Arte traditionale japoneze

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ortansa spune:

daca mai ai nevoie de un vot(pt. subiect),iti dau si eu unul:-)

imi place ikebana,imi plac aranjamentele florale,mai fac si eu din cand in cand aranjamente florale,dar nu le-as numi chiar ikebana,sunt mai mult,cum spui tu,dupa modelul vestic:-)insa relaxarea,bucuria,implinirea,migaloshenia:-),concentrarea,comunicarea(a mea cu florile si a florilor intre ele:-))atunci cand "creez"(ce pompos suna) astfel de aranjamente sunt aceleasi cu acelea pe care le simte un creator de ikebana(banuiesc).dupa ce termin stau minute intregi si le admir,de multe ori mi-e si rusine ca nu cumva ceilalti sa ma observe si sa rada de mine:-)
din cate vad la ikebana este f important si vasul in care sunt aranjate florile,eu le fac in cosulete simple prevazute cu buretele de care aminteati si voi.o sa incerc sa achizitionez si eu vase ciudate ca sa fac ikebana:-) se poate si dupa ureche(ochi)?:-)

superbe aranjamentele tale Dana:-)

Ortansa-deX mamica

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

Irimell, Dana C mi-ati trezit interesul pentru ikebana, ceremonia ceaiului, kimono-uri si cate si mai cate... Dana, superb albumul tau de poze ( te invidiez )... si am dat si io un google...si peste ce credeti ca am dat (printre altele)...Restaurantul romanesc Darie

"Restaurantul romanesc Darie este situat in cartierul Ghinza, din cercul central al orasului Tokyo, delimitat de faimoasa linie de tren Yamanote. Ghinza este cel mai scump cartier din Tokyo. Denumirea acestuia provine din cuvintele ghin si za, care inseamna “loc”, respectiv “bani”, deci se poate traduce prin “locul banilor”. In perioada Edo, aici si-a stabilit cartierul general al ghildei de comert Za - infiintata initial in perioada Kamakura cu obiectivul de a importa monede chinezesti.

Intr-adevar preturile sunt foarte piperate, chiar pentru un japonez cu o pozitie sociala foarte buna. Un meniu pentru o persoana ajunge la 3.000yeni (aprox. 27$), iar daca mai vrei sa bei si o sticla de vin romanesc mai platesti inca o data atat. Din pacate insa, nu au bere romaneasca, pentru ca mi-ar fi facut placere sa gust putin “Timisoreana”, iar daca nu, macar un “Ursus”.

Timp de 20 de ani, proprietarul acestui restaurant este o doamna japoneza, acum foarte batrana, iar individul pe care l-am vazut la televizor a fost fostul bucatar. Ideea deschiderii acestui restaurant i-a venit dupa o vizita la Brasov. De atunci a fost de multe ori in Romania, iar fiica sa se ocupa de importarea de obiecte artizanale si mancare specifica din Europa de est si centrala, impreuna cu sotul ei - o persoana foarte populara in Japonia la ora actuala, cel putin din cate am inteles de la profesorul Mochizuki.

Restaurantul este amplasat la subsolul unei cladiri inalte, iar din strada nu se vede decat o reclama luminoasa (pe care se observa o prima greseala - citez “Restaurantul Romanescu Darie”) si un fel de receptionist asezat teapan in fata scarilor inguste ce coboara spre incinta restaurantului. Un spatiu mic, inghesuit, amenajat in specific romanesc caracteristic zonei Brasovului, ofera un sentiment straniu de imbinare a doua lumi. La fel si mancarea - specifica romaneasca, dar servita in stil japonez - adica multe feluri de mancare pe multe farfurii sau castronase. De aici s-ar putea trage conculzia (dovedita de-a lungul secolelor de istorie) ca japonezii filtreaza totul inainte sa accepte anumite obiceiuri sau traditii externe. Spatiul stramt fara ferestre este caracteristic japonez, in special in Tokyo, unde fiecare palma de pamant are un pret exorbitant si este exploatata la maxim."

http://www.bogdanlazar.ro/html/restaurantul_romanesc_darie.html

Nu e in intentia mea sa va intrerup, m-am gandit ca poate e interesant de stiut ... cand vi se face dor de sarmalutze servite in castronase si vin romanesc in paharele din care mai degraba as bea palinca (ma gandesc la paharelele-daca se numesc asa-din care se bea sake-ul

Continuati, va rooog!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Irimell spune:

Adelutzdragutz, ce mi-ai facut? Sarmaluteeeeeeeee.....mai ales cele in foi de vitza....mmmmmmm....dar de la mine pina la Tokyo e drum luuuuung!

