Ora de religie

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns AC spune:

Nu cred ca mai e nimic de zis....

Catalina iti multumesc pentru postari... da, se pare ca ardelenii si banatenii au experienta traitului printre oameni diversi si nu neaparat minoriotari, mai degraba mixti si nu-s asa de puri sau puristi.

Si daca ideea cu nu face altuia cee ce tie nu-ti place nu vi se pare una din ideile simple si practice a invatamintelor biblice ... permiteti-mi sa va spun sa o mai cititi o data.

Pe altadata...poate.

Andreea si galusca Anne-Sarah

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns un_tata spune:

quote:
Originally posted by xenocid

a da...si frenologia e stiinta

Alin

*Ex astris, Scientia*

1. "babelor in tenesi si cu colive'n mana cand intra in biserica".
"Tenesi"?
In opinci sau descult nu se poate? Dar incaltate cu ceva comun?

2. "il pleznesti peste bot?"
"Bot"?

3. <<Ma gandesc cu oroare ca daca i'ar fi dat acestui "mare om" (adica lui Petre Tutea) drumul in Louvre "zmangalea" toate picturile iar pe statui ar fi scris "Tzuty Love Gad">>
"Tzuty"? "Gad"?

Sebastian

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns xenocid spune:

4) iar acum un an intr-un post despre "fermece" cred ca am scris:
bagamiashi

Alin

*Ex astris, Scientia*

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Reliana spune:

12. Isus le-a vorbit din nou, si a zis: "Eu* sunt Lumina lumii; cine Ma urmeaza pe Mine, nu va umbla In Intuneric, ci va avea lumina vietii".
*Cap.1.4,5,9; 3.19; 9.5; 12.35,36,46.
13. La auzul acestor vorbe, fariseii I-au zis: "Tu* marturisesti despre Tine Insuti; deci marturia Ta nu este adevarata".
*Cap.5.31.
14. Drept raspuns, Isus le-a zis: "Chiar daca Eu marturisesc despre Mine Insumi, totusi marturia Mea este adevarata; caci Eu stiu de unde am venit si unde Ma duc, dar voi* nu stiti nici de unde vin, nici unde Ma duc.
*Cap.7.28; 9.29.
15. Voi* judecati dupa Infatisare; Eu** nu judec pe nimeni.
*Cap.7.24. **Cap.3.17; 12.47; 18.36.
16. Si chiar daca judec, judecata Mea este adevarata, pentru ca nu* sunt singur, ci Tatal, care M-a trimis, este cu Mine.
*Vers.29. Cap.16.32.
17. In* Legea voastra este scris ca marturia a doi oameni este adevarata;
*Deut.17.6; 19.15. Mat.18.16. 2 Cor.13.1. Evr.10.28.
18. deci, despre Mine Insumi marturisesc Eu, si despre Mine marturiseste* si Tatal, care M-a trimis".
*Cap.5.37.
19. Ei I-au zis deci: "Unde este Tatal Tau?" Isus a raspuns: "Voi* nu Ma cunoasteti nici pe Mine, nici pe Tatal Meu. Daca** M-ati cunoaste pe Mine, ati cunoaste si pe Tatal Meu".

Si acu interpretati....si spuneti-mi daca credeti ca un copil poate întelege multe din citatul asta, sau chiar ce întelegeti voi din citatul asta.

It is better to have loved and lost than never to have loved at all!
http://www.yamafoto.com/?ref=12560

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oana0204 spune:

Haideti sa vedem cam care ar fi interpretarile acestor texte din Sfanta Scriptura..

12. Cand Iisus Hristos a spus aceste cuvinte de referea la faptul ca numai cine Il urmeaza in credinta se va mantui si va iesi din intunericul pacatului...nu exista mantuire fara credinta si fara fapte bune.. nu poti ajunge pe malul celalalt al raului dand dintr-o singura vasla..iti trebuiesc doua.. nu exista mantuire fara fapte bune cum nu exista nici mantuire fara credinta.

13. & 14. Fariseii nu credeau ca Iisus Hristos este Fiul lui Dumnezeu, credeau ca totul este o inselatorie.

