Ora de religie
Raspunsuri - Pagina 10
![](images/user_woman.png)
oana0204 spune:
Salutare tuturor!
Hmm... ca de obicei religia reuseste sa incinga multe spirite.. toti devenim pasionali in a ne sustine punctul de vedere, indiferent de ce parte a baricadei ne aflam.
De ce s-a introdus Religia in scoala romaneasca? Pentru ca dupa atatea decenii de comunism, in care romanul a fost indepartat de Dumnezeu (si dupa um se pot citi unele opinii exprimate aici s-a reusit din plin) oamenii au inceput sa se dezmeticeasca, au simtit nevoia sa se apropie mai mult de ceea ce inainte era considerat tabu, in cautarea unor raspunsuri la marile intrebari existentiale.."Cine sunt?", "De unde vin?", "Incotro ma intrept?" .
Nu putine a fost cazurile in care copii "intoxicati in orele de religie" si-au luat parintii sau bunicii de mana si i-au dus la biserica. Asta a fost primul pas.. ce a urmat? Postul, spovedania, o mai mare grija fata de valorile morale pe care in trecut nu neaparat ca le negau..dar le ignorau. Oameni cu lacrimi in ochi care isi regasesc linistea pierduta cu ani in urma, luati de valul nemilos al vietii...
Religia este obligatorie da... dar in anumite limite... Nu obliga copii de alte religii sau atei (dupa ce s-a luat legatura cu parintii) sa frecventeze ora de Religie (desi s-au vazut cazuri in care copii atei sau de alta religie care nu veneau la ora, chiar sa insiste ulterior in ciuda vointei parintilor sa participe la ora), dar ii obliga pe cei care se declara atei sau de alta religie si vor sa chiuleasca. Sa fie clar pentru toata lumea. Daca parintele se duce la scoala cu o cerere scrisa, inregistrata la secretariat in care se prezinta motivele pentru care nu doreste sa studieze Religia copilul sau, are tot dreptul sa-si retraga urmasul de la ora de Religie. Dar in timpul acestei ore copilul nu are voie sa paraseasca incinta scolii. De preferabil sa se duca la biblioteca, sa frecventeze alta ora la o clasa paralela daca profesorul acelei clase este de acord, sau un alt profesor ii da ceva de lucru intr-un laborator.
Nefrecventarea orei de Religie nu inseamna ora libera in care poate sa se infunde in vreun bar (poate ii vine ideea sa nu se mai duca nici la orele urmatoare) sau sa se duca acasa. Nu este el mai cu mot decat ceilalti copii sa aiba orar redus.
In legatura cu acea profesoara de Religie.. se stie ca orice padure are si uscaturi... Nu s-au vazut profesori de matematica, chimie, fizica sau alte materii care sa provoace cosmaruri copiilor? Lor li se poate ierta mai usor? SI profesorii sunt oameni... S-au vazut si medici incompetenti si avocati care pierd procesele, politicieni care duc tari la dezastre..Studierea Religiei in scoala nu este un lucru rau si nu incarca programa cu mult... in ciclul primar lectia se poate retine din clasa daca este atent copilul, iar din ciclul gimnazial incolo - 30 de minute alocat studiului acasa in fiecare saptamana nu e asa de mult.. Copiii ca sa scape mai ieftin si sa aiba mai mult timp sa bata mingea sunt in stare sa amplifice sau chiar sa dramatizeze unele lucruri, important este ca cei maturi sa stie unde se termina reliatatea si unde incepe sa lucreze fantezia unui copil.
Lasati copii sa studieze Religia daca asta doresc, chiar daca au niste parinti atei.
Numai bine si...Doamne ajuta!
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
cataghe spune:
Conchita, nu mi-e chiar clar daca mesajul pe care l-ai scris imi este adresat, dar asa tind sa cred avand in vedere exprimarea cel putin din primele paragrafe.
