Ora de religie
Raspunsuri - Pagina 12
![](images/user_man.png)
xenocid spune:
Catre autorul colectiv
Sint convins ca ti-ai fi folosit elocinta in apararea tezei trinitati in fata pretentiilor unitariste sau demoland teza imaculatei conceptii si a infailibilitatii papale dar in situatie de fata derapajul nu era recomandat.
As fi vrut de asemenea ca inaltele principii morale ce ti-au fost insuflate de religia stramoseasca sa fii intrat in functiune atunci cand eram chemati dihori si asta prin cuvintele altora, cu alte cuvinte loviti de mana care tine pumnul. Dar se pare fie stimulul a fost subliminal, fie ca aceste principii le aplici doar celor asemenea tie.
Ori daca acest lucru ti-a scapat si ai preluat discutia de la jumatate corect ar fi sa renunti la pretentia obiectivitatii.
De ce era necesara o prima-interventie a ta atat de dura, lipsita de respect si plina de jigniri intr-o discutie care abia se dezolta, mai ales ca noi nu te-am trimis sa iei cina cu Ezechiel.
La ce folos ca ti-ai cerut iertare dar nu ti-ai reconsiderat atitudinea?
Inutil sa-ti reamintesc ca argumentum ad numerum nu se aplica in cazul drepturilor individului si totusi tu ai trimis copiii ateilor la scolile particulare cu nonsalanta doctorilor din Tiergartenstrasse 4.
Uiti ca nu a trecut mult timp de cand copii erau exclusi din sistemul de invatamant de stat pe criterii arbitrare ?
Da-mi voie, intrucat ma indoiesc de capacitatea ta de a defini binele absolut, sa nu fiu de acord cu principiile eugeniei confesionale pe care le predici, si sa consider ca o lume in care ne inchinam sincron intr-o cadenta demna de un exercitiu de kata nu poate fi mai buna decat cea in care traiam acum.
Cu stima,
Alin
*Ex astris, Scientia*
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
Maria2 spune:
Multumesc, am modificat. Nu pricep de ce au aparut doua nume;eu nu am scris niciunul, doar am facut quote la Conchita.
Acum e in regula
mp
AC spune:
Da Conchitule ai dreptate religia ortodoxa nu e obligatorie pentru atei, agnostici sau alte religii. Teoretic.
Practic eu repet ca un copil la o varsta frageda vede lucrurile in alb si negru.. de genul cine nu e ca noi nu e bun. Ceea ce dupa mine nu este o atitudine de dorit intr-o scoala publica.
Cine vrea sa-si expuna copilul la asa ceva? Mai nimeni...
Nici nu discut posibilele abuzuri ale profesorilor de religie sau derapajele date de prea mult zel. Si intr-o situatie ideala un copil trebuie educat sa-si caute in cei din jurul lui lucrurile comune, nu cele care-i separa. Toleranta religioasa nu se invata prea simplu sa pre repede si de aceea nu mi se pare nimerit sa expunem fie chiar si un singur copil la ostracizarea celorlalti.. In Romania cultele ca si invatamantul sunt sponsorizate de stat, asa incat mi se frumos si firesc sa nu se faca in scolile publice, cand se poate face in parohii. Eu asa am vazut prin multe tari in care am locuit... si mi se pare minunat sa ajungi sa ai prieteni si sa te poti intelege si sa poti lua ce e mai bun de la oameni extrem de diferiti. Alternativa fiind evident sa te aduni tu cu ai tai, toti la fel intr-un colt si sa critici paiul din ochiul vecinilor in timp ce barnele sunt si-n ochii tai.