15. & 16. Nimeni nu are dreptul sa judece in afara de Dumnezeu. El este atotstiutor, drept si bun. Oamenii pot fi dusi in eroare de aparente si sa judece gresit. De asemenea Iisus Hristos subliniaza dubla sa natura (consubstantialitatea) de om si Dumnezeu in acelasi timp.

17. Aici sunt expuse niste reguli; a 6-a suna asa (text complet): 6. "Cel osandit la moarte sa moara dupa spusele a doi sau trei martori; iar pe spusa unui singur martor sa nu fie osandit nimeni la moarte." - Un singur martor nu este suficient pentru a condamna pe cineva pentru un delict grav, la o pedeapsa grea.

18. & 19. Iisus Hristos marturiseste apartenenta la Sfanta Treime, de-o fiinta cu Tatal; "Lumina din Lumina, Dumnezeu devarat din Dumnezeu adevarat" Intre persoanele Sfintei Treimi nu exista subordonare.. numai iubire si conlucrare.

Aceleasi raspunsuri le-ati putea obtine si de la un copil, daca are minime cunostinte de Religie (poate cu alte cuvinte).. si daca este ghidat corect, cu intrebari ajutatoare.. Ati fi uimiti daca ati auzi raspunsul unui elev de clasa a I-a, la a 3-a sau a 4-a ora de Religie, cand profesoara a intrebat intr-o doara, fara sa asepte un raspuns.. "Stiti voi de ce atunci cand ne inchinam noi facem semnul Sfintei Cruci si nu facem un cerc? Sau un triunghi? Sau o floare?". Raspunsul a venit senin, de undeva din spatele clasei de la un baietel care nu parea sclipitor de inteligent, oarecum timid: "Pentru ca Iisus Hristos a murit pe cruce!"
Dragi parinti, nu va subestimati, copiii dar nici sa nu cadeti in cealalta extrema supraevaluandu-i.

Oana D

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns conchita spune:

Reliana, mi-ai cerut sa raspund la topic, ar trebui s-o fac abia dupa ce il moderezi. asta, si btw de:

quote:
Originally posted by xenocid

4) iar acum un an intr-un post despre "fermece" cred ca am scris:
bagamiashi
Alin
*Ex astris, Scientia*

in fine, o sa incerc sa tin echilibrul conversational, pe cat posibil, in "tenesii" mei de creier spalat, nu carecumva sa mai calc pe bombeu vreun sabot cu pile.

Mai intai, Reliana, spune-mi cum vezi tu continuarea discutiei de fata cand aduci citate din cartea sfanta la interval? vrei sa cuantificam simplitatea si claritatea Bibliei pentru o minte de copil? dar cine a spus ca integralele sunt usoare pentru clasa a XIX, sau bastonasele pentru a intaia? "simplitatea" cunostintelor nu e un criteriu in predarea lor, altfel decat privind metodele de asimilare, sper ca esti de acord. altfel, bietii ateii n-ar mai avea cum sa defileze cu geniul lui einstein in protap, pentru simplul motiv ca nu l-ar putea intelege :)) or, pe topic nu sunt profesori de religie sa ne explice metodologia cursului si am vorbi despre asta in necunostinta de cauza. or stii ei ce fac, profesorii aia la ore, n-or fi chiar asa total pe dinafara toti, cum sunt cei din articolul citat de Doruletz. te mai intreb cum ai selectat citatele respective: se afla ele in manualul de religie? pentru ce clasa? sau vorbim asa, in general, alegand la intamplare citate din Biblie? ti-as raspunde cu draga inima daca as intelege ce vrei sa facem: sa punem in discutie insasi Biblia acum? sau metoda in care se preda ea la scoala? in prima varianta, n-am cum sa-ti raspund ca nu sunt hirotonisita mafalda si nici nu face subiectul topicului-plus ca ti-a raspuns Oana deja-, la a doua nici atat ca nu sunt implicata si habar nu am. vad aici cartulii religioase pentru copii, am rasfoit cateva, sunt extrem de simplu concepute, ca niste povesti...poate asa sunt si cele de-acasa, n-am de unde sa stiu, poate ne lamureste cineva. in principiu, insa, din informatiile de aici si cu ce am mai cautat pe net, mie problema mi se pare extrem de simpla: religia in scoala nu e obligatorie pentru cei care se declara de alta credinta sau de atei. iar parintii ortodocsi au tot dreptul sa dictute despre imbunatatirea continutului acestor ore, inclusiv pe un forum public.

