Arte traditionale japoneze

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Dana Claudia spune:

[quote]Originally posted by lilanda

Ahhh...pai io am intrebari la subiectul asta si rog specialistele (Irimell si dana Claudia) sa ma lumineze. Inteleg din ce scrieti ca Ikebana este o arta care se studiaza citva ani bunisori. Vad ca exista stiluri (printre care si unul liber), vad ca exista reguli. In legatura cu cele din urma, in ce constau aceste regului? Nu ma refer la cele tehnice, ma refer la cele de exprimare (adica sint de genul floarea cutare si cu floarea cutare inseamna asta, planta asta nu merge decit cu celalta?? Ce fel de flori nu sint permise, ce fel de culori??) Ce rol are imaginatie intr-un aranjament? Cit de diferit "vede" o ikebana o persoana care a studiat cit de cit aceasta arta fata de una ca mine, de exemplu, care nu poate admira decit armonia aranjamentului? Are vreo influenta studiul ikebanei asupra modului in care privesti mai departe o opera clasica??
Hai ca ma opresc aici...deocamdata

Buna Lilanda,
Am sa incerc sa iti raspund eu atat cat ma pricep, caci sunt departe de a fi o specialista in Ikebana. Un maestru in Ikebana studiaza ani de zile si continua sa invete toata viata.
La scoala la care am studiat eu si care este o scoala relativ noua si moderna, sunt 8 stadii prin care treci, de la incepator, la profesor. Eu am absolvit 5 (ultima absolvita fiind cea de instructor) si m-am oprit, caci la mine ideea nu era sa devin profesor ci doar sa ma bucur de ceea ce reuseam sa fac la fiecare clasa si sa invat noi idei si tehnici de la profesori, dar si de la ceilalti studenti.
Asa cum s-a mai zis, ikebana are in Japonia vreo 3000 de scoli fiecare cu regulile ei, asa ca iti dai seama ca nu exista o regula general valabila. Cea mai veche scoala si mai renumita este Ikenobo. Am facut si eu un aranjament cu o profesoara de la aceasta scoala si am fost la multe expozitii si sigur ca regulile sunt altele, fata de ceea ce am invatat eu. Dar asta e valabil atat timp cat esti student. Artistii care expun nu urmeaza intotdeauna regulile invatate in scoala, sau nu pe toate. La un moment dat totul depinde de imaginatia ta. Dar normal avand ceva teorie in spate. Si sigur ca se observa diferente intre aranjamentele artistilor de la diferite scoli, fiecare fiind normal, influentat de stilul scolii absolvite. (Acum sa nu iti inchipui ca eu sesizez aceste diferente, doar daca e vorba de scoala mea Ichiyo, sau de Ikenobo sau Sogetsu, scoli vechi si cu renume, in rest...).
Nu exista reguli care sa interzica aranjarea unei flori laga o anume ramura, sau langa alta floare, totul depinde de simtul tau estetic.
Nu imi dau seama cat de diferit vad eu acum un aranjament, fata de cum l-am vazut acum 3 ani, doar ca pot sa observ anumite reguli folosite, sau stiu ce tehnica a folosit ca sa indoaie o ramura sau sa unduiasca o frunza, sau sa dea o anumita cubura unei flori.
Sper ca am reusit sa te lamuresc cat de cat. Daca mai ai alte intrebari, iar eu stiu sa raspund, cu placere.




http://uk.geocities.com/dana_claudia/mypage.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

Asaaa....Uite ca incep sa ma lamuresc!! Dar nu renunt la intrebari!!! :-)
Dana, exista cumva un "cod de citire" al unei ikebane? De exemplu cind vad intr-un vas o cala alba dreapta, linga o cala rosie, curbata- tabloul asta are vreo semnificatie anume??? Sau de exemplu daca as vrea sa sugerez printr-un aranjament floral tumultul marii...sint libera sa aleg eu florile si modul in care construiesc aranjamentul, ori trebuie sa respect niste regului...stii de ce mi-a venit ideea asta in cap ? Din cauza scrierii japoneze si a modului (gindesc eu) destul de greoi, de a exprima acelasi lucru in mod diferit pentru situatii diferite!!
Multumesc mult pentru raspusnsuri...si daca plictisesc, loviti la palma, ca pot plictisi si pe privat!!!

pozulici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Irimell spune:

Vroiam sa va povestesc despre teatrul traditional japonez noh, dar voi continua cu stilurile de ikebana.