Andreea si galusca Anne-Sarah
conchita spune:
Andreea, in continuare nu inteleg: ortodocsii sa fie intr-atat de toleranti incat sa renunte la religia lor in scoli si oriunde (chiar daca recunosti ca si celelalte culte plus orele lor de religie sunt subventionate de stat), ca sa nu se simta minoritatile ostracizate? dar minoritatile au si ele clasele lor de religie, Andreea! cu alte cuvinte, majoritatea sa se auto-ostracizeze voluntar "pentru ca asa ar fi frumos"-ce argument e asta? sa nu carecumva sa spere romanii ca dupa spalarea de creier comunista se vor putea reintoarce la morala strabuna, si anume cea crestina? eu nu inteleg ce intelegi tu prin toleranta? eu inteleg sa-mi practic religia la vedere, fara sa mi se puna piedica in biserica sau in scoala. tolerant esti fata de ceva care exista, adica se practica. or tu traduci tolerant prin desfiintarea unei practici, si anume cea ortodoxa, de dragul celorlalte culte. mergand pe rationamentul tau, ar trebui desfiintate si orele de religie ale celorlalte culte, nu? pai asta e tabloul intolerantei perfecte. convietuire inseamna atunci cand toata lumea se inchina la dumnezeu pe limba lui, adica in religia lui, nicidecum ca tace toata lumea dintr-un resentiment visceral fata de vecin.
apoi, scuza-ma, dar in scolile romanesti se fac discriminari in functie de name-brandul la "tenisi", pardon adidasi, celulare, masina care aduce copilul la scoala, banii de buzunar, etc. alb e ala bogat, negru e ala sarac, si de-aici niste comportamente si tragedii ce nu-ti poti imagina. cine vrea sa-si expuna copiii la asa ceva? mesajul orelor de religie poate fi o solutie: toti sunt egali in fata lui Dumnezeu, toti sunt copiii Lui, si el ii pretuieste dupa faptele bune, dupa inima lor, nu dupa ce marca de ceas i-a adus tati lu' unu din nush ce tzara. Asta va invata si copilul de catolic, protestant, de musulman, etc, pentru ca mesajul este acelasi.
se mai spunea aici ca e de acord sa li se predea copiilor perceptele "sa nu furi, sa nu ucizi," dar fara incarcatura religioasa...m-am razgandit cu raspunsul intre timp: aceste percepte sunt religioase si nu e corect sa fie predate altfel. asa cum nu iei legea gravitatiei de sub numele lui newton si i-o dai lui marx, asa nu poti laiciza nici cele 10 porunci. e ca si cum ai asculta de sfaturile unui parinte, dar l-ai uri ca ti le da si n-ai vrea sa-i pomenesti numele in public pentru ca ti-e jena.
quote:
Originally posted by AC
Da Conchitule ai dreptate religia ortodoxa nu e obligatorie pentru atei, agnostici sau alte religii. Teoretic.
Practic eu repet ca un copil la o varsta frageda vede lucrurile in alb si negru.. de genul cine nu e ca noi nu e bun. Ceea ce dupa mine nu este o atitudine de dorit intr-o scoala publica.
Cine vrea sa-si expuna copilul la asa ceva? Mai nimeni...
Nici nu discut posibilele abuzuri ale profesorilor de religie sau derapajele date de prea mult zel. Si intr-o situatie ideala un copil trebuie educat sa-si caute in cei din jurul lui lucrurile comune, nu cele care-i separa. Toleranta religioasa nu se invata prea simplu sa pre repede si de aceea nu mi se pare nimerit sa expunem fie chiar si un singur copil la ostracizarea celorlalti.. In Romania cultele ca si invatamantul sunt sponsorizate de stat, asa incat mi se frumos si firesc sa nu se faca in scolile publice, cand se poate face in parohii. Eu asa am vazut prin multe tari in care am locuit... si mi se pare minunat sa ajungi sa ai prieteni si sa te poti intelege si sa poti lua ce e mai bun de la oameni extrem de diferiti. Alternativa fiind evident sa te aduni tu cu ai tai, toti la fel intr-un colt si sa critici paiul din ochiul vecinilor in timp ce barnele sunt si-n ochii tai.