deci, care e durerea, pana la urma? de ce se duc la ore cei care se duc? de ce scrie asa in Biblie si nu altfel? cum de au tupeul sa creada cei care cred? well, exista o metoda tare democratica de a schimba randuiala legilor intr-o tara: lobby pentru o idee, adunarea semnaturilor de sustinere si propunere legislativa in Parlament. se poate cere introducerea unei clase de istoria religiilor, pe langa cea de religie ortodoxa propriu-zisa (desi asemea cursuri exista in universitati).

stiti ce mi se pare mie total de neinteles la protestele astea? ar fi pana si in interesul unui necredincios sa participe la ore, pentru ca sa cunoasca bine ce combate. nu poti sa negi ceva ce nu stii, ignoranta naste monstri indiferent de (ne)afilierea religioasa, dupa cum s-a vazut. pe alte topice vorbesc mamicile ce bine e sa invete copilul alta limba straina (aia nu e grea?) de mic, ca i se dezvolta intelectul, comunica mai usor etc. ora de religie poate fi privita chiar si de catre parintii atei drept o ora de limba straina care il va ajuta pe copil, daca nu sa creada, macar sa inteleaga credinta/limba altora.

--------------
If you look into someone's face long enough, eventually you're going to feel that you're looking at yourself. (P.Auster)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mitub spune:

As avea cateva intrebari de pus ortodocsilor care s-au aratat atat de neinduplecati fata de celelate religii, si care au explicat chiar ca intoleranta fata de alte religii face parte din cultul ortodox.
Ar fi cam asha:

1. Ati fost vreodata plecati din Romania?
2. Ati intrat vreodata in vreo biserica de alt cult in afara de cel ortodox?
3. Ati fost la vreun concert de orga tinut la Biserica Neagra din Brasov, sau la Biserica Luterana din Bucuresti?
4. Ati vizitat Vaticanul sau Capela Sixtina?
5. Plecati fiind din tara, ati simtit vreodata nevoia sa intrati intr-o biserica, sa aprindeti o lumanare?
6. Cum v-ati simtit ca faceti semnul crucii de la dreapta la stanga si toti din jurul vostru il fac de la stanga la dreapta?
7. Ati spus vreodata Tatal nostru in romana, intr-o biserica in care lumea spunea in engleza, germana, italiana, franceza sau orice alta limba?
8. Ati vazut filmele Iisus din Nazaret sau Patimile lui Iisus?
9. Aveti prieteni de alta religie decat a voastra? si daca da, sunt ei mai buni sau mai putin buni decat voi? Si in ce masura sunt asha datorita faptului ca nu sunt ortodocsi?

Toate aceste intrebari vin nu pentru placerea de a polemiza, ci ca o chemare la toleranta. Sa stam un pic si sa cugetam inainte de a da cu piatra.

Cu respect,
Boga

PS. raspunsurile mele sunt DA la mai toate intrebarile. Plus ca nu m-am simtit ciudat in biserica de alt fel decat a mea, plus ca prietenii sunt prieteni fara vreo legatura cu orientarea religioasa, sau cea politica, sunt alte lucruri care ne tin impreuna.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cataghe spune:

Boga

To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Maria2 spune:

Cataghe, eu am citat din mesajele Conchitei nu ale tale. Ce este neclar ca nu pricep ?

mp

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dpintilie spune:

Uite Maria unde e greseala

Originally posted by conchita

[quote]Originally posted by cataghe
Este normal ca un copil de catolic, evreu, musulman etc sa nu fie obligat sa mearga la ora de

A aparut si un citat din cataghe in plus fatza de conchita.

Mergi la inceput