ma refeream, ma refeream la cei care au impresia ca numai religia lor e cea "corecta". Adica, in speta, tot ce nu e ortodox e gresit.
Poate ca postarile mele vor face impresia ca sunt scrise de o atee sau de cineva de alta religie, dar nu este asa, sint si eu ortodoxa, cred in Dumnezeu, imi cresc copilul in acest spirit si merg, chiar daca nu in mod regulat, la biserica. Insa nu as putea niciodata sa spun ca restul religiilor sunt praf in ochi si numai ortodoxia e buna. Eu cred ca in primul rand trebuie sa fii om, asta este ceea ce conteaza. Nu cred ca regulile de morala sau etica deriva din religie, ci religia a derivat din necesitatea de a institui reguli etice si morale. Si, zau, nu cred ca dintre un savant ateu si un pacatos care isi declara sus si tare credinta, Dumnezeu il prefera neaparat pe al doilea. Cred ca il prefera pe cel care reuseste sa fie om.
Ca sa ma intorc la subiect, trebuie sa marturisesc ca nu am o parere formata despre predarea religiei in scoli. Baietelul meu stie destul de multe lucruri despre religia nostra pentru varsta lui, nu se culca in nici o seara fara sa-si spuna rugaciunea si ii place sa i se citeasca din Biblia pentru copii. Cu toate astea, cand imi vine de la gradinita si ma intreaba noi de ce nu spunem rugaciunea inainte sa mancam, ma descumpaneste oarecum. N-o spunem pentru ca sotul meu nu este credincios si mie mi se pare normal sa-i accept optiunea, dupa cum nici el nu incearca sa "combata" faptul ca eu cred. Dar, probabil ca si daca ar fi credincios nu am spune-o, pentru ca eu nu sint genul de persoana inclinata sa-si declame credinta peste tot, la orice ora din zi si din noapte. Mie mi se pare important ca Dumnezeu sa fie in sufletul meu, nu sa stie toata lumea ca El este acolo. In concluzie, in principiu nu am nimic impotriva sa se predea religie in scoli, cu conditia sa fie optionala si sa se mentina lucrurile in anumite limite - adica, nu am nici un chef ca copilul mea sa fie nelinistit ca eu nu imi spun ragaciunea inainte de masa! Orele de religie ar trebui sa-i puna pe copii la curent cu notiunile de baza ale relgiei respective, nu sa le impuna un stil de viata.
Numai bine,
Catalina.
To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!
myX spune:
quote:
Originally posted by conchita
asa da, imi place cand iti faci autocritica, inseamna ca n-am predicat in pustiu.
...honey, ma refeream la persoana ta :) ... daca nici macar atit nu ai inteles atunci chiar ca putem vorbi de patalama cu IQul :) ...
...eventual pe viitor, iti poti crea un topic cu urmtoarele titluri:
"conchita catre forum" si "forumul catre conchita", in care poti sa iti faci autocritica.
...fa-ti un bine si ignora-te...
conchita spune:
quote:
Originally posted by myXquote:
Originally posted by conchita
...honey, ma refeream la persoana ta :) ... daca nici macar atit nu ai inteles atunci chiar ca putem vorbi de patalama cu IQul :) ...
...eventual pe viitor, iti poti crea un topic cu urmtoarele titluri:
"conchita catre forum" si "forumul catre conchita", in care poti sa iti faci autocritica.
...fa-ti un bine si ignora-te...
Per aspera ad astra!
mai ai mult de sublimat pana sa ajungi la astrele care ti se invart in jurul capului, draguta. prima regula pentru care tre sa stai in lotus 24 din 24 ca sa o asimilezi este cea a forumului, care forum, btw, nu-ti apartine: atacurile la persoana sunt interzise, or tu numai asta ai facut de cand ai aparut pe forum. ti-am raspuns cu argumente carora ai binevoit sa le raspunzi cu si mai multe ofense. ori esti cu misiune de scandal pe DC -ceea ce pentru mine e evident-, ori acum ai iesit pentru prima oara in lumea virtuala si ai impresia ca aceia care nu sunt de aceeasi parere cu tine trebuie sa dispara din peisaj si sa lase loc monologurilor tale intolerante, fanatice si neinformate. desigur ca pentru un "taoist" e mai usor sa fie violent in limbaj ca sa inchida gura adversarilor de idei, atunci cand e in lipsa de argumente. aici esti pe un forum public insa si ori ii respecti regulile, ori o iei frumos pe autoban cu viteza maxima. nu cred ca te asteptai sa vii si sa le spui miilor de membri credinciosi de pe site ca sunt spalati pe creier, prosti, etc si sa ramai fara replica, nu?
alo, moderatorii?
--------------
If you look into someone's face long enough, eventually you're going to feel that you're looking at yourself. (P.Auster)