Andreea si galuscaAnne-Sarah
Mitub, ai inteles gresit, din pacate. ce spuneam era ca un ortodox nu poate "sa fie de acord" cu alti dumnezei, adica nu poate crede in acelasi timp ca Iisus, Buddha, Mahomed si Zeul Ra coexista. dar asta nu inseamna ca ii trage in teapa pe cei care cred in Buddha, Mahomed si Zeul Ra, e o mica-mare diferenta si te rog sa consemnezi. si, te rog iarasi, nu-mi rastalmaci vorbele, eu nu am afirmat niciodata ca intoleranta fata de alte religii face parte din cultul ortodox! macar atata lucru as fi stiut, ca ortodoxia nu e "cult", inainte sa ma fi avantat in conversatii despre asta, nu?
nu stiu unde vezi tu ca e vorba de neinduplecare ortodoxa, cand eu vad ca dimpotriva: statul majoritar ortodox subventioneaza cultele si orele lor de religie. cu toate acestea, minoritatile militeaza impotriva religiei majoritare, intr-un mod destul de agresiv dupa cum se vede. nu stiu cine e intolerantul in peisajul de fatza.
quote:
mitub wrote:
As avea cateva intrebari de pus ortodocsilor care s-au aratat atat de neinduplecati fata de celelate religii, si care au explicat chiar ca intoleranta fata de alte religii face parte din cultul ortodox.
daca mergi la Arte, vei vedea ca s-a discutat despre filmul lui Gibson pe enshpe pagini. raspunsul la toate intrebarile tale este da, in ce ma priveste, tocmai de aceea Ii apar numele.
--------------
If you look into someone's face long enough, eventually you're going to feel that you're looking at yourself. (P.Auster)
mitub spune:
Drept la replica:
Citat din mesajul conchitei:
si, te rog iarasi, nu-mi rastalmaci vorbele, eu nu am afirmat niciodata ca intoleranta fata de alte religii face parte din cultul ortodox! macar atata lucru as fi stiut, ca ortodoxia nu e "cult", inainte sa ma fi avantat in conversatii despre asta, nu?
Sfarsit citat.
Definitie DEX 98
CULT1, culte, s.n. 1. Omagiu care se aduce divinității prin acte religioase; manifestare a sentimentului religios prin rugăciuni și prin acte rituale; totalitatea ritualurilor unei religii. 2. Sentiment exagerat de admirație, de respect, de venerație, de adorație față de cineva sau de ceva. 3. Religie, confesiune. Din fr. culte, lat. cultus.
Macar atat lucru am stiut si eu, conchita.
Imi cer scuze daca te-ai simtit ofensata. Oricum, ma bucur mult ca raspunsurile tale sunt DA la toate acele intrebari.
Cu respect,
Boga
AC spune:
Nu Conchita... eu nu cer nimanui sa renunte la o religie. D-ne fereste majoritatii! Eu cred ca scoala publica si religia nu ar trebui sa aiba nimic in comun. Nu cred ca sunt intoleranta. Eu spun trei lucruri:
1. copii diferiti vor fi ostracizati
2. copii invata toleranta, nu se nasc toleranti. Iar invatatul cere timp, unora le cere toata viata.
3. este absolut imposibil si nepractic sa gasesti fiecaruia cate un profesor in toate religiile pamantului sau disciplinele umaniste alternative.
Eu vad si sponsorizarea de catre stat a cultelor nedreapta... E proportionala si relativ dreapta pentru credinciosi (favorizeaza minoritarii ), dar ateii sau agnosticii de ce sa plateasca impozite pentru biserici, sinagogi, moschei sau alte lacasuri de cult?
Solutia americana sau franceza mi se pare foarte buna si in ambele tari nu-mi pare ca religia ar fi absenta din viata majoritatii. Neplatind o parte din impozit statului, platim o cotizatie acelei comunitati religioase aproppiate sufletului nostru. Din acei bani adesea se intretin in mod privat lacasul si oficiantul, plus se organizeaza o atmosfera decenta de sarbatori. In plus comunitatile mari reusesc sa ofere gradinite, scoli, licee si universitati religioase. Adica intr-un final fiecare are si capata pe masura numarului de credinciosi. Nu vad prin ce aceasta solutie este intoleranta.
