Cum invatam bb-ii sa adoarmá singuri?
Raspunsuri - Pagina 3
super mami spune:
Fetelor, fetita mea are 9 luni si adoarme singura si la somnicul din timpul zilei si la cel de noapte. O pun in patut, se intoarce pe burtica si in 3 min....nani, nani.
Pana la 2 luni a dormit cu noi in camera, dar la ea in pat. Dupa am mutat-o la ea in camera. Noi avem un balansoar. Cand era mai mica o luam in brate, ii cantam incet si uta uta...adormea. Daca nu o facea in 10 min, o mai lasam treaza. Am culcat-o doar cand era obosita. Asa cum un bb papa cand ii e foame, asa zic eu ca trebuie sa doarma cand ii e somn, nu cand avem noi cine stie ce treaba.
Cand a mai crescut si nu mai avea loc bine la mine in brate in balansoar, am leganat-o un pic, asa de placere dupa care am pus-o in patut, si-a gasit "locul" si a adormit singura. Dupa un timp...am pus-o direct in pat si ea stie ca acolo e locul de nani.
Cred ca nu e bine sa lasi bebeul cat e mic sa se joace in pat. Eu nu o las decat cat doarme in patut. Se joaca in tarc, in carut, la noi in pat...Patutul e de dormit si atat.
Si in nici un caz nu sunt de acord cu lasatul sa planga.
Cine stie pana la urma de ce plang ei de fapt. Si tot plangand ajung poate sa aiba tot felul de sentimente legate de dormit.
Un bb trebuie sa adoarma linistit, fericit si satul.
Ma gandesc ca sunt ditamai omul si n-as putea sa ma culc nervoasa si suparata.
IN PLUS CRESC ATAT DE REPEDE, CA IN CURAND O SA NE DORIM NOI SA STEA LA NOI IN BRATE LA ALINTAT SI EI NU.
Alexandra
super mami spune:
Eryka si eu sunt la fel. Mie acum imi pare rau ca nu o vad cum doarme. Cand am dus-o la ea in camera, m-am simtit groaznic. Copilul dormea super bine si eu ma uitam pe pereti cu gandul la ea. Dar sa sti ca dimineata cand o aud in interfon si intru la ea in camera e toata un zambet. Ne pupacim si ne alintam cateva minute....e tare bine.
Eu zic ca daca bb vrea sa faca nani singurica, e super bine. In plus cine stie peste ceva timp daca o sa mai fie asa darnica cu voi, poate o sa-i fie greu mai tarziu. Asa ca mai bine usor acum, decat greu mai tarziu.
Ma gandesc ca puteti sa aveti cateva minute de alintat inainte de nani, asa poate o sa adoarma linistita. Si tu la fel.
PS si noi avem poze cu piciorusele si cu manutele![]()
Ai o fetita tare dulcica.
Alexandra si
Isabel
adi_edi spune:
Eryka, poate e bine sa mai astepti putin pina ce incepi sa o inveti sa adoarma singura, dar nu prea mult. Eu am inceput abia acum la 11 luni cu Edi, nu e foarte greu, dar nici usor. Cind sunt mai maricei o sa inceapa sa intinda bratele spre tine, sa strige "mama" cu ochisorii inlacrimati, si tu nu o sa rezisti si o sa o iei in brate...
Imi lipseste si mie teribil starea aceea de liniste, "momentul nostru", cind Edi adormea ghemuit, cu minuta pe pieptul meu, si ca sa fie sigur ca nu-i aluneca se agata de decolteul tricoului meu... Desi am inceput de citeva zile sa-l las sa plinga si aseara a adormit aproape imediat, cred ca peste citeva zile o sa o luam de la capat, ca micutul meu a racit. Si bineinteles ca nu l-am putut lasa sa plinga, si bolnavior, si necajit ca mama il lasa singur in patut, nu-i asa? Si l-am adormit in bratele mele, si of, tare bine ne-am simtit amindoi!
Dar imediat ce scapa de raceala, o luam de la inceput. Pentru ca m-am convins, citind cartea despre care va pomeneam ("Solve your child's sleep problems"), ca e spre binele lui.
