Arte traditionale japoneze

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Irimell spune:

Gandacelule, eu cred ca pentru noi vesticii e mai greu de inteles...nu avem acea "minte de ceai" cum este denumita calitatea de tip zen a gindirii...

Se spune ca ikebana este mai mult decit o arta, este o filozofie, un mod de a vedea viata.....nu degeaba este izvorita din budism... Este asemantoare unei meditatii....Exista o vorba: "Cind simti ca ai o gramada de lucruri de facut inainte de a te putea relaxa, inseamna ca e timpul sa iei un exemplu din principiile ikebana."

La origini, numita si kado (calea florilor) a fost vazuta ca o forma de meditatie asupra trecerii timpului, anotimpurilor, schimbarii. Datorita intensei legaturi cu ciclul natural de nastere, dezvoltare, imbatrinire si renastere, ikebana este considerata a fi de un adinc inteles spiritual.

Din pacate, de-a lungul timpului, pe masura influentelor altor culturi si religii, noile scoli de ikebana si-au pierdut din intensitatea spirituala si au ramas la nivelul de arta, ca si pictura, sculptura. Insa, la unele temple, exista si acum scoli in stil traditional care predau ikenobo si budismul zen.

Ca si la ceremonia ceaiului, persoana care creaza aranjamentul floral traieste cu intensitate clipa prezenta, ne mai existind nici trecut, nici viitor, avind o minte alerta, dar relaxata. Toate simturile se concentreaza pe floare, frunze, vas, ustensile, modul de aranjare. Mintea este relaxata pentru a admira gratia miscarilor, frumusetea fiecarei flori, iar totul duce la o linistea interioara sublima. Nu stiu daca termenul este corect, dar cred ca e mai mult decit o meditatie, este o contemplatie...

Nu stiu daca te-am lamurit cit de cit, ar trebui probabil sa citesc mai mult despre budism...

Numai bine,
Irimell

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dana Claudia spune:

"ce are ikebana, ca discurs, in plus fata de poezie?!"
Nu stiu Gandacelu, poate doar faptul ca este ceva tangibil.
Si nu inteleg de ce sa aiba ceva in plus, este doar o alta arta, alaturi de poezie, muzica, pictura...
Asa cum poezia are rima ikebana pot spune ca are comunicare, atunci cand faci un aranjament, trebuie sa il faci in asa fel incat sa permiti florilor sa "vorbeasca intre ele".
Si cred ca poate exprima si alte sentimente ale celui care creeaza aranjamentul nu numai sensibilitate.
Si nu sunt oare artele facute sa bucure sufletul sau ochiul (sau amndoua)? Si eu zic ca ikebana chiar asta face.
Nu stiu daca am reusit sa raspund la intrebarile tale...



http://uk.geocities.com/dana_claudia/mypage.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

Si eu cred ca diferentele culturale limiteaza oarecum puterea noastra de intelegere fata de arta japoneza (sint curioasa daca fenomenul este si invers?). Eu as spune ca ikebana ar putea fi oarecum inteleasa de vestici, mai greu e insa cu celalte. Chiar; abia astept continuarile voastre!!! Eu una, de exemplu, nu inteleg, de ce ai nevoie de un intreg ritual pentru a servi ceaiul? Sau de ce se uita lumea fascinata la teatrul kabuki, cind inteleg ca nici spectatorii nu prea intelg ce se spune? Mai mult, miscarile lor scenince imi amintesc de teatrul de bilci...mi se par exagerate. Si...totusi... :-)
Sint convinsa ca e vorba de o anumita perspectiva, mai mult sau mai putin filosofica, de abordare a artei asa ca sint pregatita sa "devorez" explicatiile voastre!!


pozulici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ciuf spune:

Dana, nu vreau sa par obraznica, dar ai putea sa ma ajuti cu un aranjament facut intr-un vas ce are trei tuburi puse intr-o ordine cumva crescanda, cel mai mare fiind in spate, iar cele doua in fata, cel mai mic la stg, mijlociul la dreapta? L-am cumparat de la un second hand si am vazut ca e facut in Japonia. Poate chiar pentru asa ceva o fi fost folosit.
Sau daca ai tu o poza cu un aranjament intr-un astfel de vas, ti-as fi recunoscatoare. As vrea sa realizez si eu ceva frumos, dar nu din flori pretentioase, ma refer la fel de fel de frunze de plante ornamentale.
Si, fetelor, poate mai vorbiti despre obiceiurile din Japonia. Despre finetea femeilor japoneze, despre ocupatiile lor.
Multumesc mult pentru sfatul cu kenzanul.
Ciuf si Luca
http://community.webshots.com/user/ciufa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela spune:

Fetelor, Irimell in special, imi place subiectul de nu va spun! Frumos!
Sunt cu ochii pe voi.