Stilul Rikka (flori in pozitie verticala) a aparut prin secolul 7. A fost creat ca o expresie a frumusetii naturii la nivel miniatural, continind 7 (sau 9) elemente care reprezinta dealurile, cascadele, vaile, etc. La inceput rigid si voluminos, stilul rikka a devenit mai suplu si mai extins in latime decit in inaltime, continuind a fi forma dominanta a aranjamentelor florale din temple si palate pina la sfirsitul secolului 12. Initial, stilul a pornit de la ideea de a reprezenta in miniatura muntele sacru din budism. Stilul rikka a mai fost descris si ca 'o gradina intr-o casa' deoarece aranjamentul arata ca un peisaj in miniatura.
Plantele sint folosite pentru a reprezenta diferite componente din natura: ramurile de pin simbolizeaza pietrele; crizantemele albe simbolizeaza apele riurilor; lumina soarelui, umbra, culorile din natura sint reprezentate prin diferite plante alese in functie de anotimp. Insa, in cadrul aranjamentului intotdeauna exista o ramura de pin de o anume inaltime, pozitionata in centrul vasului, simbolizind copacul mereu verde (longevitatea) si deasemenea, cedru si bambus.

Stilul Shoka (flori vii) si-a facut simtita prezenta in secolul 15, cind Shogunul Ashikaga Yoshimasa era la conducerea Japoniei (1436-1490). Cladirile impresionante, precum si casele mici pe care le-a contruit, au exprimat dragostea lui pentru simplicitate, lucru reflectat si in arta aranjarii florilor. In cadrul caselor japoneze, s-au construit acele alcovuri numite 'tokonoma', intentionindu-se a fi folosite ca altare si continind obiecte de arta, precum si aranjamente florale.
Stilul shoka sau seika foloseste doar trei elemente, reprezentind cerul, pamintul si omul, si fiind destinat scoaterii in evidenta a frumusetii plantei in mod special.

Spre sfirsitul secolului 16 in timpul perioadei Momoyama, odata cu aparitia caselor pentru ceremonia ceaiului, a aparut un stil mai putin rigid, stilul Nageire. Este format din trei grupuri de elemente care, spre deosebire de celelalte stiluri unde plantele din vas nu au voie sa atinga marginile vasului, permite mai multa libertate si florile se pot sprijini de margini, ramurile se pot intersecta. Stilul Nageire exprima naturalete si stimuleaza creativitatea si simtul artistic al celui ce aranjeaza compozitia.

In ultimii cincizeci de ani s-a dezvoltat un stil cunoscut sub numele de Moribana (flori suprapuse), in care se pot regasi influente ale tarilor din vest. Aranjamentul este construit in vase plate si combina stilul formal, articial rikka cu cel natural nageire, intr-o proportie aproape egala, adaugind si un al treilea element pentru a sugera ideea de peisaj. Florile si frunzele sint folosite din abundenta, spre deosebire de celelalte doua stiluri, cautind a reda peisajele din natura.

Ikebana, indiferent de stilul folosit sau de plantele utilizate, reda prin gingasie si naturalete, inerenta trecere a timpului. Trecutul, prezentul sau viitorul, primavara, vara, toamna sau iarna, sint prezente in ikebana in deplinatatea frumusetii lor.

Numai bine,
Irimell

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Irimell spune:

quote:
Originally posted by lilanda

Asaaa....Uite ca incep sa ma lamuresc!! Dar nu renunt la intrebari!!! :-)
Dana, exista cumva un "cod de citire" al unei ikebane? De exemplu cind vad intr-un vas o cala alba dreapta, linga o cala rosie, curbata- tabloul asta are vreo semnificatie anume??? Sau de exemplu daca as vrea sa sugerez printr-un aranjament floral tumultul marii...sint libera sa aleg eu florile si modul in care construiesc aranjamentul, ori trebuie sa respect niste regului...stii de ce mi-a venit ideea asta in cap ? Din cauza scrierii japoneze si a modului (gindesc eu) destul de greoi, de a exprima acelasi lucru in mod diferit pentru situatii diferite!!
Multumesc mult pentru raspusnsuri...si daca plictisesc, loviti la palma, ca pot plictisi si pe privat!!!

pozulici



Lilanda, nu am experienta in ikebana, dar pot sa iti explic ce am inteles eu din cite am citit...
Regulile exista si nu poti scapa de ele...
In general, aranjamentele de ikebana sint formate din trei grupuri de elemente, situate la inaltimi diferite pentru a exprima cerul, pamintul si omul. Unghiurile de inclinare conteaza si ele dar nu stiu daca sint la fel in toate stilurile...
Daca vrei sa exprimi trecutul (asta e valabil si pentru ciuf, ca tot intreba daca se pot folosi flori uscate) folosesti flori sau frunze uscate; daca vrei sa exprimi viitorul, folosesti boboci de flori ca sa sugerezi viitoarea dezvoltare a plantei; daca vrei sa exprimi prezentul sint bune florile aproape deschise complet.
Referitor la pozitii, eu stiu ca prin flori curbate viguros exprimi primavara; prin aranjamente cu flori bogate si inflorite exprimi vara...si tot asa mai departe...

