Psihologia copilului (vol 3)

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Draga Karmen,
de cateva saptamani fetita mea Sofia de 2 ani si o lunaare urmatorul comportament: pune mana la ochi ca o vede lumea.Si sta asa nemiscata.Asta de cand eram amandoua in fata ferestrei deschise, ea incerca sa-mi dea jos pantalonii razand de mama focului, iar eu am rugat-o sa-i puna la loc ca vede lumea.Am gresit asa de rau? ca acum daca vede geamul fara perdea pune mana si nu mai scoate nici un zgomot, nu se misca.O sa ramana timorata???
Altceva, de cand a invatat ca se poate spune nu vreau( vorbeste f. bine, stie si poezii pe dinafara, desi la un an si 7 luni abia zicea cateva vorbe de la un an si 11 luni nu-i mai tace gurita)mai ales cand se scoala din somn da din picioare, urla, si spune nu vreau!!! Nu vreau apa, nu vreau papusa, nu vreau paturica, si da din picioare pana ma nimereste( asta e scopul, sa ma loveasca0 Pana la urma ii distrag atentia, dar am oinceput s-o las in pace, ca dupa maximum 3 minute se potoleste si incepe sa gaseasca un motiv de ras. De ce ma ingrijorez? Pt. ca eu sunt foarte tensianata si nervoasa, si desi nu ma descarc pe ea cred ca imi preia starile de nervi.Mai ales ca inca se scoala de 3,4 ori pe noapte....
Sper ca nu te-am plictisit, dar nu mai stiu ce sa fac.
cu drag,

Sabina siSofia Galagia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns karmen spune:

RodicaP,

quote:
Draga Carmen,
Am un baietel de 1 si 2 luni si vreau sa iti cer parerea despre urmatoarele situatii.
Este vizibil faptul ca uneori prefera o anumita persoana de ex daca se loveste vine la mine dar daca atunci cind vin eu acasa e deja cu tati nu ma baga in seama iar cind vine tataie ce sa mai spun nu mai are nevoie de nimeni! Ce inseamna asta?

Nu mi se pare nimic suspect in comportamentul lui. Cand e preocupat de ceva, poate sa nu observe persoanele semnificative, tot asa poate sa aiba momente cand te prefera pe tine sau pe tati.

Carmen Ghilescu

Mergi la inceput

Rely27,
Da, are legatura acest comportament al lui cu faptul ca si tu il bati uneori. Te vede ca asa iti exprimi tu nemultumirea si atunci cand e si el frustrat de ceva alege sa procedeze la fel. Copii mai pot lovi parintii (uneori destul de tare) dar in joaca, cand se amuza de reactia lor, nu-si controleaza gesturile. Dar la tine nu e vorba de aceasta situatie.Copilul apeleaza la agresivitate cand e suparat.

Carmen Ghilescu

Mergi la inceput

Sabina,

quote:
de cateva saptamani fetita mea Sofia de 2 ani si o luna are urmatorul comportament: pune mana la ochi ca o vede lumea.Si sta asa nemiscata.Asta de cand eram amandoua in fata ferestrei deschise, ea incerca sa-mi dea jos pantalonii razand de mama focului, iar eu am rugat-o sa-i puna la loc ca vede lumea.Am gresit asa de rau? ca acum daca vede geamul fara perdea pune mana si nu mai scoate nici un zgomot, nu se misca.O sa ramana timorata???

Face asa doar in fata geamului sau in fata persoanelor straine?
Replica NU VREAU o vei mai auzi, pana la 3 ani, daca nu mai incolo. Este specific acestei perioade. Totul sta in capacitatea ta de a-i modela comportamentul in directia buna. Am mai vorbit despre asta. Nervozitatea ta poate fi perceputa si de copil dar sa nu uitam ca si varsta ca atare este una dificila.

Carmen Ghilescu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aissa spune:

Karmen,
Am si eu o colega care are un baietel de 5 ani si nu vrea nici in ruptul capului sa doarma in patutul lui care se afla in camera parintilor. E adevarat ca se teme de intuneric dar chiar daca este lumina aprinsa refuza sa mearga la culcare. Daca adoarme in sufragerie si-l duc parintii in patut, se trezeste peste noapte si vine in patul mamei. Cand adoarme langa mama, nu se trezeste peste noapte - se simte in siguranta. Cum crezi ca ar trebui parintii lui sa procedeze pentru a-l obisnui sa doarma in patutul lui si mai tarziu in camea lui?
Multumesc.