Numai bine,
Irimell pofticios

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

quote:
Originally posted by Irimell

Adelutzdragutz, ce mi-ai facut? Sarmaluteeeeeeeee.....mai ales cele in foi de vitza....mmmmmmm....dar de la mine pina la Tokyo e drum luuuuung!

Numai bine,
Irimell pofticios



Te invit la sarmalutze (in foi de vitza) si vinul aferent in Suedia (nu pentru ca drumul ar fi mai scuurt) Pe bune!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dana Claudia spune:

quote:
Originally posted by Donia

Irimell, te aplaud pentru ideea acestui subiect si pentru tot ce ai scris (si vei mai scrie) aici. Dana Claudia, completarile tale sunt minunate. Amandoua mi-ati deschis o noua lume.
As vrea si eu sa aflu cum se pot curba ramurile sau chiar lujerii forilor sau frunzele.
Si inca o intrebare: dupa atata pasiune pusa in realizarea unui aranjament, dupa tot timpul pe care il petreci admirandu-l dupa aceea, cum poti avea puterea sa arunci florile moarte la gunoi? Exista oare aranjamente ikebana care se pastreaza frumos si dupa ce florile se usuca? Daca da, cu ce flori/plante se poate lucra?



Ramurile si lujerii florilor se pot curba prin mai multe metode (a nu se intelege ca orice ramura sau floare se poate curba, caci nu e asa). Cele elastice, care se indoaie usor si nu se rup, astfel: se prinde ramura cu ambele palme, apropiate, astfel incat locul din care vrem sa indoim ramura sa fie locul in care mainile se ating si se indoaie (nu stiu daca am reusit sa ma fac inteleasa).
O alta metoda ar fi folosirea de fire metalice speciale care se prind pe lujerul respectiv, iar floarea se va indoi odata cu firul (se aplica si la ramuri si frunze).
Unele aranjamente ikebana arata frumos si dupa ce florile se usuca si trebuie aruncate. Si numai ramurile si frunzele pot creea un aranjament placut.
Daca vrei sa dureze mai mult un aranjament poti folosi crengute uscate, frunze uscate, sau bambus, care dureaza foarte mult.
Draga Adela, stiam de restaurantul Darie, dar din pacate nu am ajuns inca la el, desi ne tot propunem. In schimb pe 23 octombrie s-ar putea sa avem o intalnire a romanilor din Japonia la un alt restaurant, la care lucreaza un roman, si care este amplasat tot in Tokyo. Si avem promisiuni de meniu romanesc din care nu vor lipsi sarmalutele, ciobita de vacuta, salata de beuf, vin romanesc si asa mai departe. Daca se va intampla promit sa va povestesc.


http://uk.geocities.com/dana_claudia/mypage.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Irimell spune:

In ikenobo, momentul taierii florilor este foarte important. Artistul traditional se inclina in fata florii inainte de a o taia pentru a-i cere iertare si pentru a-i multumi in acelasi timp. In acel moment, floarea este pe cale sa moara...dar clipa in care este pusa in vasul de ikebana este momentul de unire al sufletului florii cu cel al artistului, moment unic si de nedescris.
Aici incepe noua viata a florii, sau mai bine zis 'renasterea' ei, moment numit 'kiwa'. Maestrii de ikenobo ii invata pe studenti sa caute nu acea frumusete vizuala, ci acea frumusete a sufletului in momentul unirii cu sufletul florii...frumos, nu?

Aici puteti gasi aranjamente ikebana pe anotimpuri: http://www.nihonkoryu.org/nihonkoryu/contents-e.html

Pupici si multumiri la toata lumea,
Irimell

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

off-topic: cum se zice gandacel in japoneza, ca mi-au mai zis fetele si-am uitat!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Irimell spune:

Se spune mushi sau daca e vorba de gindacul japonez se spune gokiburi...Poate vin si fetele cu sugestii...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Dana Claudia, multumesc de informatii. Nu stiu de ce, parca ma atrag mai mult aranjamentele cu plante uscate si cu ramurele, frunzulite... poate si brad, conifere... Poate ca in lunga iarna canadiana ma voi apuca si eu sa experimentez.
Irimell, m-ai emotionat cu explicatia de la momentul taierii florilor. Cred ca daca se da un scop mortii plantei, daca exista un ritual, este mai usor de acceptat faptul ca in momentul in care creezi, distrugi in acelasi timp.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

quote:
Originally posted by Irimell

Se spune mushi sau daca e vorba de gindacul japonez se spune gokiburi...Poate vin si fetele cu sugestii...





merci irimell, dar parca ce mi-au zis fetele suna mai... mumushel... ori ca tu ai zis gandac iar io mi-s gandacel... un gandac mai mititel...

Mergi la inceput