Imi pare rau, dar subiectul asta nu ma atrage absolut deloc. Sint botezata ortodoxa, familia mea este ortodoxa, si nici unul dintre ai mei nu face parte catusi de putin din cei care si-au “redescoperit” credinta dupa revolutie (ceea ce nu inseamna ca nu am tot respectul pentru acestia). Viata noastra, a parintilor si a bunicilor mei, s-a invartit intotdeuna in jurul unei biserici ortodoxe, ceea ce nu m-a impiedicat catusi de putin ca toata studentia mea sa ma duc in Cluj la o biserica catolica (romano-catolica de-a dreptul!!) ce tinea slujba in limba romana – numa’ asa, pentru ca ma simteam foarte bine acolo si slujba imi mergea la inima. Eu cred in Dumnezeu si in Sfanta Treime, iar Sfanta Treime e aceeasi indiferent daca spui “Duh Sfant” sau “Spirit Sfant”. Asta mi se pare important si faptul ca elementul principal din invatatura lui Isus este iubirea, restul sint mai mult sau mai putin interpretari date de oameni, mai mult sau mai putin corecte. Deci, in ceea ce ma priveste, sint perfect impacata cu mine insami si cu credinta mea asa bizara cum e, si nu ma simt datoare sa dau explicatii nimanui. Ce cred ceilalti, mi-e egal, e treaba lor. Ce a facut Stefan cel Mare, iarasi mi-e egal. Tendinte anti-occidentale nu am avut niciodata si nu le sustin. Ca unitatea poporului roman a fost pastrata de ortodoxie, se prea poate, daca ne uitam la rezultate care nu sint chiar cele mai grozave. Ca nu se admit “disidente”, cum spui tu, iarasi mi-e egal. Nu sint genul de persoana care sa inghita pe nemestecate, n-o sa admit niciodata sa venerez o institutie cu ale carei actiuni adesea nu am fost de acord (vezi fraternizarea cu regimul comunist, daramarea bisericilor, etc) numai pentru ca mi se spune ca “trebuie”. Nici nu voi preamari vreun cleric care nu imi place si cu ale carui idei nu sint de acord numai pentru ca e cleric, si nici nu voi cadea pe spate in fata vreunui habotnic care a “gasit Calea”, el si numai el.
Pentru mine Dumnezeu este unul singur, indiferent ca biserica lui se numeste “apostoleasca si soborniceasca” sau “catolica si apostolica”, si indiferent daca il cheama asa sau altfel. Ceea ce conteaza pentru mine este ca sufletul meu sa fie deschis catre El.
A, sa-ti mai spun ceva. Probabil ca aici in Ardeal in general toleranta religioasa este mai mare, pentru ca de la aparitia bisericii greco-catolice, intotdeauna au existat aici familii mixte, chiar era o traditie ca nascutii baieti sa primeasca religia tatalui iar fetele pe cea a mamei. Nu mai vorbesc de familiile mixte inchegate intre romani si sasi sau romani si unguri, care de asemenea aveau religii diferite si nu a murit nimeni din asta, si nu cred ca Dumnezeu s-a “maniat” pe ei atata vreme cat au fost oameni la locul lor, si-au vazut de treaba si si-au crescut copiii bine.
Deci, toate aceste axiome enuntate de unii si de altii pe mine nu ma intereseaza, nu pozez in vreo ortodoxa convinsa, cum scrie la carte, imi permit sa am lucruri cu care sint de acord si lucruri cu care nu sint de acord si il las pe Dumnezeu sa ma judece. Cine vrea sa fie ortodox convins si sa nu iasa din litera legii, e liber sa o faca. Cine vrea sa fie catolic convins, musulman convins, etc, este liber sa o faca. Cine vrea sa nu creada in nimic, este liber sa o faca. Pentru mine ca om in relatie cu alti oameni, ceea ce primeaza este calitatea omului. In ceea ce priveste relatia cu Dumnezeirea, nu sint eu cea chemata sa judece.
Daca a interesat pe cineva care este “crezul” meu, ei bine, asta este. Nu am nici cea mai mica intentie nici de a ma justifica in fata cuiva, nici de a-l impune cuiva, dar nici nu admit sa se vare cineva in sufletul meu si sa incerce sa imi impuna punctul lui de vedere. Problema religioasa este ceva intim pentru fiecare, si numai faptul ca ma simt legata de acest forum m-a determinat sa scriu aceste randuri. De aceea cred ca orice polemica cu mine pe aceasta tema nu isi are rostul, pentru ca este lipsita de obiect.
To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!
Maria2 spune:
quote:
Originally posted by conchita
[quote]
Este normal ca un copil de catolic, evreu, musulman etc sa nu fie obligat sa mearga la ora de ortodoxie, ar fi normal sa existe clase de religie pentru toate cultele (daca nu exista deja). Dar, asa cum ar fi anormal ca limbile maghiara, rroma, tatara sa devina limbi oficiale nationale, tot asa ortodoxia este in perfect drept legal si moral, ca religie majoritara, sa fie predata inca de la gradinita. oferta vine in intampinarea nevoilor majoritatii, nu impotriva minoritatilor, asa cum interpretati voi. normal ca drepturile minoritatilor trebuie legiferate si respectate, dar, sa ma scuzati, la o Romanie in totalitate atee chiar n-au dreptul.
--------------
Este foarte bine ceea ce spui si foarte logic. Eu am spus undeva pe la inceputul discutiei cam ce se face aici la religie, dar ceea ce nu am spus este ca grecii intra-adevar au rezistat ca natiune in atatia ani de robie doar datorita credintei.
Se pare de asemeni(si asta am mai spus-o)ca acei copii care cresc cu o minima credinta sunt mult mai stabili psihic decat cei din familii atee, astaatunci cand mai cresc.