Cealalta este intoleranta. Pot garanta. Exemplu din viata unei fetite pe vremea comunismului cu o mama crestina si un tata evreu. Deci fetita dupa toate regulile nu era evreica. Parintii tatalui (un crestin si o evreica) sunt reveniti din lagarele nemtesti... Un eminent critic de arta crestin ortodoxa Vasile D. e invitat sa tina o prelegere despre arta in general la o duminica a clasei, de catre un diriginte destupat la minte. La sfarsitul prelegerii criticul e intrebat si cate ceva personal si despre relatia cu poznasa care facuse posibila invitarea lui ... Nu se stie cum omul ajunge la ideea ca de la bunicii fetitei a invatat suferinta pentru cei dragi si s-a aplecat catre studiul artei si cand buncii fetitei s-au dus s-a simtit intai parinte si apoi bunic...
Informatia privata.. s-a scurs in mod inocent. Rezultatul banal a fost ca ca fetita aceea ne-evreica, dar cam tocilara a fost adesea apelata de golanii clasei prin colturi de recreatie cu jidoafca, jidanca... si ca ani de zile nu a spus nimic parintilor... pentru ca ii era rusine. Bineinteles ca elevii bunicei nu au izolat-o niciodata, dar nici nu i-au luat apararea...
Oare cum ar fi acum?
Oricum toate aceste cazuri izolate nu merita atentie..pentru ca nu sunt ale noastre. E comod sa stam in majoritate sa refuzam sa vedem, de ce sa ne gandim si la altii? ................... de fapt nu se merita argumentat..........
![](images/user_man.png)
un_tata spune:
quote:
Originally posted by xenocid
Catre autorul colectiv
Catre Alin,
Cred ca acest mesaj imi este adresat si, de aceea, iti voi raspunde.
quote:
Sint convins ca ti-ai fi folosit elocinta in apararea tezei trinitati in fata pretentiilor unitariste sau demoland teza imaculatei conceptii si a infailibilitatii papale dar in situatie de fata derapajul nu era recomandat.
Intr-adevar: n-ar fi avut rost - si nici nu ma gandeam sa fac - o dezvoltare a dogmei Sfintei Treimi si nici o "demolare" a imaculatei conceptii si a infailibilitatii papale. Imi cer scuze pentru celelalte derapaje.
quote:
As fi vrut de asemenea ca inaltele principii morale ce ti-au fost insuflate de religia stramoseasca sa fii intrat in functiune atunci cand eram chemati dihori si asta prin cuvintele altora, cu alte cuvinte loviti de mana care tine pumnul. Dar se pare fie stimulul a fost subliminal, fie ca aceste principii le aplici doar celor asemenea tie.
Stilul direct si oral al lui Tutea include si termenul dihori, pe care l-a folosit intr-o "zicere". Tutea a vrut sa ilustreze diferenta dintre un laureat al premiului Nobel ateu si o simpla baba murdara pe picioare care se inchina in fata icoanei Maicii Domnului. Imi cer scuze daca ai considerat aceasta ca pe un afront.
quote:
Ori daca acest lucru ti-a scapat si ai preluat discutia de la jumatate corect ar fi sa renunti la pretentia obiectivitatii.
Nu stiu cat de subiectiv sunt, dar in ceea ce priveste credinta mea nu pot spune decat ceea ce cred si am vazut la poporul meu si in Biserica: Iisus este Calea, Adevarul si Viata.
quote:
De ce era necesara o prima-interventie a ta atat de dura, lipsita de respect si plina de jigniri intr-o discutie care abia se dezolta, mai ales ca noi nu te-am trimis sa iei cina cu Ezechiel.
La ce folos ca ti-ai cerut iertare dar nu ti-ai reconsiderat atitudinea?