Mergi la inceput

Aissa,
Pentru inceput ar trebui sa nu i se mai permita sa doarma in sufragerie. Copilul trebuie sa stie ca are un spatiu al lui cu care sa fie obisnuit inca de mic. Acum, probabil ca e mai greu sa-l invete la varsta asta. Mama ar putea sa stea cu el in patutul mic, pana ce adoarme si apoi ea sa se mute in patul mare.
Oricum, ar trebui sa i se explice repetat ca mama si tata au nevoie de un spatiu separat de copil, etc. De acum e timpul sa inteleaga.

Carmen Ghilescu

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aissa spune:

Baietelul adoarme in sufragerie ocazional, nu in fiecare seara si atunci tatal il muta in patutul lui, insa el se trezeste peste noapte si vine in patul mare. La fel se intampla cand il adorm unul din ei direct in patutul lui, copilul vine la mami si la tati in pat. Figura se repeta de cateva ori pe noapte daca mami si tati se incapataneaza sa-l mute mereu.
Multumesc pentru raspuns in numele colegei mele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina_ina2000 spune:

Buna Carmen,

Vin si eu iar cu o intrebare la tine. Alexandru -2 ani jumatate - are deja 1 luna si 2 saptamani de cand merge la cresa.Stiu ca mananca , se joaca si doarme acolo dar totusi in fiecare dimineata el cand trebuie sa-mi spuna :La revedere si sa plec incepe sa planga si sa spuna: mama nu pleaca.In rest tot spune ca el plange degeaba chiar daca eu inca nu stiu daca el isi da seama de sensul cuvantului, e vioi cand il iau acasa, se joaca , canta , asculta povesti si spune poezii.Eu insa imi pun problema : poate sa-l marcheze pe mai tarziu aceasta etapa noua din viata lui sau e mai mult o perioada cand inca nu accepta aceasta schimbare si cauta sa revina la viata dianinte de cresa?
Multumesc anticipat!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Draga Carmen, Sofia pune mana la ochi daca aude cumva cuvantul "lumea", dar parca ceva mai rar, si daca "vine soarele".In fata persoanelor strine pur si simplu nu vorbesteuneori, nimic mai mult.asta cred ca nu e anormal, ea e. f . vorbareata acasa, deci inseamna ca e timida.
Si a...mai pune mana cand trag perdeaua la ea in camera.( legat deci de geam)

Sabina siSofia Galagia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sobo spune:

Multumesc mult Carmen pentru ajutorul pe care ni-l dai de fiecare data!
Revin iar cu o problema.
Dragos a inceput gradinita cu mici probleme de adaptare in care se pare ca a fost violent cu copiii (desi acasa nu aveam probleme).
Din cate am inteles de la educatoare, violenta lui consta in aruncat cu jucarii, luat jucaria copiilor, dat cu jucaria in copii. La "lectii" insa era foarte atent si cuminte. I-am tot explicat ca nu e bine sa loveasca copiii, ne-am jucat de-a gradinita.(intre noi fiind vorba, el reactioneaza cu violenta la violenta) Acum imi spune educatoarea ca este cuminte, ca nu mai are probleme de acest gen, insa acum cica l-au "marginalizat" copii!!!!
Este posibil ca intradevar copii de 3 ani sa-l exluda pe un altul din grup?
Sau de fapt educatoarea pentru a-si usura viata l-a tot pus departe de copii incat el a inteles ca asa trebuie sa fie?

Eu am observat acum 2 zile, de dimineata, cand l-am dus la gradinita, erau mai multi copii la o masuta si Dragos a mers si s-a asezat singur la o alta masuta. Ce e drept ca erau toate locurile pline la masa respectiva. Insa mie mi sa parut ciudat ca el nu incearca sa se inghesuie langa ceilalti.
Ieri dimineata sa asezat insa la o masa unde mai era o fetita, dar nu a bagat-o in seama. Ca si cum nu ar fi fost acolo.

Din cate am citit eu pana la 3 ani copii de fapt nu se joaca unul cu altul ci mai mult unul langa celalalt, asa ca nu mi sa parut foarte ingrijorator la inceput, acum insa ma stresat "iarasi" educatoarea ca il resping copiii. Si doar pentru socializare l-am dus la gradinita!

El acum are 2 ani si 9 luni si este de felul lui extrem de prietenos si sociabil.

Multumesc mult!

Mergi la inceput