Am vorbit cu o prietena care are copiii la scoala germana in Romania si mi-a spus ca in invatamantul romanesc copiii pot opta la care din religii vor merge.La ea la scoala insa deoarece sunt majoritari catolicii de 2 ani nu au prof de ortodoxie.
Aici in Grecia nimeni nu te intreaba ce religie ai atunci cand incep orele de religie. Grecii(care sunt parintii democratiei, nu?) considera ca majoritatea primeaza.
Ei spun asa: majoritatea hotaraste, minoritatea se supune;insa este foarte important ca majoritatea sa respecte minoritatea.
Aici traiesc peste un milion de albanezi musulmani si tot felul de orientali(iar grecii sunt in total 13mil) dar nu se preda nicaieri religia musulmana in scoli adica in structurile statului. Aceste lucruri sunt reglate prin constitutie foarte clar. Ei insa au dreptul la geamii sau ce vor sa faca pt. a-si practica religia insa NU in structurile de stat.
Deci se pare ca Romania este mai toleranta in acest domeniu.
Principala problema in Romania este Constitutia Statului care nu este clara si care nu este respectata.
mp
cataghe spune:
Maria, dupa parerea mea, din felul in care ai citat se intelege ca eu as fi spus ceea ce a spus de fapt conchita. Te rog sa corectezi, pt ca nu as vrea sa se iveasca de aici vreun nou val de neintelegeri Multumesc.
To escape criticism: say nothing; do nothing; be nothing!
![](images/user_man.png)
un_tata spune:
quote:
Originally posted by conchita
[quote]Originally posted by cataghe
Dar, asa cum ar fi anormal ca limbile maghiara, rroma, tatara sa devina limbi oficiale nationale, tot asa ortodoxia este in perfect drept legal si moral, ca religie majoritara, sa fie predata inca de la gradinita. oferta vine in intampinarea nevoilor majoritatii, nu impotriva minoritatilor, asa cum interpretati voi. normal ca drepturile minoritatilor trebuie legiferate si respectate, dar, sa ma scuzati, la o Romanie in totalitate atee chiar n-au dreptul.
Ai perfecta dreptate: minoritatile incearca sa-si impuna punctul de vedere si fac presiuni asupra majoritatii pentru a-si atinge scopurile in detrimentuul celor multi.
Sebastian
![](images/user_man.png)
xenocid spune:
Bag seama ca voi mi-ati scos babele din tenesi, pardon, din context...
Haideti sa ne aducem aminte cum si-au facut dansele intrarea in discutie
<<Poate ca imaginea ta despre atei - probabil bestii cu ochii injectati ce pun piedici babelor in tenesi si cu colive'n mana cand intra in biserica se va schimba incet incet.>>
Prin urmare, din figura alaturata pe motiv de - = liniutza, deducem ca orice retorica surprizist-surprizistica incarcata de lacrimi si cu trimiteri la viata plina de greutati, la nepotii si copii respectivelor doamne este inutila si bombastica dat fiind ca si-au facut intrarea pe o figura de stil ce denota o prejudecata externa mentalitatii atee si nu o realitate obiectiva [ ii multumesc "la" profesoara mea de romana care m'a invatat sa "vorbeste" frumos]
O alta petarda lingvistica argumentata la fel de bombastic este "fanatismul ateu". Rog persoana care a introdus aceasta "creatie" sa-si continue argumentatia cu exemple de genul:
- cati atei s'au detonat saptamana aceasta
- cine sint ateii care si-au umplut corabiile cu copii si i-au trimis singuri pe mare sa cucereasca "pamantul sfant"
- cati atei albi au persectuat atei negri
- cati atei au ars credinciosi pe rug in timp ce exclamau satisfacuti "o sancta simplicitas"
- etc
As dori sa ii amintesc respectivei persoane ca dreptul meu de a
NU crede imi este garantat de Declaratia Universala a Drepturilor Omului si de Constitutia Romaniei si nu o favoare pe care mi-o face majoritatea si pentru care ar trebui sa-i fiu recunoscator si de asemenea ca am oroare de oamenii unei singure carti.
Cu stima,
Alin
*Ex astris, Scientia*
![](images/user_man.png)
un_tata spune:
quote:
Originally posted by xenocid
Bag seama ca voi mi-ati scos babele din tenesi, pardon, din context...
Haideti sa ne aducem aminte cum si-au facut dansele intrarea in discutie
<<Poate ca imaginea ta despre atei - probabil bestii cu ochii injectati ce pun piedici babelor in tenesi si cu colive'n mana cand intra in biserica se va schimba incet incet.>>
...o figura de stil ce denota o prejudecata externa mentalitatii atee si nu o realitate obiectiva
Cu stima,
Alin
*Ex astris, Scientia*
Figurile de stil spun ceva despre cei care le fac.
Cu stima,
Sebastian