Psihologia copilului (vol 3)
Raspunsuri - Pagina 7
anka1 spune:
Multumesc in primul rind pt. raspuns. De 2 zile suntem un pic mai bine. Smiorcaim dimineata, dar nu asa tare...A inceput sa povesteasca destul de mult despre gradinita: ce cuvinte noi a invatat (e la lb. germana), ce a facut nu stiu ce copil... Mai vedem si luna asta cum evolueaza lucrurile.
Toate cele bune,
Anca
RELY27 spune:
Am si eu o intrebare poate va suna cam aiurea dar trebuie sa o pun.Richy are 2 ani fara doua saptamani si spune destul de multe cuvinte dar aproape toate le poceste.E normal sa vorbeasca asa sau sunt eu paranoica si cred ca ar putea avea probleme in vorbire, ma refer in special la consoanele pe care le rosteste.Cand ar trebui sa imi fac intradevar probleme?
Rely si Richi
http://pg.photos.yahoo.com/ph/aureliapopoviciu/album?.dir=/e3f2
karmen spune:
Rely27,
Nu cred ca ai motive intemeiate sa te ingrijorezi. In general vorbirea se dezvolta mai evident dupa varsta de 2 ani, pana la aceasta varsta copilul incerca sa asimileze cat mai multe cuvinte, le pronunta pe unele bine, pe altele mai putin bine. Daca pana la varsta de 3 ani, 3 ani jumatate nu vorbeste conform vartei, abia atunci e cazul sa te adresezi unui logoped.
Carmen Ghilescu
iuliacm spune:
Karmen, si nu numai, va rog sa ma ajutati sa deslusesc o enigma.
Ei bine, aceasta enigma este culoarea NEAGRA care este in topul preferintelor baiatului meu!
Concret Alex, are acum 4 ani jumate, si de mic a preferat negru, sau albastru inchis sau maro inchis oricarei alte culori.
Am citit si eu ca negru in desenele copiilor nu prea e de bine.
Dar copilul meu e un copil normal, sau cel putin asa mi se pare mie. Nu stiu ce insemna acesta preferinta a lui pentru negru. E o predfispozitie ascunsa?
Sigur mai foloseste si alte culori, dar la insistenta mea sau a educatoarei. Chiar aseara am facut un desen cu combinatii de culori: el a combinat rosu + negru, albastru+ negru.....la orice si un pic de negru .
Probabil ca ar mai trebui sa-ti mai spun ceva despre el, ca sa-ti formezi o idee. Intreaba-ma ce este relevant, ca altfel scriu 3 pagini despre el.
Si mai este o chestie: mai toate desenele colegilor lui sunt adevarate curcubee, doar ale lui Alex sunt uni! Cateva sunt mai colorate, au 2- 3 culori, probabil la intereventia educatoarei. Majoritatea lor sunt intr-o singura culoare!.
Iulia
ponicid spune:
Iulia, uite in momentul cand am citit ce ai scris tu mi-am adus aminte ca atunci cand eram eu la gradinita (adica acum foarte multi ani) educatoarea ne-a confiscat tuturor creioanele negre pentru ca le foloseam in nestire. Si daca il lua numai unui copil acela facea ce facea si lua de la alt copil un negru si mai desena un pic si cu el. Asa ca ni le-a confiscat tuturor. O fi ceva normal cu preferinta asta a picilor.
Daniela, mamica de Ana-Maria
karmen spune:
Iuliacm,
Intradevar culorile inchise folosite de copii in desene (albastru, maro, negru, violet) indica existenta unor conflicte interioare, a nelinistii, angoasei, stapanire de sine exagerata, inhibitie in comunicare. In multe cazuri folosirea acestor culori sunt buni indicatori in intuirea acestor stari. Dar probabil ca sunt si exceptii (care confirma regula). Daca in comportamentul lui nu observi modificari importante, semne de suferinta psihica, oboseala, stress, etc, atunci sa luam aceasta preferinta a copilului ca atare si sa nu facem din asta o problema. Probabil, mai tarziu, va putea explica motivele pentru care alege aceste culori, sau vor mai apare unele aspecte in comportamentul lui care ne vor ajuta sa intelegem acest lucru.