Sper ca m-am facut cit de cit inteleasa...

Pupici si numai bine,
Irimell

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mara03 spune:

Irimell, Dana sunteti tare dragute ca impartasiti cu noi ceea ce traiti si invatati acolo. Mie una mi-e cam ciuda pe voi, dar ce sa faci, asta-i viata...
Referitor la Ikebana, desi Dana zicea ca nu isi da seama de diferenta cu care a privit un aranjament inainte si dupa ce a studiat, eu zic ca e o mare diferenta intre ceea ce vede un initiat si unul ca mine de exemplu (ca doar nu degeaba a invatat atatia ani). La mine, cand m-am uitat pe link-uri a contat doar criteriul estetic, dar probabil ca mai sunt si altele. Sau nu?
Exista si aranjamente florale nereusite, ca eu una n-am vazut?
Mai ziceti despre semnificatia florilor, ca eu imi amintesc ceva din desenele alea animate cu Sandy Bel(nu stiu daca am scris bine...) si cu floarea cu sapte culori parca era.... Referitor la asta, poate un aranjament sa exprime anumite sentimente, stari de spirit...?
V-am bombardat cu intrebari cu totii...

Si mai ziceti si despre alte obiceiuri, alte traditii japoneze...

Mai adaugati pe lista si de la mine.

Andreea&Tudor (9 decembrie 2003)
http://community.webshots.com/user/mara03100

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Irimell spune:

quote:
Originally posted by gandacelu

povestiti-ne si de ceremonia ceaiului!




Rabdare, gindacelule, ca ajungem si acolo....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Irimell spune:

quote:
Originally posted by Dana Claudia
Intr-adevar Ikebana este o arta care iti incanta ochii si sufletul. Eu am invatat timp de mai bine de doi ani aceasta arta (la scoala ICHIYO= O FRUNZA, una din cele 3000 de scoli de ikebana din Japonia, care combina stilul traditional cu cel modern). De anul acesta am devenit un fel de asistent, caci le ajut pe profesoarele mele cu noile studente. Pot sa spun ca ma bucur de fiecare lectie in continuare, iar acasa am mereu aranjamente frumoase, care, doar privindu-le imi dau un sentiment deosebit de liniste interioara si de ce nu si de mandrie ca eu sunt autoarea lor.



Dana, te admir sincer.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mara03 spune:

aha, acum ma mai lamuresc si eu...nu vazusem ultimele noutati...

Andreea&Tudor (9 decembrie 2003)
http://community.webshots.com/user/mara03100

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Dana Claudia spune:

Lilanda am sa-ti spun din nou parerea mea. Asta pentru ca ceea ce stiu eu vine de la o scoala moderna de ikebana, care dupa ce te invata cateva reguli de baza te lasa sa iti folosesti imaginatia.
Asa cum zicea si Irimell, regula de baza este cea a triunghiului, cer, pamant si om (la inceput era regula a doua ramuri principale, cer si pamant). In functie de modul in care este aranjata ramura principala (cea mai lunga) avem un anumit stil: daca sta dreapta este stilul vertical, daca e putin inclinata, stilul inclinat (slanting ) si daca atarna, stilul atarnat (hanging).
De asemenea mai sunt reguli de aranjare, vara se pun florile in partea din fata a vasului , iar iarna mai in spate (in interiorul vasului).
Chestia cu culorile si cu faptul ca vrei sa sugerezi ceva, eu cred ca o poti face asa cum simti tu. Adica alegi culorile ramurilor, florilor si frunzelor (caci Ikebana nu inseamna numai flori, chiar se poate face un aranjament fara flori, asa cum se pot face si aranjamente cu fructe si legume) si modul in care le vrei aranjate si curbate in functie de imaginatia ta!
De asemenea anumite flori exprima un anotimp, floarea de prun si cea de cires exprima primavara, salcia inseamna vara, frunzele de ginko si crizantemele reprezinta toamna , asa cum bambusul si bradul inseamna iarna.

http://uk.geocities.com/dana_claudia/mypage.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gandacelu spune:

am citit cu mare atentie tot ce-ati scris...
am inteles ca ikebana este o ARTA, desigur, cu legile ei, dar care permite "saltul in gol" iti da voie sa treci peste reguli si sa exprimi lucruri noi

totusi ceva imi scapa... si daca imi scapa, atunci nici nu pot spune exact ce;)

ce se exprima efectiv prin arta asta, in afara de sensibilitate? ce este diferit fata de celelalte arte (si ele create tot pe principiul sensibilitatii expresiei)

ce are ikebana, ca discurs, in plus fata de poezie?!

abia cu diferentele voi incepe sa inteleg ikebana...

merci!

burtici si pitici

Mergi la inceput