arta religioasa
Raspunsuri - Pagina 3
gandacelu spune:
anto
... partea proasta e ca aveam descarcat tot ce era pe site-ul lui savatie, inclusiv conferintele... pe un computer care acuma trebe reparat... daca recuperez ceva, va pun aicea... daca nu, ma duc si ma 
e atat de pacat sa nu mai avem acces la toate minunatiile alea...
promit ca o sa caut mai caut, e imposibil sa nu gasim in marea gradina a net-ului
si alte articole...
pe scurt: parintele savatie (stefan) batsovoi, tanar monah (27-28 de ani) acum preot, fost mare poet, fost mare pacatos;), pocait in urma unei revelatii (dar nu imediat...) incepe sa scrie cu un har aparte despre lucruri vechi intr-un limbaj nou...
a avut un site fantastic... purta si corespondenta, raspundea la mailuri...
s-a preotit si probabil nu a mai avut timp de lumea virtuala... de altfel, un tanar ieromonah internaut era putin... bizar, desi un mare ajutor pentru noi, plebea...
gandacelu spune:
fratilor, am gasit!!!! uraaaaaaaaaa!
www.ournet.md/~crestin/" target="_blank">savatie
aici gasiti cam tot despre parinte...
enjoy!
gen68 spune:
gandacel, multam ptr. sfaturi, stiam ca nu e nimic primit de la noi, astia necununati, si mai ales, ca pe langa altele pe care vreau sa le fac, as vrea sa si botez un copilas. am avut in tineretile mele un avort si taaaare ma mustra constiinta.
in leg. cu spovedania, cred ca o sa dau sfoara in tara la... tara (ne-am mutat in cvoda) sa-mi gasesc un preot din asta mai batran, sa fie canonul mai mare si mai greu. parca preotii astia tineri, nu prea imi inspira incredere. hihi, faza: firma unde lucrez e specializata in instalatii electrice si un preot de la bisericuta din lemn de la tabacarie (sf. mina - constantencele o stiu) a venit pe la noi sa ia o schela ptr. ca voia sa puna internet si video in biserica sa poata transmita live slujbele. nu l-am cunoscut pe preot (am vorbit doar cu el la tel) dar cand a venit sa ne returneze schela, ne-a lasat niste icoane super. i-am telefonat sa-i multumesc si ne-a invitat la slujba duminica. bun, ajung eu la slujba, se termina slujba, ma dau la toti preotii si-i intreb: esti preotu' cutare? ajung in sfarsit la el, cad pe spate: frumos si tanar, spilcuit, cu ser dat pe par!!!! iti poti incredinta pacatele unui astfel de preot? si mai tanar decat mine!!! si mai aflu ca ii plac femeile si nu prea le rateaza!!!!!! asa ca trebuie sa-mi caut un duhovnic batran.
gen, o mamica de
marius
gandacelu spune:
gen, m-ai facut sa rad!![]()
il ai acolo aroape pe unul din cei mai mari duhovnici ai romaniei... la techirghiol, pe Pr. Arsenie Papacioc...
nu stiu daca mai primeste acum, ca e destul de batran, dar e bine sa incerci! mai ales ca esti aproape! cand te gandesti ca vin la sfintia-sa oameni din celelalte colturi ale tarii..
cat despre slujba transmisa "live", fetelor, ati citit "rock & popi" a lui sorin dumitrescu? despre parintele micronofor? nu inseamna ca toti duhovnicii tineri sunt asa... plus ca poti gasi si printre cei batrani pe unii "fara vocatie"
important e sa-ti gasesti unul care sa se potriveasca cel mai bine cu ideea ta de preot...
iaca si pr. savatie e de varsta mea, dar nu cred ca poti spune ca nu e un parinte bun...
da, e bine sa botezi un copil (si de asta trebuie sa fii cununata!) din cauza avortului... si e si mai bine sa te spovedesti... ca sa ti se ierte... o sa fii alt om dupa aceea...
sa stii ca un canon se da in functie de pocainta ta! nu doar dupa reguli... adica poti primi oprire de la impartasanie numai 3 ani (de ex) in loc de 20, daca parintele vede ca iti pare rau cu adevarat... acuma, depinde si de parinte... important e sa nu amai prea tare, ca pe urma o sa tot amai si n-o s-o mai faci niciodata;(
pupic
btw: iti impartasesti copilul? copiii pana la 6-7 pot fi impartasiti la fiecare duminica si sarbatoare, fara spovedanie!
gen68 spune:
de impartsait, nu-i problema, chiar l-am luat sa stam la slujbe, dar nu prea are rabdare sa stea mult. mergem si noi mai pe la sfasit, ca sa-l miruiasaca macar.
si, intr-adevar, cum de am uitat manastirea de la techirghiol? buna idee. sar'mana.
gen, o mamica de
marius
antoioana spune:
Gandacelule, pai de ce nu m-ai tras de maneca mai devreme? :)) Citesc cate 3 randuri deodata :). Mersi fain!
Gen, nu cere tu canon mai greu! Eu intzeleg perfect ce simti, dar sa vezi ca si un canon mai ushor...tot greu este!
Si daca-ti da sa citesti in fiecare zi cate un capitol din biblie sau sa zici de nu stiu cate ori rugaciunea inimii...si-o sa te trezesti ca n-o faci...:( Sau poate tu vei fi mai vrednica. Doamne ajuta!
Io ma duc la citit. :)
Numai bine!
...ce-ntamplare cu mine Anto, ce minune cu ei Ioana si Stefan...
gen68 spune:
anto, orice numa' din biblie sa nu-mi dea ca nu inteleg nik. cica numai cei care au har o pot citi si intelege. eu nu am asa ceva ca m-am apucat de biblie de nu stiu cate ori si de la mijloc, si de la coada, si de la inceputuri, neam, sa inteleg ceva, si mai stau si sa despic firu'n patru. stii cumva unde gasesc rugaciunea inimii, sau am dat de ea dar n-am citit cu atentie.
pupici pe bucalati
gen, o mamica de
marius
gandacelu spune:
rugaciunea inimii
Parintele Agapie
Parintele Cleopa
www.talkaboutculture.com/group/soc.culture.romanian/messages/283896.html" target="_blank">niste definitii
www.sfaturiortodoxe.ro/ortodox/vedere_duhovniceasca/Despre_rugaciunea_mintii_si_a_inimiicuvantul_intai.htm" target="_blank">
tot rugaciunea...
www.rugulaprins.go.ro/CuprinsRugIisus.htm" target="_blank">rugul aprins
dar gen
, astea ti le dau spre informare... nu se "practica" rugaciunea decat sub indrumarea unui duhovnic... pentru ca poate fi periculos;)
antoioana spune:
Gen,
rugaciunea inimii e asa: Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatoasa! Eu stiam ca e bine sa o spui oricand si oriunde, dar mai bine intreaba un preot. Cat despre biblie, numai cei cu har o pot interpreta, dar cu totii o putem citi. Nu trebuie sa o intelegi ca pe un algoritm la matematica. Eu una citesc, iau ce inteleg sau ce cred eu ca inteleg si-n rest...Dumnezeu cu mila. Foarte importante sunt predicile preotilor de dupa slujbe...atunci explica multe lucruri. Plus literatura ortodoxa, Sfintii Parinti...Candva ma apucam eu sa gasesc noduri in papura...lucruri care, dupa mintea mea cea scurta, se contraziceau in biblie. Mi-am dat seama ca e o greseala foarte mare sa interpretezi biblia de capul tau!
Numai bine!
...ce-ntamplare cu mine Anto, ce minune cu ei Ioana si Stefan...