Duritatea interventiei mele este aparenta. Am adus cateva citate din Tutea, un om pe care-l respect. Eu nu imi pot permite sa jignesc pe nimeni si, de aceea, te rog inca o data sa ma ierti daca te-am jignit cu ceva.
quote:
Inutil sa-ti reamintesc ca argumentum ad numerum nu se aplica in cazul drepturilor individului si totusi tu ai trimis copiii ateilor la scolile particulare cu nonsalanta doctorilor din Tiergartenstrasse 4.
Uiti ca nu a trecut mult timp de cand copii erau exclusi din sistemul de invatamant de stat pe criterii arbitrare ?
Poporul roman s-a nascut ortodox si multe secole nu au fost prea mari probleme. Este normal ca un popor ca al nostru sa includa studiul religiei in scoli. Daca in ultima vreme au aparut minoritati religioase care nu doresc sa studieze ortodoxia in scoli, acestea nu se pot astepta ca majoritatea sa renunte la studiul religiei strabune de dragul minoritatii. De aceea, daca nu se poate sari peste ora de religie (desi, daca este facultativa, acest lucru este posibil), atunci am sugerat alternativa scolilor particulare patronate de minoritati (unde se poate face orice programa).
quote:
Da-mi voie, intrucat ma indoiesc de capacitatea ta de a defini binele absolut, sa nu fiu de acord cu principiile eugeniei confesionale pe care le predici, si sa consider ca o lume in care ne inchinam sincron intr-o cadenta demna de un exercitiu de kata nu poate fi mai buna decat cea in care traiam acum.
Cu stima,
Alin
*Ex astris, Scientia*
Eu sunt absolut convins ca nu pot defini binele absolut altfel decat prin cuvintele crestinismului-ortodox, caruia ii apartin. Eu nu sunt original, nu sunt geniu, nu sunt un om deosebit; sunt doar un simplu crestin ortodox, nepotul unei babe care mergea la biserica cu coliva in maini (incaltata la tinerete cu opinci, iar mai tarziu cu niscaiva incaltari ponosite).
In nici un caz ortodoxia nu promoveaza "inchinarea sincrona" deoarece - printre altele - fiecare persoana este unica si are propriile ritmuri, iar rugaciunea se face in camara cea mai ascunsa - cu exceptia slujbelor Bisericii. Dar nici acolo nu este nimeni conditionat de vreo sincronizare.
Inchei rugandu-va sa ma iertati daca v-am jignit cu ceva. Ar fi trebuit sa fiu mai rezervat in a cita din Tutea. Recunosc ca uneori ma mai ia gura pe dinainte, dar va rog sa nu faceti nici o asociere cu religia careia ii apartin. Eu sunt un simplu pacatos.
Va rog sa ma iertati.
Cu inima plecata,
Sebastian
(un crestin-ortodox pacatos si cu gura mare)
oana0204 spune:
Oameni buni, sa nu intelegeti gresit.. in scoli nu se duce o campanie gen "cine nu-i cu mine, este impotriva mea", copii nu sunt invatati sa dispretuiasca pe cei diferiti fata de ei, chiar si din punct de vedere religios. Prozelitismul este condamnat de Biserica. Mantuitorul i-a trimis pe Apostoli la propovaduire, inzestrandu-i doar cu puterea cuvantului, fara alte modalitati de constrangere a constiintei celor carora le vorbeau. Mesajul crestin este acelasi pentru toti oamenii.. iubirea de aproapele si comuniunea intre semeni.
Si nu va vorbesc nici din auzite nici din ce am citit.. Am fost profesoara de Religie timp de 6 ani in Romania.
Oana D
AC spune:
Oana2004 felicitari.. Dar, oare chiar esti sigura de ce petrece in afara orelor tale?
Copii combina nu doar informatiile furnizate de profesor, ci si folclorul.. si adesea sunt cruzi.
Si in plus nu toti profesorii sunt echilibrati. E un subiect delicat dupa atatia ani de comunism si multi fac exces de zel... iar cuvintele au putere mare....