Pentru ca nici eu nu puteam sa ma uit la el cum plinge, desi dormim noaptea in aceeasi camera (el in patutul lui), dupa ce l-am pus in pat am stins lumina si am iesit, nu m-am uitat inapoi! M-am dus in camera alaturata si mi-am luat o carte si ceasul si am asteptat, si l-am avertizat pe tati sa nu cumva sa mearga la el. Metoda poate parea cruda, insa functioneaza. Insa nu cred ca trebuie lasat copilul de prima data sa plinga pina adoarme, trebuie mers la el din cind in cind si verificat, e mult mai usor si pentru copil si pentru parinte.
Credeti-ma, pina sa citesc cartea asta am fost si eu un adversar infocat al celor care spuneau ca trebuie lasat copilul sa plinga. Intr-adevar, trebuie lasat, dar nu oricum, si celor ce au posibilitatea sa-si procure cartea le-o recomand din suflet, v-am mai spus, da o multime de amanunte, cred ca aproape orice intrebare legata de somnul copiilor isi gaseste raspuns aici.
Eryka, daca te hotarasiti sa o lasi sa adoarma singura, eu zic sa iesi din camera, daca stai acolo doar te apuca mila de biata bebelina. Si nu o lasa pur si simplu sa plinga, du-te din cind in cind la ea, la inceput la intervale mai mici, apoi mareste treptat intervalele. Ducindu-te la ea o asiguri ca nu ai parasit-o, si te asiguri si tu ca este bine. Iar la virsta asta in nici un caz nu o sa aiba probleme psihologice, copiii mici pling pentru ca nu stiu sa-si exprime in alt mod nevoile; noi i-am invatat cu un anumit ritual (leganat, marea majoritate), si daca nu obtin ceea ce doresc normal ca, in momentul in care s-a schimbat ceva in acest ritual, sa ceara ceea ce li s-a dat seara de seara.
Pupici!
Adi si bebe Edi
Eryka spune:
Super mami si Adi_edi va multumesc pentru sfaturi.
Adi_edi din fericire pentru mine ,ea nu a plans ieri ,dar stau si ma gandesc ca asa ca nu a plans si eu tot nu am mai suportat ,dar oare sa mai si planga?cum am sa rezist?Super mami poate ai dreptate poate ar fi mai bine sa o invat de pe acum.In concluzie ,am sa mai incerc si in seara asta si sper sa fiu mai tare de mine .Cred ca intr-adevar ar fi mai bine sa nu ma mai uit atata in ochisorii ei, ca asta ma face sa am regrete.
Poze - si - www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=31632" target="_blank"> Povestea nasterii
Eryka & bb Ayumi (03.iunie.2004)
Mirupati spune:
Kulta: tine-te tare... copiii pling asa pt ca s-au obisnuit sa adoarma intr-un anume fel (leganatul, mingiiatul, biberonul etc) - daca ii schimbi aceasta rutina, nu mai intelege ce se intimpla - atunci nu mai poate sa adoarma si bineinteles ca incepe sa plinga. Problema e ca daca o iei in brate in acel moment si ii faci poftele, atunci va intelege ca prin plinsete si urlete obtine ce vrea... Si atunci unde ajungi ? De asta trebuie sa insisti si sa te tii tare - asta daca chiar vrei ca bebe sa adoarma singur.
Sigur ca bebe trebuie alintat si iubit inainte de culcare - tot ritualul acesta al mersului la culcare trebuie sa fie de fapt un imens joc si alint. Ca atunci cind il pui in pat sa fie linistit si fericit... Si daca incepe sa plinga, in nici un caz nu trebuie luat din pat, in brate, odata ce l-ai pus acolo pt ca isi va da seama ca daca plinge va fi luat in brate. Important e sa te vada si sa te simta aproape.
Mitzura si Eryka - eu n-as incerca acest tratament inainte de 6 luni... Nu stiu cind e bine sa incepi exact, dar as mai astepta pina la 6 luni. Noi atunci am dat jos militaria din pod si a functionat.
roxanica-mamica spune:
eeei ! noi avem 1 an si o luna , si pana acum a adormit la san , leganat ! Dar se apropie intarcarea si ce ne facem ?