~~Adela & Julia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

dana, m-am uitat putin la aranjamentele tale, minunate, absolut toate!!!
Hai sa-ti spun citeva care mi-au placut mai mult decit celelalte:
325-imi place reflectia in apa la baza
DSC00340-parca e tot muntele pe masa ta
DSC01354 -mi-aduce aminte de toamna, pace strinsul recoltei odihna viitoare
DSC01508 parca e o fotografie miscata de pe munte
DSC01508 intre doua stari, parca nu poti renuntza la trecut
033 echilibru (favorita mea)
037 umbra
052 parca e nebunia dragostei
070 imi place cum arata cu pictura in spate
057 tare e frumoasa

Mai scrieti...
Un anumit aranjament floral ar trebui la limita sa inspire aceleasi emotii indiferent de privitor (cunoascator sau nu), sau interpretarea e in ochii privitorului? Aranjamentele florale au nume?
Efemeritatea unor plante are importanta in aranjament?
A

L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dana Claudia spune:

Buna Ciuf, nu esti obraznica, iti inteleg dorinta de a avea un aranjament deosebit, facut de mana ta.
Am sa incerc sa iti dau cateva sfaturi, sper sa iti foloseasca, caci din pacate e cam greu, fara sa vad vasul si plantele pe care le vei folosi, mai ales ca sunt departe de a fi o specialista.
In primul rand eu zic ca inaltimea aranjamentului sa pastreze ordinea de inaltime a vasului (adica cel mai inalt sa ramana aranjamentul in spate, apoi cel din dreapta , iar cel mai putin inalt in stanga). Deoarece tuburile presupun ca sunt relativ inguste, ai nevoie de plante cu lujere subtirele. Eu as pune in tubuletul din stanga (cel mai mic) doar o floare frumoasa (de exemplu un crin), care sa priveasca spre tubul din dreapta, orientata dreapta-spate. In celelalte 2 tuburi poti sa nu pui flori, doar ramurele subtirele, si frunze. Ai putea sa curbezi ramurelele, astfel incat sa atarne pe langa tuburi (fara sa le atinga), pentru cel din spate orientate spre inainte, iar pentru cel din dreapta orientate in fata-stanga. In tubul din spate merge si o ramurica verticala. Pentru echilibru ai putea pune in tubul din spate si cel din dreapta, frunze orientate spre dreapta pentru echilibru.
Sper sa iti fi fost de folos macar putin. Si daca da, astept o poza cu aranjamentul.

http://uk.geocities.com/dana_claudia/mypage.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dana Claudia spune:

Buna Andrada, cred ,ca ti-ai raspuns singura la intrebarea daca un aranjament trebuie sa transmita aceleasi emotii pe care le-a avut autorul si privitorului, in momentul in care ai scris ce iti inspira fiecare aranjament al meu. Desigur ca nu sunt identice, dar eu zic ca unele sunt apropiate.
Aranjamentele nu au nume, doar apartin unui stil, sau urmeaza anumite reguli.
Efemeritatea florilor are importanta in masura in care aranjamentul este facut pentru o expozitie (si atunci se aleg flori care au o viata mai lunga), sau daca este facut doar ca sa infrumuseteze casa autorului. Pe de alta parte, daca artistul isi doreste sa foloseasca o anumita floare exista tot felul de metode si produse chimice, care pot prelungi viata unei flori.

http://uk.geocities.com/dana_claudia/mypage.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Irimell, te aplaud pentru ideea acestui subiect si pentru tot ce ai scris (si vei mai scrie) aici. Dana Claudia, completarile tale sunt minunate. Amandoua mi-ati deschis o noua lume.
As vrea si eu sa aflu cum se pot curba ramurile sau chiar lujerii forilor sau frunzele.
Si inca o intrebare: dupa atata pasiune pusa in realizarea unui aranjament, dupa tot timpul pe care il petreci admirandu-l dupa aceea, cum poti avea puterea sa arunci florile moarte la gunoi? Exista oare aranjamente ikebana care se pastreaza frumos si dupa ce florile se usuca? Daca da, cu ce flori/plante se poate lucra?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andrada spune:

Multumesc fetele!!!!
Cum ziceam aici stau si citesc tot.
De abia astept sa ajungeti si la No, favoritul meu,
A

L’amore che move il sole e l’altre stelle. Dante
Iubirea misca soarele si celelate stele

Mergi la inceput