Carmen Ghilescu
iuliacm spune:
quote:
Originally posted by ponicid
Iulia, uite in momentul cand am citit ce ai scris tu mi-am adus aminte ca atunci cand eram eu la gradinita (adica acum foarte multi ani) educatoarea ne-a confiscat tuturor creioanele negre pentru ca le foloseam in nestire. Si daca il lua numai unui copil acela facea ce facea si lua de la alt copil un negru si mai desena un pic si cu el. Asa ca ni le-a confiscat tuturor. O fi ceva normal cu preferinta asta a picilor.
Daniela, mamica de Ana-Maria
Daniela, nu stiu daca e normal sau anormal. Dar cand vad desenele in toate culorile existente ale celorlati copii, si desenele lui Alex cam "monotone", ma gandesc oare eu sint normala de stau linistita si nu ma alarmez? Sau sunt lucruri care-mi scapa?
Iulia
iuliacm spune:
quote:
Originally posted by karmen
Iuliacm,
Intradevar culorile inchise folosite de copii in desene (albastru, maro, negru, violet) indica existenta unor conflicte interioare, a nelinistii, angoasei, stapanire de sine exagerata, inhibitie in comunicare. In multe cazuri folosirea acestor culori sunt buni indicatori in intuirea acestor stari. Dar probabil ca sunt si exceptii (care confirma regula). Daca in comportamentul lui nu observi modificari importante, semne de suferinta psihica, oboseala, stress, etc, atunci sa luam aceasta preferinta a copilului ca atare si sa nu facem din asta o problema. Probabil, mai tarziu, va putea explica motivele pentru care alege aceste culori, sau vor mai apare unele aspecte in comportamentul lui care ne vor ajuta sa intelegem acest lucru.
Carmen Ghilescu
Multumesc Carnmen.
Eu nu vad nimic ciudat in comportamentul lui. Oricum preferinta pentru negru o are dintotdeauna, nu e o chestia care a aparut la un moment dat.
Explicatie lui este ca sunt culori "puternice". "Puternic" eu l-am interpretat ca "intens".
Ma gandesc ca poate nu observ eu nelinistile, angoasele, inhibitiile lui. De fapt observ ca un copil un pic timid, dar nu exagerat si-n limitele normale, ca accepta destul de greu schimbarile, este foarte stabil, nu este foarte sociabil dar nu este,in nici un caz, siguratic.
Din ce observ eu, il vad destul de echilibrat.
Iulia
Rodica P spune:
Draga Carmen,
Am un baietel de 1 si 2 luni si vreau sa iti cer parerea despre urmatoarele situatii.
Este vizibil faptul ca uneori prefera o anumita persoana de ex daca se loveste vine la mine dar daca atunci cind vin eu acasa e deja cu tati nu ma baga in seama iar cind vine tataie ce sa mai spun nu mai are nevoie de nimeni! Ce inseamna asta?
Odata m-a surprins cu un gest el fiind in brate la tati eu m-am apropiat de ei iar sotul meu m-a luat si pe mine in brate si m-a sarutat , baietelul meu a ris amuzat iar apoi a facut si el acelasi lucru . Are vreo insemnatate acest gest al lui ?
Si bineinteles daca vorbim tare el tipa si mai tare!
Multumesc!
Rodica si Stefan-Daniel
http://community.webshots.com/user/stefandaniel10
http://www.babiesonline.com/babies/s/stefandaniel10
RELY27 spune:
Multumesc Karmen pt ajutor si totusi mai as avea o mica nelamurire.Baiatul meu este in general destul de cuminte doar ca are multa energie si mai face prostioare, oricum intrebarea mea este : De ce are tendinta sa ma loveasca? In general ma loveste doar pe mine si pe mama, pe tatal sau il loveste mai rar, doar cand este tare suparat pe el.Pe mine in schimb de cate ori il cert sau supar cu palmuta lui si mai nou e tare dulce ca ma tine cu o mana de mana mea ca nu cumva sa il impiedic sa ma plesneasc, si cu cealalta ma bate.Trebuie sa recunosc ca si eu ii mai dau la fund cand face prostii.Procedez eu gresit prin faptul ca ii mai plesnesc fundul sau asa au ei tendinta de a lovi?
Rely si Richi
http://pg.photos.yahoo.com/ph/aureliapopoviciu/album?.dir=/e3f2