Oare exista vreo speranta si pt noi ?!?!
Roxana
& Marc 
reclamaMarc-Antonio
www.babiesonline.com/babies/b/bichelu
danitin spune:
Lori a dormit intr/un cosulet (fostul meu domiciliu de bebe) pana la 6 saptamani, cu noi in camera. Dupa accea, ca sa pot eu sa o aud cum respira, tot timpul, am mutat/o cu noi in pat. Asa doarme si acum, cu o lampa de veghe aprinsa. De adormit adoarme in brate, in timp ce ii cant un cantecel de leagan. Eu nu inteleg, ce/i rau in a culca copilul langa tine, in a/l adormi in brate, cantandu/i. Imi este atat de drag de ea incat e o placere pentru mine si daca si ei ii place, toata lumea e fericita. Cadn s/o satura, o sa dea ea semne ca vrea camera ei.
adi_edi spune:
danitin, eu nu cred ca este cineva care sa spuna ca e rau sa adormi copilul leganindu-l, sau sa-l lasi in pat cu tine. Atita timp cit toata lumea e multumita, nu e nimic rau. Dar pina sa vrea sa doarma singur o sa treaca ani, sigur daca din nou nu te deranjeaza sa doarma atita timp in pat cu tine e iarasi OK. Problemele cred ca apar cind incepe sa se trezeasca noaptea si vrea leganat, sau papica, sau alte probleme mai serioase... Eu nu as fi putut sa dorm cu Edi in pat, nu pentru ca nu mi-ar fi placut sa-l simt linga mine, dimpotriva, de multe ori am fost tentata sa-l las. Insa simteam ca nu m-as fi odihnit, ca mi-ar fi fost teama tot timpul sa nu il strivesc, si cine vrea o mamica si o sotie ametita de cap toata ziua? Si daca-i oferi in timpul zilei toata dragostea, te joci cu el, rizi cu el, il dezmierzi, il alinti, nu vad ce ar fi rau in a-l lasa citeva nopti sa plinga pina se obisnuieste sa adoarma singur, daca hotarasti ca a venit momentul. V-am mai spus, nici eu nu l-am lasat sa plinga pina acum nici un pic, si in cele citeva zile cit am inceput "tratamentul", nu am observat vreo schimbare in comportamentul lui in timpul zilei. Dimineata se trezea tot zimbitor, este acelasi copilas dragalas, vioi, istet, sanatos.
Eu pina la 6 ani am fost crescuta de bunica si nu-mi amintesc sa fi dormit decit cu ea. Cind a sosit momentul sa merg la scoala si m-am mutat inapoi la parinti, de asemenea nu-mi aduc aminte sa fi vrut sa vreau sa dorm altfel decit singura (ba chiar ma enervam daca trebuia sa dorm cu sora-mea spre exemplu, daca aveam musafiri).
Deci fiecare face cum crede ca e mai bine, si nu cred ca o solutie sau alta e valabila pentru toti copiii, pentru ca toti au personalitatea lor, nu sunt aceleasi conditiile in fiecare familie, si nu gindim toti la fel (ar fi si plictisitor, nu?).
Pupici!
Adi si bebe Edi
super mami spune:
Eu zic ca daca au camera lor, e bine sa doarma acolo. E mai aerisit, e liniste. Eu am o amica care are o fetita de vreo 3 anisori si ceva. De un an se chinuie sa o treaca la ea in camera sau macar la ea in pat si ....nimic. Pana la urma au plecat amandoua in dormitorul copilului in speranta ca se obisnuieste mai intai cu camera si dupa singura acolo. Cea mai proasta solutie din punctul meu de vedere, dar n-are ce face acum. Pana acum n-a rezolvat nimic.
In plus daca dormiti cu bb in pat, ce faceti peste doi anisori cand vreti un fratior sau o surioara?
Succes si noapte buna la toata lumea, bebelusi si mamici
Alexandra